Subboardia

 • #4 Ja, jeg spiller temmelig meget med mine egne. For et par år siden lavede jeg denne her sammen med en makker, der anbefaler ti gode spil som man også gider spille som voksen. https://www.youtube.com/watch?v=jQ2-bpcsGYc
  Men jeg laver nok en opdateret udgave snart.

 • Det er sjovt! Jeg oplever Photosynthesis som ekstremt agressivt og cut-throat
  Men fedt at det virkede for dig, det er et skønt spil.

 • Meget kan man sige om det nørdede aspekt af brætspil, men én ting er sikkert: Det er i sit udgangspunkt mere socialt end mange andre full-on nørderier. Og selv os nørder bliver jo ældre og får kærester og måske l […]

  • Gode betragtninger om hvordan man kan få en ikke-spiller med til bordet.

   Jeg har prøvet Photosynthesis med konen, og det var faktisk en okay succes. Det er et ret simpel spil, nemme regler, ingen krig og så var det også pænt at se på.

   Tanken om at forklare reglerne i Great Western Trail til hende, føles dog helt overvældende.

  • Det er sjovt! Jeg oplever Photosynthesis som ekstremt agressivt og cut-throat
   Men fedt at det virkede for dig, det er et skønt spil.

  • Jeg tror det var det faktum, at vi ikke kunne styre solens retning. Den gik bare “på tur” og så fik det konsekvenser for alle.

  • Har du også erfaringer med hensyn til brætspil og børn @subboardia? Kunne være fedt med nogle anbefalinger så man kan komme ud over de mere almindelige som Ludo, Uno osv. og prøve nogen anderledes nogen med ens børn/nevø/niece.

  • #4 Ja, jeg spiller temmelig meget med mine egne. For et par år siden lavede jeg denne her sammen med en makker, der anbefaler ti gode spil som man også gider spille som voksen. https://www.youtube.com/watch?v=jQ2-bpcsGYc
   Men jeg laver nok en opdateret udgave snart.

  • +1 tak for det! #5 den vil jeg se igennem

  • Kunne være man skulle prøve et af dem i fremtiden, tænker sig på Sagrada

  • #4 Werewolf kan måske bruges, hvis de ikke er for små. Om ikke andet, skal man omformulere spillet en smule, for at gøre det mindre blodigt.

   Stiger og rutschebaner kan også være et superspil til de mindre.

   Går det hen og skal blive lidt mere udfordrende, er The Amazing Labyrinth også rigtig godt, men jeg aner ikke hvor man kan finde det henne længere. Jeg tror ikke det findes, medmindre nogen har valgt at genudgive det. Det er et spil hvor man skal samle forskellige ting sammen, men den labyrint man spiller i, ændrer sig for hver tur.

 • #3 Knizia ligger også højt på min liste. Jeg kan ikke lige linke her fra telefonen, men jeg har lavet en film om min personlige top 5 over Knizia spil. Måske er der flere du har misset?

 • I brætspil opstod der i 2008 en ny undergenre, nemlig deckbuilders. Det skete med spillet Dominion. Grundmekanikken havde været i spil før, ikke mindst i Starcraft-brætspillet året før, men ingen tvivl om, at de […]

  • Skal da ud og have fat i quacks. Ser sjovt ud og med ganske lidt downtime. Tak for anbefalingen

  • Virkelig fed klumme, der er så mange spil jeg åbenbart skal have prøvet
   Indenfor deckbuilder genren har jeg kun prøvet Dominion og Star Realms, og begge er nogle af mine favorit brætspil.

  • The Quest for El Dorado var gået min næse forbi. Knizia og deckbuilding, what’s not to like.

  • #3 Knizia ligger også højt på min liste. Jeg kan ikke lige linke her fra telefonen, men jeg har lavet en film om min personlige top 5 over Knizia spil. Måske er der flere du har misset?

