mandag, november 30, 2020

Terrasse på fælles arealer?

Daily Rush Debat Off-topic Terrasse på fælles arealer?

 • Forfatter
  Emne
 • #0

  Festival_H
  Bruger
  4.605 indlæg
  Offline

  Jeg prøver lige om DRs advokat panel har nogle input i denne lille simple sag.

  For nogle måneder siden blev stueetagen, i den ejendom jeg ejer en lejlighed i, solgt, til et forældre par, der nu er hårdt i gang med at renovere og modernisere, så deres barn har noget lækkert at bo i. Ikke noget galt i det som sådan.

  Boligen i stuen havde et vindues parti ud til en fælles haven hvor der nu er blevet sat en havedør op. Der spørges nu, via grundejerforeningens Facebook gruppe, om vi, 1. og 2. etage, vil give tilladelse til at de bygger en træterrasse på 12 kvm uden for denne havedør for egne penge. Havedøren spurgte de ikke om tilladelse til at få sat op. Det er bare blevet gjort.

  Jeg lejer min lejlighed ud og kommer nok aldrig til at bo der igen nogensinde, men jeg kan da egentlig godt se noget problematisk i at bygge en terrasse ud for en havedør ud til et fælles areal. Beboer på 1. og 2. etage vil måske pludselig føle at de trænger ind på et privat område ved at gå ud i en have med havedør med udsyn lige ind i lejligheden fra gulv til loft. Det er blevet lovet at terrassen selvfølgelig må anvendes af alle.

  I samme ombæring har 1. etage nu spurgt om de må sætte en altan op umiddelbart samme sted også på 12 kvm. Altså umiddelbart ovenover den forslåede træterrasse plads. Stueetagen mangler at give udsagn til om de vil tillade dette og jeg mener også at altaner skal godkendes af kommunen og muligvis også i nabo høring så det er ikke nok at stuen og 2. godkender, men et eller andet sted vil jeg jo mene at hvis stuen afviser altanen så skal de heller ikke have en terrasse…

  Jeg har overfor de nye ejere oplyst at jeg vil give tilladelse, så længe at det ikke kommer til at virke som et privat område for stue etagen. At det skal være tilgængeligt for alle og det har de lovet at de vil efterleve.

  Er der andet jeg skal være opmærksom på? Det kunne jo ende med at de får sat et hegn op rundt om terrassen og så bliver det pludselig meget privat og så kan det jo ende med at værdien af min lejlighed vil falde hvis haven ikke længere vil være fuld tilgængelig for alle, men fordi jeg ikke bor der længere og min lejer nok ikke lige bruger lejligheden så meget kan de jo stille og rolig udføre disse ændringer og stille og rolig indskrænker fælles arealet.

  Skyd! Er det en dum ide at give dem lov til at sætte sådan en op?

  Og husk nu: densutterjoikksigselv.dk

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 22 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  Haveplanten
  Bruger
  1.520 indlæg
  Offline

  Kan du / i andre beboere ikke få det på skrift, at den træteresse vil forblive åbent og at der netop ikke vil komme noget hegn rundt om? For som du selv siger, så vil dette med 110% bevirke til, at din lejlighed vil falde i pris, skulle der komme hegn op.

  #2

  kongkim
  Bruger
  16.300 indlæg
  Offline

  Yah som #1 siger, hvis i alle er okay med det, så få det på skrift så der ikke bliver ballade senere

  Altid better safe then sorry.

  Im nobody, and as we all know.. nobody is perfect.

  #3

  hausner
  Moderator
  17.167 indlæg
  Offline

  Hvilken etage ligger din lejlighed på`?

  Planter er fascinerende

  #4

  TheAviator
  Bruger
  842 indlæg
  Offline

  Jeg kommer ikke med juridisk input, men skyder lige fra hoften her.

  – Er det ikke et orange til rødt flag, at de har sat en havedør op uden at spørge? Det er en adfærd, der kunne gribe om sig.

