AMD og CEO Lisa Su lagde allerede i begyndelsen af måneden stærkt ud med deres første “Red October” event, hvor de nye Ryzen 5000 CPU’er blev præsenteret. I dag kom turen så til næste generation af grafikkort baseret på den nye Navi 2 arkitektur og det blev igen et bomstærkt udspil fra “Team Red”. For de interesserede kan den 25 minutter lange præsentation ses i sin helhed her:

Først blev det ventede RX 6800 XT kort og lillebror RX 6800 præsenteret. Baseret på AMD’s udvalgte og egenproducerede spilbenchmarks, så ser 6800 XT ud til at matche et RTX 3080 i de fleste spil, imens RX 6800 kan matche et RTX 2080Ti og dermed også RTX 3070. Det skal bemærkes at benchmarks blev præsenteret uden ray tracing slået til, så det er altså i rå gammeldags tesselation ydelse, at RX-kortene er målt op imod Nvidias 3000-serie.

Til slut i præsentationen satte AMD så trumf på og præsenterede RX 6900 XT. Rygterne om dette kort har taget til som vi nærmede os dagen, men de har ikke været så vedholdende som for 6800 XT. Heldigvis kunne Lisa Su levere varen og trak det nye monsterkort fra AMD frem. I de udvalgte spilbenchmarks kan 6900 XT matche eller overgå RTX 3090 en smule. Igen var ray tracing dog ikke slået til.

Som en ekstra twist havde AMD slået de to nye teknologier “Rage Mode” og “Smart Access Memory” til i deres 6900 XT benchmarks. Rage Mode er blot et fancy navn for helt almindelig boost mode til grafikkortet. Her får man lidt mere ydelse ved at kortet clocker højere med mere strømforbrug og givetvis blæserstøj til følge. Smart Access Memory er en mere interessant tilføjelse, der giver mulighed for et ekstra boost, hvis man kører sit RX 6000-serie grafikkort på et Ryzen system med 500-serie chipset på bundkortet. Det skulle kunne vride nogle ekstra procent ydelse ud af din PC i spil. Af den grund skal de præsenterede 6900 XT benchmarks også tages med lidt ekstra forbehold, da sammenligningen med RTX 3090 på den måde ikke er helt reel.

De nye 6000-serie grafikkort kommer også til at tilbyde ray tracing i en eller anden form. Flere spil blev demonstreret kørende med ray tracing slået til under præsentationen. Forventningen er dog, at AMD ikke kommer til at kunne konkurrere med Nvidia på den front.

Dagens præsentation skal naturligvis tages med de sædvanlige forbehold, nu da AMD selv har leveret benchmarks. Det skal blive rigtigt spændende at se kortenes reelle performance, når de uafhængige anmeldelser lander inden længe.

På prissiden ser der ud til at blive god konkurrence i toppen af markedet nu. I USA bliver den anbefalede handelspris (MSRP) på 6800 XT sat $50 lavere end for RTX 3080. Med 6900 XT bliver MSRP voldsomme $500 lavere end for RTX 3090. Til gengæld kniber det med 6800, som er prissat $80 højere end RTX 3070. Alt i alt ligner det dog et stærkt prisudspil fra AMD og de forventes samtidig at kunne levere betydeligt større mængder kort ved lanceringen end Nvidia har præsteret med deres 3000-serie indtil videre. Lanceringen starter 18. november med RX 6800 og 6800 XT og den 8. december følger så 6900 XT.

Er der nogen Daily Rush’ere derude, som er klar til en tidlig rød julegave til gamerspanden i år?

14 KOMMENTARER

 1. Jeg følger lidt nysgerrigt med på hardware-fronten for tiden. Hvis jeg er så uheldig at min planlagte skiferie bliver aflyst (faktisk ærgerligt sandsynligt), kunne pengene jo så bruges på computer i stedet.
  Jeg tænker noget med nyt tower, strømforsyning, bundkort, en god håndfuld RAM (minimum 32GB) og ekstra SSD. Så kan jeg smide min gamle SSD og mit GTX 1080 i den nye, mens jeg afventer udviklingen på de nye grafikkort =)

 2. Ligesom med Nvidia så skal man vente til de rigtige kort kommer i rigtige virkeligheds hænder med raytracing slået til, så kan vi sammen ligne dem 1:1 og se hvad der er hvad, men det ser da rigtig lovene ud for første gang i mange år på grafik fronten for AMD, tror også nvidia længe har trængt til konkurence.

