God aften kære Daily Rush’ere. Undertegnede havde besluttet sig for en 100 % konsolfri aften for at hellige sig S.T.A.L.K.E.R.: Shadow Of Chernobyl. Anmeldelsen skal jo laves, og udsigten til at kunne fordybe sig et FPS-spil på PC’en efter års fravær varmede bestemt. Det skulle der dog meget hurtigt blive sat en kæp i hjulet for. Som jeg også beskrev i tirsdagens morgenspiller, knaser S.T.A.L.K.E.R. bare en smule under Windows Vista. Lige præcis hvor meget skulle jeg erfare i dag. kl. 18 gik jeg fortrøstningsfuld i gang og måtte en lille halv time efter sande, at 90 sekunders spilletid ad gangen ikke lige er det mest optimale. Spillet ”quitter” simpelthen umotiveret ud til desktoppen konstant. Da jeg nu ikke længere har en virkende XP installation i huset, var jeg efter kl. 19 ved at blive bare en smule desperat. Nuvel, jeg kunne jo tage en samling fine screenshots når anmeldelsen ikke er mulig. For når S.T.A.L.K.E.R. ellers kører under Vista, ser det jo bragene godt ud. Standard-tasten til formålet er F12 og det så ud til at virke. Et lille hak hver gang man trykker på tasten og man bliver forvisset om at have “framed” noget lækkert at vise frem på Daily Rush efterfølgende. Min begejstring var dog meget kortlivet. S.T.A.L.K.E.R. heller ikke kan finde ud af at gemme screenshots på harddisken. Om spillet forsøger at uploade dem et eller andet obskurt sted, eller bare synes det er sjovt at beholde dem i ram’en, skal jeg ikke kunne sige. Jeg vil i morgen forsøge at grave XP frem igen og se om det afhjælper nogle af problemerne. Jeg vil dog komme med en uforbeholden advarsel til de af jer som nu også kører Windows Vista (x64). Pas på at S.T.A.L.K.E.R. ikke også bider jer i halen!

52 KOMMENTARER

 1. Endnu en grund til at man skal holde sig til XP i nogle år endnu.

  Oh well, andre end mig som er ved at være træt af at vade rundt i det spil, ku satme godt trænge til nogle vehicles eller noget, for der hvor man starter i spillet kommer man jo kun tilbage til hvis man vil gå i 10 minutter.

 2. #1: Hvilket grafikkort har du og hvilken driver benytter du til det?

  kan du tage screenshots med F12 og gemmer den billederne på disk?

 3. Det virker også i Vista 32-bit dansk hos mig. Har dog heller ikke lige prøvet at tage screenshots. På kærestens maskine (med bedre grafikkort) kørte det dog langt fra optimalt. Der var det 1 fps eller lign…aner ikke hvorfor!

 4. Ja stalker har lige knas generelt. Det trænger til nogle patches. En del for ikke at sige en masse af side questene kan du simplehen ikke klare. pga de er i stykker. Alle npc’s uden for mainquest snakker russisk. og ikke mindre noget at det mest underlige, er at stalker kører dårligere når du render rundt indendørs. f.eks nede i sewers og sådan. Men uden for kører det bedre. Men selv i en lille opløsning af 1152×864 med alt på max kan det alså godt komme langt ned i fps med Conroe e6600, 2gb ram og 8800gtx og da det jo er flot, men har set flottere spil kører uden problemer. Så tror jeg også en del optimer og tweaks ville gøre underværker.

  Men klart et fedt spil. Specielt når man lige kommer igang, og man faktisk lige lærer det med at verden ikke drejer om dig.

 5. spillet er ret fucked up pt der mangler virkelig en patch. load tiden hos mig tager laaang tid, men når alt er loadet køre det skam fint ( på en bærbar ) lidt synd de smed det på gaden uden at gennem teste det

 6. Full dynamic lightning trækker tænder ud. Når jeg køre med maximum detail setting og Static lightning kører spillet super godt. Tror ikke jeg har været under 30 fps. MED full dynamic lightning kører det ret så meget af lort. Også selv detail setting er på medium.

  Kører XP 32bit med res 1024*768 og 0x AA

 7. Kører det i 1920×1200 med alt på max og også full dynamic lighting. Lange loadtider til tider, men ellers kører det smooooth. Ingen lag.

