Da AMD præsenterede de kommende Radeon RX 6000-serie grafikkort for to uger siden, sprang deres nye Smart Access Memory (SAM) teknologi i øjnene. Hvis man ejer en Ryzen 5000-serie CPU og kombinerer den med et RX 6000-serie grafikkort, så kan opnås et yderligere boost i performance.

Nedenstående diagram viser AMD’s egne tal for løft i FPS med SAM aktiveret. Kort fortalt giver teknikken CPU’en ubegrænset og mere direkte adgang til grafikkortets hukommelse, hvilket derved kan løfte performance i spil.

Det er for så vidt genialt af AMD fra et marketingsynspunkt at tilbyde teknologien kun til Ryzen CPU’er. Især nu hvor de samtidig har nuppet gamer-CPU kronen fra Intel med de nye Ryzen 5000 CPU’er. Der er dermed et stærkt incitament for gamere til at købe både grafikkort og CPU fra AMD for at opnå dette ekstra boost.

Intel har i et stykke tid haft håret i postkassen på CPU-fronten og SAM er ganske givet ingen hjælp i den nuværende situation. Men nu ser det pludselig ud til, at Nvidia kommer med en udstrakt (gratis?) håndsrækning. Jensen Huang og co. vil naturligvis aldrig stå i skyggen af AMD og er derfor allerede nu på vej med et modtræk til SAM. Nyheden er sluppet ud via Gamers Nexus, der har haft fat i Nvidia om sagen:

Pointen er, at det Nvidia arbejder på, er en teknik, der kommer til at virke med både Intel og AMD CPU’er. Om så effekten bliver lige stor på CPU’er fra begge producenter må tiden vise. For os gamere er det under alle omstændigheder rigtig gode nyheder. Producentbegrænsede teknikker til CPU og grafikkort er sjældent nogen fordel for os – hverken mht. udvalg af hardware eller prisen for det.

3 KOMMENTARER

  1. Spændende ville have tænkt at Smart Access Memory handlede om mere end blot at ændre størrelsen på base adress register.

    Hvis ikke kan det jo være at AMD gør det tilgængeligt til alle platforme nu

  2. #1 Ja, virker som en omgang billige point hvis den ekstra performance ligger i PCI Express som platform.

    Men så kan man selvfølgelig undre sig over ingen af de andre har haft kikket på det tidligere…

  3. Argh… er lige blevet spammet helt vild med redirects på denne artikel. Alt fra min telefon skal rengøres til lykkehjul med præmier og artikler omkring hvordan jeg kan blive rig. Det startede da jeg trykkede på billederne for at forstørre dem