House of Cards’ sjette sæson bliver den sidste. Selvom Netflix fortæller, at beslutningen er taget for måneder siden, er det næppe tilfældigt at det bliver offentliggjort i dag, efter at der er fremkommet pædofili-anklager imod Kevin Spacey.

Det er den nu 46-årige skuespiller Anthony Rapp, som for øjeblikket kan ses i rollen som løjtnant Paul Stamets i tv-serien Star Trek: Discovery, som tidligere i dag smed noget af en bombe, ved at fortælle, at Spacey havde gjort grove tilnærmelser imod ham tilbage i 1986, hvor Staments kun var lige godt 15 år gammel.

Spacey har benyttet Twitter til at give Rapp en undskyldning for episoden, som Spacey ikke selv erindrer. Spacey gør det ikke specielt lettere for sig selv, da han, noget søgte forsøger at pakke episoden ind i en undskyldning om at han var beruset. Spacey erkender ved samme lejlighed at han er biseksuel og nu har valgt at stå frem som homoseksuel.

Netflix og House of Cards producere (Media Rights Capital) har reageret ganske prompte med en fælles udtalelse og det er næppe helt tilfældigt at beskeden omkring seriens afvikling efter sæson 6 kommer nu.

Der har de seneste uger været en bølge af sexchikane-afsløringer, som startede med Harvey Weinstein-skandalen som for alvor rullede for et par uger siden.

69 KOMMENTARER

 1. Det vælter frem med den ene anklage om overgreb efter den anden. Fokusset på dette er nu så stort, at disse ofre ikke har behov for at frygte for deres professionelle karriere. Hollywood er dog bundrådden og i de fleste tilfælde tager disse folks moralske overbevisning et bagsæde til fordel for deres ambitioner.

  Weinsteins adfærd kunne ikke længere undskyldes/skjules af Hollywoods elite og han blev derfor smidt for løverne.

 2. “Nårh, var jeg pædofil mod dig for 30 år siden..? Fuck, mand. Det var i en brandert. Det må du sgu undskylde! Jeg respekterer dig ellers herremeget”

  Smoooooth.

 3. Min moral bliver testet på det her;

  1) Harry Weinstein… Sikke et kryb!
  2) Kevin? Neeeej, der er sikkert ikke noget om det!

  Deres forbrydelser er lige grove, men jeg har svært ved at acceptere dagens nyhed. Sådan burde det ikke være… Damn!

  Edit: Stavebøf

 4. Men om det er sandt, kan vi selvfølgelig ikke vide. At Kevin Spacey ikke afviser det, – og endda prøver at forsvare det på den allermest klodsede facon ved at sige, at han springer ud – hjælper ham til gengæld ikke. Som om hans homoseksualitet har nogen som helst relevans i denne sag. Hvad fanden rager det os.

 5. #13 Hvorfor bliver du sur over, at jeg retter på en overskrift, som er forkert og anklager en mand for noget, som ikke har noget med nyheden at gøre? Hvad der lyder godt i mine ører er ret irrelevant.

  Selv “???”

 6. Mit problem med alt det her, er at der ikke længere er noget filter hvor en anklage skal bevises.
  Alle og enhver kan stå frem (såfremt alderen passer) og anklage en kendt stjerne for seksuelle anklager for noget der er sket XX år siden.
  Og Promte falder dommen fra presse, sociale medier – karrieren er slut!
  – Selv hvis folk så dementerer det senere, så hænger den der stadig, og det bliver svært at komme tilbage til sin karriere og liv.

  Forstå mig ret – hvis alle anklager er sande, så er det sgu et eller andet sted fair nok, at de hænges ud. – Men der kan altså også være anklager som ikke passer.
  Jeg vil vædde med at når nu dette er et hot emne i medierne, så er der nogle gold-diggers derude, som øjner chancen for en erstatning fordi nogle rige kendte betaler for at undgå skandaler.

