lørdag, august 8, 2020

Søvnbesvær

Daily Rush Debat Off-topic Søvnbesvær

 • Forfatter
  Emne
 • #0

  Jacques
  Bruger
  10.255 indlæg
  Offline

  Jeg har igennem hele min studietid haft en lidt omvendt døgnrytme, hvor jeg gik i seng kl.05-06 om morgenen og sov 8-9 timer. Det blev jeg træt af, og ville vende min døgnrytme igen til noget lidt mere normalt/praktisk ift. et kommende job. Jeg har gjort det et par gange før, og det er gået helt fint, det tager bare 4-5 dages tid. Denne gang gik det så ikke godt. Jeg kom en dag til at snuppe en lidt for lang og meget sen eftermiddagslur (4 timer) i stedet for at vente til om aftenen. Det resulterede så i, at jeg slet ik var træt om aftenen men derimod først tidligt om morgenen, hvor jeg så igen sov ca. 4 timer. Den sidste uge-halvanden har jeg så sovet på den her mærkelige tofasefacon, og det har jeg så selvfølgelig forsøgt at bryde, så de to faser smelter sammen til én fase igen. Det har dog ikke virket. Jeg har ellers holdt mig vågen hele dagen og ventet til mellem kl.22-00 med at gå i seng, men det ender altid med, at jeg automatisk vågner efter ca. 3,5-4 timers søvn. Jeg har både prøvet at stå op og lave noget andet, indtil jeg blev træt igen og at blive liggende og lave åndedrætsøvelser for at slappe af, men intet har virket. Nu er jeg begyndt at blive lidt desperat. De sidste 3-5 dage har jeg fået lige under 4 timers søvn hver nat. Det er dødfrustrerende. Er der nogen af jer, der har prøvet noget lignende og med succes har fikset det? Jeg ved godt, at man kan få sovepiller, men det vil jeg gerne undgå, hvis muligt.

  Undskyld, hvis teksten er usammenhængende. Jeg er møgtræt og har svært ved at fokusere.

  Bye with a warmly hugs

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 29 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  Phonetic
  Bruger
  23.576 indlæg
  Offline

  Kan jeg godt forstå du er. Prøv evt at lave noget fysisk så kroppen også er godt træt. Kender det fra mig selv og det plejer at være det rigtige skub det skal til, når jeg har haft for mange kodenætter

  Daily Rush Head Honcho

  #2

  Mazeios
  Bruger
  1.320 indlæg
  Offline

  Min nevø havde et lignede problem.

  Han brugte powenaps i sidste ende. Altså sådan så du ikke falder helt i søvn men stadig får nok til at holde dig vågen til din normale sengetid.

  Det tog ham godt nok et stykke tid at få det til at fungere. Ellers så tag en druk tur i morgen…

  "It´s only a Game until you win"

  #3

  Phonetic
  Bruger
  23.576 indlæg
  Offline

  #0: Spiser du sent om aftenen? Kan anbefales ikke at gøre det.

  Daily Rush Head Honcho

  #4

  Lightgard
  Bruger
  722 indlæg
  Offline

  Plejer at holder mig vågen et helt døgn, så hvis først klokken er omkring 4-6 stykker så holder jeg mig vågen indtil om aftnen.
  Folk med jetlag anbefaler vist nok osse at man holder sig vågen et helt døgn, og så går i seng når det passer i forhold til den lokale tid for hurtigst muligt at rette op på søvnrytmen igen.

  Hvis ikke det hjælper, så vil jeg mene du skal til at se på hvad du laver i løbet af dagen og hvad du spiser og drikker. Tænker gå nogle ture og få godt med frisk luft, lav noget aktivt som at træne eller løbe så kroppen for lov st blive træt.

  Jeg lover dig en dag ude i den friske luft hvor du løfter rundt på tunge ting, så sover du som en baby. Ud over det, så skær ned på sukker og kaffe, og hold nogle faste tider at spise på, måske ved 18-20 tiden. Og ikke snakke eller spise for meget efter det, og slet ikke lige før du egentlig skal sove. Og så ellers sluk alt der kan distrahere, som tv og lys og læg telefonen væk.

