I en ny deklaration har 15 gambling-myndigheder og regulatorer fra 15 europæiske lande samt den amerikanske stat Washington nu sat sig for at bekæmpe den stigende gambling i spilmediet.

I sidste uge blev 2018 Gambling Regulators European Forum afholdt, hvor en lang række lande var repræsenteret i form af ministre, spilautoriteter og gambling kommisioner. Resultatet blev blandt andet en deklaration om at beskytte forbrugere mod den stigende gambling i spilmediet.

Deklarationen har den velklingende titel “Declaration of gambling regulators on their concerns related to the blurring of lines between gambling and gaming”, og et af de vigtigste afsnit, kan du læse her:

We commit ourselves today to working together to thoroughly analyse the characteristics of video games and social gaming. This common action will enable an informed dialogue with the video games and social gaming industries to ensure the appropriate and efficient implementation of our national laws and regulations. Each gambling regulator will of course reserve the right to use instruments of enforcement given by its national gambling regulatory framework. We will also work closely with our consumer protection enforcement authorities.

På den britiske spillekommisions hjemmeside, fortæller Chief Executive Niel McArthur, at landene er gået sammen for at imødekomme den stigende bekymring omkring gambling i spil:

We have joined forces to call on video games companies to address the clear public concern around the risks gambling and some video games can pose to children. We encourage video games companies to work with their gambling regulators and take action now to address those concerns to make sure that consumers, and particularly children, are protected. Niel McArthur.

Det store fokus er lagt på diverse 3. parts gamblingsider, hvor blandt andet CS:GO skin betting er ganske omfattende.

We want parents to be aware of the risks and to talk to their children about how to stay safe online. For example, unlicensed websites offering skins betting can pop up at any time and children could be gambling with money intended for computer game products. Niel McArthur.

Herunder kan du se en liste over de lande og personer, der har været med til at sætte deres John Hancock på deklarationen.

 • Signe Birne, Director of Lotteries and Gambling
  Supervisory Inspection of Latvia
 • Karel Blaha, Director of the State Oversight Over
  Gambling Department, Czech Republic
 • Steve Brennan, Chief Executive, Gambling Supervision
  Commission, Isle of Man
 • Charles Coppolani, Chair of the French Online Gaming
  Regulatory Authority
 • Juan Espinosa García, CEO, Directorate General
  for Gambling Regulation, Spain
 • Heathcliff Farrugia, Chief Executive Officer, Malta
  Gaming Authority
 • Jason Lane, Chief Executive, Jersey Gambling
  Commission
 • Andrew Lyman, Executive Director, Gambling Division,
  HM Government of Gibraltar
 • Brendan Mac Namara, Principal Officer,
  Gambling Policy Division, Department of Justice
  and Equality of Ireland
 • Teresa Monteiro, Vice-President of Turismo de Portugal,
  I.P
 • Henrik Nordal, Director Deputy General,
  Norwegian Gaming Authority
 • Jan Suyver, Chair of the Board of Directors of
  the Netherlands Gambling Authority
 • Neil McArthur, Chief Executive Officer,
  UK Gambling Commission
 • Paweł Gruza, Undersecretary of State in the Ministry
  of Finance, Poland
 • David Trujillo, Director, Washington State Gambling
  Commission

Nej, Danmark er desværre ikke at finde på listen, hvilket er ganske skuffende. Men fra i dag, mandag den 17. september, og frem til den 20. september, afholdes der rent faktisk en international konference i København med over 200 deltagere om netop regulering og lovgivning om gambling. Her er Danmark naturligvis repræsenteret i form af direktøren for Spillemyndigheden, Birgitte Sand.

Konferencen løber under temaet “Let us make great regulation – together”. Og ud over at minde os om en hvis orangefarvet statsleders velkendte motto, lægger dette også op til, at der skal reguleres globalt på området. Og tager man et kig på det omfattende program, med underholdende overskrifter som “Regulatory Challenges – never a dull moment”, kan du faktisk se, at de på onsdag fra 13.00 til 10.45 skal snakke om loot boxe.

Session: Loot boxes – are you ahead of the game?

Are loot boxes gambling? The issue will remain a controversial topic for some time to come, but some countries have made up their minds. Are you ahead of the game? Join us for an update.

Moderator:

Anne Mette Hjelle, Head of Communication, The Norwegian Gaming and Foundation Authority (Norway)

Speakers:

– Khalid Ezat Azam, Advisor, The Norwegian Media Authority (Norway)

– Ben Haden, Programm Director – Insight, Gambling Commission (United Kingdom)

– Joop Pot, Member of the Board of Directors, Netherlands Gambling Authority (Netherlands)

Det bliver spændende at se, om de kommer frem til noget brugbart. Det er under alle omstændigheder spændende at se, at loot boxe nu er på programmet ved regulerende og lovgivende myndigheder. Og det ville da klæde Danmark at være med i front. Politikerne plejer i hvert fald ikke at holde sig tilbage med regulerende lovgivning, så det ville da være underligt, hvis de sprang denne oplagte mulighed over.

7 KOMMENTARER

 1. Håber der kommer nogle ændringer ind i alt det her, jeg er oftest selv af den mening at folk selv bestemmer hvad de vil bruge penge på, men synes at mange lootboxes i spil efterhånden jagter folk og børn der måske er dårligere stillet til at bedømme om de faktisk bliver snydt, som så ender ud i store udgifter uden “gevinster”, helt personligt også tror jeg at det med det hele er digitalt, bare snyder dig endnu mere da du ikke fysisk står og giver en 100kr seddel ud pr. køb og derfor ikke helt kan relatere til hvor meget du bruger.

  Med det sagt kunne det godt lyde til at spilfirmaer går en hård tid i møde hint EA hint

 2. #2 alene det at mange spil føles som “mobile” spil giver også en hvis brækfornemmelse. Også selv om man ikke selv køber lootboxes.

 3. #2 Jeg er meget enig. Folk skal selv bestemme. Stort set. Men som du også er inde på, så er der især to ting, som er i spil her. Det ene er, at der er mange under 18 år, der bliver viklet ind i gambling, og så er det digitalt. Det er svært at mærke en økonomisk satsning, når man bare er inde i et spil og trykker på en købeknap. Det er lidt noget andet på deciderede bettingsites, der også er bundet op på nemID, CPR-nummer og underlagt regler og lovgivning.