torsdag, november 26, 2020

Ny CPU nu eller vent til Rocket Lake (Gen 11)?

Daily Rush Debat Hardware Hardware Ny CPU nu eller vent til Rocket Lake (Gen 11)?

 • Forfatter
  Emne
 • #0

  sYnCHAoZ
  Bruger
  12.051 indlæg
  Offline

  Sidder og planlægger nyt hardware til total udskiftning af næsten alt. Har set mig varm på Intel’s i7 10700K (Ryzen 3700x ser også fristende ud).

  Men nu hvor jeg endelig har fundet alle dele og faktisk er klar til at bestille, slår det mig om det mon kan svare sig at vente til Intel’s nye Rocket Lake CPU serie. Den må da være på trapperne snart?

  Hvad plejer priserne på sprit nye CPU serier at være? Er de hjernedød dyre til at starte med eller ligger de i ca. samme prisleje som forrige series high-end?

  Nogen der ligger inde med lidt indsigt?

  Edit: En anden ting der også bremser mig lidt er Intel’s mangel på PCI-e 4, hvilket jeg gætter på vil være en fordel med nVdia’s nye 30x serie?

  • Dette indlæg blev ændret for 2 måneder, 3 uger siden af  sYnCHAoZ.
Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 18 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  Hyldig
  Bruger
  2.647 indlæg
  Offline

  Er i samme situation, og jeg kommer til at afvente hvad AMD (Ryzen 4000/ZEN 3) og Intel kommer med.
  Og så er jeg kommet frem til at jeg simpelthen ikke vil købe hardware med PCI Gen 3, selvom der ingen reel fordel er ved Gen 4 lige pt.
  Det kommer der forhåbentlig med fx. DirectStorage på GPU osv. I ikke alt for fjern fremtid

  For nu giver jeg det til november i håb om at der er kommet noget konkret fra forhåbentlig dem begge, selvom jeg virkelig gerne ville have nyt med det samme.

  #2

  Deadmeat
  Bruger
  7.504 indlæg
  Offline

  Der kommer helt sikkert fart på med Zen 3. Problemet kan blive at få fingre i en jer senere på året, når det lander. Når alle samtidig skal ud og købe nye grafikkort så bliver der nok også rift om nye CPU’er. Jeg selv slår koldt vand i blodet og venter til Zen 3. I værste fald skal jeg vente til starten af det nye år på at slå kløerne i sådan en fætter. De bliver nok størrelsesorden +20 % hurtigere end nuværende generation (kvalificeret guestimate).

  "Whose kitty litter box did I just shit in?"

  #3

  TormDK
  Bruger
  14.719 indlæg
  Offline

  #0 I Nvidia tråden bliver det nævnt at ifølge Nvidia er forskellen på PCI 3 og PCI 4 ca. 5%, så det er ikke noget der rigtigt rykker noget endnu.

  #4

  Fisker
  Bruger
  12.517 indlæg
  Offline

  Rocket Lake skulle gerne få PCIe 4.0 support, som #1 er inde på er forskellen minimal med de fleste spil, og Nvidia skulle have sagt det giver ca. 5%.

  Men jeg tror også dette ændrer sig så snart man begynder tale om DirectStorage/RTX IO i spil.

  Men selv med PCIe 4.0 er det for Intel bare too little too late, medmindre du forsøger at køre 360 FPS titler i 1080p eller sådan noget, så får du kun ineffektive chips i hovedet hos Intel, og Zen 3 ser ud til at kunne begynde at udligne i selv de lidt mere “eksotiske” 1080p@360-spil.

  #5

  Deadmeat
  Bruger
  7.504 indlæg
  Offline

  Husk lige at PCI-E 4.0 pontentielt kan være noget mere vigtig i fht. hurtige SSD’er. Specielt nu når næste generation af konsoller kommer til at have turbo SSD’er som feature, så bliver det sikkert også en ting på PC i overskuelig fremtid.

  "Whose kitty litter box did I just shit in?"

  • Denne kommentar blev ændret for 2 måneder, 3 uger siden af  Deadmeat.
  #6

  sYnCHAoZ
  Bruger
  12.051 indlæg
  Offline

  Cool, tak, jeg tror også lige jeg slår koldt vand i blodet og håber min PC ikke brænder helt sammen i mellemtiden.

  #7

  Rykno
  Bruger
  291 indlæg
  Offline

  Jeg bliver nød til at spørge, hvorfor Intel og ikke amd? Ja man får lidt flere FPS i spil med en Intel, i nogle tilfælde, men du betaler bare også mere i indkøb, og så vidt jeg kan se en del mere i drift.