 7. #14, sur..? Der skal sgu mere til, min ven. Min anke mod dit indlæg går på, at du følte det nødvendigt at udpege, at der ikke var tale om pædofili. I min verden er der ikke langt fra “seksuelt overgreb mod en mindreårig” til “pædofili”, uanset den juridiske definition. HVIS(!) Rapp taler sandt, har vi at gøre med en myndig, 26-årig mand, der har lagt sig selv ovenpå en 14-årig (og dermed umyndig) dreng, sandsynligvis for at have sex med ham. Hvis ikke det skriger “Alarm! Forkert!” i dine ører, at et voksent menneske prøver at komme i seng med et barn, er jeg bekymret på dine vegne.

  Var det roligt nok formuleret, eller tror du stadigvæk, jeg er sur?

 8. #15, selvfølgelig, du har helt ret. Det er også derfor, man skal tage sådan noget her med et kæmpe gran salt. Men Spaceys “forsvar” stiller ham i et utroligt dårligt lys. På intet tidspunkt har han benægtet. Han har undskyldt det med fordrukkenhed og en sidebemærkning om, at han forresten er homoseksuel. Hvad han tænker på, aner jeg ikke. Det er godt nok en klodset måde at gebærde sig på, også selvom Spacey IKKE har gjort det.

 9. #16 Jeg forstår ikke, hvorfor du hele tiden vil have det her til at handle om, hvordan det hele lyder i mine ører, og hvad jeg synes? Min holdning til hvor slemt det ene er i forhold til det andet er – og jeg gentager mig selv – ret irrelevant. Jeg går bare op i, hvad der er korrekt. Det lyder som om du derimod synes, at fordi han måske har gjort noget slemt, så kan man også lige så godt anklage ham for alt muligt andet slemt, der minder om det.

  Jeg prøver ikke at forsvare Kevin Spacey, hvilket du tilsyneladende tror. Jeg er personligt fuldstændig ligeglad med hvad han er eller ikke er skyldig i. Jeg er også ligeglad med, hvor langt der i din verden er fra den ene anklage til den anden.

  Jeg synes bare af princip, at det er ret vigtigt, når man anklager nogen for noget meget alvorligt, at man så er lidt påpasselig med at bruge de rigtige ord, og her er der altså ikke tale om pædofili, uanset hvordan du vender eller drejer det. Jeg kan ikke se, hvorfor dette skulle afføde så meget debat.

 10. Det er nu ikke pædofili, men alligevel vildt hvor voldsomme konsekvenser beskyldninger om et 30 år gammelt overgreb kan have, uden at der er nogle beviser eller erkendelse.

 11. Jeg er med på, at den tidsmæssige sammenhæng er lidt pudsig, men ifølge flere kilder, og Netflix selv, besluttede Netflix allerede for flere måneder siden, at sjette sæson af House of Cards også var den sidste.

  Så ja, serien slutter med næste sæson, men jeg mener, at overskriften på nyheden foretager en sammenkædning, der ikke helt er hold i ud fra links’ne selv i artiklen.
  Jeg er dog enig i, at Netflix selv nok ikke havde meldt noget ud på nuværende tidspunkt, hvis ikke Spacey-anklagerne var kommet frem. Så var det nok først tættere på sæson 6, at det ville være sket.

  #21 – Du bliver ved med at skrive, at det ikke er pædofili, men ikke nogen nærmere begrundelse. Er det fordi, at Rapp var 14 og dermed for gammel?

 12. #23 – det ville unægteligt være nemmere blot at skrive, hvorfor du ikke mener, at der er tale om pædofili. Wikipedia har en masse om den psykologiske definition, men der er unægteligt for meget til, at jeg gider læse det nu.

  Er det på baggrund af alder, amerikansk strafferet eller noget helt tredje?

  I DK ville det vel hedde “sex med mindreårig” eller noget i den stil.

 13. #25 Det ville unægteligt være nemmere for dig, ja.

  Hvis du ikke engang er interesseret nok til at skimme de første linjer af et par wikipedia sider, så gider jeg ikke bruge min tid på at skrive resume af dem til dig.

  Men ja, det har med alder, eller rettere udviklingsstadie at gøre, og så har det noget at gøre med, at “anklaget for pædofili” i øvrigt slet ikke giver mening, for der er intet ulovligt i at være pædofil. Det betyder kun, at man er seksuelt tiltrukket af præpubertære børn. Det bliver først potentielt ulovligt, hvis man handler på det/udlever det.

