Nu har den danske Spillemyndighed bidraget med en udtalelse omkring loot boxes, som de ikke anser for at være hasardspil og er ikke omfattet af spilleloven.

For at være omfattet af spilleloven, skal et spil opfylde tre kriterier, hvilket Spillemyndigheden ikke mener at Star Wars Battlefront og andre spil (indtil videre) er omfattet af førnævnte lov. Det springende punkt er kriterie nummer tre, som omfatter en gevinst som kan omsættes til (ikke fiktive) økonomiske midler.

Spillemyndigheden har på det seneste oplevet et stigende antal henvendelser fra bekymrede borgere/forældre vedrørende loot boxes i computerspil – herunder især i spillet Star Wars Battlefront 2. I den forbindelse har Spillemyndigheden besluttet at komme med følgende generelle udtalelse vedrørende loot boxes.

Hvad er loot boxes?

En loot box er, når man i et computerspil køber en virtuel kasse indeholdende tilfældige genstande. Disse genstande kan eksempelvis være fiktive guldmønter, der kan bruges i spillet, et særligt kraftfuldt våben eller andre fiktive genstande, som man typisk skal bruge mange timer på at spille sig til i spillet.
En spiller køber en loot box med Dankort/Visakort eller et andet betalingsmiddel, og får en kasse med fiktive genstande. Disse fiktive genstande kan både have en lavere eller en højere (relativ)værdi end det beløb, man betalte for den pågældende loot box.

Loot boxes skal – ligesom andre former for spil – have en tilladelse, hvis følgende tre kriterier er opfyldt:

Der skal være et indskud
Der skal være et element af tilfældighed
Der skal være en gevinst (hvis gevinsten er en fiktiv genstand, skal denne kunne omsættes til økonomiske midler)

Er loot boxes omfattet af spilleloven?

Spil er omfattet af spilleloven, hvis det opfylder alle de ovennævnte tre kriterier, og hvis spillet enten udbydes eller arrangeres i Danmark til danske kunder.

Den gevinst man kan få i en loot box i Star Wars Battlefront 2 kan, efter Spillemyndighedens oplysninger, ikke omsættes til økonomiske midler, da de fiktive genstande i loot boxen ikke kan sælges eller på anden vis omsættes til penge. Derfor er loot boxes i deres nuværende form i Star Wars Battlefront 2 ikke omfattet af spilleloven. Ovenstående er samtidig årsagen til, at skinbetting i forbindelse med computerspil som Counter Strike Global Offensive mv. er omfattet af den danske spillelov. De er omfattet af spilleloven, fordi skins fra disse spil kan sælges på forskellige hjemmesider, og derved omsættes til penge.

Loot boxes i andre spil end Star Wars Battlefront 2 må vurderes hver især, da man ikke generelt kan vurdere, om de genstande man kan vinde i en loot box, kan omsættes til penge. Det kan derfor ikke udelukkes, at loot boxes i nogle tilfælde kan være omfattet af spilleloven.

Direktør i Spillemyndigheden Birgitte Sand fortæller dog, at de følger udviklingen ganske tæt og vil holde et vågent øje med loot boxes i spil fremover. Også de belgiske myndigheder har senest haft fat i problematikken omkring loot boxes.

Direktør i Spillemyndigheden Birgitte Sand fortæller, at myndigheden er opmærksom på problematikken om loot boxes, selvom det ikke umiddelbart er et fænomen, der reguleres af den danske spillelov. – Vi følger udviklingen på området; især fordi loot boxes og lignende typisk findes i spil, der i høj grad henvender sig til børn, og vi har en særlig forpligtelse til at beskytte blandt andet børn og unge, siger Birgitte Sand og fortsætter: – Jeg vil dog samtidig gerne understrege vigtigheden af, at man som forældre sætter sig ind i, hvilke spil ens børn spiller og gerne får en snak om sund adfærd, når man spiller. På den måde kan man forhåbentlig undgå ulykkelige situationer, hvor mindreårige bruger penge, de ikke burde have brugt.

3 KOMMENTARER

  1. Man skal selvfølgelig også passe på med at ønske for megen indblanden fra regeringer og advokater i, hvordan spil skal designes.

    Det er klart – vi kan ikke have, at spil forsøger at målrette sig sårbare individder med gambling-tendenser. Men i forrige årti slap vi endelig af med Jack Thompson og “voldelige spil skal forbydes”-fortalerne – vi skal helst ikke invitere det slæng tilbage igen.

  2. #1 – Selvfølgelig – men jeg er dog glad for vi har diskussionen nu og ikke længere nede af vejen, hvor omfanget måske har vokset sig større og er sværere at kæmpe imod.

    Nogen gange er der bare nogen der skal skide i nælderne, før der kan ske noget. Og selv om alle regeringer og myndigheder, rundt omkring, ikke er enige om hvorvidt det er gambling eller er, så opdagede EA i dette tilfælde, at de gik over stregen, med hvad deres kunder ville finde sig i.

  3. Jeg er enig i, at vi ikke har lyst til at staten blander sig for meget, men venner, loot boxes er jo fail med fail på. Jeg er glad for, at de stoppes tidligt, og at spiludviklerne i det mindste føler sig truet.