onsdag, april 1, 2020

Reparation af objektiv

Daily Rush Debat Off-topic Reparation af objektiv

 • Forfatter
  Emne
 • #0

  Fatal
  Bruger
  1.053 indlæg
  Offline

  Håber der er nogle fotonørder herinde der kan hjælpe.

  Jeg overvejer at købe et rigtig dyrt objektiv til en billig penge. Jeg har inspiceret objektivet, og er 90 % sikker på hvad fejlen er. Af hvad jeg tror så er det tandhjulene i autofocus-motoren der mangler noget fedt.

  Hvor svært er det, at skille et objektiv ad og give tandhjulene lidt fedt og så bare samle det igen?

  Er det en fuldstændig tåbelig plan?

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 19 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  KazcoN
  Bruger
  1.120 indlæg
  Offline

  Det er nok ikke ligegyldigt hvilket mærke der er tale om. Nogen producenter har det jo med at låse deres indmad ret godt inde.
  Bevæbnet med en god portion tålmodighed og nul bekymring om garanti og den slags, så er det vel bare at kaste dig ud i det.

  Always treat your kite like you treat your woman. Get inside her five times a day and take her to heaven and back.

  #2

  hausner
  Moderator
  17.153 indlæg
  Offline

  Nu ved jeg meget lidt om objektiver. Men jeg ved at det er nogen skrøbelige stumper. Så hvis du aldrig har haft et splittet ad før tænker jeg at du nok skal regne med at der er en vis sandsynlighed for at du trykker på noget du ikke skal trykke på når først du får det skilt ad.
  Så umiddelbart virker det som lidt af et sats.

  Planter er fascinerende

  #3

  Fatal
  Bruger
  1.053 indlæg
  Offline

  #1
  Det er et Sony objektiv

  #2
  Du har sikkert ret. Problemet er dog også lidt at jeg ikke kan finde nogle værksteder der reparere sony objektiver. Hvis jeg ringer til sony, så henviser de til en til en service, hvor man skal indsende objektivet, og hvis man ikke ønsker det tilbud de giver, skal man betale op til 500 i gebyr.

  Nogen der kender værksteder i københavnsområder, der tager sony objektiver?

  • Denne kommentar blev ændret for 1 år, 1 måned siden af  Fatal.
  #4

  Fox
  Bruger
  3.713 indlæg
  Offline

  Adam Savage roder med et objektiv……

  Sometimes you gotta rise above your morales

  #5

  Tjaldfeen
  Bruger
  1.092 indlæg
  Offline

  Det ser ud til at være noget “hyggeligt” pille arbejde. Jeg ville selv elske at rode med sådan noget, men se lige efter om det er noget du selv orker. Lad i hvert fald være med det, hvis du ikke har råd til at miste de penge du bruger på at købe objektivet.

  "Coffee and bras are basically the same.. 3 cups is 1 too many!" -Demetri Martin

  #6

  Fribo
  Bruger
  970 indlæg
  Offline

  nu er det sikkert ikke den samme model, men du kan være heldig at finde guide her inde eller bruge noget fra denne guide
  https://www.ifixit.com/Guide/SELP1650+SELP+1650++Sony+Lens+Disassembly/95695

  *Der tages forbehold for eventuelle stavefejl, ulogiske sammenhænge, trykfejl og falske informationer

  #7

  Stormtrooper
  Bruger
  827 indlæg
  Offline

  Jeg går ud fra, at du vurderer at fejlen ligger i manglende smøring af tandhjulene fordi objektivet larmer, men har du overvejet at der også kan være kommet sand i riflingerne? Så kan det have taget permanent skade og så har du spildt dine penge.

  The floor's made for dancin' - you can tell by the lights

  #8

  DanielBoe
  Bruger
  9.127 indlæg
  Offline

  Du skal ud og have købt værktøjet til det, der er MANGE bitte bitte små skruer osv inde i dem, det kan fås billigt på ebay og lignende. Præcis hvad du skal have (med mindre du selvfølgelig har alt det her i forvejen) afhænger både af mærke og årgang af objektiver.

  Derudover er det viiiirkelig et pillearbejde af dimensioner, og skidt og snavs skal der også tages hensyn til, der er en grund til at de fleste objektiver bliver lavet i clean rooms med negativt (eller er det positivt? kan sgu aldrig huske det) tryk og alt muligt, ét lille støvkorn og din dag er ødelagt.

  Der er forholdsvis mange ting der kan gå galt, og umiddelbart ville jeg ikke kalde det en nybegynder opgave at lave et objektiv.

  Nu kender jeg ikke til din erfaring med sådan noget, men umiddelbart ville jeg ikke tro det er noget der bare lige kan laves på en weekend, det kommer til at tage tid, der skal tages hensyn til alt muligt, og det er svært og nørklet arbejde der kræver at du har tungen lige i munden og værktøjet i orden. Og helst også en af de der bordlamper med indbygget lup i for at gøre det nemmere for dig selv.

  Du skal også have en del plads i min erfaring, det er suuuuuper træls hvis du skal rydde alle dele væk konstant fordi du bruger spisebordet til det.

  Det her er ikke for at skræmme dig væk, slet ikke! Personligt eeeeelsker jeg at nørkle med sådan noget her. Det er mere bare så du ved hvad du egentlig går i gang med, og at det sandsynligvis kommer til at tage en del tid.

