Subboardia

 • Jeg tillader mig at gå ud fra, at de fleste voksne ikke spiller for at vinde, men snarere for selve spillet. Går man kun efter sejr, er det sandsynligt, at en del spilsessions vil være ret nederen – med mindre ma […]

  • Robinson Crusoe er faktisk udemærket, selvom det er lidt regeltungt. Ellers kan jeg også anbefale Flash Point: Fire Rescue, hvor man er et hold af brandmænd, der skal slukke ildebrande og redde folk ud af brændende bygninger.

   Hvis man mangler lidt stress i sit liv, så kan Escape: The Curse of the Temple også anbefales.:D Og man SKAL høre soundtracket imens. Det er nærmest det halve af oplevelsen.

   Mysterium er i øvrigt også ret hyggeligt, hvis man skal have noget i en helt anden boldgade.

  • Spændende titler, Hansen – tak for nogle gode forslag. Har selv kun spillet ganske lidt co-op. Den eneste titel, jeg lige nu kan huske, er D&D-spillet Castle Ravenloft, som er ganske hyggeligt og fint til et hurtigt D&D fix.

  • Jeg stemmer i med #1 , Escape er et fantastisk spil! Jeg synes at det som samarbejdsspil, og specielt som en introduktion til folk, der ikke er vant til brætspil, har nogle fornemme kvaliteter:
   * Det er nemt at lære
   * Man undgår typisk at én spiller bestemmer alting, fordi ingen kan overskue sådan en styringsform i det kaos, spillet medfører
   * Det er hurtigt overstået (godt for de utålmodige)
   * Alle spiller hele tiden (igen, godt for de utålmodige)
   * Det er _ret_ tematisk – musikken og tempelrummene gør meget for stemningen
   * Det gør ikke noget at man laver småfejl i løbet af spillet
   * Man føler, at man har klaret sig gennem det hele som et team, når man er færdig

   Jeg har spillet det med kolleger på arbejdet og vores konsulenter fra U

  • Så kan jeg da nævne Gloomheaven
   For det ligger højt hos mig, og det er der 2 grunde til:
   1. og vigtigste.. Spillet er designet til der ikke kan være en alfahan, der diktere/eller giver forslag som altid følges. Jeg hader det, især fordi der er en tendens til det bliver mig.
   2. Jeg elsker det univers.

   Hvad er dine opblevelser med Aeons End ? Ligger øverst på min “Overvejer at købe det” liste

  • Efter at have læst #3, indser jeg endnu en vigtige detalje: der er ikke noget indbygget tidspres.

  • Slår lige et slag for Arkham Horror the Card Game. Det er et co-op LCG og mega fedt!

  • #6 Nice havde ikke set det var som kortspil, det ser ret interessant ud

  • Escape er fantastisk. Er helt enig i at det ikke kan spilles uden soundtrack!

   Må også lige hæve tommelfingeren for gloomhaven.

   Vores gruppe har også 7th kontinent, men det er gloomhaven vi hiver frem. I 7th kontinent var der for meget alfahan over det og det blev lidt for repitativt for nogle af os.

   I Gloomhaven spiller vi med åbne kort, hvilket egentlig er forkert. I vores 4 mands gruppe har det dog ikke betydet, at en alfahan har taget over. Vi kæmper stadig med scenarierne (har gennemført 3, fejlet 2 andre). Hvordan man overhovedet gennemfører et scenarie uden at spille med åbne kort, forstår jeg ikke

   Vi elsker stamina/action delen. Selv om vi kan have planlagt det perfekte setup, kan det hele ryge i vasken inden det bliver ens tur. Man kan ikke bare gemme sig i et r

  • #8 vi bruger ikke apps, og spiller med lukkede kort hvilket jeg syns er en stor del af spillet.
   Mener vi er på 4 sejre og 1 tabt.. Har spillet 3 personer men 1 af gangene 4. Syns 4 personer var mærktbart sværere.

