Til højre den modige Blitzchung, til venstre de knap så modige castere.

Blitzchung – en Hearthstone pro fra Hongkong, med det borgerlige navn Chung Ng Wai – traf en noget skæbnesvanger beslutning om at udtrykke sympati med den igangværende protestbevægelse i Hongkong. Blitzchung valgte i et postgame interview at sige ”Frigør Hongkong, revolution i vor tid.” (Indrømmet, mit mandarin og/eller kantonesiske er sgu lidt rustent så jeg må sætte min lid til Inven Globals oversættelse af mandens ord.) I videoen kan man se hvordan casterne, som stod bag interviewet, gemmer sig bag deres skrivebord, sandsynligvis for at skærme sig fra repressalier fra Kinas eller Blizzards side.

Blitzchung fra Hongkong

Hverken Blitzchung eller de to castere slap helskindet fra fadæsen, da Blizzards mægtige banhammer blev svunget i deres retning. I går udgav Blizzard denne pressemeddelse:

During the Asia-Pacific Grandmasters broadcast over the weekend there was a competition rule violation during a post-match interview, involving Blitzchung and two casters, which resulted in the removal of the match VOD replay.

Reglen som Blizzard refererer til, er en regel som gælder alle officielle Hearthstone turneringer, som foreskriver at enhver handling som anledning til at folk bliver stødte – eller som ellers skader Blizzards ry – betyder at man bliver banned fra officielle turneringer og ens optjente præmiepenge reduceres til 0$ Det er selvfølgelig udelukkende op til Blizzard at afgøre, hvilke handlinger der falder under denne regel.

Engaging in any act that, in Blizzard’s sole discretion, brings you into public disrepute, offends a portion or group of the public, or otherwise damages Blizzard image will result in removal from Grandmasters and reduction of the player’s prize total to $0 USD…

Resultatet af Blizzards afgørelse er, at Blitzchung er blevet bandlyst fra alle officielle Hearthstone turneringer i et år, desuden mister alle sine optjente præmiepenge – et beløb på omkring 10.000.. DOLLARS! – og desuden er de to castere er blevet opsagt af Blizzard.

Et billede som er blevet populært at dele på det seneste.

Til ingens store overraskelse har folk i Vesten ikke ligefrem taget så godt imod Blizzards beslutning om at bandlyse Blitzchung, mange ser tilsyneladende Blizzards forsøg på at forholde strengt neutralt og upolitisk som et knæfald til det lukrative (men autoritære) kinesiske marked. Det er værd at holde i baghovedet, at kinesiske Tencent Holdings Limited (som er lowkey verdens største videospilsselskab) er medejere af Blizzards moderselskab Blizzard-Activision, hvilket unægteligt gør Blizzards neutrale position en smule problematisk.

Blitzchung selv fortryder tilsyneladende ikke sin handling. I en udtalelse til Iven Global siger Blitzchung, at han betragter det som sin pligt, at adressere det som foregår i Hongkong p.t:

As you know there are serious protests in my country now. My call on stream was just another form of participation of the protest that I wish to grab more attention. I put so much effort in that social movement in the past few months, that I sometimes couldn’t focus on preparing my Grandmaster match. I know what my action on stream means. It could cause me lot of trouble, even my personal safety in real life. But I think it’s my duty to say something about the issue.

Blizzards beslutning er siden blevet kritiseret bredt; af amerikanske politikere; af andre Hearthstone spillere; af Twitter-folket med hashtagget #Blizzardboycott og af Blizzards eget sub-reddit.

Mange memes er opstået som følge af sagen. Blandt andre den her. (Kilde: Twitter-bruger AntiGravity115)

Hvad synes I? Er det okay at slå ned på folk som blander e-sport og politik, eller er Blizzards beslutning en overdreven censur på det kinesiske styres præmisser? Personligt tror jeg, at jeg bare gemmer mig bag skrivebordet.

20 KOMMENTARER

 1. Jeg synes det er flot gjort af ham og jeg håber at et boycut af blizzard kommer til at gøre økonomist ondt,
  for pemge er det eneste sprog de forstår.

 2. Hvorfor pokker skulle casterne også bøde for det?!

  Kender ikke noget mere til sagen, men de kan da vel ikke holdes til ansvar for en spillers udtalelse!

  Caster 1: Du spillede en god kamp.
  Spilleren: Mange tak.
  Caster 2: Er du klar til næste kamp?
  Spilleren: Frigør Hongkong
  Casterne: … (bye, bye)

 3. Jeg må indrømme at det er da en sørgelig situation for Kina, men jeg kan ikke forstå hvorfor Blizzard er the bad guy? Synes da at det er et kæmpe problem at folk ikke kan finde ud af at det ikke var det rette fora at bringe politik ind i billedet.

  Er det ikke en classic, the end doesn’t justify the means?

 4. #6
  Casterne skulle eftersigende have ægget Blitzchung til at sige “Frigør Hongkong.” En bruger på twitter oversatte det casterne sagde, lige før de gemte sig, til “sig ordene, så lukker vi interviewet straks efter”. Blitzchungs outfit – gasmaske og skibriller – er det samme outfit som mange demonstranter bruger i Hongkong, så de vidste nok godt hvor han ville hen.

 5. #7 Nu har sportsgrene historisk været fyldt med politiske statements så ved ikke hvorfor din logik kortslutter vedrørende at være det rette fora? Måske det handler om det er ubehageligt at skulle høre om de dårlige ting hvis man er ligeglad? Men der er sgu ikke meget politik i at man gerne vil bibeholde sin frihed.