 • #9 Det er en meget fin iagttagelse, som også rammer en af mine primære grunde til at spille bræt: Oplevelsen af at tage vigtige beslutninger. At man tager nogle LIV OG DØD-vigtige beslutninger, der dog er fuldstændigt irrelevante et par timer senere. Og i Dominion er der ganske rigtigt lange passager hvor jeg ikke er så sikker på at mine beslut…[Læs mere]

 • #1 tak for forslag. Slet ikke nogen dårlig idé!
  #4 Jeg skriver da meget tydeligt at det IKKE er et begynderspil? Men det er rigtigt, at hvis emnet var gateway/begynderspil, så havde jeg ikke puttet det på listen. Men når oplægget er gode steder at starte en samling, så går jeg lidt ud fra at man har spillet en smule allerede. Men ja, det er et s…[Læs mere]

 • Det sker ofte, at folk spørger mig til råds om brætspil. Det kan være om regler, genrer, anbefalinger eller personlige favoritter. Et spørgsmål, jeg får oftere og oftere, lyder noget i retning af: “Hvilke brætspil […]

  • Great Western Trail ser rigtig fedt ud, tak for tippet! Jeg synes det kunne være sjovt på et tidspunkt at se på spil der er ren mekanik hhv. spil med meget tema, og de kombinationer der findes. The Princes of Florence er en af mine egne favoritter, og det er et spil, hvor jeg virkelig føler, at tema, stemning og mekanik går hånd i hånd. Hvor f.eks. mange Knizia-spil er mekanik med et tyndt lag af tema ovenpå.

  • Great Western Trail overraskende sjovt, omend lidt kompliceret og overvældende når man bliver præsenteret for det.

   Som nævnt går det hurtigt med at forstå spillets mekanismer det bliver sjovere for hver gang man spiller.

  • Min samling af ikke-standard brætspil startede med Puerto Rico. Jeg var egentlig i Games for at kigge på Settlers, men ekspedienten fik talt mig over på Puerto Rico. Det er jeg godt tilfreds med den dag i dag.:)

   Jeg har desværre ikke haft lejlighed til at spille så meget, siden min datter kom til verden for et år siden. Men af to-personers hyggespil, der kan blive tid til med kæresten, så nyder jeg meget Dominion og Boss Monster. I den tunge ende er der Eclipse, men det får jeg sgu nok aldrig tid til at spille igen.:D

   Hvis man ikke frygter stress, så er Escape også godt med en gruppe venner. Samarbejdsspil på tid.:)

  • Great Western Trail, er et super fedt spil og kan jeg også virkelig anbefale ! Vil dog mene det er lidt mere for de øvede end der bliver lagt op til her.

   Mht. Smallworld syns jeg ikke om det (trods den brede gode omtale). Kan sådan set lide langt de fleste elementer, tema, og alle de strategiske overvejelser, men de mange skift mellem racerne bliver bare for meget, og syns det ødelægger flowet i spillet.

  • History of the World lyder virkelig fedt, det må skal prøves!
   Har efterhånden en god lille samling herhjemme og min absolutte favorit er spillet Dominion. Kan klart anbefale til enhver som ikke er bange for at læse lidt card-text.

  • #1 tak for forslag. Slet ikke nogen dårlig idé!
   #4 Jeg skriver da meget tydeligt at det IKKE er et begynderspil? Men det er rigtigt, at hvis emnet var gateway/begynderspil, så havde jeg ikke puttet det på listen. Men når oplægget er gode steder at starte en samling, så går jeg lidt ud fra at man har spillet en smule allerede. Men ja, det er et skønt spil! Helt bestemt bedre end Smallworld, som heller ikke siger mig så meget personligt.
   #5 Der er en del der har et blødt punkt for Dominion. Jeg skulle måske lave en klumme med nyere deckbuildere, som jeg synes tager grundmekanikken og bygger mere spændende spil op omkring. Men Dominion har den udtalte fordel at reglerne kan forkortes til ABC (Action, Buy, Clean-up). Genialt!

  • #6 nej det gør du vel ikke, men så alligevel “lille smule erfaring”… Ordkløveri men men det er et virkelig godt spil!