   Måske i har overset en regl, hvis i syns det er så svært.. Ville nok lige tage endnu:D en tur igennem reglerne. (kan selvfølgelig os være os der har overset en)

  • Jeg vil også gerne slå et slag for Spirit Island, som er meget anset i brætspils-communitiet:
   https://boardgamegeek.com/boardgame/162886/spirit-island

   Det er et ret strategitungt Co-op spil og man kan godt føle sig lidt kvæstet efter sådan et spil, fordi der skal tænkes så meget. Men det er til gengæld også med til at eliminere alfahan-syndromet da det er super svært at holde styr på flere spilleres muligheder oven i sin egen. Derudover ‘skal’ man også spille med lukkede kort.
   Man spiller stort set også samtidig hele tiden, så der er meget lidt downtime hvilket jo er superfedt.
   Man spiller hver især en spirit som i løbet af spillet bliver gradvist stærkere, mens man forsøger at holde invaders ude af en ø, som også bliver beboet af indfødte som man gerne skal prø

 • #8 Hvis det er Pandemic Legacy du mener, skal du være opmærksom på at det kun kan spilles en gang (som så strækker sig over 12-24 spil). Man ødelægger spillet imens, hvad der er med til at øge spændingen, for du KAN ikke lave det om Og derfor heller ikke låne en kammerats.
  Så kunne man mene at det var spild af penge, når det alligevel s…[Læs mere]

 • #1 Gode spil! Five Tribes og GWT kunne sagtens have været min liste også, men altså, der var kun plads til 10 Hvis du både er til Imhotep og lidt tungere euro, skal du give Egizia et skud. På en måde spiller det som en slags voksen-Imhotep. Fede spil begge to!
  #3 Helt sikkert, det er bare ikke en genre der fanger mig
  #6 Twilight Imper…[Læs mere]

 • Generelt laver jeg helst ikke lister, men undtagelsesvis kommer her et meget subjektivt bud på ti vildt gode spil fra dette årti.

  En top 10 over 10 års bræt er virkelig ikke nogen nem ting for mig. Det er så […]

  • God liste ! I hvertfald de 5 jeg har spillet
   Vil da lige stemme i, Onitama og Azul er virkelig gode lette spil, hvor Onitama er lettere overset. (Der findes i en lækker gratis android app !!)

   For mit vedkommende ville min liste indeholde (ikke i rækkefølge):

   Five Tribes (2014)
   Virkelig et lækkert spil, hvor der er absurd mange valg ( obs undgå langtids-tænkere ), du kan både have en overordnet plan, men bliver samtidig nød til at forholde dig til bedste træk nu, samt holde lidt øje med din modstander.

   Circle of Life (2015)
   Spiller det på boardgamearena.com; meget simpelt strategisk 2 player spil, stadig lidt nyt for mig, men tror det kommer til at holde min interesse lang tid

   Codenames: Pictures (2016)
   Faktisk ikke lige min boldgade, men er blevet revet med i begejstringen hos venner og bekendte. O

  • Super læsning! Dejligt med mere fokus på brætspil her på DR.

  • Gloomhaven er da noget af det fedeste jeg længe har prøvet
   Og vi er ikke engang halvvejs endnu.

  • Ja, det er fedt med lidt manuel gaming.
   Vil forsøge at samle en gruppe venner til en omgang Pandemic Legacy.

  • #4 Har heller ikke spillet Pandemic Legacy endnu, men det virker rigtig interessant.

  • #3 Det er super fedt! Men tager bare meget meget lang tid. Især hvis man samtidig har gang i andre spil. Ved der er en del der spiller det i tabletop simulator på steam.

   Spil der efter min mening godt kunne være kandidater til at komme på top 10 listen (random rækkefølge).

   Star Wars Imperial Assault
   Zombiecide
   Smash Up!
   XCOM
   Gloomhaven
   Twilight Imperium

  • #1 Gode spil! Five Tribes og GWT kunne sagtens have været min liste også, men altså, der var kun plads til 10 Hvis du både er til Imhotep og lidt tungere euro, skal du give Egizia et skud. På en måde spiller det som en slags voksen-Imhotep. Fede spil begge to!
   #3 Helt sikkert, det er bare ikke en genre der fanger mig
   #6 Twilight Imperium ville også ligge på min, hvis det var fra dette årti. Jeg ved godt at 4th edition er, men såååå anderledes er den heller ikke fra 3rd edition, som er fra 2005. Men ja, vildt fedt spil!

