Så landede AMD’s nye generation af grafikkort endelig og det er til generelt pæne anmeldelser. Både RX 6800 XT og lillebror RX 6800 leverer cirka som forventet. Det betyder at RX 6800 er konkurrencedygtig med Nvidias RTX 3070, mens RX 6800 XT bider skeer med RTX 3080. I visse spiltitler formår RX 6800 XT endda at måle op imod eller ligefrem overgå RTX 3090. Sammenligningen her er i rå rasterization ydelse, altså hvor hurtigt grafikkortet kan omsætte 3D modellerne i et spil til et billede på din skærm.

Sammenligning af grafikkort er dog efterhånden blevet en noget kompliceret adfære. Ud over at vi skal forholde os til flere forskellige opløsninger, så er der nu også ray tracing og billedopskalering ydelse at forholde sig til. Begge dele er noget Nvidia har tilbudt siden RTX 2000-serie grafikkortene, via RTX ray tracing og den AI-baserede opskaleringsteknik DLSS. AMD er nu endelig kommet med på vognen med hardware ray tracing med de nye RX 6000-serie grafikkort. Der er endnu ikke mange benchmarks at sammenligne med, men det samlede indtryk er, at RX 6800 og 6800 XT yder et stykke under RTX 3000-serie kortene. AMD arbejder også på et modsvar til DLSS, som forventes at blive implementeret senere til de nye grafikkort med en driver opdatering.

Fordi AMD’s konkurrent til Nvidias DLSS teknologi endnu ikke er klar, ser man derfor en betydelig dominans fra Nvidia i de spil, hvor DLSS er understøttet og slået til. Her kan RX 6000-serie kortene altså ikke følge med. Uden billedopskalering aktiveret er RX 6000-serie kortene relativt set stærkere i 1080p og 1440p opløsning imod deres direkte pendanter i RTX 3000-serien. Ved 4K opløsning viser Nvidias grafikkort i højere grad tænder og ser ud til at være bedre gearet til de høje opløsninger.

Hvis du vil svælge i benchmarks og se specifikke sammenligninger på tværs af spil og opløsninger, så kan jeg anbefale f.eks. at tage et kig på Hardware Unboxeds anmeldelse af RX 6800 XT. I videoen herunder vises bl.a. diagrammer med gennemsnit for ydelse på tværs af 18 forskellige spil:

Og mangler du det helt store forkromede overblik, så hop over forbi Videocardz, der vanen tro har den store oversigt over anmeldelser klar.

Ligesom ved lanceringen af RTX 3000-serie grafikkortene, så var der slet ikke nok kort til salg til at møde efterspørgslen. De danske webshops meldte hurtigt udsolgt og Proshop vil åbenbart slet ikke modtage reservationer, da de efterfølgende satte prisen på RX 6800 XT op til beskedne 10 millioner kr. I skrivende stund er kortene pillet helt af deres hjemmeside, så du behøver ikke ringe til din bankrådgiver alligevel.

AMD’s nye udspil med grafikkort er det stærkeste vi har set i umindelige tider fra Team Red. Og selvom de ikke entydigt kan slå Nvidias topmodeller, så er vi gamere nu alligevel havnet i en drømmesituation med to firmaer, der begge kan levere til toppen af markedet. Og så skal vi ikke glemme, at AMD inden længe også lancerer storebror RX 6900 XT. Dette kort bliver dog nok mere end ualmindeligt svært at få fingre i.

Hvordan ser det ud for jer Daily Rush’ere – vil I spille på rødt eller grønt hold til næste grafikkort opgradering?

4 KOMMENTARER

 1. Jeg spiller på det hold, der giver mest performance til bedste pris.

  Mit GTX 980 TI er efterhånden moden til en udskiftning, så jeg er dælme glad for, at der er noget ordentlig konkurrence på vej.

 2. Jeg kommer til at sidde på bænken et stykke tid endnu. Mit GTX 1080 EVGA er fint kørende, hvor det derimod er mit bundkort og min CPU der udgør flaskehals.
  Altså forestår jeg først en udskiftning af basalt set hele mit tower, minus harddisk og grafikkort.

  Når jeg så synes at jeg har sparet nok sammen, tager jeg et kig på grafikkortene igen og så gør jeg sgu nok som @Kimozabi

 3. #1 “Jeg spiller på det hold, der giver mest performance til bedste pris.” Hvorfor købte du så GTX 980 Ti?

  #3 PCIe 3.0 16x er ikke en flaskehals for GTX 1080.

  Team Green her (GTX 1660S) da AMDs kræver UEFI-pladder.