   Dominion har jeg virkelig svært ved, kan lide det på computeren, men har prøvet det 2 gang irl. Og den ene gang var ok hvis jeg skal være positiv, den anden gang var forfærdelig. Så mener det er et spil hvor din modspillere betyder rigtig meget for om oplevelsen er god..

  • #6
   Jeg er en af dem, der har et blødt punkt for Dominion, og jeg vil gerne høre om andre, lignende spil. Jeg har prøvet 3 andre deckbuilders: Trains, Clank! og Aeon’s End. De har dét positive tilfælles, at de alle, på hver sin måde, forsøger og til dels lykkes med at have et stærkere tema end Dominion, der er _meget_ mekanisk. Jeg synes at ingen af dem føles lige så gennemtænkte og tight som Dominion, som jeg altid vender tilbage til

   #7
   Er det ikke altid tilfældet i spil hvor man har modspillere?

  • #8 jov det kan man sige, men i Dominion er det, meget små valg man skal tage fra tur til tur. afhængig af deck kan man gøre det lige så snart ens tur er slut.
   Med andre ord føles mit input til spillet/ eller mængden af tid jeg bruger på rent faktisk at spille meget lille i forhold til hvor lang tid det kan tage.

   I de fleste andre spil, angiver dit træk en retning for resten af spillet, og der er flere fornuftige træk du kan overveje. Så selvom dine modspillere er lang tid om det, har du noget at tænke over; Samt i nogle spil har modstanderes træk stor påvirkning på udgangspunktet for dit træk.

   I Dominion føles det mere som en strategisk overvejelse i starten, og resten af spillet skal

  • #9 Det er en meget fin iagttagelse, som også rammer en af mine primære grunde til at spille bræt: Oplevelsen af at tage vigtige beslutninger. At man tager nogle LIV OG DØD-vigtige beslutninger, der dog er fuldstændigt irrelevante et par timer senere. Og i Dominion er der ganske rigtigt lange passager hvor jeg ikke er så sikker på at mine beslutninger gør en forskel.
   Jeg stykker en klumme sammen om deckbuildere.

 • #20 wow, rigtig gode forslag! Jeg går straks i gang med dine og andres forslag.
  Og jeg kommer desværre ikke til at dække pen&paper, det lader jeg folk der ved noget om det gøre

 • #16 Jeg er altså bange for at de bliver ved med at være a pain in the ass, det er en del af jobbeskrivelsen i at være barn. Men man kan også spille bræt med dem, og det gør jeg næsten hver dag med mine. De er måske en tak ældre (12 og 16), men vi har spillet i mange år.
  Er der basis herinde for en klumme om gode spil at spille med børn?

 • Uanset hvor jeg flygter hen, så står Kål der et øjeblik efter! Er der en admin tilstede?

 • @6: Twiligtht Imperium er lidt den slags, og det er også derfor jeg nævner lige præcis den faktor. Det er heller ikke en feature jeg generelt er vild med. De spil jeg mest kommer til at anbefale, vil være nogen hvor det ikke er tydeligt hvem der fører, før til sidst. Så man hele tiden har i det mindste illusionen om at man måske vinder.
  Som U…[Læs mere]

 • @9: Det er godt nok ikke brætspil, men det ser fint ud ved første øjekast. Kigger nærmere på det, og ser om det er noget jeg kan gøre noget for. Tak for tip

 • Åh tak
  Nu var det ikke et forsøg på at nævne ALLE spil der foregår i rummet
  Kan godt være at man skulle skrive en klumme med franchise-spil. De har bare tendens til at være en masse terningerulleri, og det fanger ikke mig på samme måde, som det tydeligvis fanger en masse andre.
  Fedt at der bliver spillet bræt herinde!

 • Tanx!
  Jeg kommer bestemt ind om omkring integreringen af pap og bits, ikke mindst fordi der efterhånden er nogle rigtig gode bud på det derude.

 • I stærk kontrast til dette sites navn, så handler min klumme ikke om rush, men om fordybelse. Det er nemlig brætspil, der bliver fokus her. Og ja, min åbning er ment provokerende Selvfølgelig er der mass […]

  • Fantastisk emne du skriver om, er selv blevet bidt af brætspil, og bruger flere penge på det end hardware og spil (men det var nu ikke så meget i forvejen). Terraforming Mars er et virkelig godt spil, og kan anbefales herfra.

