onsdag, august 12, 2020

Huskøb med forskellig økonomi han/hun

Daily Rush Debat Off-topic Huskøb med forskellig økonomi han/hun

 • Forfatter
  Emne
 • #0

  Informativ
  Bruger
  2 indlæg
  Offline

  Hej Rådgiverforum – ved mange ofte har fornuftige input herinde
  Jeg har en anden mangeårig bruger herinde, men ønsker ikke blande dette spørgsmål ind i den bruger.

  Jeg skal til at købe hus med min kæreste. Vi vil gerne eje 50% hver. Jeg har betydeligt flere kontanter på kistebunden end hende.
  Hvordan skal vi finansiere det på fair og god måde? Nogle erfaringer med forskellig økonomi ved køb af ejerbolig?

  – Vi har været sammen små to år og midt i 30’erne. Hun har et barn fra tidligere.
  – Vi er ikke gift
  – P.t. bor vi til leje og betaler 50/50 til alt fast, el, mad, tøj, institution etc.
  – Vi har begge gode faste job, men jeg tjener noget mere end hende.
  – Vi er ikke naive og enige om, at hvis vi går fra hinanden engang, så tager vi hver især det med vi kom med.

  Huskøb fx 4 mio. (5%=200k ; 15%=600k ; 80%=3,2 mio)
  Hun kan lægge ca. 150.000
  Jeg kan i princippet købe den på dankortet
  Hvordan skal vi lige finansiere den, så det er fair og vi begge ejer 50%?

  Hun kan betale 150k og jeg 650k, så vi undgår dyrt banklån og så realkreditlån på resten, som vi deles om. Men så vil jeg helt sikkert føle, at vi ikke deles om det/på lige fod om det. Selvom der på papiret står at vi ejer 50/50 og jeg vil få dem med igen, hvis vi går fra hinanden. For mig føles det ikke korrekt, men er det en normal måde at gøre det på?

  Alternativt kan jeg låne hende 250k på 0% rente, som hun afbetaler på. Så kan vi begge lægge 400k og deles om realkredit på 3,2. Men lån mellem familie og venner er jeg ikke fan af. Det kan skabe splid af rang, selvom det som udgangspunkt var vel ment.

  Hun kan også tage et banklån, men det er jo dyrt og lidt skørt når nu vi har adgang til pengene.

  Nogen gode erfaringer på lignende situationer?

  • Dette indlæg blev ændret for 5 måneder, 2 uger siden af  Informativ.
Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 33 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  nEmo
  Bruger
  3.747 indlæg
  Offline

  I min optik er der kun en måde at gøre det på. I laver en samejeoverenskomst hvor der står at du skal have 500k tildelt ved salg, før I splitter resten. Og ligeledes hvis huset bliver solgt med gæld, at hun så vil skylde dig pengene til I er inde ligeligt.

  Få en advokat til at tinglyse den, og så er der ingen ko på isen.

  I deler huset 50/50, men det kræver selvfølgelig at I begge betaler halvdelen af omkostningerne.

  Alternativt skal I ud i en løsning hvor du ejer mere af huset end hun gør.

  EDIT: Rettet 400k til 500k, så forkert.

  And isn't it ironic, don't you think?

  • Denne kommentar blev ændret for 5 måneder, 2 uger siden af  nEmo.
  #2

  papphar
  Bruger
  132 indlæg
  Offline

  Gør som #1 skriver.

  Drop banklånet og få lagt det i kan. Hvis huset sælges, får du blot de 500K ekstra.

  Som #1 anbefaler, så er det en god ide at få en advokat ind over.

  #3

  Deadmeat
  Bruger
  7.166 indlæg
  Offline

  #0: Hvis du har råd kan du også overveje at blive ene-ejer på huset. Men #1 forslag lyder da umiddelbart fornuftigt?

  "Whose kitty litter box did I just shit in?"

  #4

  Informativ
  Bruger
  2 indlæg
  Offline

  Tak for input so far. Det ligger fast at ejerskabet skal være 50/50, så vi er lige omkring tilknytning og ejerfornemmelse af huset. Så det er blot måden vi gør det på.