 14. #26 – Nu havde jeg sådan set skimmet dem og konstateret, at der var tale om en psykologisk lidelse, men eftersom “pædofili” bruges til at beskrive en del andre ting, sikkert også i forkert kontekst, så havde dine links muligvis ikke ledt mig helt i mål.

  Men, nu har jeg fået min begrundelse

 15. #22 Jeg har kun lavet et indlæg i tråden. Pædofili er en diagnose, som skal stilles af en læge, men et krav er typisk at den pædofile, som er voksen, er interesseret i børn i præpuberteten.

 16. #25, +1

  #26, pludselig slår det mig, at det vel faktisk nok egentlig er dig, der er sur. Du går godt nok hårdt i forsvarsposition, er du vimmer…! brug dog muligheden til at føre en længere diskussion uden hele tiden at fortælle os, hvor ligegyldig din eller min mening er vedr. definitioner. En definition det i øvrigt lader til, du ikke helt selv har styr på (trods links). Man kan altså godt være 14 år og IKKE være gået ind i puberteten endnu. Især som dreng. Jeg skal ikke udtale mig om Rapps krops tilstand, da han var 14 år.

 17. #30, tja, for mange handler det nok om, at når først der er en, der ta’r skridtet, så tør man også selv. Plus, Spacey tilhører den absolutte Hollywood-elite, så anklager man en fyr som ham, kan ens karriere jo komme gevaldigt i fare.

 18. #21 For ikke at tale om de voldsomme konsekvenser 30 år gamle overgreb kan have haft.

  #30 Vel også lidt sent for Spacey at forfølge kærlighed med 14-årige.

 19. #28 – Jeg har åbenbart to styks indlæg nummeret 21 (men til gengæld ikke nogen nummer 20) . Så mit svar var rettet mod Kwanza, ikke dig – beklager

 20. #24 Hold da op, du læser imponerende dårligt. Sådan var mit indlæg hverken skrevet eller ment. Det var blot en konstatering af, hvilken konsekvens sagen har for manden. Hvis du læser mit efterfølgende indlæg, så er det faktisk et lille forsvar af manden. Men du er jo nok ligeglad. Det er meget sjovere at tænke, at alle andre er idioter, ikke?:)

 21. Som udgangspunkt tror jeg ikke en skid på anklager der kommer 30 år senere. Enten er der ikke hold i det, eller også burde personen være kommet videre i sit liv efter 30 år.

 22. #36 Underlig konklusion, du tror ikke på det fordi det enten er falsk eller sandt.

  Personen er kommet videre i sig liv, nu er det jo ret svært at dø rent passivt, det betyder dog ikke personen er kommet sig over oplevelsen.

  Så yderst kynisk og ulogisk måde at behandle ofre på, enten lyver de ellers så burde de være kommet sig over oplevelsen og derfor er det okay?

 23. Om manden er pædofil eller pæderast er for mig irrelevant – det er bare forkert for en voksen at lægge an på en 14 årig.

  Men denne her #metoo trend er jeg lidt bange for ender som en smædekampagne, der kan blive brugt til at få folk ned med nakken. Bare en anklage om en episode for 30 år siden kan få så store konsekvenser. Spaceys svar er dumt, og tror at Rapp er ærlig, men det er mere hvordan folk reagerede i begyndelsen, hvor man allerede før Spaceys klodsede forsvar havde dømt manden skyldig, der virker bekymrende. Det er lidt en lemming effekt, hvor folk bare hopper på vognen uden at tænke sig om.

 24. #38 – Nu har #Metoo kampagnen ikke haft fokus på at hænge folk ud med navns nævnelse, men “bare” at berette om episoderne for at synliggøre omfanget. At nogen så i slipstrømmen på kampagnen (og fordi kampagnen har været med til at få trolden ud af æsken og faktisk åbnet op for debattenb) udpeger individer som krænkere uberettiget eller berettiget kan man ikke rigtig klandre Metoo kampagnen for.

