GLHF spilbaren efter skyderiet. en betjent er ved at undersøge stedet, hvor tre blev dræbt og 11 såret. Kilde: Getty Images.

Det retslige efterspil efter den tragiske hændelse i Jacksonville ser nu ud til at starte med en række søgsmål fra ofrene, der nu sagsøger både EA, Jacksonville Landing Mall og Chicago Pizza.

På vores breddegrader er masseskyderier heldigvis ekstremt sjældne, og det samme kan siges om folks iver efter at sagsøge alt og alle. Men sådan står det desværre ikke til i USA, hvor der hver eneste uge ofte er et eller flere masseskyderier, og der der dedikerede advokatfirmaer, der lukrerer stort på at få ofre til at sagsøge til højre og venstre.

Ifølge Kotaku har Jacob Mitich valgt at sagsøge EA, der stod bag turneringen, samt Jacksonville Landing Mall og Chicago Pizza, stedet hvor turneringen fandt sted. Mitich blev selv ramt to gange under skyderiet, der efterlod 3 dræbte, inklusiv gerningsmanden, og 11 sårede. Søgsmålet går på manglende sikkerhed ifølge advokatfirmaet Morgan og Morgan, der sælger dem selv som “Personal Injury Lawyers For The People”.

Advokatfirmaet Morgan og Morgan er klar til at hjælpe, hvis du er kommet til skade. Kilde: Morgan og Morgan

Jacob Mitich er dog ikke den eneste, der er igang med at snakke med advokater. Ifølge USA Today er en gruppe af de overlevende i snak med samme advokatfirma som Jacob Mitich.

Ifølge advokat Matt Morgan har området været plaget af voldelige forbrydelser, og da e-sports er “big business”, burde sådan et event have den højest mulige grad af sikkerhed.

Unfortunately, the country has watched this unfold too often in the past. This is not the time in America for bare-bones security or, even worse, no security at all.

It is foreseeable that shootings could occur at this location. eSports are big business. This is the type of event that has to have the highest level of security. – Matt Morgan til USA Today.

Ifølge artiklen fra USA Today, havde drabsmanden, den 24-årige David Katz, købt to pistoler på lovlig vis bare en måned inden skyderiet. Og selvom Katz som teenager havde været indlagt på et psykiatrisk hospital, fik han altså stadigvæk lov til at købe våben.

John Wester of  the Tampa field division of the Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms said Katz was armed with two handguns purchased legally within the past month from a licensed dealer in Baltimore, where Katz lived.

Katz’s two known hospitalizations as an adolescent apparently did not reach that threshold, said Daniel Webster, director of the Johns Hopkins Center for Gun Policy and Research. – USA Today.

Hvor meget der sagsøges for, at hvad søgsmålene helt specifikt kommer til at gå på, vides ikke endnu. Det handler dog ikke om profit, fastslår Matt Morgan, der siden 2013 har hevet mindst 376 millioner danske kroner hjem til sine klienter.

The safety of Americans must always come before profits. It must always be people over profits. Matt Morgan til USA Today.

EA har doneret 1$ million til ofrene, oprettet en støttefond og vil afholde donerings-livestream. Men det er altså ikke nok til at stoppe søgsmålene. Og nu er USA’s sundshedssystem jo også et ganske andet end det danske. Selv mindre skader kan løbe op i ustyrlige summer, hvis det kræver operationer og indlæggelser. Så selvom man måske kunne se søgsmålene som griske, kan de berørte stå overfor enorme hospitalsregninger. Det er selvfølgelig blot spekulationer, men sagen har mange sider, og lidt perspektiv skader jo nok ikke.

15 KOMMENTARER

 1. Lige fordi det er EA ville varme mit modbydelige kolde hjerte :P, hvis at de blev fik et smæk som ville få Google’s EU bøder til ligne peanuts. Ved godt at ikke sker… men jeg kan sgu godt lide at drømme engang imellem.

