mandag, april 6, 2020

Hvidkalkede kirker

Daily Rush Debat Off-topic Hvidkalkede kirker

 • Forfatter
  Emne
 • #0

  mediumaevum
  Bruger
  266 indlæg
  Offline

  Jeg har takket ja til en opgave fra et museum om at 3D-rekonstruere en klosterkirke fra 12-1300-tallet, hvor jeg fik grundplan/tegninger. Mine rekonstruktioner er iøvrigt kun et hobbyprojekt, som et museum har fattet interesse for.

  Problemet er bare, at nu hvor jeg er gået igang med projektet er jeg kommet i tvivl om farvelægningen af bygningen. På gamle 1800-tals malerier hvor dele af klosterkirken stadig står (den er revet ned i 1800-tallet) er den hvidkalket, men de resterende bygninger som stadig står den dag idag, er bare med røde munkesten, uden rester af kalk. Gamle, ujævne munkesten.

  Så er det jeg helt generelt får tanken: Alle de mange landsbykirker som står rundt om i landskabet idag, siden hvornår har de været hvidkalket? Har de altid set sådan ud, siden middelalderen, eller er det noget man først gjorde i 1700-tallet?

  Et eller andet sted synes jeg en middelalderbygning mister sit mega seje rå udseende, ved at hvidkalke den. Den får jo ikke det dér hollywood-udseende. Det ser for rent og pænt ud. Men jo mere jeg går og tænker over det jo længere tilbage i tiden jeg mentalt “rejser”, jo bedre mening giver det jo også… Alle de gamle munkesten kan jo umuligt have set gamle ud da de var nye.

  Taget kan jo af gode grunde heller ikke have være mørkt og beskidt med fugleklatter osv. da det var nyt. Alt i alt vil hele klosterkirken anno 1300 fremstå… moderne. Med helt rødt tag, uden ujævnheder eller mørke farver.

  Men det er jo ikke ligefrem det man tænker på når man ser ruinerne eller hollywood-film fra den tid.

  Hvad er op/ned i denne sag?

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 27 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  Elleve
  Bruger
  3.840 indlæg
  Offline

  Er det ikke et lidt for specielt spørgsmål til et gaming forum? Hvad med at prøve et historisk subreddit måske?
  Tror du kommer til at vente længe på at en historiker lige popper forbi og svarer på dette…

  "You are the owner and operator of your own brain"

  #2

  mediumaevum
  Bruger
  266 indlæg
  Offline

  #1 – Jeg troede der var et par historie-nørder eller flere herinde… Men jeg kan jo tage fejl.

  Der er ikke ligefrem mange danske historie-fora. Kender faktisk ikke ét eneste.

  #3

  Kufad
  Bruger
  3.535 indlæg
  Offline

  #1

  DR er nu god til specielle spørgsmål..

  PSN & XBL & Steam: kufad

  #4

  Elleve
  Bruger
  3.840 indlæg
  Offline

  Jo tak jeg er med på at der diskuteres specielle ting her inde fra tid til anden. Tror bare at dette er liiidt for nicheagtigt et spørgsmål, men jeg kan selvfølgelig tage fejl #3

  "You are the owner and operator of your own brain"

  #5

  mediumaevum
  Bruger
  266 indlæg
  Offline

  Jeg tror jeg prøver på et mere internationalt historieforum.

  #6

  -SANTA-Julemanden
  Bruger
  7.397 indlæg
  Offline

  Lavede du ikke en ikke-hvidkalket Hammershus rendering, også?

  Vi har da for nyligt haft samme diskussion herinde, ikke? 🙂

  BetWizer.com - Sports-betting made easy

  #7

  Ixnatifual
  Bruger
  2.232 indlæg
  Offline

  Lyder som en god undskyldning til at købe Kingdom Come: Deliverance.

  Jesus Christ be praised! Henry has come to see us!

  #8

  Deadmeat
  Bruger
  6.829 indlæg
  Offline

  Lidt hurtig Google Fu magi førte mig her hen. Måske det kan bruges? Det kan være de har flere artikler om sagen eller referencer.

  "Whose kitty litter box did I just shit in?"

  #9

  mediumaevum
  Bruger
  266 indlæg
  Offline

  #6 – Jo, det er korrekt. Men jeg spurgte nogle borgforskere om Hammershus kunne tænkes at være hvidkalket, hvortil de svarede at de enten ikke vidste det, eller ikke troede det. Men den har helt sikkert været kalket hvid indvendig.

  Men den tråd var jo isoleret set kun til Hammershus, og ikke generelt i Danmark.

  #8 – Artiklen er meget god, men besvarer ikke mit spørgsmål. Den siger kun noget om hvorfor der blev kalket, ikke hvorlænge man har gjort det.

  Jeg ved så meget, at man altid har hvidkalket indvendigt, siden… altid.
  Jeg ved også, at i udlandet (England, Frankrig, Tyskland mfl.) var flere, hvis ikke alle borge hvidkalkede udvendigt.

  Da det var lidt mindre almindeligt med udvendig kalkning af teglstensbygninger i Danmark er spørgsmålet derfor om alle klostre og kirker var hvidkalkede, og hvorfor de ikke længere er det idag.