  Windows XP SP2
  Intel Core 2 Duo E6600
  Inno3d 8800GTX
  2 GB Corsair Dominator PC8500 RAM
  Benq 24″ skærm

 8. #11…fedt setup der!!!!

  Nå, men jeg har gamet stalker hele dagen, og jeg er fuldstændig blæst væk! ja, det er 100 møg irriternede fejl! Men damn hvor er det bare et super fedt spil, når det hele fungerer og man accepterer dets skønhedsfejl!

 9. 12, har også selv gamet det en del idag, det største plus ved spillet er dets stemning, men ellers bliver det faktisk lidt kedelig i længden, satme mange bandits eller soldater man skal slås mod hele tiden, jeg vil have MUTANTER OG MONSTER plus som sagt før er det røv kedeligt at vade rundt hele tiden i spillet, og så den måde han vader på Han føles som om man bare svæver hen af jorden, og når man har våbenet så lige hele tiden er det utroligt han rammer så råddent. Jeg nød det en del i starten når man mødte alle de mærkelige hunde og andre væsner men så det bare mennesker og mennesker, fatter nada af hvordan det spil ka få så høje karekter rundt omkring, oh well det vel bare en smagssag som altid. Plus aien er heller ik det altid det skarpeste i det spil, på et tidspunkt skyd jeg efter en flot soldater fra et punkt af, så flygtede jeg væk og kom ind bag fra dem, og de alle stod og kiggede det sted hen hvor jeg skyd sidst, og selvom jeg stod og nakkede dem uden nogle lyddæmper i ryggen, og så tog nogle af dem stille og roligt med en kniv.

 10. Jeg har Xp(SP2) og det kører perfekt.
  Jeg kan slet ikke slippe det igen.
  Fedeste FPS ever.
  End of story.

  Specs: AMD 3800+dual, 2Gb PC3500 RAM, 7800GTX.

  edit: #13: hvis du ikke har mødt mutanter og monstre endnu er du ikke kommet ret langt….

 11. #0 Dejligt stykke arbejde og fedt at morgen/aften spilleren er vendt tilbage i dette omfang. Jeg har satme savnet din tilstedeværelse Phon. Må jeg kondolere og håbe dig og din familie et lysere år. Tak for dit arbejde her på DR. Much appreciated.

 12. Skylden er nok næppe Stalker så meget som det er det Vista lort. At man overhovedet kan starte noget somhelst i det OS, der har med spil at gøre, er lidt af en bedrift. Man skal nok nærmere kigge efter en Vista patch eller 50.

 13. Som #10 siger så trækker Full dynamic lightning en del ned på Fps men kører fint her Loading tid er ok også.. uden Full dynamic lightning kører jeg med 130fps Med 90 og Alt på max

  1600-1200

  2 x 8800GTX

  5200+ Duel core

  4 x 1GB Ram

  4x AA

  Udenfor 90fps

  Inden for 140fps

  Har set bedre grafiksspil da og som andre Også nævner man mangler sku noget at Komme rundt i

 14. Nu har folk snakket så meget om det køre godt eller ej..

  Hvad med multiplayer delen?? var jo sådan set en af de ting de prøvet at sælge spillet på den gang.. er det fedt og hvordan fungere det???
  er det vær at købe for at få et ornlig net game??

  #21 jeg sider på en 64-bit Vista og det eneste at de mange spil jeg har prøvet og har inde jeg har haft problemer med er DoW.. me ndet pisser mig så også af haha men alt andet køre freakig godt

 15. Ja nu ser jeg så også lige jeg har været inde i advanced og skrue alt op. shadow på grass og view distance

  Hvad bruger i til at se fps? gerne en command, da fraps og sådanne programmer er højst upålidelige. Noget andet er jeg vidste da ikke stalker kunne gøre nytte at sli gfx?

 16. Tja fik min stalker i går og har spillet den det meste af aftenen.
  Må også indrømme at jeg har set flere fejl og mangler i spillet.
  Autosave virker ikke og det gør quick save heller ikke her ved mig. Og lige pludslig bestemte steder går alt bare så skide langsomt.
  Skal lige siges at jeg heller ikke kan tage billeder inde i spillet

  køre den på:
  xp 32bit mediacenter 2005.
  dualcore 2 2.0gh
  2×1024 ram i rate.
  ati readon x1800.