 2. #1 Nu så jeg godt nok hellere at EA rammes i røven af elendigt spilsalg, modstand imod griske implementeringer af betalings-skrammel i deres spil og afholdelse fra pre-orders end at de bliver trukket i retten efter en ekstremt tragisk hændelse, der intet godt gør for noget eller nogen.

  Intet af dette her er da positivt. Ligemeget hvor griske EA så måtte være.

 3. #2
  Hvis at det ikke var EA (eller Activision) ville jeg være 100% enig. Og jeg indrømmer blankt, at jeg er hverken objektiv eller rationel når det kommer til EA.
  Mit had til EA gør at jeg er ligeglad med hvordan de bliver straffet… så længe at de bliver straffet… HÅRDT!

 4. Når EA aflyser samtlige Madden 19 Championship turneringer på én gang, så er der tegn på at der noget rivende galt.

  Madden 19 Championship skulle helst være en “Safe Environment” for unge mennesker og det er arrangørerne ansvar at opretholde det.

  Spørgsmålet er om EA bevist valgt at spare på indgangskontrol eller man blot har sjusket på sikkerheden.

 5. “It is foreseeable that shootings could occur at this location.”

  Så ved man, at et land er sygt. Måske skulle de se på at løse det problem istedet for at sagsøge hinanden i øst og vest.

 6. #3 Det er måske noget, som du burde få snakket lidt om. Det lyder ret intenst og seriøst. Det er bare spilfirmaer. Griske spilfirmaer, men så heller ikke mere end det.

  #4 Det er forkert, de har kun aflyst qualifiers indtil videre, hele turneringen er ikke aflyst. Med mindre du har opsnappet informationer, der er gået min næse forbi.

  “We have made a decision to cancel our three remaining Madden Classic qualifier events while we run a comprehensive review of safety protocols for competitors and spectators.”
  https://www.ea.com/news/message-from-andrew-wilson?isLocalized=true

  Men har EA virkelig ansvaret her? I så fald, hvem synes du så har ansvaret ved skyderiet i Las Vegas, hvor en skytte lå højt oppe i et hotelværelse langt væk fra koncerten. Er det koncert-arrangørerne. Er det hotellet?

  Og i tilfældet i Jacksonville, så var eventet faktisk meget, meget småt. Så skal der altid være sikkerhedsvagter og metaldetektorer ved sådanne events? Svaret er sørgeligt nok, ja. Men jeg synes ikke, at man kan beskylde EA for manglende sikkerhed. I så fald er der sikkert 10.000-vis af langt, langt større events i USA, der skal have opgraderet deres sikkerhed voldsomt.

  Jeg har været til et væld af koncerter, events, konferencer og andre langt større sammenkomster i USA igennem de seneste år, og nærmest ingen af dem havde de vilde sikkerhedsofranstaltninger. Selv E3 har nærmest ingen sikkerhed.

  Så inden man angriber EA for at have dårlig sikkerhed, så bør man se på et langt større billede, hvor sikkerheden i langt de fleste tilfælde og mindst lige så dårlig. Så derfor kan man ikke rigtigt beskylde EA for dårlig sikkerhed, når de som sådan bare følger normen.

  Hvis alle andre events i hele USA med +10 deltagere havde sikkerhedsvagter og metaldetektorer, så var det en anden sag. Men sådan er virkeligheden jo slet, slet ikke.

  #5 Ja, det er et skørt samfund. Prøv at hoppe ind på advokaternes hjemmeside. Det er nærmest som at læse et satirisk indlæg. De lever bare af, at folk sagsøger hinanden i smadder. Det er så grotesk.

  #6 Stort set enig. Våbenlovgivning og behandling af psykisk syge er to ting, der helt sikkert burde få en seriøs gennemgang.

 7. #8
  EA er bare en vammel grisk skøge som prioritere profit højere end kvalitet og originalitet. Og har det fint med profitere på ludomaner og børn med blandt andet deres Ultimate Team og loot boxes.

  Så ja, jeg fuldstændig kold i røven om et firma (hvor aktionærer acceptere den form for praksis) går bankerot.