 25. #37, +1

  #39, men der er ingen tvivl om, at #38 har fat i noget. Jeg har helt klart på fornemmelsen, at der er mange folk, der udnytter det til bare at blive set, fordi de fx engang blev taget på brysterne på det lokale disko tilbage i ’85. Det er selvfølgelig ikke okay, men det kan jo på ingen måde sidestilles med voldtægt eller andre former for grove overgreb/udnyttelse.

 26. #37 Hvis det er så alvorligt at man ikke kommer sig over det, så var anklagen jo kommet MANGE år før. Det er jo ufattelig timing at en 30 år gammel sag kommer frem lige nu, hvor alle tænker at den anklagede er skyldig. Du kan kalde det kynisk hvis du vil, men hvis der virkelig var noget i episoden så er det jo virkelig utroværdigt at vente 30 år.

  Nu skal vi altså også lige huske at der ikke er tale om voldtægt eller noget lignende. Muligvis er der blot tale om en misforståelse som er opfattet forskelligt.

 27. #41 hvorfor var den det? I de sager som vi har set på det seneste er det altså i lang tid de har holdt historien ud af mediets lys. Normalt “vinder” disse personer jo på en kombination af deres position i det sociale hierarki samt ofrets egne problemer og tvivler.

  Netop din tankegang som “Måske det bare var en misforståelse” er netop den som de ofre kæmper med og del af årsagen til at de netop venter med at tale om det.

  Begynder man at tro på sig selv nok til at det ikke var en misforståelse så kan det også være så længe siden at man begynder at betvivle om nogen vil tro på en, det kan også være at man tror det “skader mere end det gavner” på det punkt kan folk opnå en slags Stockholm’s syndrom.

  Men nej, når man er 14 så er der ikke tale om en misforståelse, om så Spacey har gjort noget mens han er fuld, så ændrer det ingenting, og selvfølgelig skal man have lov til at dele sine oplevelser.

 28. #42 men du aner jo ikke om noget af det er sandt, du antager bare at det er sandt. Når der kommer noget frem 30 år senere, så skal det mere til at overbevise mig end en påstand som jeg på ingen måde kan vurdere om er sandt eller falsk.

 29. #43 Det snakker vi slet ikke om, vi snakker om hvorvidt man kan tillade sig at konkludere at man enten lyver eller burde have kommet sig over den skade personen har forvoldt, om de så har forvoldt den eller ej.

  Hvad der er sandt og falsk i denne sag vil være op til en domstol at afgøre.

 30. #44 OK fair nok, min konklusion er at det er meget utroværdigt at komme med anklager 30 år efter, uden andet end en påstand, især når det kommer i forbindelse med andre anklager der er langt mere troværdige (pga. af antallet af anklager mod Weinstein).

  Du kan sige at det er op til en domstol at afgøre, det er bare ikke realiteten da manden nu allerede er dømt på forhånd i offentligheden og muligvis får ødelagt sin karriere baseret på en påstand. Det er ligegyldigt om det kan bevises eller ej, for skaden er allerede sket, uanset om det er sandt eller ej.

  Det er hyklerisk at, uden nogen form for bevis, så tror folk på sådanne anklager; det er faktisk skræmmende.

 31. Det mest besynderlige ved sagen må da være at Rapp efter 30 år, kunne vælge:
  1. At tale tingene ud med Spacey
  2. Eller lægge sag an mod ham

  I stedet vælger han, med navns nævnelse at anklage ham på et eller andet tabloid-site.
  Hvorfor?
  Det eneste formål må være at ødelægge Spacey, fordi tabloid-pressen er den eneste domstol hvor man “slipper” (på godt og ondt) for en retssag.
  Måske er Spacey skyldig, men det er altså et skråplan at Rapp ikke nosser sig sammen til enten at gå direkte til manden (med en advokat eller ej) eller holde det for sig selv. Det har en ubehagelig bismag af selvtægt.

 32. Mine tanker er.

  Hvad laver en 14 årig til en privat fest hvor der bliver drukket, uden at være i følge med en værge?

  Er det rimeligt at antage at folk ikke forventer der render årige rundt til en voksen fest hvor folk drikker. VIste Spacey han var 14 år? Hvis han havde været en anden voksen var det så et overgreb eller bare en stiv stodder?