  Men ud over det er spillet nu stadig kanon godt syntes jeg.
  Men var der ikke noget med at man skulle have kunne køre i biler?
  Når man skal fra den ene ende af banen til den anden. + at man skal skyde 50 idioter på vejen inden kl ? for at ens opgave ikke skal gå i vasken. savner et eller andet køretøj.

 17. #4
  Spiller det fint på en Dell Inspiron 9400 bærbar med et nVidia 7900GS

  Specs:
  Intel Core 2 Duo T5600
  2GB Ram
  nVidia Geforce Go 7900 GS (Driver 7.15.10.9746)
  Microsoft Windows Vista Ultimate 32Bit

 18. #0
  At spille i Vista er stadig ikke muligt hvis man vil have ordentlig performance.

  Du skal i det mindste have dualboot, endnu.

 19. #21:

  _ALT_ kører under vista 64. Du afvikler jo bare 32-bit. Tror ikke det er pga. vista 64 at stalker ikke vil, men pga. GeForce 8800 driverne.

  Dertil kører de fleste spil en smule bedre end under 32-bit vista. (5-10%)

 20. Ik for at starte en flame war eller lign, men da jeg normalt elsker fps spil ville jeg gerne lige hører hva i synes det er som gør stalker så fedt, for har prøvet det og læst en masse reviews på nettet og mange giver det ret høje karekter men giver ik rigtig nogle argumenter over hva de syntes som er så fedt i det, så hva er det i synes er så fedt i det?

  De fedeste ting jeg ku lide ved spillet er stemningen, plus spillet er ret stort, men det går så hurtigt ned igen hos mig der fordi man ik har noget at transportere sig rundt med og med mindre man gider vade 10 minutter af gangen. udover det fatter jeg nade af historien hvis der er en, der en main quuest som man så finder flere ting til en bid af gangen med at man skal finde ud af hvem ham stralov er eller hva han hedder osv. Plus en af de fede ting med spillet er de mutanter og monster men dem møder man satme sjældent, de sidste 2 timer jeg har spillet af spillet er det bare bandits og en masse soldater og det er satme ik altid nemt at dræbe dem med de upræcise våben, plus det virker ik som om han går ham man spiller, han svæver bare hen af jorden

  Oh well vil gerne lige hører jeres mening så og hva det er KONKRET som gør spillet så fedt for jer.

 21. #30… puha an svada

  Nå, men jeg gidder heller ikke vade frem og tilbage hele tiden, så jeg tager kun de quests jeg møder på min vej… indtil videre har det givet en fantastisk fremadrettet oplevelse af spillet, og hvis man bare gidder læse sig igennem sin pda og snakke med de fleste man møder, så synes jeg også historien er ret nem at overskue, indtil videre! Men ja, hvis man absolut vil have hver enkelt sidequest med, så er der en del backtracking…Men jeg tager som sagt kun de quests på min valgte vej, for så kan jeg tage nogle af de andre quests i min næste gennemspilning af stalker.

  Jeg synes nu ikke våbnene er overdrevne upræcise…det er bare fordi vi har vændet os til, at man rammer præcis der hvor man sigter… Husk nu, at der er en ret realistisk ballistisk model til spillet…så tungdekræften spiller altså ind over længere afstande! Hvis man tager højde for det, så er headshots o.lign. ret så nemme at lave, især når man begynder at finde rifler med scopes!

  Det med at ens person svæver hen over jorden lægger jeg slet ikke mærke til, jeg synes nu han bevæger sig fint nok.

  Det der gør stalker så fedt for mig er stemningen, for det første! For dne er simpelthen så fantastik gennemtrængende! Det er første gang i mit gamerliv, at jeg ikke turde tage en mission om natten, men jeg måtte sgu opholde mig i baren indtil der var blevet lidt lysere, inden jeg kunne tage mig sammen til at ryde et bloodsucker lair! Og den første mission hvor man kommer ned under en nedlagt forbrik og møder bloodsuckers første gang, der havde jeg sgu myrepatter op og ned af armene, ret vildt!
  AI’en er også utrolig sjov at kæmpe med synes jeg, de opfører sig faktisk ret fedt og menneskeagtigt. Jeg har sgu aldrig set AI snige sig så meget eller flanke så meget før.

  Jeg synes også det er enormt sjovt at udforkse alle de smadrede bygninger…det er fedt at man kan komme ind i og op i næsten alt der er på banen…ret realistisk!