  #5

  Jacques
  Bruger
  10.255 indlæg
  Offline

  #1, tak for godt fif det ville jeg under normale omstændigheder også gøre. Normalt spiller jeg 2-3 timers basketball 2-3 gange om ugen, men pt. har jeg en fodskade, og lægen har sagt, at jeg ik’ må dyrke løbemotion af nogen art. Så jeg tager lidt arm- og mavebøjninger. Jeg spiser ikke sent om aftenen. Bare til normal spisetid.

  #2, hm, ok. Det ku’ være, jeg sku’ prøve det. Og ja, hehe, har sgu også overvejet drukturen….desværre hjælper druk faktisk sjældent med at få mig til at sove i lang tid efterhånden som jeg er blevet “ældre” (er 31). Faktisk virker det oftest omvendt.

  #4, solide råd. Tak. Jeg har dog pt. ikke mulighed for at dyrke løbemotion, og har nok desværre heller ikke lige mulighed for at bære rundt på tunge ting i naturen, selvom det ku’ være herligt! Jeg går dog lange ture.

  Bye with a warmly hugs

  #6

  kamala
  Bruger
  484 indlæg
  Offline

  Tag en spiller og sov så

  #7

  Jacques
  Bruger
  10.255 indlæg
  Offline

  #6, hvis alle mine spillere havde virket, havde jeg sovet langt ind i 2023.

  Bye with a warmly hugs

  #8

  The Spanish Inquisition
  Bruger
  286 indlæg
  Offline

  #5 – Bare et forslag:
  hvad med en hometrainer med wattmåler så du kan træne på Zwift. Zwift er et online træningsunivers til cykling (og løb) – det er jeg blevet ret glad ved, fordi det er så nemt bare at sætte sig op på traineren og så er der et socialt element. Jeg sover i hvert fald bedre de dage jeg har trænet (ca. 1 timer mellem/høj intensitet). Jeg har generelt også søvnbesvær, da jeg er udpræget b-menneske + jeg har dårlige knæ.

  FETCH... THE COMFY CHAIR!

  #9

  TabascoPreben
  Bruger
  821 indlæg
  Offline

  Hvad med at cykle nogle ture når du ikke kan løbe? Eventuelt lig dem der, hvor du normalt “falder i” og får taget for lange lure, så du kan holde den kørende til der, hvor du gerne vil have din nye sovetid.

  #10

  Jacques
  Bruger
  10.255 indlæg
  Offline

  #8, go’ idé, men jeg har desværre ikke råd til sådan en + jeg bor i en lille lejlighed med en roomie, og man ville nemt kunne høre, hvis jeg sad og hjulede på sådan en i stuen

  Bye with a warmly hugs

  #11

  knekker
  Bruger
  1.732 indlæg
  Offline

  #7 Hehe, men serioest, lav noget motion i loebet af dagen for at goere kroppen traet, og saa lige en onanering/sex for at faa hjernen til at slappe af for tanke mylder, det hjaelper for det meste for mig.

  Generelt er det enorm vigtig for kroppen at have en stabil sove rytme, da det er i de bestemte sove stadier, hvor kroppen ryder op og reparer dig saa der ikke opstaar sygdom.
  Du skal for alt i verden ikke begynde at vende op og ned paa din sove rytme (vaere oppe langt ud paa natten) med mindre du er flyttet til en anden tidszone, for som du selv oplever nu, kan det forvirre din krop som derved goer det svaert for dig at komme i 3,4 soevn stadie, hvilket er den helt dybe soevn hvor de magiske ting sker.
  Selv om det er weekend soerger jeg altid for at gaa i seng ved midnat (med mindre jeg er paa druk tur i byen), for det er jo ikke som om at man faar mere ud af weekenden hvis man bliver oppe laengere paa natten, da du saa bare tilsvarende sover laengere hen paa dagen naeste dag.