  • Må se om jeg kender nogen der har det ikke helt urealistisk, tak for anbefalingen.

  • #8 Hvis det er Pandemic Legacy du mener, skal du være opmærksom på at det kun kan spilles en gang (som så strækker sig over 12-24 spil). Man ødelægger spillet imens, hvad der er med til at øge spændingen, for du KAN ikke lave det om Og derfor heller ikke låne en kammerats.
   Så kunne man mene at det var spild af penge, når det alligevel skal ødelægges. Men jeg har ret mange spil, som jeg ikke har spillet 10 gange.

 • #8 Det er rent anekdotisk bevismateriale, så vær velkommen til at ignorere det, men: Jeg har efterhånden prøvet at spille med en del folk, der spiller alle andre spil helt fint, men når det kommer til Risk, bare bliver ubehagelige og irriterende. Og netop ikke på den måde hvor det er en bærende mekanik i spillet ( Junta, Diplomacy, Manhatt…[Læs mere]

 • Ingen grund til skam. Man kan jo altid indramme spillepladen og hænge den op og føle sig nostalgisk.
  God fornøjelse med Dixit, det er en stensikker succes! Og væsentligt nemmere at komme i gang med end Galaxy Trucker
  Meld endelig tilbage om det har været hits, det kan jo godt være at det bare er mine spil-opdragede børn der finder glæden…[Læs mere]

 • Et behov, jeg støder på efterhånden alle steder, er anbefalinger til gode børnespil. Eller rettere: Spil man gider spille med børn, og som de også har lyst til. Selvfølgelig vil de gerne prøve Matador, Ludo og […]

  • Der er da et par gode julegaveideer til min 7-årige gudsøn.

  • God timing med alle de her anbefalinger op til julen! Specielt Dixit skal jeg have et nærmere kig på. Har dog allerede også Galaxy Trucker liggende og vente på en første ‘prøvetur’, så må hellere lade være med at købe for mange nye brætspil

  • Får det sku helt dårligt over vores samling indeholder Afrikas Stjerne, Kalaha og Den Magiske Labyrint!

   Rigtig god artikel! Problemet er jo netop at mange af de spil man køber til ungerne ikke er særlig sjove for voksne (heller ikke altid for børnene)

   Så det ender med at være en “skal” ting istedet for at man spiller med dem af lyst.

  • #3: Afrikas stjerne er nu altså et ganske udmærket brætspil, så det skal du da ikke skamme dig over

  • #4 Jaeehh der findes da værre

   Så er der en adventsgave mindre at tænke på

   Dixit (Nordic)

  • Ingen grund til skam. Man kan jo altid indramme spillepladen og hænge den op og føle sig nostalgisk.
   God fornøjelse med Dixit, det er en stensikker succes! Og væsentligt nemmere at komme i gang med end Galaxy Trucker
   Meld endelig tilbage om det har været hits, det kan jo godt være at det bare er mine spil-opdragede børn der finder glæden ved dem.
   Mange af spillene kan også lånes på biblioteket. Så har man lige lidt press på, fordi man gerne skulle nå at spille det inden det skal afleveres.

  • Hvor hyggeligt, Hansen. Vidste slet ikke, ar du også hang ud herinde.
   Må hellere se at komme i gang med at prøve Dixit. Ikke første gang jeg hører dig tale godt om det
   Ses til møde senere

  • #0 – Hvordan får Risk i exceptionel grad noget usympatisk op i spillerne?

   #3 – Kalaha er et spil der i en eller anden form har ekstremt mange år på bagen… Ingen skam i det, når du spiller det er du en del af mere end 2000 års kulturhistorie

  • #8 Det er rent anekdotisk bevismateriale, så vær velkommen til at ignorere det, men: Jeg har efterhånden prøvet at spille med en del folk, der spiller alle andre spil helt fint, men når det kommer til Risk, bare bliver ubehagelige og irriterende. Og netop ikke på den måde hvor det er en bærende mekanik i spillet ( Junta, Diplomacy, Manhattan osv.). Men på den måde der skaber dårlige tabere og dårlige vindere, og bare ikke gør det til en særlig sjov spilsession.
   Jeg ved ikke om det var svar nok – og det er sikkert ikke gældende for lige præcis din spillegruppe – men det er min erfaring

  • #9 – Junta er fantastisk, det er hands down det sjoveste brætspil jeg har prøvet.

