De seneste år er det kun gået én vej med priserne på grafikkort – og desværre for os gamere har retningen været op. Stigningerne har haft forskellige årsager, men på det seneste har bl.a. fornyet vækst i crypto mining industrien og en generel meget høj efterspørgsel fra almindelige kunder spillet ind. Regulær mangel på GPU’er til Nvidias nye 3000-serie grafikkort har ej heller hjulpet på situationen. Nu ser det så ud til, at priserne i USA kan få endnu et los mod stjernerne. Som den første producent har ASUS nemlig annonceret, at deres MSRP (anbefalede udsalgspris) for både grafikkort og bundkort på det amerikanske marked vil få et mærkbart nøk opad.

Andre producenter kan meget vel følge trop i nærmeste fremtid. Den udløsende faktor skal nemlig findes tilbage i 2018, hvor USA’s præsident Donald Trump indledte sin handelskrig imod Kina. Som resultat blev der indført told på PC hardware på imellem 7,5% og 25%. Det lykkedes for hardwareindustrien at opnå en udsættelse på toldafgifterne, men denne udsættelse udløber nu her i januar måned. Dermed kommer produktionsomkostningerne naturligt til at gå op og dem er der desværre kun kunderne til at dække.

De varslede prisstigninger er dog næppe alene udløst af denne hændelse. Generelt er omkostningerne for luftfragt steget voldsomt i perioden med corona, pga. væsentligt færre fly i luften. Coronarelaterede nedlukninger på produktionssteder kan meget vel også have haft en negativ effekt. Det betyder desværre også, at prisstigningerne må forventes til dels også at kunne fortsætte her i Europa.

4 KOMMENTARER

  1. Det bliver spændende at se om det får betydning for prisen på de nye konsoller, både i USA og her i Europa. Der har været stort set lukket ned for salg af PS5 i USA i det nye år.

  2. Hvorfor giver en ændring i US told en ekstra regning for EU?

    De kort der kommer til EU importeres vel direkte fra ASPAC og ikke via US?