fredag, januar 22, 2021

ophavsret af visuelt kunst

Daily Rush Debat Off-topic ophavsret af visuelt kunst

 • Forfatter
  Emne
 • #0

  Anonym 3.915 indlæg
  Offline

  Hej

  Jeg er igang med et seriøst animations projekt, og har allerede lavet et par minutters film clips. Jeg har holdt det meget for mig selv, fordi jeg ville sikre at jeg har retten på animations karaktererne, tegnestilen og resten af den visuelle del.

  Nu kunne jeg altså godt tænke mig at begynde at finde flere folk, der kunne være interesserede i projektet, men jeg vil altså lige sikre mig at det er kun MIG, der har ejerskabet på det.

  Jeg har talt med et patent bureau og de sagde til mig at der er automatisk ophavsret på alt visuelt, som man selv skaber, det kan dog være svært at bevise det, og jeg blev anbefalet følgende trick:

  1) At tage de originale tegninger af figurerne, putte dem i en kuvert, skrive sin egen adresse med Attention – sit navn, og sende det til sig selv som et anbefalet brev. Så gemme det et godt sted, og lade være med at åbne det. På den måde kan man bevise at det værk er fra den og den dato, hvis der skulle komme et fjols, der lige pludseligt skulle udgive sig for at være den oprindelige skaber af værket.

  2) At sende et brev til kultur ministeriet, med kopi af ens figurer, og spørge dem hvad som helst fx “hvordan får jeg ophavsret på dette” – det er ikke spørgsmålet, der skulle være vigtig i dette tilfælde, men dét at der kommer et dato på det brev med lige de figurer vedhæftet, som dokumentation/bevis på, at den og den dato, har man spurgt dem om det og det visuelt værk. Denne metode er dog en smule risky, fordi man kan ikke være 100% sikker på, at de ikke selv napper ens kunst.

  Så hvad synes I om dette? Nogen, der har forstand på dette, eller har en papa, som har? Vil bare høre om det er holdbare metoder, hvis jeg skal til at åbne op for folk, med det jeg laver.

Viser 13 kommentarer - 1 til 13 (af 13 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  Claes
  Bruger
  3.585 indlæg
  Offline

  Gør da begge dele Få først dit anbefalede brev.

  #2

  Anonym 3.915 indlæg
  Offline

  jojo, men du ved – jeg vil godt lige høre, om folk har nogle erfaringer med dette, før jeg gør noget som helst skal også lave et ordentlig anbefalet brev, så jeg ik pludselig ombestemmer mig og hov – åbne op igen, redigere indholdet, sende igen osv… ye jeg ved at jeg tænker for meget nogle gange, men jeg har sgu lært at være forsigtig, hvis man ikke skal blive taget i røven… denne Verden er fyldt med folk, som venter på at man begår en fejl, så de kan komme og nappe din kage (især folk med forstand på Jura)

  #3

  TheRaz
  Bruger
  9.294 indlæg
  Offline

  Den med at sende post til sig selv af materialet er god nok. Stemplet på brevet er statsgaranteret og kan bruges som dokumentation. Jeg læste det for længe siden på et tegneserieforum i forbindelse med noget jeg var igang med. Bare gem brevet/brevene væk, og undlad at åbne dem.

  Hvis du vil involvere andre i dit projekt, kan det løses med kontrakter, bare husk at gå dem grundigt igennem mange gange, for et enkelt lille hul i formuleringen kan være fatalt. Det med kontrakter har jeg også været igennem sammen med en amerikansk farvelægger som var med på et projekt, og det kørte fint. Bare husk den kritiske sans når du involverer andre i dit arbejde, så du ikke ender op med lurvede typer

  Jeg har atomer i bukserne. Og så kan man desuden aldrig få CPU'er nok. Det er ganske enkelt naturvidenskabeligt umuligt.

  #4

  Sentrax
  Bruger
  3.507 indlæg
  Offline

  kan filer ikke blive dateret?

  håbe du deler det når du er sikker på din sag =)

  Hammer in my hand, still pounding on a screw.

  #5

  TheRaz
  Bruger
  9.294 indlæg
  Offline

  #4
  Jo han kunne godt brænde filerne på en cd-rom eller en dvd, da filerne får date stamps. Men det vil i sig selv ikke give statsgaranti, så han er stadigvæk nødsaget til at sende materialet til sig selv.

  Jeg har atomer i bukserne. Og så kan man desuden aldrig få CPU'er nok. Det er ganske enkelt naturvidenskabeligt umuligt.