   Anyways, det er mit indtryk at Risk spil hurtigt bliver meget politisk med uformelle aftaler og alliancer der skifter som vinden blæser og tonsvis af brudte løfter. Men jeg ved ikke om jeg synes det som sådan får det værste op i folk, på nær når nogen bærer nag med fra det ene spil til det andet. Men jeg er også meget nostalgisk omkring Risk, det var det første sådan rigtige brætspil jeg prøvede som en bette hvalp.

 • Det er ret interessant. Settlers var det spil der sparkede døren ind til det amerikanske marked for eurogames, så spændende om det også kan åbne nye veje for sammensmeltningen af pap og bits.

 • #3 Sådan! Det er bare så flot i den udgave.

  #2 Det har jeg ikke prøvet, fedt.

  #1 Køb det endelig. Selv i plasticudgaven til 120,- er det mange timers sjov og ærgrelse

 • Det bedste brætspil-som-mobilspil jeg har prøvet, er “Suburbia city building game”. Det er måske lidt svært at få hul på, hvis man slet ikke kender den fysiske udgave, men det er virkelig en god brainburner. Det er sådan set også i den analoge version. https://www.youtube.com/watch?v=IO6i3_73vU0

 • Der er spil der foregår meget på et fælles bræt, nogle handler mere om dit eget playerboard og andre fokuserer på dit deck og din hånd. Og så er der dem der sker i rummet og over bordet. Hvor det er i dialog […]

  • One Night: Ultimate Werewolf og The Resistance er blandt mine farvoritter. Det er så pisse sjovt at spille disse 2 spil. Jeg må lige få forsket lidt i de andre der nævnes her.

  • Endnu en fin artikel!

   Et andet sjovt lille bluff-spil er Melee. Det har ikke rigtig argumentationsdelen, men er et hurtigt spil for 2-4 spillere. Det er sjovest med 3-4 spillere dog.

 • #4 Ja, jeg spiller temmelig meget med mine egne. For et par år siden lavede jeg denne her sammen med en makker, der anbefaler ti gode spil som man også gider spille som voksen. https://www.youtube.com/watch?v=jQ2-bpcsGYc
  Men jeg laver nok en opdateret udgave snart.

 • Det er sjovt! Jeg oplever Photosynthesis som ekstremt agressivt og cut-throat
  Men fedt at det virkede for dig, det er et skønt spil.

 • Meget kan man sige om det nørdede aspekt af brætspil, men én ting er sikkert: Det er i sit udgangspunkt mere socialt end mange andre full-on nørderier. Og selv os nørder bliver jo ældre og får kærester og måske l […]

  • Gode betragtninger om hvordan man kan få en ikke-spiller med til bordet.

   Jeg har prøvet Photosynthesis med konen, og det var faktisk en okay succes. Det er et ret simpel spil, nemme regler, ingen krig og så var det også pænt at se på.

   Tanken om at forklare reglerne i Great Western Trail til hende, føles dog helt overvældende.

  • Det er sjovt! Jeg oplever Photosynthesis som ekstremt agressivt og cut-throat
   Men fedt at det virkede for dig, det er et skønt spil.

  • Jeg tror det var det faktum, at vi ikke kunne styre solens retning. Den gik bare “på tur” og så fik det konsekvenser for alle.

  • Har du også erfaringer med hensyn til brætspil og børn @subboardia? Kunne være fedt med nogle anbefalinger så man kan komme ud over de mere almindelige som Ludo, Uno osv. og prøve nogen anderledes nogen med ens børn/nevø/niece.

  • #4 Ja, jeg spiller temmelig meget med mine egne. For et par år siden lavede jeg denne her sammen med en makker, der anbefaler ti gode spil som man også gider spille som voksen. https://www.youtube.com/watch?v=jQ2-bpcsGYc
   Men jeg laver nok en opdateret udgave snart.