 22. ja performance er godt nok noget svingene, svinger fra alt på 24fps i en større by som duty beskytter til 130fps uden for nogle steder.

  Det der er fedt synes jeg er at du faktisk jo slet ikke ved ret meget. Glæder mig da til at finde ud af hvad der faktisk er derinde i midten, er det aliens, en monolith, wishgranter eller noget helt andet

  Som sagt jo tættere du kommer på midten jo farligere bliver det. flere mutants osv. det her er jo ikke dit normale 8-10timers fps. Var det 40-50timer eller deromkring man kan bruge på det.

 23. Minder ganske meget om Fall Out.

  Kører fint ingen crash & konstant FPS på 50+ (gætter kan ikke lige finde kommandoen)kører med full dynamic & quality setting på max

  Setup
  WINXP Pro
  Dual E6600
  2GB RAM
  8800 GTS

  BTW Der er flere der snakker om at vade (langsomt?) i spillet, I har vel set sprint tasten? ubegrænset brug af denne sålænge healt er ok, nedsætter trave tiden gevaldigt

 24. Er ogsaa totalt bidt af det.. Rigtigt at der er mange ting man skal finde udad selv, og mange funktioner er ikke saa bruger venlige.. Men hey thats life Naar man foerst har faaet styr paa pda og kortet, (og ellers gider at laese lidt!) synes jeg det er et fabel-agtigt spil. -som #31 er det ogsaa foerste gang i lang tid som ivrig fps gamer, at jeg har oplevet at jeg stopper op i et spil, og er bange for at gaa ind i det naeste moerke rum fordi jeg synes jeg hoerte en lyd… eller gjorde jeg!?
  Kan ogsaa rigtig godt lide AI’en, den er fed at battle. Skiftet mellem nat og dag, er super fedt.. Naar man har vaeret ude hele natten og endelig er paa vej tilbage og morgen kommer, feed tyk stemning…
  Eneste der bugger mig er at der ikke er nogen quicksave…oedelaegger lidt af den fede stemning at man skal ud i menu;en hver andet oejeblik..
  har faaet lov til at trave et paent stykke et par gange, fordi jeg blev for opslugt, og glemte at save..
  -Heldigvis er det ikke saa galt, fordi spillet udvilker sig forskelligt hver gang, og man har saa mange altanative muligheder. s.t.a.l.k.e.r ftw!

 25. #37..tager du pis?

  jeg har som #34 også ret så meget brug for en biosuit…hvor dælen kan den dog være henne?

  Det er sgu også fedt, at spillet udspiller sig helt forskelligt hver gang

  Og så har jeg forresten lige fundet den der tromle-granatkaster…hehe, det er fedt!

  Det vildeste jeg har set, var da jeg for sjov ville afprøve ovennævnte granatkaster og skød ind igennem vinduet på et hus… da granaten exploderede inde i huset, blev der kastet lys og skygger ud over det hele…også buske og træer udenfor blev lyst op…damn det så fedt ud!

 26. Er mere eller mindre lige begyndt, men er der ikke nogle der kan fortælle mig, hvordan det er muligt at se sin framerate?

  Edit: Damn det crasher hver gang jeg vil save på den normale måde, ellers så crasher det, når jeg quick saver.

 27. Rimeligt buggy..

  core 2 duo

  2 gb ram

  x1950 512mb

  kørte med 2-10 fps de første 5 gange jeg startede, herefter kører det fuldstændigt flydende med alt pånær AA i max.. !?!?

  Er dog ikke specielt imponeret over andet end den dynamiske lyssætning

 28. #37
  wow hvor har du fundet den hende?

  den er bio fætter skal du hente ved et lille recherch (staveplade) senter. Du skal lave noget for dem og så får du den gratis.

  kan ikke lige huske præcist hvor det likker men det hedder vist noget med yamen eller sådan noget.
  Først skal man hjælpe en forsker i sikkerhed som er bag alt det der tog stations noget.
  Det er bag den store militær base hvor men får lov at gå ind. der er en kælder med en bar hvis det siger dig noget.

  nå tror jeg har forviret nok og er død træt så smutter i seng skal op om ca 5 timer

 29. En biosuit finder man i nærheden af baren.
  Kig på kortet, der er afmærket et par steder hvor der “er ting at finde”, ved sgu ikke lige hvordan jeg skal udtrykke det.(jeg er fuldesyg,bær lidt over).
  Det er en grav med et kors, hvor biosuiten befinder sig.

