onsdag, januar 22, 2020

Speciale – forord?

Daily Rush Debat Off-topic Speciale – forord?

 • Forfatter
  Emne
 • #0

  Bunzai
  Bruger
  5.314 indlæg
  Offline

  Hey!

  Jeg står til at skulle aflevere speciale på onsdag, og jeg er kommet lidt i tvivl om, hvorvidt det er kutyme at skrive et forord, hvor jeg takker blandt andet min vejleder. Har I nogle eventuelle holdninger til det?

  Føler lidt, at det kan virke påtaget, men samtidig har jeg ikke ligefrem lyst til at virke som en narrøv ved ikke at medtage det.

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 29 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  NoFaith
  Bruger
  3.990 indlæg
  Offline

  Det er hverken eller, hvis det gør noget kan det tages med, skal ikke tages med “bare fordi”, hvis du gerne vil siger noget med det så gør det, men hvis du undrer dig om det efterlader dig ringere stillet så tag det roligt, det trækker hverken op eller ned, trækker kun ned hvis det er meningsløst.

  Its Funny Because Its True...

  #2

  Kochie
  Medlem
  19.514 indlæg
  Offline

  Jeg skrev et kort forord, hvor jeg takkede min vejleder, tre af mine venner, der havde læst korrektur, samt de to personer, der havde sat mig i forbindelse med mine endelige fokusgrupper. Det virkede rimeligt.

  #3

  Kwanza
  Bruger
  5.406 indlæg
  Offline

  Jeg havde intet. Det var der heller ingen, der rynkede på næsen af.

  #4

  MikeTheDyke
  Bruger
  850 indlæg
  Offline

  Jeg mindes heller ikke at have skrevet et forord.

  #5

  MortenPed
  Bruger
  1.125 indlæg
  Offline

  Lånte en del afhabdlinger på uni bib til inspiration – de havde alle forord som bare var takke-taler. Jeg kan ikke andet end at krumme tæer ved synet og tanken. Det er et fucking speciale, de færreste af sådanne er baseret på publiceret forskning hvilket bare gør det mere latterligt.

  Personligt havde jeg

  Forside som påkrævet
  Side 1 med info som påkrævet
  Side 2 med et passende citat fra en for specialet relevant historisk fagperson
  Side 3 indholdsfortegnelse

  #6

  Breeze
  Bruger
  966 indlæg
  Offline

  Ingen forord og fik 12. Vores opgave fyldte desuden de 120 sider den måtte så der ville ikke have været plads

  Jeg ser ikke rigtigt nogen grund til forord, med mindre du har noget du VIRKELIG gerne vil fortælle der.

  #7

  Kolben
  Bruger
  18.606 indlæg
  Offline

  Hvis de har gjort noget ekstraordinært, der ikke var forventet af dem, så kan man godt gøre det. Ellers ville jeg ikke.

  Hvis nogen har givet et uundværligt bidrag, som de ikke har fået kompensation (løn eller faglig reference) for, så ville jeg nok gøre det. F.eks. hvis de har været forsøgspersoner eller hvis man har trukket meget på deres faglige forståelse, eller hvis de har behersket nogle værktøjer for mig med mere snilde end jeg selv ville kunne. Hvis man har haft en vejleder, der virkelig er gået i brechen for en, kan man også gøre det (hvis vedkommende har gjort mere end sit arbejde).

  Jeg har aldrig oplevet nogen, der blev sure over at blive takket. Omvendt er jeg selv blevet lidt forsmået et par gange, hvor jeg selv synes at jeg har leveret slutstenen til bekendtes projekter …men kun hvis de har valgt at takke folk og jeg ikke var på listen. Jeg tror at det letteste er at lade helt være.

  Men lad være med at takke din mor og far og alle venner for at holde dig i live og holde dig ud osv. Det har jeg set flere gange. Det synes jeg er lamt.

  P=NP?

  #7

  Bunzai
  Bruger
  5.314 indlæg
  Offline

  Tak for svar! Jeg springer over med forordet så. Ud fra den proces jeg har haft, ville det nok virke for åndssvagt. Men meget rart lige at have hørt jeres mening om det, så jeg ikke lige rammer helt ved siden af, hvad der forventes af mig.