  Spørgsmålet mener jeg iøvrigt har relevans for samtlige historiske spil og film, hvis man ønsker at fremstille noget som er så autentisk som muligt, og egner sig derfor godt til et spil-og film-forum som dette.

  #10

  Paxdk
  Bruger
  1.987 indlæg
  Offline

  #1 Jeg er en historiker hvis første kursus omhandlede Danmark i middelalderen, så helt usandsynligt er det ikke, om end min viden på området er noget rusten

  #0 Når vi taler om højmiddelalderen som den kirke du skal rekonstruere er fra, så er sandsynligheden rimelig høj for, at den nok ikke på daværende tidspunkt har været hvidkalket. Du nævner så vidt jeg kan se ikke noget om, hvor i landet denne kirke befinder sig, og hvis du ikke kan/må dette, er det jo som det er.

  Grunden til jeg spørger er fordi man i dag oftest ser hvidkalkede kirker på Fyn samt Sjælland, og netop denne “trend” begyndte som du rigtigt nok skriver i det 18. Årh. hvor man grundet bl.a. oplysningstiden var fascineret af marmorskulpturer/bygninger mm. fra især Italien og Grækenland, altså den vestlige civilisations vugge.

  Jeg kan anbefale dig at kontakte Carsten Jahnke fra Københavns Universitet, som er middelalderhistoriker og som med næsten 100% garanti kan fortælle dig mere detaljeret om den kirke du har fået til opgave at rekonstruere.

  Dette er et kort og delvist ufuldendt svar, men hvis du er interesseret i mere detaljeret viden kan du evt. sende mig en PB.

  "Smokey my friend, you're entering a world of pain..." -Walter Sobchak.

  #11

  Omnifilm
  Bruger
  5.358 indlæg
  Offline

  Men kan kunden ikke starte med at give dig lidt ønsker ifht. hvornår fra de vil se den gengivet?

  Vi var ved Hammershus sidste uge og den har også en god blanding af sten osv fordi den er blevet ført videre af nyere generationer hen af vejen.

  Når de så har svaret, så kan du sikkert begrænse dine muligheder.

  #12

  TheAviator
  Bruger
  569 indlæg
  Offline

  Send du en mail til Hans Jørgen Frederiksen. Han er helt fantastisk vidende inden for området Middelalder, udsmykning og kirker og et yderst behageligt menneske. Han kan med garanti give dig et svar.

  https://pure.au.dk/portal/da/kunhjf@hum.au.dk

  NB. Men hold det nu lidt kortfattet, ik’.

  “I don’t think that people accept the fact that life doesn’t make sense. I think it makes people terribly uncomfortable.”
  ― David Lynch

  • Denne kommentar blev ændret for 9 måneder siden af  TheAviator.
  • Denne kommentar blev ændret for 9 måneder siden af  TheAviator.
  #13

  mediumaevum
  Bruger
  266 indlæg
  Offline

  #10 – Klosterkirken lå i midtjylland. Gælder samme “regler” for hvidkalkning historisk set også for den landsdel?

  #11 – Der er ingen kunder her. Mine 3D-rekonstruktioner er hobbyprojekter som en museumsinspektør indtil videre har fundet interessant og brugbart. Han gav mig et tip om at det kunne være spændende at få rekonstrueret et bestemt kloster, og det takkede jeg ja til.

  Jeg gør det sådan set bare ud af interesse for både det historiske og det spændende ved at nærstudere den form for gammeldags arkitektur når man sidder med modelleringen.

  #12 – Takker, ham vil jeg overveje at kontakte.

  #14

  Paxdk
  Bruger
  1.987 indlæg
  Offline

  #13 Det kan det gøre, men det kan være vanskeligt at afgøre på forhånd, da en masse andre faktorer kan have spillet ind; eksempelvis hvor velhavende kirken (sognet) har været, og hvor i hvor høj grad de kom med på “trenden” senere hen.

  Kan desværre ikke give et mere konkret bud end dette.

  Tror med en nogenlunde sikkerhed, at kirken til at begynde med ikke har været hvidkalket, i hvert fald ikke i den periode du er interesseret i.

  "Smokey my friend, you're entering a world of pain..." -Walter Sobchak.

  #15

  gumshot
  Bruger
  401 indlæg
  Offline

  Selvom tråden startede dårligt, så synes jeg TS fik nogle gode svar, så lad nu være med at sige at man ikke kan spørge om alt muligt på dette forum.

  Bare fordi det primært er gaming og film som måske er hyppigst omtalt, så sidder disse folk måske med speciale i områder vi aldrig tænker på. Også selvom nogle måske kun lige er igang med 10. klasse, så er andre nok gamle nok til at være uddannet.

  Så fedt nok, thumbs up til de gode svar givet!

  edit: Der er så forums derude, som ikke tillader sådanne indlæg, det kan jo så ødelægge det gode ved at sidde med viden og erfaring og folk som ikke får svar.

  Alt du skal vide - 4 8 15 16 23 42

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 27 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.