  – Jeg mener, at omkringliggende naboer både i ejerforeningen såvel som på vejen skal spørges og give tilladelse. Så vidt, jeg ved, kan der lukkes for et altanprojekt, grundet indbliksgener.

  – En ejendom, jeg kender til, har netop indstillet deres altanprojekt, fordi det pludselig har vist sig, at husvæggen ikke kan holde til den ekstra vægt, så de er ved at pille stillads ned. Er det basale tjekket godt og grundigt, inden nogen går i gang? En reparation af en husmur kan vel også komme til at koste dig.

  – Har ejendommen en kategoriklasse af bevaringsværdighed, skal det igennem kommunen, som kan forbyde selv bittesmå ændringer på en ejendoms ydre geometri. Gør man det uden tilladelse, vil man blive påbudt at pille hele molevitten ned igen og genetablere det oprindelige.

  “I don’t think that people accept the fact that life doesn’t make sense. I think it makes people terribly uncomfortable.”
  ― David Lynch

  #5

  solvhoi
  Bruger
  675 indlæg
  Offline

  I min optik er der ingen tvivl, om at de forsøger, ikke at opnå ejerskab, men primær brugsret af området umiddelbart beliggende ude foran deres tidligere vindue, nu dør. Vil de stille deres egne havemøbler dernede?

  #6

  Ixnatifual
  Bruger
  2.567 indlæg
  Offline

  Jeg tror det hurtigt kan ende med, det i praksis bliver “deres” terrasse uanset hvad intentionen oprindeligt har været og hvilke aftaler, der er lavet.

  #7

  Steadi
  Bruger
  5.779 indlæg
  Offline

  Juridisk har jeg ikke megen input, men vil næsten anbefale, at I kun siger ja til træterrassen, hvis I er okay med, at den ikke bliver til fællesbrug.

  Det er måske bare mig, men hvis jeg krudter en god bunke penge af på en træterrasse, så kan jeg ikke undgå at have ejerfornemmelse over den. Hvad sker der, hvis de vil grille, men Børge fra 2. Sal allerede sidder der med sine venner?

  My fellow Americans, I am pleased to tell you I just signed legislation which outlaws Russia forever. The bombing begins in five minutes.

  #8

  Jeppe
  Bruger
  1.956 indlæg
  Offline

  Den terrasse bliver aldrig et fællesområde. Ingen vil jo sætte sig på en terrasse lige udenfor deres havedør. Det vil føles helt unaturligt.

  Desuden virker det underligt at de har sat en havedør op uden tilladelse.

  Jeg har været i bestyrelsen i en andelsboligforening med 300 lejligheder i 10 år, og på den baggrund kan jeg kun anbefale at man holder sig væk fra at lave den type aftaler. Enten vedtager man noget i fællesskab som kommer på skrift, eller også laver man intet om.

  #9

  GrayHair
  Bruger
  2.162 indlæg
  Offline

  I min ejerforening blev man for mange år enige om at der skulle være mulighed for at få alterner. Stuen kunne så vælge at få sat en dør i og få anlagt en lille have på 18m2, men hæk omkring og en lille låge ud mod fællesarealerne. For brugsretten til dette lille stykke jord, skulle man betale 400kr til ejerforening.

  Sådan en have har jeg haft i over 10 år og fortryder intet – men jeg betaler som sagt 4.800 mere i fællesudgift end de lejligheder der har altan (hvilket jeg synes er helt fair).

  Der blev lavet regler for farven på træværket og hvilke fliser der skulle ligge i haven – der har været episoder, hvor folk har brugt andre fliser, disse er efterfølgende blevet udskiftet af ejeren af den enkelte lejlighed.

  Så i skal være skarpe på jeres regler og spørgsmålet er faktisk om man i det hele taget MÅ ændre på ydremuren uden byggetilladelse fra kommunen og fra ejerforeningen.