  • +1 tak for det! #5 den vil jeg se igennem

  • Kunne være man skulle prøve et af dem i fremtiden, tænker sig på Sagrada

  • #4 Werewolf kan måske bruges, hvis de ikke er for små. Om ikke andet, skal man omformulere spillet en smule, for at gøre det mindre blodigt.

   Stiger og rutschebaner kan også være et superspil til de mindre.

   Går det hen og skal blive lidt mere udfordrende, er The Amazing Labyrinth også rigtig godt, men jeg aner ikke hvor man kan finde det henne længere. Jeg tror ikke det findes, medmindre nogen har valgt at genudgive det. Det er et spil hvor man skal samle forskellige ting sammen, men den labyrint man spiller i, ændrer sig for hver tur.

 • #3 Knizia ligger også højt på min liste. Jeg kan ikke lige linke her fra telefonen, men jeg har lavet en film om min personlige top 5 over Knizia spil. Måske er der flere du har misset?

 • I brætspil opstod der i 2008 en ny undergenre, nemlig deckbuilders. Det skete med spillet Dominion. Grundmekanikken havde været i spil før, ikke mindst i Starcraft-brætspillet året før, men ingen tvivl om, at de […]

  • Skal da ud og have fat i quacks. Ser sjovt ud og med ganske lidt downtime. Tak for anbefalingen

  • Virkelig fed klumme, der er så mange spil jeg åbenbart skal have prøvet
   Indenfor deckbuilder genren har jeg kun prøvet Dominion og Star Realms, og begge er nogle af mine favorit brætspil.

  • The Quest for El Dorado var gået min næse forbi. Knizia og deckbuilding, what’s not to like.

  • #3 Knizia ligger også højt på min liste. Jeg kan ikke lige linke her fra telefonen, men jeg har lavet en film om min personlige top 5 over Knizia spil. Måske er der flere du har misset?

 • #9 Det er en meget fin iagttagelse, som også rammer en af mine primære grunde til at spille bræt: Oplevelsen af at tage vigtige beslutninger. At man tager nogle LIV OG DØD-vigtige beslutninger, der dog er fuldstændigt irrelevante et par timer senere. Og i Dominion er der ganske rigtigt lange passager hvor jeg ikke er så sikker på at mine beslut…[Læs mere]

 • #1 tak for forslag. Slet ikke nogen dårlig idé!
  #4 Jeg skriver da meget tydeligt at det IKKE er et begynderspil? Men det er rigtigt, at hvis emnet var gateway/begynderspil, så havde jeg ikke puttet det på listen. Men når oplægget er gode steder at starte en samling, så går jeg lidt ud fra at man har spillet en smule allerede. Men ja, det er et s…[Læs mere]

 • Det sker ofte, at folk spørger mig til råds om brætspil. Det kan være om regler, genrer, anbefalinger eller personlige favoritter. Et spørgsmål, jeg får oftere og oftere, lyder noget i retning af: “Hvilke brætspil […]

  • Great Western Trail ser rigtig fedt ud, tak for tippet! Jeg synes det kunne være sjovt på et tidspunkt at se på spil der er ren mekanik hhv. spil med meget tema, og de kombinationer der findes. The Princes of Florence er en af mine egne favoritter, og det er et spil, hvor jeg virkelig føler, at tema, stemning og mekanik går hånd i hånd. Hvor f.eks. mange Knizia-spil er mekanik med et tyndt lag af tema ovenpå.

  • Great Western Trail overraskende sjovt, omend lidt kompliceret og overvældende når man bliver præsenteret for det.

   Som nævnt går det hurtigt med at forstå spillets mekanismer det bliver sjovere for hver gang man spiller.

  • Min samling af ikke-standard brætspil startede med Puerto Rico. Jeg var egentlig i Games for at kigge på Settlers, men ekspedienten fik talt mig over på Puerto Rico. Det er jeg godt tilfreds med den dag i dag.:)

   Jeg har desværre ikke haft lejlighed til at spille så meget, siden min datter kom til verden for et år siden. Men af to-personers hyggespil, der kan blive tid til med kæresten, så nyder jeg meget Dominion og Boss Monster. I den tunge ende er der Eclipse, men det får jeg sgu nok aldrig tid til at spille igen.:D

   Hvis man ikke frygter stress, så er Escape også godt med en gruppe venner. Samarbejdsspil på tid.:)

  • Great Western Trail, er et super fedt spil og kan jeg også virkelig anbefale ! Vil dog mene det er lidt mere for de øvede end der bliver lagt op til her.

