torsdag, februar 27, 2020

Kvantefysik

Daily Rush Debat Off-topic Kvantefysik

 • Forfatter
  Emne
 • #0

  mediumaevum
  Bruger
  254 indlæg
  Offline

  Er der nogen af jer herinde som interesserer sig bare en lille smule for universets mindste (og største) byggesten?

  Jeg ser ofte foredrag på youtube (World Science Festival, PBS Space Time, Royal Institution mfl.) om eftermiddagen om netop disse emner. Har dog desværre ikke den matematiske know-how til at kunne “sortere skidt fra kanel”, da jeg aldrig fik en uddannelse grundet sygdom.

  Ærger mig virkelig over at jeg ikke kan lave avanceret matrix-mekanik (kender kun grundprincipperne) da dette er matematikken som bedst beskriver kvantefysik.

  Kunne også godt tænke mig engang at tage et online-grundkursus i Symbolsk Logik, udelukkende for bedre at kunne forstå Gödels Ufuldstændighedssætning som siger at hvis et formelt/endeligt system er bredt nok til at indeholde aritmetik og er konsistent, så er det ufuldstændigt.

  Jeg tænker at hvis Gödel’s Ufuldstændighedssætning er en grundlæggende logisk præmis, kunne det måske tænkes at dette er det logiske grundlag (fundamentalt) for bla. Heisenbergs Usikkerhedsrelation som siger at en partikels position og hastighed ikke samtidig kan kendes med 100 % nøjagtighed?

  Eller har jeg misforstået noget totalt her? Måske blander jeg æbler og pærer og laver en reference til bananer…

  Hjælp mig lige

Viser 12 kommentarer - 1 til 12 (af 12 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  StultusX2
  Bruger
  5.184 indlæg
  Offline

  ..nogen, der har set min KAT, den ER der! Måske?

  Tåpik: Nope ikke interesseret…har for mange simple ting om ørerene til det dybe pt.

  My TIE! My nimble coffin!
  En snarligt uddøende Single-Player, der "skal tage sine piller og sætte sig ned bag i bussen"..

  #2

  mediumaevum
  Bruger
  254 indlæg
  Offline

  #1 – Iflg. den teoretiske fysiker, Sean Carroll (Something Deeply Hidden), er Schrödingers kat ikke både død og levende samtidig.

  En bølgefunktion kollapser ikke. Den bliver spredt ud og bliver en del af de andre bølger, hvilket ser ud som om at bølgefunktionen kollapser.

  Men vi skal istedet tale en om en Universel Bølgefunktion, dvs. hele universet er faktisk én stor bølge.

  Iflg. Sean Carroll skal vi ikke tale om individuelle partikler, men istedet udelukkende om bølger som i princippet er spredt udover hele universet.

  Som jeg forstår ham, skal vi heller ikke forsøge at forene Einsteins Generelle Relativitetsteori med Kvantemekanikken. Tværtimod er den generelle relativitet et resultat af kvantemekanikken, dvs. kvantemekanikken kom først, som skabte relativiteten.

  Rum og tid er altså en konsekvens af kvantefysik når du “ganger kvantefelterne op” så at sige, ikke omvendt eller særskilte emner. Det er iøvrigt kun noget du får når du har millioner af kvantefelter, du ser ikke relativitet ved få hundrede kvantefelter.

  Problemet – som jeg ser det – er at man højst sansynligt aldrig kan efterprøve teorien – heller ikke på papiret, fordi kvantefelter og bølgefunktioner er så avanceret matematisk at du skal have en supercomputer større en nogen kvantecomputer du overhovedet kan forestille dig før du ser noget målbart bare tilnærmelsesvis samme effekt som gravitation, tid og relativitet.

  #3

  ngin
  Bruger
  2.759 indlæg
  Offline

  Jeg elsker alt om rummet, men jeg alt for dum til at dykke dybere ned i videnskaben omkring det på hobbyplan. Jeg æder dog en fordummet dokumentar råt xD

  #4

  mediumaevum
  Bruger
  254 indlæg
  Offline

  #3 – Man behøver ikke have en længere uddannelse for at dyrke kvantefysik eller videnskabsteori på hobbyplan.

  #5

  Red-poL
  Bruger
  186 indlæg
  Offline

  Jo jeg syntes også det er spændende. At man ikke kan finde en gravitron. Mørk energi osv. Jeg har set lidt af ham fra fermilab på youtube som arbejder på det amerikanske svar på CERN.

  #6

  mediumaevum
  Bruger
  254 indlæg
  Offline

  #5 – Ja, fermilab-kanalen er interessant – og vigtigst endnu: Sammen med PBS Space Time er de to kanaler nok blandt de få (de eneste?) som ikke laver bullshit-“fysik”.

  Alle andre kanaler og videoer der omhandler “emnet” drager alle mulige syrede ting ind i det “kvantebevidsthed”, “aliens” og alt muligt andet pseudo-“videnskab”.

  #7

  Red-poL
  Bruger
  186 indlæg
  Offline

  Ok skal checke det pbs space time ud

  #8

  snowball42
  Bruger
  1.188 indlæg
  Offline

  du kunne jo prøve at se om der var kurser online hvis du ville vide mere.

  https://www.edx.org/course/quantum-mechanics-molecular-structures-utokyox-utokyo003x-1

  https://www.edx.org/course/atomic-optical-physics-i-part-3-atom-mitx-8-421-3x

  Der er alt muligt på edx, har selv lige taget et 12 ugers kursus på Indiana University, og det fungerede faktisk glimrende.

  #9

  Hansens kammerat
  Bruger
  116 indlæg
  Offline

  Kender en som læser til kandidat i filosofi på SDU.

  Til at starte med tænkte jeg “hvad fanden skal du bruge det til – du kan ikke engang bruge det til noget!?”.

  Det viser sig at man får et helt andet perspektiv – især når vi diskuterer religion, politik mv. Det virker også som et sprog, som kun andre med studerende og interesseret forstår af. Han vil bla. gerne læse gåden om AIs underbevidsthed via et filosofisk projekt med datalogi studerende.

  I dag har jeg det sådan, at hvis jeg havde muligheden – ville jeg faktisk tage en uddannelse i filosofi, tværfagligt til min nuværende.

  #10

  Kwanza
  Bruger
  5.417 indlæg
  Offline

  #9 En af mine kollegaer (PhDer i filosofi) er lige blevet ansat ved CERN, fordi hendes felt er noget med kvantemekanik. Det er ikke mit felt og jeg forstår intet af det, men det er noget af et drømmejob i hendes verden.

  #11

  Tjaz
  Bruger
  3.887 indlæg
  Offline

  Kvantefysik for dummies

  Kunne måske være interessant for dig.
  Men personligt efter at have læst til ingeniør flere år, har jeg ingen overskud til hverken mere matematik eller fysik på hobbyplan eller ej.

  #12

  heiner1979
  Bruger
  1.301 indlæg
  Offline

  Jo jeg elsker også dette..! Især Tachioner som ellers er ret svært at finde noget materiale om. Jeg dyrker det også kun på hobbyplan men har læst flere bøger om emnerne du beskriver og ellers alle programmer med Degrasse Tyson og Brian Cox, Carl Sagan osv .

  Expect my visit when the darkness comes. The night I think is best for hiding all

Viser 12 kommentarer - 1 til 12 (af 12 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.