  Det er ikke fordi det ikke kan lade sig gøre men afhængig af hvilket mærke objektiv det er, hvilken type (prime eller zoom), og hvilken årgang (med eller uden autofokus/elektronik) kan det gå fra relativt svært til meget svært til nærmest umuligt at fikse det, især hvis man ikke har prøvet det før.

  Jeg har selv prøvet noget lignende på ældre objektiver uden autofokus, elektronik, og zoom i, og det var altså et større projekt. Sjovt, jeg lærte en del! Men altså også et større og længere projekt.

  Igen, det er ikke umuligt! Men forvent ikke det er super nemt, især ikke hvis du slet ikke har erfaring med det.

  #9

  Fatal
  Bruger
  1.053 indlæg
  Offline

  Tak for alle input. Nu har jeg taget springet og købt det. Om ikke andet, så får jeg lidt erfaring ud af det

  #7
  Altså den lyd der kommer lyder absolut ikke som sand, da lyden mest kommer når man fokuserer på noget tæt på, og kun den ene vej. Hvis det giver mening. Hvis det var sand, ville det vel være begge veje?

  • Denne kommentar blev ændret for 1 år, 1 måned siden af  Fatal.
  #10

  Stormtrooper
  Bruger
  827 indlæg
  Offline

  #9
  Nej, så lyder det ikke umiddelbart som om at det skyldes sand. Du skulle bare lige overveje det. Og det er stadigvæk meget kompleks mekanik. Du skal nok tage fat i #8. Lyder som om han har stor forstand på det.

  The floor's made for dancin' - you can tell by the lights

  #11

  DanielBoe
  Bruger
  9.127 indlæg
  Offline

  #10 Uha, forstand ville jeg ikke ligefrem sige.

  Det er nok mere at jeg fik forståelse på hvor svært og bøvlet det kan være efter at have haft samme tanke og prøvet noget lignende med et objektiv!

  #12

  SapowiTz
  Bruger
  1.875 indlæg
  Offline

  Du bør måske overveje at lave sådan en kasse før du åbner objektivet https://youtu.be/xPEa0Wc9iUc

  Ikke meget fidus i at fikse mekanismen hvis du så efterfølgene har snavs på linserne der ødelægger billederne

  Jeg vil hellere spise her!

  #13

  DanielBoe
  Bruger
  9.127 indlæg
  Offline

  #12 Det præcis sådan noget som det der jeg mener, så får man købt nogle specielle skruetrækkere osv på ebay og venter et par uger på dem, så finder man ud af at skidt og snavs er et problem og så går der en masse tid med at bygge sådan en der osv osv.

  Selvfølgelig kan det også gøres uden men så kan man risikerer at der kommer snavs ind, især hvis man skal nørkle med det over længere tid hvilket man sandsynligvis skal.

  Det KAN lade sig gøre, men der er altså bare mange ting man skal tænke på, der er så ubeskriveligt mange små dele, mikroskopiske skruer, og dimser inde i et objektiv.

  Til gengæld lærer man en del og det er sjovt at rode med hvis man kan lide sådan noget arbejde, netop fordi der er så mange små skruer og bevægelige dele osv.

  EDIT: Personligt brugte jeg ikke sådan et kammer, men jeg elsker også bare at rode med sådan noget mekanik og har skilt og samlet ting som VHS maskiner osv siden jeg var lille. Så jeg havde bare købt et par billige objektiver i en genbrugsforretning til at lege med

  Var det et lidt dyrere objektiv jeg havde prøvet at fikse havde jeg nok også overvejet om jeg skulle bruge sådan et kammer.

  • Denne kommentar blev ændret for 1 år, 1 måned siden af  DanielBoe.
  #14

  Omnifilm
  Bruger
  5.358 indlæg
  Offline

  Ak… ville have rådet dig til ikke at gøre det selv. Vi sender altid vores optikker ind til DFA i Nordvest. Der er vist tilsvarende i Aarhus.

  Man kan sagtens selv skille det ad osv og endda også udskifte få dele af de yderste elementer, men der hvor kæden hopper af er når man ikke sidder i et rent miljø som en stue eller hjemme kontor ikke er.
  Der kommer så nemt støv ind i optikken, også når du bare skal ind og pille ved motor osv. Så du risikerer at dit hobby smørings projekt udvikler sig til en optik med støv mellem elementer og så er du lige vidt imo.

  Jeg lurer på om vedkommende der solgte det ikke selv havde undersøgt om hvor meget det ville koste at rense op, men det burde nok ikke være så forfærdelig dyrt hvis det bare er motoren der lige skal renses.
  Selvf. hvis det viser sig tænderne er slidt ned, så kommer det oveni.

  #15

  Fatal
  Bruger
  1.053 indlæg
  Offline

  #12+13+14
  Jeg kan sagtens se problemstillingen. Derfor har jeg besluttet ikke at gøre det selv.
  Problemet er bare at der ikke er nogen steder i Danmark, ligner det, der udfører service på sony objektiver. #14 DFA udfører f.eks. kun service på Canon og Nikon. Derfor skal jeg sende det til Sverige. Men det kan jeg jo blive nød til.

  Sælgeren sagde han havde haft det med til Tyskland hvor de sagde det ville koste omkring 1400. Jeg har fået rigeligt rabat til at det kan betale sig. Så det bliver det jeg gør.

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 19 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.