   Mht. Smallworld syns jeg ikke om det (trods den brede gode omtale). Kan sådan set lide langt de fleste elementer, tema, og alle de strategiske overvejelser, men de mange skift mellem racerne bliver bare for meget, og syns det ødelægger flowet i spillet.

  • History of the World lyder virkelig fedt, det må skal prøves!
   Har efterhånden en god lille samling herhjemme og min absolutte favorit er spillet Dominion. Kan klart anbefale til enhver som ikke er bange for at læse lidt card-text.

  • #1 tak for forslag. Slet ikke nogen dårlig idé!
   #4 Jeg skriver da meget tydeligt at det IKKE er et begynderspil? Men det er rigtigt, at hvis emnet var gateway/begynderspil, så havde jeg ikke puttet det på listen. Men når oplægget er gode steder at starte en samling, så går jeg lidt ud fra at man har spillet en smule allerede. Men ja, det er et skønt spil! Helt bestemt bedre end Smallworld, som heller ikke siger mig så meget personligt.
   #5 Der er en del der har et blødt punkt for Dominion. Jeg skulle måske lave en klumme med nyere deckbuildere, som jeg synes tager grundmekanikken og bygger mere spændende spil op omkring. Men Dominion har den udtalte fordel at reglerne kan forkortes til ABC (Action, Buy, Clean-up). Genialt!

  • #6 nej det gør du vel ikke, men så alligevel “lille smule erfaring”… Ordkløveri men men det er et virkelig godt spil!

   Dominion har jeg virkelig svært ved, kan lide det på computeren, men har prøvet det 2 gang irl. Og den ene gang var ok hvis jeg skal være positiv, den anden gang var forfærdelig. Så mener det er et spil hvor din modspillere betyder rigtig meget for om oplevelsen er god..

  • #6
   Jeg er en af dem, der har et blødt punkt for Dominion, og jeg vil gerne høre om andre, lignende spil. Jeg har prøvet 3 andre deckbuilders: Trains, Clank! og Aeon’s End. De har dét positive tilfælles, at de alle, på hver sin måde, forsøger og til dels lykkes med at have et stærkere tema end Dominion, der er _meget_ mekanisk. Jeg synes at ingen af dem føles lige så gennemtænkte og tight som Dominion, som jeg altid vender tilbage til

   #7
   Er det ikke altid tilfældet i spil hvor man har modspillere?

  • #8 jov det kan man sige, men i Dominion er det, meget små valg man skal tage fra tur til tur. afhængig af deck kan man gøre det lige så snart ens tur er slut.
   Med andre ord føles mit input til spillet/ eller mængden af tid jeg bruger på rent faktisk at spille meget lille i forhold til hvor lang tid det kan tage.

   I de fleste andre spil, angiver dit træk en retning for resten af spillet, og der er flere fornuftige træk du kan overveje. Så selvom dine modspillere er lang tid om det, har du noget at tænke over; Samt i nogle spil har modstanderes træk stor påvirkning på udgangspunktet for dit træk.

   I Dominion føles det mere som en strategisk overvejelse i starten, og resten af spillet skal

  • #9 Det er en meget fin iagttagelse, som også rammer en af mine primære grunde til at spille bræt: Oplevelsen af at tage vigtige beslutninger. At man tager nogle LIV OG DØD-vigtige beslutninger, der dog er fuldstændigt irrelevante et par timer senere. Og i Dominion er der ganske rigtigt lange passager hvor jeg ikke er så sikker på at mine beslutninger gør en forskel.
   Jeg stykker en klumme sammen om deckbuildere.

 • #20 wow, rigtig gode forslag! Jeg går straks i gang med dine og andres forslag.
  Og jeg kommer desværre ikke til at dække pen&paper, det lader jeg folk der ved noget om det gøre

 • Hent mere