  Dingleswitch

  #10

  Steadi
  Bruger
  5.779 indlæg
  Offline

  #9 – 400 kroner om måneden ekstra for en have? (okay, ved ikke hvad gængs rate er for en have, men lyder dyrt)

  My fellow Americans, I am pleased to tell you I just signed legislation which outlaws Russia forever. The bombing begins in five minutes.

  #11

  knekker
  Bruger
  1.925 indlæg
  Offline

  Jeg ville ikke give tilladelsen da det blot er foerste skridt i retning mod senere at overtage det helt, naar naboer har vaennet sig til tanken om at de har en afskaermen teresse der.
  Skulle det ske at i alligevel vil give tilladelse til de laegger fliser, saa skal laagen og alt afskaermning af teressen vaek, da det har en kraftig symbolsk vaerdi der viser hvad der er dit og mit. Hvis du lader familien afskaerme teressen, saa vil de uden tvivl med tiden faa ejerfornemmelse over teressen.

  #12

  Haveplanten
  Bruger
  1.520 indlæg
  Offline

  Er jeg den eneste som tænker det er noget af et mega dick-move af de forældre som har købt boligen til deres curlingunge ?! Bum, de køber boligen og straks, går de igang med at renovere det– og lige får sat lidt ekstra op hist og pist og langsomt, bliver det sikkert til mere og mere; træterrasse som sjovt nok ja, er lige ud for deres børns lejlighed. Man kan ikke undgå at få ejer fornemmelse og ISÆR, når de siger de nok skal betale for det meeeeeeeeeeen at det sjovt nok vil være “fælles område”.. YEAH RIGHT! Hahaha!

  Tænker bare.. de har lige købt boligen og straks går de igang med 117 ting.. vis dog lidt respekt og hensyn først?! Skulle i afslå deres planer, så kan jeg forestille mig der vil være en rigtig underlig følelse / tone blandt jer alle og de nyankomne.

  #13

  TheAviator
  Bruger
  842 indlæg
  Offline

  Jeg synes ikke, man kan tillade sig at blive fornærmet/sur/skabe dårlig stemning over at få nej til den slags. Selvfølgelig kan man godt spørge, men det er et fællesareal, så alle er i deres gode ret til at sige nej.

  “I don’t think that people accept the fact that life doesn’t make sense. I think it makes people terribly uncomfortable.”
  ― David Lynch

  #14

  SturmW-Ghost
  Bruger
  12.429 indlæg
  Offline

  #0
  Det er et rigtigt skod område at gøre sig klog på, fordi der er så mange særlige regler, så hvis I vil være helt sikre, så burde I tage det forbi en ekspert.

  Derudover så vil jeg klart anbefale at få noget ned på skrift om det, således at det følger den lejlighed, sådan at nye efterfølgende ejere evt. ikke får fine fornemmelser. Det skal klart skrives ind eller evt. til afstemning på en generalforsamling.

  Jeg tænker særligt det sidste, da det lyder til, at der er flere beboere der går med bygge planer. Altaner er ikke lige sådan at smække op. Alle de eksempler jeg har hørt om har jeg tænkt sikke et mareridt.

  "In Hoc Signo Vinces" - "What was, What is, Will be once again" - Praise be to your glory, and from your decline a lesson should be learned. ZeroCool: "Jeg skal ikke gøre mig til dommer på andres færden".

  #15

  traCe
  Bruger
  2.509 indlæg
  Offline

  siger jeres vedtægter ikke noget om have døren?

  den træterssse bliver aldrig fælles med placeringen foran døren.

  hvad med at de flytter den til et mere fælles sted? hvad synes de så?

  vi gav tilladelse til en dør i min andelsforening, dog med meget mere mulighed for fælles brug end det lyder til med jer, og det har haft en kæmpe effekt.
  andelshaver med døren har nu sat film op i ruden og må ikke bruge som udgang (de har så kvaliteten af lys i faldet).

  CAPS LOCK IS LIKE CRUISE CONTROL FOR AWESOME

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 22 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.