 3. #3: Ja enig og man skal ikke kun fokusere på performance (selvom vi gamere elsker det). Det er heller i ikke helt uvæsenligt at AMD tilbyder 16 GB VRAM på alle tre 6000 serie kort, imens man får væsentligt mindre med 3080 og 3070 kortene. Specielt for 4k gaming kan det betyde en del og så for fremtidssikring i almindelighed.

  Desuden får man så også et mindre strømforbrugende kort, med mindre varme udvikling til følge.

  Mht. ray tracing så kommer udviklingen for grafikkort ret sikkert til til at gå rivende stærkt de kommende 2-3 år, så uanset hvad man køber af grafikkort i dag (rød/grøn) , så vil det være håbløst til den tid

 4. Selv om det umiddelbart ser ud til at AMD ligger lunt i svinget, så er der stadig, af naturlige årsager, ingen CUDA. Så selv om jeg kunne være fristet af en AMD, så bliver det Nvidia.

 5. #2 For det første er jeg temmelig chill på monitors. Har to stk, hvoraf den “gamle” sidder på onboard grafik, mens den nye sidder på GTX 1080. Det er “kun” 1920×1080-skærme, så jeg har ikke noget reelt behov for at opgradere. Især ikke hvis jeg også venter med at gå op i skærm.

  Som det er nu, kunne jeg dog se at min processor er flaskehalsen. Under gennemspilning af Star Wars: Squadrons hyggede grafikkortet sig på ca 35%, mens CPU’en var maxet helt ud.
  Derfor tænker jeg at opgradere de ting jeg VED hænger, og i mellemtiden kan andre nå at rive AMD og GTX rundt, så jeg kan finde ud af hvad jeg helst vil have.

  Har dog en idé om at køre med Ryzen-processor på bundkortet, men også der, vil jeg lige rådføre mig med nørder

 6. #6 @guitarlars det lyder som en rigtig fornuftig disposition. Dumt at købe dyrt grafikkort bestemt så længe behovet er dækket. Ryzen kan være en rigtig fin løsning. Evt. kan du sikkert gøre en god handel inden længe på f.eks. Ryzen 3600, der nok falder lidt i pris, når de nye (dyre!) Ryzen 5000 lander i næste uge.

 7. Lader til at det var den rigtige beslutning at vente, godt at vaere født med en god føling for den slags . . . Maa tilstaa at 6900XT ser rigtig interesant ud, sad og savlede lidt igaar da de var live. Men lad os nu lige se nogle benchmarks inden vi hidser os op. Men alene det at amd cpu og gpu spiller optimalt sammen kunne vaere incentive til til køb, naar man nettop regner med at hapse en ryzen 5000 paa torsdag. Det lover enda rigtigt godt. Lad nVIDIA og INTEL svede lidt . . .

 8. #7 Ja det er netop sådan noget, der er tanken. Jeg kunne selvfølgelig godt tænke mig det heftigste af det nyeste, men jeg er alligevel kynisk/kritisk nok til at vente. Ikke kun pga. de besparelser du meget fornuftigt venter, men også fordi der ofte medfølger børnesygdomme på det nyeste. Dem lader jeg andre om at finde og kurere

  Og bare en Ryzen 3600 vil stadig være en heeeeeftig opgradering fra min gamle CPU!

 9. #10: Præcajsly sådan nogle detaljer er gode at få med! Fandme godt vi har dig, you glorious nerd

  Jeg har også nogle småtanker om hvordan delene spiller sammen. Hvis jeg fx leger med Ryzen 3600 og et Nvidia GTX-kort, kører det hele så glat, eller er der nogle crosstalk-issues. Det ville jo være træls at samle noget godt udstyr sammen, og så kan det ikke tale optimalt sammen.

 10. #11 Tror ikke at ryzen systemerne er designet til at holde tilbage overfor nVIDIA, for det ville amd gudome faa paa puklen for, men snarer bare faaet deres egne systemer til at kore saa optimalt sammen som de kunne, fordi de har haft dem alle i hus og har vaeret i stand til det. Tror ikke at der er nogle flaskehalse der, men det vil tiden vise . . .