  Hvis det var en 26 årig dame der havde gjort det, havde det så været et problem for ham?

  Der er mange facetter folk domstollen er grim.

 33. #48

  [quote]Hvad laver en 14 årig til en privat fest hvor der bliver drukket, uden at være i følge med en værge?[/quote]
  Hvor kommer du fra?, hvem siger i øvrigt der ikke var en værge med? Anyways, at der ikke burde have været en 14 årig til festen undskylder som sådan set ikke Spacey, man kan lade være med at gå og rage på folk.

 34. Bliver interessant den dag “voldtægt med øjne” bliver ligestillet med den ægte vare…
  …når det sker kan jeg ligeså godt rykke direkte i fængsel. Da den slags svineri har jeg gjort mig skyldig i, i årtier

 35. #52, nu er det jo alment kendt her på siden, at du er lysår fra virkeligheden, men min nysgerrighed får mig til at gå imod min dømmekraft og spørge: hvordan mener du, at den kommentar har nogen relevans til det, vi snakker om? Ingen, jeg gentager: ingen, er blot blevet “voldtaget med øjnene” i denne her historie. En voksen mand har – efter Rapps eget udsagn – lagt sig oven på ham med henblik på sex.

 36. #53 Du har ret. Jeg er syg! Hvorfor denne trang til person angreb, har aldrig helt fattet det? Kan du ikke nedgøre mig per PM, hvis det ER så presserende?

  …er i øvrigt, overbevist om: Det MÅ være pga. Pædo-Kevin, at Rapp er “blevet” til en homoseksuel ;-P

 37. #54, what..? Personangreb..?? Det er sguda fakta. Det MÅ du da selv kunne se, efter du har flettet en sætning sammen (hvis man kan kalde dem “sætninger”)…?!

  Du har stadigvæk ikke svaret på, hvorfor det har relevans.

 38. #49 Jeg kommer fra Danmark, hvor det ikke er normalt at have 14årige med til fester når man selv er over 25. I USA burde drengen slet ikke have været der. Hvis Spacey antog drenge for at være myndig er det jo noget helt andet, et forfejlet scorings forsøg.-

  Uanset hvad synes jeg ikke det som Rapp beskrev Spacey gjorde var specielt slemt. Upassende måske men alle har vel haft en ven som blev lidt for stiv.

 39. #59, har du selv nogensinde været så stiv som 26-årig, at du har 1) lagt an på en 14-årig og 2)lagt dig ovenpå hende/ham…?

  Nej, vel?

  Seksuelle tilnærmelser mod mindreårige kan sgu ikke forsvares. På nogen måde. Og nu snakker jeg ikke længere blot om denne sag. Det gælder generelt. Med mindre man er komplet idiot, kan man sgu godt genkende en mindreårig.

 40. #59, ehmmm – det er altså helt normalt i Danmark, I USA har de en tendens til at hvad loven dikterer og hvordan folk lever deres liv på moralske spørgsmål er to diamentrale modsætninger.

  [quote]Spacey befriended Rapp while they both performed on Broadway shows, invited Rapp over to his apartment for a party, and, at the end of the night, picked Rapp up, placed him on his bed, and climbed on top of him, making a sexual advance. According to public records, Spacey was 26. Rapp was 14.[/quote]

  Det er altså ikke bare lumre tilnærmelser, eller et forfejlet scoringsforsøg – men, hvis ikke et overgreb jf. en eller anden snæver definition, så ihvertfald optakten til et – også hvis personen havde været over den seksuelle lavalder.

 41. hold kææft mand..det kan godt være det bare er mig, men det tangere godt nok heksejagt. Der er ingen konkrete beviser, der er ingen retssag igang, ingen formelle sigtelser eller noget.
  Det er simpelthen blivet for nemt bare at hænge folk ud.

  Hollywood – hooold nu kæft hvor er de så hellige.

 42. #67 det er en af de mest bisarre kommentarer jeg har set på DR. Det må næsten være en joke… Hvem er Rasmus, hvem er den rigtige rssl?