   Fortsæt endelig med mere om brætspil, evt vinklet mod de digitale versioner eller tilføjelser. Flere og flere brætspil har companion apps eller sågar integreret som en del af spillet, tænker Mansions of Madness 2nd edition.

  • Tanx!
   Jeg kommer bestemt ind om omkring integreringen af pap og bits, ikke mindst fordi der efterhånden er nogle rigtig gode bud på det derude.

  • Brætspil er sejt nok. Spiller selv Axis&Allies med nogle gutter et par gange om måneden. Det spil bliver aldrig kedeligt.

  • YAY! brætspil – endelig fristes man næsten til at sige. For at blive i rumgenren, hvad med spil som SW Imperial Assault, SW Outer rim? Og i en helt anden genre, hvad med et spil som Smash Up eller Gloomhaven? Bare lidt forskellige forslag.

  • Åh tak
   Nu var det ikke et forsøg på at nævne ALLE spil der foregår i rummet
   Kan godt være at man skulle skrive en klumme med franchise-spil. De har bare tendens til at være en masse terningerulleri, og det fanger ikke mig på samme måde, som det tydeligvis fanger en masse andre.
   Fedt at der bliver spillet bræt herinde!

  • Rigtig spændende at læse om selvom jeg personligt får ret lange løg af brætspil som kører i timevis. Især dem hvor man kan blive sat helt af og så ellers lide i timevis mens de andre snøvler sig færdige

  • #6 ja det er ikke sjovt, hvilket er klart en faktor jeg holder for øje når der købes brætspil, for hvis man kan og det sker en af de første par gange en spiller det, er det næsten 100% at de ikke gider igen.

   Mht Terraforming Mars, vil jeg tilføje, jeg syns det blev bedre efter et par gange. De første spil fik vi random kort (hvilket giver mening), men efter et par spil og vi begyndte at drafte, blev det meget bedre.

  • @6: Twiligtht Imperium er lidt den slags, og det er også derfor jeg nævner lige præcis den faktor. Det er heller ikke en feature jeg generelt er vild med. De spil jeg mest kommer til at anbefale, vil være nogen hvor det ikke er tydeligt hvem der fører, før til sidst. Så man hele tiden har i det mindste illusionen om at man måske vinder.
   Som Uranos næsten siger, så er Terraforming Mars helt fantastisk hvis man drafter kort, for at eliminere heldfaktoren, og give dig muligheder for rent faktisk at arbejde efter en strategi.
   Og kan man reglerne, så er det to timer givet virkelig godt ud!

  • Men… Men…
   Space crusade ??

   Jeg savner de første gange jeg spillede det spil.
   Genestealers alle vegne, død og ødelæggelse.. Så lækkert..

  • #9 Har stadig mit Space Crusade liggende sammen med Hero Quest. De to spil er årsagen til jeg genoptog brætspils hobbyen.

  • #6

   Jeg forstår heller ikke hvordan nogle folk kan svinge sig op til timer-lange brætspil, specielt sådan noget som der nævnes i artiklen:
   “Et lille tip er at undgå at komme bagud i starten, for så bliver det altså otte lange timer, hvor det er meget lidt sandsynligt, at du kommer tilbage i spillet.”
   Ejjj, dét lyder som dårligt spildesign efter min mening!

   Der findes spil, som
   * er garanteret hurtigere overstået
   * er designet sådan at du (næsten) aldrig bliver sat helt ud af spillet
   * er designet sådan man ikke kan rotte sig sammen mod andre spillere
   * ikke beror på tilfældigheder, men taktik
   * hvis taktiske elementer ikke beror på tykke regelbøger, men simple regler, som er hurtigt forklaret, og som underneden gemmer på masser af dybde og muligheder

   Mit yndlingsspil, som lever op til a

 • Subboardia‘s profil blev opdateret 4 måneder siden

 • Subboardia ændrede deres profilbillede 4 måneder siden