  Spørger mest af alt fordi jeg sidder i samme båd som dig. En helt ny spand er lige rundt om hjørnet, jeg har dog set mig varm på amd.

  #8

  SirYggdrasil
  Bruger
  264 indlæg
  Offline

  Hvorfor i øvrigt ikke en i9 CPU, var der noget med at de ikke fungerede godt?

  Og er AMD’s CPUer mere “sikre” end Intels (meltdown, spectre o.a.)?

  #9

  sYnCHAoZ
  Bruger
  12.051 indlæg
  Offline

  Jeg har også grublet grundigt over Intel vs. AMD.

  Til at starte med var jeg faktisk rigtig varm på en Ryzen 7 3700x, men så kiggede jeg benchmarks og VS. tests, og Intel’s tilsvarende 10600K var foran i næsten alt – ikke kun gaming (men især gaming). Den trend fortsatte i stort set alle Intel Vs. AMD tests, så jeg er begyndt at vakle ret meget med henblik på hvad jeg skal vælge.

  Jeg bruger trods alt min PC til meget andet end gaming – programmering, video optagelser/editing, lyd or musik produktion – hvilket alt sammen er ting, hvor AMD ligger forest i feltet pga. deres mange cores/threads.

  Jeg ved det virkeligt ikke. Jeg vil jo gerne have max gas i mine spil, og så kommer man altså ikke udenom at Intel er konge. Men på den anden side – især med en 30x GPU – så mærker man nok ingen forskel på den ekstra håndfuld FPS man får fra Intel, medmindre man rent faktisk gamer i 4k (eller 8k), hvilket jeg ikke gør.

  Så altså…. ja, jeg kigger stadig meget længslende på AMD. Jeg er på ingen måder fast besluttet på den ene over den anden. Og det er egentlig lidt irriterende. Jeg har en lille stemme af fornuft i baghovedet der hele tiden siger “Snup en Ryzen”, men så råber den indre idiot “NEJ GÅ INTEL, MOAR FPS!”.

  Edit: Intel i9 / Ryzen 9 er lige voldom nok rent prismæssigt, derfor ikke noget jeg har med i overvejelserne.

  • Denne kommentar blev ændret for 2 måneder, 2 uger siden af  sYnCHAoZ.
  #10

  knekker
  Bruger
  1.918 indlæg
  Offline

  #9 Zen 3 skulle illiminere den fps fordel som Intel pt har i single threaded performance over Zen 2.
  Så hvis du køber en Zen 3 frem for Intel, så får du en performance king cpu i Multi-
  samt single Threaded loads.
  Og så får du også en CPU som ikke sluger strøm som en el koger, hvilket er tilfældet med Intel’s cpu’er. Jeg ville klart vente på Zen 3, som er lige om hjørnet.

  #11

  StultusX2
  Bruger
  5.904 indlæg
  Offline

  #9 Hmm, jeg troede egentlig, du var gammel nok til at huske dengang da AMD CPUer bare VAR bedre? ..igen 2004 ER MANGE år siden ;-D

  Har du overvejet det med sokkel understøttelse, fremover? Lige der har INTEL™ jo ikke været de flinkeste, de sidste mange år. Og det på trods af at være i front!

  Mvh. blind AMD CPU Fanboi siden K6 200MHz Socket 7 (med en smutter, nedenunder)

  Men min YNDLINGS CPU – alle tider – er stadig INTEL™s C2D Wolfdale E8400

  My TIE! My nimble coffin!
  En snarligt uddøende Single-Player, der "skal tage sine piller og sætte sig ned bag i bussen"..

  #12

  sYnCHAoZ
  Bruger
  12.051 indlæg
  Offline

  #10 Det lyder fanme godt! Som sagt, jeg slår koldt vand i blodet og venter til den nye bølge kommer. Er glad for jeres (alle sammens) feedback, fordi uden det havde jeg nok gjort et køb jeg ville fortryde.

  #11
  Jo da, jeg var selv med på AMD vognen en enkelt gang – det skal nok have været ca. samme periode.

  #13

  Nioxic
  Bruger
  17.960 indlæg
  Offline

  rygter jeg læste igår på reddit sagde det kommer i starten af 2021. https://old.reddit.com/r/intel/comments/in3bye/rocket_lakes_launches_q1_2021/ – m. link til twitter.