  I sidste ende kan Blizzard altså ikke holde sig fri for politik, når de ofte står på scenen til deres Blizzcon og snakker om velgørende formål der er overvejende politiske, samt står op for rettigheder, som ifølge din udlægning, også ville være politiske.

  Derfor må den eneste rimelige konklusion være at Blizzard ikke ønsker det politiske udsagn fordi de er i troen at det kan skade dem finansielt. Straffen er i øvrigt alt for vidtgående, og tyder mest af alt på at man gerne vil tilfredsstille den kinesiske regering for at undgå sanktioner. I øvrigt en parallel man kan drage til tibet-sagen hvor man, på trods af at være det “rette fora”, byttede vores ytringsfrihed i et forsøg på at behage den kinesiske regering.

 6. Den er Tricky….

  Det var ikke okay at bruge Blizzards platform til at yde et politisk budskab, men samtidig var det også en alt for hård straf fra Blizzard.

 7. #9 Nu bliver så tydelige politiske manifestationer også straffet ret hårdt i sportens verden. Vi snakker store bøder og tomme stadions.

  Straffen her var relativ hårdt og nok også for hård, men det er ikke nok til at jeg ser Blizzard som the evil empire.

 8. J. Allen Brack har angiveligt udgivet en pressemeddelelse, fyldt med grammatiske finurligheder og brug af ord som ikke eksisterer, hvor de forsøger at forklare situationen samt ændrer på den straf der blev givet, Blitzchung og casterne har nu 6 måneders karantæne, og Blitzchung kan beholde sin præmie, den kan i læse her

  her Her er en gennemgang af meddelelsen hvor der argumenteres for at beskeden sandsynligvis er skrevet af en som taler kinesisk.

 9. Synes det er en enormt dobbeltmoralsk handling af Blizzard og en overdrevet straf af spilleren. Godt at læse at dommen blev formildet.

 10. #9
  Ahh ja, den klassiske “alle andre gør det, så må vi også”, virker slet ikke som en slippery slope.

  Jeg var primært mest uforstående over hvorfor folk var så harm over hele situationen og at en spiller var blevet straffet for at bringe et politisk budskab i et fora som overhovedet ikke bør være politisk. Men det virker selvfølgelig også som om at der er gået lidt “selvsving” i debatten når der er så mange som gerne vil tale Hong Kong’s sag (hvilket jeg sagtens kan forstå).

 11. #15 God stråmand, men det har jeg nu aldrig sagt. Jeg retter bare dit vrøvl, Sport er, om du så synes om det eller ej, ganske ofte “offer” for “politik”, både spontant og såmænd også helt og aldeles officielt.

  Det undrer mig ikke at du er uforstående over for situationen, den er nemlig ret simpel at forstå, hvert fald hvis du starter med ikke at forsøge på at hvidvaske den samfundsmæssige og politiske historik i sporten.

  Men, hvis det er for svært for dig, så kan du sige at det primært handler om at Blizzard ikke har handlet imod Blitzchung fordi det handlede om “politik”, men fordi det ydmygede et land, med en autoritær stat, som Blizzard har forretningsinteresser i. Med andre ord har Blizzard tilsidesat hvad folk har anset som deres kerneværdier af finansielle årsager.

  Deres efterfølgende forskelsbehandlinger og selvmodsigelser, bekræfter blot at Blizzard fortsat vægter deres finansielle interesser højere end de værdier de selv har sagt de står inde for.

 12. #16

  av av, rimelig spids, men fair nok.

  Jeg har ikke fulgt med i diverse andre kontroverser, og ved ikke hvad Blizzard ellers render rundt at laver. Præcis derfor jeg umiddelbart var meget uforstående overfor hvorfor det faktum at en professionel spiller vælger at gøre Blizzard’s Esports platform til en politisk platform får Blizzard til at være et røvhul.

  Min pointe var egentlig bare at jeg ikke synes det var okay at budskabet skulle ud igennem den channel, og det vil jeg stadig holde fast i. Jeg synes det “underminer” værdien af sådanne platforme og kan komme til at påvirke esport generelt på en negativ måde.

  Jeg er dog også klar over at dette er lidt en idealistisk holdning, og praktisk talt nok ikke noget der kan efterleves 100%, men hvis man bare begynder at acceptere at folk frit kan tage fokus væk fra sporten og flytte den over på “insert controversial topic here”, så kommer man hvertfald ikke tætter på den ideologi om at holde tingene adskilt, hvilket jeg igen, synes er et hæderligt mål.

  Jeg kunne forstå the justification hvis man brugte Blizzards egen platform til at ytre sig politisk, som svar på noget poltisk/kontroversielt som Blizzard selv havde lagt op til, men jeg kan ikke lige umiddelbart se linket mellem Hong Kong/Kina problematikken og Blizzard, så det var en politisk debat som de blev hevet ind i uden at de selv havde lagt op til det.

  Der er måske noget jeg overser her, men det var også bare min umiddelbare reaktion på hele optøjet og min vinkel har egentlig kun været den idealistiske tanke om at holde sport og politik adskilt.

  Jeg har lige set et par minutter af første link i #18 og det virker meget interessant, så jeg må hellere lige se dem færdigt og måske få et lidt bedre billede af hvad Blizzard egentlig er for en størrelse og hvad de har ellers har rodet sig udi. Før jeg ved mere er det svært for mig at danne en klar holdning til Blizzard og deres rolle i Hong Kong vs China.