 30. #42…tak for heads up på biosuit

  Den der granate launcher kan findes i det område der ligger nord for baren, det hedder vist army outpost! I dette område ligger der en by der er forladt, fordi der er en masse bloodsuckers! Der er måske en ti små huse, og i et af husene er der en kælder, og dernede er den der granate launcher! Hvis du bare leder alle husene igennem, og nakker alle de bloodsuckers, så skal du nok finde den! Den er meget effektiv, men der er desværre kun ca. 9 granates til den når du finder den…men de kan købes senere hen!

 31. Så blev STALKER købt i dag, jeg var dog lidt bange for om min maskine kunne trække den. Ved ikke om det er fordi jeg kører på XP men jeg syntes nu det kører fint på min.
  Indtil videre så er det som har fænget mig mest det er stemningen i spillet, men jeg var også vild med Fallout spillene
  Ud over det så syntes jeg også våben er lavet realistisk så man rent faktisk ikke kan bruge pistolen til noget på afstand og det også begrænser sig til hvor mange kugler man kan tage. Jeg har heller ikke opdaget nogen af de savegame bugs endnu. Så ser frem til en aften/nat med powergaming.

 32. #49 level?? kik i #42.

  Nu sidder jeg i saksen er inde på et område jeg ikke kan komme ud af igen. for hver gang jeg nærmer mig udgangen crasher spillet

  hvad f”#¤”n skal jeg lige gøre nu??
  jeg har langt over 150 tusinde (penge) det fedeste armor/bio combo uniform. Og en riffel og en sniper der er til at dø for. skriger hvis jeg skal starte forfra nu

  edit:
  og de artifatcks (staves?) jeg har i mit bælte har taget 2 dage at finde frem til og jeg er ret “holdbar” hvad stråling, skud, slag osv andgår.

  Edit 2.
  Oki efter lidt roden frem og tilbage har jeg fundet ud af at det var det nye våben jeg havde fundet inde på basen.
  når jeg har det våben på mig dør spillet after ganske få skridt. Nu har jeg fundet et våben magen til et andet sted på basen og det virker nu det hele.

  Det drejer sig om en ak ligende ting med et stort rund lyddæmpet løb. Den har kikkertsigte og bruger ikke ak ammo men en type spicial kun til den. Den er meget lydløs og mega præcis i forhold til draguen og en alm ak med kikkert sigte.

  Kom nu med en fixer til det spil for hunden da :p

  edit:3
  Er kun et sten kast væk fra det endelige mål nu. Men nu vil jeg sove

 33. #payne…damn du er langt så…er du ved at være igennem? Jeg regner i hvert fald med at bruge 30+ timer på min første tur igennem stalker!

 34. Ja så er den gemmenført fuck et godt spil regner med at starte forfra i aften

  regner lige timerne sammen en gang i aften så i kan se hvor mange timer det har taget mig. Men har ikke bare løbet gemmen det hele. Har virkelig brugt lang tid på at vende og dreje alt i spillet har bare spillet uafbrudt (næsten) siden jeg fik spillet.

  Oki fik spillet Torsdag ca kl 17 og har gemmenført den i dag (Søndag) ca kl 18. I den tid har jeg ca brugt mellem 30 og 39 timer på at spille den. det store udsving på 9 timer er for at jeg var til fam fest. og kan ikke huske hvor lang tid der røg der.

  Edit.
  Har helt glemt at sige at jeg har haft ca 17 crashes i den tid jeg har spillet.

  duo2 2.0gh
  2gb ram
  ati radeon x1800.
  Xp mediacenter 2005 (ja den er lovlig og up 2 date)

  !!!!!!!!!!!!!!!!SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Har gemmenført den på alle 3 slutnings
  måder.
  Et godt råd til slutningen af spillet hvor man kommer til chanolby (staves?) hav en god sniper med masser af skud til. Hav en god riffel med masser af skud. og en masse health packs (de gule seience)
  Og helst uden at veje for meget. Alt der ikke er nødventigt at have med sig erstattes af ammo (kommer vil også an på sværhedsgraden)

  !!!!!!!!!!!!!!!!SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!