  #9

  -dut-
  Bruger
  2.511 indlæg
  Offline

  Jeg har selv vejledt et par specialer, så her er min erfaring:

  – Skriv hvad rapporten er i.e. speciale (samt 3-4 linier med hovedessensen af specialet, i.e. hvilke metoder der bruges), og hvor arbejdet er udført (uddannelse, institut, vejleder, mm.), samt hvornår arbejdet er udført.
  – Det kan anses som ‘god kutyme’ at give en meget kort oversigt over hvem rapporten henvender sig til, i.e. er der noget teori der antages som ‘kendt’ af læseren.
  – Tak til vejleder: kun hvis du rent faktisk mener at der er noget at takke for! Det tæller hverken op/ned mht. karakter, men det har aldrig skadet at erkende at ens vejleder også har ydet noget arbejde ved at vejlede dig.
  – Tak til andre: kun hvis det er MEGET relevant, ellers kan det virke plat.
  – Citater fra store personligheder inden for feltet: det er hvad folk er til, personligt kan jeg ikke lide det og det virker unaturligt medmindre at det er et MEGET relevant citat.

  #10

  MortenPed
  Bruger
  1.125 indlæg
  Offline

  Et af de specialer jeg læste som inspiration havde en helt side takke-tale forord hvor der blev beskrevet hvordan mor, far og kæreste havde trøstet når det hele blev lidt for meget, og hvordan søskende havde hjulpet til med opvasken når der skulle skrives.

  Ovenstående i et forskningsspeciale (1 år specialekontrakt) !!

  #11

  Bunzai
  Bruger
  5.314 indlæg
  Offline

  @-dut- Mange tak! Jeg tror jeg skriver et forord, hvor jeg lige viser mig som subjektet i specialet og forklarer min baggrund for at skrive specialet, samt hvad jeg mener specialet kan bidrage med. Så kan jeg også forklare min relation til det felt jeg beskæftiger mig med.

  @mortenped – Damn.

  #12

  guffe16
  Bruger
  3.344 indlæg
  Offline

  Meh, synes det er lidt prætentiøst at skrive forord til et semesters arbejde.

  #13

  Kwanza
  Bruger
  5.406 indlæg
  Offline

  #11 Det lyder lidt som om du misforstår, hvad et forord er. Forordet kan man bruge til – ud over at vise anerkendelse til diverse personer/institutioner, som har hjulpet med tilblivelsen af værket – at være mere personlig og familiær, end man generelt ellers kan tillade sig at være i et faglitterært værk. Du kan f.eks. skrive små anekdoter om, hvorfor dit speciale blev forsinket, fordi du fik en datter midt i det hele, eller hvilken sjov personlig hændelse, som vakte din interesse for emnet, eller noget i denne stil. Et forord er dine anerkendelser og evt. en personlig sludder for en sladder om hvad du lige har på hjerte, som du gerne vil fortælle læseren, inden du bliver “seriøs”. Oftest omhandler det processen, men på en uformel måde.

  Hvad du mener specialet kan bidrage med af ny viden handler om at placere dit speciale i dit forskningsfelt, og dette hører IKKE til i et forord. Det hører til i en indledning. Så inden du beslutter dig skal du i hvert fald lige have styr på, hvad der hører hjemme i et forord. Kig evt. under “preface” på wikipedia, der står måske noget andet/mere, end hvad jeg har sagt.

  Som flere andre herinde har nævnt synes jeg også, at et forord bare til et speciale virker lidt plat. Forord hører mere til bøger og PhD-afhandlinger.

  #14

  Bunzai
  Bruger
  5.314 indlæg
  Offline

  #13 – Jeg var lige lidt hurtigt ude med det jeg skrev tidligere – da jeg skam også har de elementer i min indledning (ved ikke lige hvad jeg tænkte, er nok lidt forvirret pt). Jeg giver dig ret i det du skriver, og jeg udelader forordet i specialet.

  Tak for hjælpen allesammen.

  #15

  -dut-
  Bruger
  2.511 indlæg
  Offline

  #13 jeg kan kun sige hvordan det er indenfor matematik, og der bruges det præcist som jeg beskriver i #9. I en evt. ph.d. afhandling vil man typisk også give en liste over artikler man har udgivet. Det er typisk meget ualmindeligt at have anekdoter og ‘sniksnak’ med indenfor matematik men det er nok anderledes indenfor andre felter.

  Tag en nærmest vilkårlig matematik lærebog og der vil man i preface se en kort oversigt over emner der gennemgås samt hvem den henvender sig til (undergraduate, graduate, etc.). Samt evt. en lille tak til en bekendt.

  Generelt ser jeg forordet som den type information der kan være brugbar for læseren inden den rigtige tekst påbegyndes. F.eks. vil man (i hvert fald for matematik) aldrig skrive om selve forfatteren i indledningen, men i stedet direkte fokusere på selve ‘opgaven’.

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 29 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.