  Vaer i oevrigt obs paa at kroppen kan tage ret lang tid om at omstille sig en anden sove rytme. Efter jeg kommet tilbage fra at arbejde i Singapore har jeg stadig soevn problemer hvor jeg vaagner et par gange om natten, og det er efterhaanden ved at vaere mere end 2 aar siden at jeg kom tilbage til europa. Mega traels.

  #12

  kamala
  Bruger
  484 indlæg
  Offline

  #8 hmm zwift virker så helt omvendt på mig. Kørte løb i aftes kl. 19 og jeg var ikke klar til at sove før kl 2 i nat.

  #13

  Bunzai
  Bruger
  5.313 indlæg
  Offline

  IMO ikke så meget andet at gøre end at få sat sit vækkeur til den ønskede døgnrytme. Kan være hårdt de første dage, men handler bare om at få vænnet kroppen til at stå op kl 7 eller hvad tid det er du ønsker.

  #14

  n0rton
  Bruger
  1.126 indlæg
  Offline

  Søvnhygiejniske råd
  Undgå koffein før sengetid
  Undgå alkohol før sengetid
  Undgå store mængder energi- og fedtrige måltider lige før sengetid
  Sørg for at være fysisk aktiv i løbet af dagen
  Sørg for at soveværelset er veltempereret. Optimal værelsestemperatur ved søvn er 18-21 grader
  Undgå støj over 30 decibel i soveværelset. Brug evt. ørepropper
  Undgå lys fra skærme (f.eks. computer, tablets og tv) før sengetid
  Indarbejd en regelmæssig rytme for at gå i seng og stå op
  Gå kun i seng når du er søvnig og forlad soveværelset hvis du ikke kan falde i søvn
  Undgå søvn om dagen også selv om du er søvnig. Den går over efter et stykke tid
  Brug ikke sengen til andet end søvn og evt. sex
  En nat eller to uden søvn er ufarlig, selv om det er udmattende
  Før evt søvndagbog, ofte undervurderes det antal timer man sover
  -Kilde: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerne-og-nerver/illustrationer/praesentationer/soevnbesvaer/

  Eller finders der medicin som ikke er vanedannende som heder melatonin, det kan dog kun fås på recept her i danmark og er lidt pebret. Men det er ganske ufarligt og kan have en god effekt

  Ellers kan en døgner også være effektiv, hvor du holder dig oppe til 21-22 stykker næste dag og så sover der. Det kan også virke som en reset

  #15

  linuxproject
  Bruger
  26 indlæg
  Offline

  #0

  Solen eller fravær af solen, begge dele påvirker hele nervesystemet og biologiske ur enormt meget. Det er typisk at have meget mere besvær ved at sove efter oktober/november

  Der er en del ting du kan gøre, mht til computerbrug generalt.

  1. Skrue ned for det blå lys på din skærm (På PC Gennem skærmens egne indstilliner), det blå lys over-stimulerer signal-stoffer i hjernen og dermed påvirker det biologiske ur og humøret enormt unaturligt.

  2. Brug “Gaming-briller” Når du kigger på en skærm. Disse briller har ofte et gult-overlag som tager det værste af den blå lys fra skærmen, uden du behøver at ændre i skærmens indstillinger. Farve / Kontrast osv.

  3. Installer https://justgetflux.com/ Dette program “simulerer” Solen i forhold til hvor du befinder dig (Lokation) På din pc / smartphone / mac / linux / ios / android og dermed giver dig varmere farver. Den har også ekstra varme farver (Indstillinger), som vil gøre dig træt hurtigere og mere naturligt i forhold til det typiske over-stimulerende blåt lys.

  4. Køb en lys-terapi lampe til soveværelset, denne simulerer hvornår solen står op i forhold til tid og dermed begynder (langsomt) at blive lysere og lysere i soveværelset mens den simulerer solens stigning, de har bl.a også radio og alarm indstillinger der er meget bedre at vågne op til. F.eks lyde som fugle, havet mm.

  Der er nok en grund bag at der sælges skærme med (Blue Light Filter) Det de dog egentlig gør er at skrue ned for det blå lys, som du sagtens selv kan gøre på skærmen, uden at betale for det

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 29 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.