  Men samtidig kommer Ryzen 4xxx jo også snart – vidst nok allerede oktober/november. – lidt før ps5/xbox udkommer, har de sagt. https://www.techradar.com/news/amd-ryzen-4000 sammen med nye grafikkort!

  så du skal da slet ikke købe noget “i dag” ?

  når du så snakker om opgradering af “næsten” alt, snakker vi så bundkort, cpu, ram og GPU?

  afhængigt af hvad du har nu, så får du ikk så meget ud af en opgradering. men det kommer selvfølgelig også an på hvad du laver med computeren…

  ifht ryzen vs intel, så købte jeg selv en intel 8700K, da den var næsten ny. men på daværende tidspunkt var springet mellem amd og intel større. så man fik en god slat mere performance ud af en 8700K (gaming)

  I dag er forskellen mindre og rygterne siger de bliver endnu mindre med næste ryzen serie. Hvis prisen er ligegyldigt, og du skal game tænker jeg dog stadig at intel er valget – men har du et budget tænker jeg det er smartest at snuppe en amd og så snuppe et hurtigere grafikkort for CPU besparelsen…

  men det’ jo et irriterende puslespil, hvor man virkelig skal vurdere om investeringen er “det værd” ifht den mængde fps man får. for intel er jo hurtigere – men dyere.

  hvis du så køber en 10700K (som jeg har hørt har en elendig prissætning ifht performance – ifht de andre intel 10K cpu’er) og så alligevel bare sidder og spiller CS:GO, rocket league og lign. så tror jeg du vil føle du har smidt dine penge ud af vinduet

  som minium, vent til næste bud fra AMD. det er lige om lidt.

  og ud fra det, så kan du vælge hvad du vil gøre.

  og så går jeg selvfølgelig ud fra din computer virker fint, men bare ikke er sprit ny…

  http://www.reddit.com/r/random/

  #14

  MiNo
  Bruger
  2.771 indlæg
  Offline

  #9 Du har fat i det omvendt.

  Det er i 1080p at du ser største forskel mellem Intel og AMD. I lav opløsning, er du ‘CPU bound’ – dvs at CPU’en er flaskehalsen mens GPU’en måske ligger på 60% udnyttelse. Derfor kan forskel i CPU performance aflæses direkte i FPS.

  I 4K så er du typisk ‘GPU bound’ hvor GPU’en er maxet ud, og din CPU ikke er det. Derfor er der næsten ingen forskel mellem “2 gode CPU’er”. Selvom den ene er 10% bedre, så betyder det måske kun 1-2% i FPS da ingen af dem bliver presset.

  1440p ligger så midt i feltet, og det fede her (synes jeg) er at man typisk får en rigtig god udnyttelse af både CPU og GPU selvom det naturligvis varierer en del med titlerne.

  Alt efter hvor god 3080 i virkeligeheden er, så rykker det på regnestykket, uden at ændre det. Dvs at der fx. vil være flere spil i 1440p (og måske nogle i 4K) som bliver CPU bound som ikke har været det før fordi GPU’en nu ikke længere er flaskehalsen. Med tiden bliver dette dog ‘opslugt’ af spil med endnu bedre grafik eller (worst case) dovne programmører og så er vi tilbage igen.

  Håber det gav mening

  i7-6700K@4.5 Ghz|Noctua NH-D14|Asus Z170|GTX1080ti|32GB DDR4|Pro 950 512GB NVMe|2x 850 Evo 1TB SSD|CORSAIR AX 850W|R5|Asus PG279Q

  #15

  sYnCHAoZ
  Bruger
  12.051 indlæg
  Offline

  #13 Jeg havde slet ikke planer om opgradering men både min GPU er begyndt at halte og crashe hvis ikke jeg nedsætter mængden af strøm den får, samtidig med at min CPO/RAM/Bundkort (jeg ved stadig ikke hvilken af dem) også er begyndt at BSOD crashe og lave fejl i Memtest når jeg har overclock på. Jeg har et længere og mere detaljeret oplæg andetsteds jeg i hardware kanalen omkring det.

  Så min PC virker, men der er tegn på at det går ned ad bakke for flere elementer af hardwaren, og jeg risikerer måske at det lige pludselig brækker helt sammen. Det er temmelig nederen, fordi selvom det er et aldrende system, så har det trukket stort set alle moderne spil på max detail med mere end rigeligt tilfredsstillende framerates.

  i7 6700K CPU
  ASUS Strix z170 motherboard
  16GB 3200Mhz RAM
  GTX 1080Ti

  Jeg bruger min maskine til både high-end gaming og diverse media-relaterede opgaver; primært Let’s Play optagelser, video editing og encoding, photoshop/billedbehandling, 3D level design, Unity programmering og musik+lyd produktion. Så uden tvivl vil en CPU med mange kerner nok være en fornuftig investering, tænker jeg.

  #14 Giver fint mening! Jeg køre netop 1440p og har ikke nogen ummidelbare planer om 4K inden for nærmeste fremtid.

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 18 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.