Nvidias Ampere RTX 3000 serie af grafikkort har de seneste måneder været diskuteret intensivt online og i medierne. Rygterne har længe svirret, om at de nye grafikkort ville blive gevaldigt meget bedre end den nuværende Turing RTX 2000 serie. Og nu er embargoen endelig faldet på benchmarks og anmeldelser for det første skud på Ampere stammen, RTX 3080.

Det ser ud til at RTX 3080 på mange måder leverer på forventningerne. Og lad os slå fast med det samme: Der er kommet en ny konge af grafikkort til spil! RTX 3080 er særdeles potent i 4K opløsning (RTX og DLSS OFF), hvor det er ca. 25% hurtigere end 2080Ti og 55% hurtigere end 2080 Super. I opløsningen 1440p er fordelen lidt mindre udtalt med +21% imod 2080Ti og +48% imod 2080 Super.

Med RTX og DLSS slået til i RTX Minecraft leverer kortet i 4K opløsning ca. +35% imod 2080Ti og ca. +75% imod 2080 Super. Fordelen er lidt mindre i 1440p men stadig stor. Der er samme størrelsesorden forskel i spillet Control med RTX og DLSS slået til. På ray tracing siden skuffer RTX 3080 nu en smule, efter de vedholdende rygter hen over sommeren om at Ampere skulle være 3-4 gange bedre til ray tracing end 2000 serien.

Til priser der p.t. starter lige under 6000 kr. i de danske butikker, så er det bestemt ikke et kort for alle. Dog må man sige, at der leveres utroligt meget mere performance for pengene denne gang end med sidste generation fra Nvidia. Og RTX 3080 vil ganske givet i de kommende uger sælge som varmt brød til de mange hardwarehungrende gamere verden over.

Inden man går ud og køber sig et RTX 3080 er det vigtigt at få styr på to ting: For det første bruger kortet op til 325 Watt strøm under fuld belastning og op til 375 Watt hvis man overclocker det. Så det kræver en god kvalitet strømforsyning med tilstrækkelig stor kapacitet at bruge kortet i sin PC. Dernæst er kortet også så kraftigt – specielt i 1440p opløsning og lavere – at man skal have en fornuftig CPU at kombinere grafikkortet med. Hvis man sidder på en ældre eller mindre kraftfuld ny CPU, så løber man nemt ind i CPU flaskehals og får dermed ikke fuldt udbytte af sit fine nye grafikkort. En Ryzen 5 3600 eller Intel Core i3 10100 eller bedre skulle dog være god nok til at få en acceptabel udnyttelse.

Kilder brugt i nyheden:

11 KOMMENTARER

 1. Sweeeeeeeeeeeeeet!
  Men nej, jeg tror ærlig talt min CPU (måske hele bundkortet) har brug for en opdatering først… og hvis der skal bruges 325W til grafikkortet, ville det nok heller ikke være dumt at opgradere strømforsyningen.

  Basalt set kunne jeg lige så godt bare få mig et nyt tower

 2. #1 du har da også snart fortjent 2 nye skærme? Og din mus er da begyndt at være lidt nusset i kanten? Det også ærgeligt at stolen ikke længere passer i farven.

 3. #1: vent evt. lige og se hvad AMD disker op med også. De burde i hvert fald komme med et kort der er bedre end det kommende RTX 3070. Og deres kort forventes helt klart at bruge mindre strøm.

 4. RIP de nye “nextgen” konsoller, de er allerede bagude fra start af.

  Synes jeg savner nogen links til kilder eller til de test der bliver smidt tal op fra etc. ? det synes jeg da i plejer.

 5. Var 3000-seriens “lillebror” en del af den store annoncering, eller har vi stadig dem til gode? Jeg tænker på… 3060?

  6000 er pænt over hvad jeg har lyst til at bruge på et grafikkort, så here’s hoping for a cheaper one

 6. #4 @Rieder73 NVIDIA har lige klarlagt at deres statement om 2x performance increase var meget specifikt i RTX Minecraft med RTX og DLSS ON. Og ja de var overhovedet ikke klare omkring det i deres oprindelige udmelding.

 7. #8 Enig men tænker bare den kløft der plejer at være er blevet væsentlig større nu da Nvidia har taget så stort et teknologisk spring, og da jeg forventer de fleste spil bliver lavet ud fra de også kan afvikles på konsol så kan jeg jo hurtigt bekymre mig om det holder spilindustrien som helhed lidt tilbage.

  Der går jo nok ret lang tid før vi ser en GFX opgradering til de nye konsoller der ikke engang er på gaden endnu.

  #9 Fedt takker.

 8. #2 Ja, ikke? Jeg har også haft min nuværende temmelig godt kørende i en god årrække. Eneste reelle opgraderinger i computeren er GTX 1080 og skift til SSD.
  Jeg HAR allerede fået en ny skærm, som jeg er glad for. Men går jeg amok, kan jeg nok også godt finde på at inkludere en ny og endnu bedre/større skærm.
  Det kommer dog til at afhænge af Corona-situationen. Jeg har kun en enkelt ferieuge som jeg bruger gode penge på og hvis den bliver aflyst, står jeg med en fin nævefuld mønt til formålet

  #3 Bare rolig, jeg har ikke tænkt mig at spæne direkte ud og købe løs. Jeg gik “hurtigt” i flæsket på GTX 1080 da det udkom, fordi jeg havde et grafikkort der bare ikke kunne trække mine spil. Jeg havde da også undersøgt om min computer havde hvad der skulle til, for at jeg bare kunne sætte det nye kort i. Alt gik fint, så jeg har ikke noget synderligt behov for skift.
  Det kan endda være at jeg “kun” behøver at opgradere resten af computeren. Den kunne godt trænge til det, så jeg kan sidde med ny CPU, måske mere RAM, lidt bedre plads i tårnet og sådan noget.

  Og så er det fedt at have superstjernenørder at få råd fra, her på DR