  #6

  ash_dk
  Bruger
  884 indlæg
  Offline

  Hvad skulle kulturministeriet bruge din kunst til? Jeg tror sgu ikke de nakker det. Men tag da den med kurverten først, så er du sikker.

  https://robertsspaceindustries.com/

  #7

  superlayer
  Bruger
  515 indlæg
  Offline

  “1) At tage de originale tegninger af figurerne, putte dem i en kuvert, skrive sin egen adresse med Attention – sit navn, og sende det til sig selv som et anbefalet brev. Så gemme det et godt sted, og lade være med at åbne det. På den måde kan man bevise at det værk er fra den og den dato, hvis der skulle komme et fjols, der lige pludseligt skulle udgive sig for at være den oprindelige skaber af værket.”

  Den her virker altså ikke. Det er en myte.

  Anyways tror bare du skal tage det roligt. Det hele er automatisk beskyttet.
  Hvis de bliver kopieret i Kina kan du dog ikke gøre det store, men sådan er det jo.
  Foruden der ligger en god forretning i de figurer, bliver de nok ikke kopieret.

  #8

  pb_
  Bruger
  854 indlæg
  Offline

  Denne metode er dog en smule risky, fordi man kan ikke være 100% sikker på, at de ikke selv napper ens kunst.

  Det virker en smule paranoidt. Skriv en kontrakt, hvor du har snapshots af alt det, du mener er vigtigt, og få de folk, du får med på projektet, til at underskrive denne kontrakt. (husk to kopier)

  #quakelive.dk // live.quake3.dk

  #9

  Koldbrand
  Bruger
  917 indlæg
  Offline

  bare dend det hele til mig så skal jeg nok passe på det

  "If he was so smart, how come he's dead?"

  #10

  Omnifilm
  Bruger
  5.506 indlæg
  Offline

  Som #7 siger så er dit værk beskyttet ligeså snart det rammer din hjemmeside ell. en trykt udgave.
  Det burde ikke være svært at bevise, hvornår grafikken er blevet uploaded eller trykt.
  Og hvis du så har skitser liggende af din arbejdsprocess så burde det også virke som et ret godt bevis for din side af sagen.

  Er der ikke et forbund som varetager interesser for folk i den grafiske branche?

  Jeg har fx. Journalist Forbundet, jeg kan pudse på folk som “låner” mine billeder.
  Det er ret effektivt og har endnu ikke hørt om nogen i min nærmeste kreds som ikke skulle have vundet en eventuel sag.
  Folk stikker som regel halen mellem benene når de ser et forbund.

  Men ellers ja… skriv nogle kontrakter fyldt med klausuler. Det gør ondt at bryde sådan en.

  #11

  Anonym 3.915 indlæg
  Offline

  Jeg sætter pris på alle jeres nuværende svar, men der er to ting, som er stadig er usikker på mht. det brev:

  1) skal jeg helst sende fysisk materielle, som papirer, skitser, udprint af arbejde, eller CD-ROM med *.FLA filer? Eller begge dele for at sikre mig?

  2) Hvad skal jeg sende som afsender adressen på kuverten? Skal jeg skrive FRA: “mit navn+addresse” og TIL: “mit navn+addresse”?

  #12

  Anonym 3.915 indlæg
  Offline

  “Du har automatisk copyright på det du laver. Jovist, der er en risiko for at andre hugger det; men det er næppe sandsynligt.

  Selvom du har et bevis på, at du har lavet det og en eller anden mafiaa-virksomhed alligevel kopierer det, hvad vil du så gøre? Tage en retssag? Næppe, det har du ikke råd til. Fortsæt dit arbejde og lad være med at bekymre dig så meget om at andre kan hugge det. Risikoen er minimal.

  Hvis du skal vise det til en virksomhed, som du gerne vil sælge det til kan du evt få dem til at skrive under på en non-disclosure aftale hvor der bl.a. står at rettighederne er dine.” <-- her er noget der blev skrevet af en gut på et andet forum, han ser ud til at have ret i nogle ting - men synes nu alligevel det er svært at finde balancen mellem at være Paranoid og Naiv

  #13

  HappyFarang
  Bruger
  91 indlæg
  Offline

  At sende med posten forseglet til dig selv er gang bart (vær sikker på at posthuset forsejler dig brev)… Dit problem kan så være om du har råd til at køre en retsag hvis det endeligt kommer til det. Selv med bevisbyrden på din side kan det godt tage lang tid og koste dig mange penge indtil sagen er afgjort.

  Mit bedste råd er, klart, send til dig selv osv… og find så nogle folk du mener du kan stole på.

  Ang. non-disclosure agreements, så jo, du kan gøre det som et “symbol” men de er desvære sjælent det papir værd de er skrevet på (med mindre du har en sej advokat på din side)

  Livet er ikke uden risici. Den som indet voger indet vinder.

Viser 13 kommentarer - 1 til 13 (af 13 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.