  Alligevel nager det mig, hvis jeg skal have bundet flere penge i huset end hende. Og at også derfor vil føle, at jeg ejer mere af huset, selvom jeg ikke gør. Det har min logisktænkende hjerne svært ved at acceptere, da 2,250 mio./4 mio. ikke giver 50%

  #5

  nEmo
  Bruger
  3.747 indlæg
  Offline

  #4

  Alternativt skal du jo smide 150k ligesom hende, og så må I trækkes med de ekstra omkostninger der er ved at have et banklån.

  Årsagen til man gør det på den måde, er jo fordi at hvis I begge smider 5000 kr. i måneden til realkreditlånet, så er de 5000 kr. er jo nødt til at være det samme værd i ejerforholdet, alt andet ville være unfair og uholdbart.

  Ved at give dig en forhåndsudbetaling ved afvikling af huset, betyder det bare at de penge du har smidt i yderligere, ikke indgår i jeres 50/50 beregning, så man kan på en måde sige at huset er 500k mindre værd i jeres fælles regnestykke.

  Sæt i gang!

  And isn't it ironic, don't you think?

  #6

  Romby
  Bruger
  1.063 indlæg
  Offline

  #4 det som #1 foreslaar er at i ejer huset 50%/50% hvor du har givet hende et 250k laan uden rente som skal betales tilbage naar huset saelges. Paa den maade ejer du ikke mere af huset og faar derfor ikke mere ud af evt. vaerdistigning, men du ender heller ikke med miste penge i tilfaelde af salg (hvis I saelger til 4 mio. eller mindre).

  Edit: Saa i stedet for at hun skal betale dig maanedligt, har du dine penge tilgode i evt. salg. Et setup hvor hun skal betale dig maanedligt er dumt. Jeg gaar ud fra I lige nu planlaegger at vaere sammen resten af livet og jeg tror ikke det er godt for forholdet hvis du tjener mere end hende og hun ogsaa skal betale dig.

  • Denne kommentar blev ændret for 5 måneder, 2 uger siden af  Romby.
  • Denne kommentar blev ændret for 5 måneder, 2 uger siden af  Romby.
  #7

  narkona
  Bruger
  6 indlæg
  Offline

  Gør som #1 skriver.
  Der er kun en løsning . Få papir på aftalen via en advokat.

  Dog ville jeg ikke betale alle mine kontanter for at undgå boliglån, hvis det resulterede i at jeg ikke selv stod tilbage med en lille likvid kapital bunke. Jeg er typen som foretrækker at have 50-100k stående til uforudsete behov, så jeg undgår at skulle låne hvis behovet opstår.

  #8

  mOO-iM-AcOW
  Bruger
  1.932 indlæg
  Offline

  lidt off topic. Men er der en grund til når i alligevel vælger at slå pjalterne sammen at i ikke overvejer fælles økonomi nu hvor i alligevel køber hus sammen ?

  jeg tjener omkring 15.000 mere en min samlever og købte hus for 5 år siden. Den bedste beslutning for os har helt klart været at lave 100% fælles økonomi. vi har 50/50 på huset og testamente med tvangarv til nærmeste og så resten til samlever (hun har 2 børn jeg har ingen)

  forstår ikke holdningen til at man flytter sammen og køber noget men så smider man kun udgifter til fælles kontoen og så har ham der tjener kassen en fest hvor ens samlever måske er presset på økonomien ?

  #1 forslag er umiddelbart det bedste. bare husk 100% at få lavet en aftale på et dokument. Det er fantastisk let at lave når alt er godt og forbandet svært at komme ud af når det går galt

  #9

  Festival_H
  Bruger
  4.520 indlæg
  Offline

  #8 +1

  If she is the one så er fælles økonomi det eneste rigtige.

  If not så skal i nok ikke købe sammen.

  Og husk nu: densutterjoikksigselv.dk

  #10

  TheAviator
  Bruger
  713 indlæg
  Offline

  #8 Jeg synes, det er relevant at spørge om.

  Jeg kan godt forstå, du vil beskytte din formue, men du må også være åben for, at en partners bidrag ikke altid kan opgøres i kroner og ører.

  Jeg har det også sådan lidt, at enten er man et team, eller også er man ikke. Fint nok, at du beskytter dig med advokat og papir, men kun til en vis grænse vil jeg sige.

  Jeg giver et par eksempler, de er teoretiske, og ikke møntet på dig decideret, bare stof til eftertanke, når vi nu snakker om ejerskab og fordeling.

  A. Hun supporterer dig og din karriere på forskellig vis. Du ser skarpere ud, end du gjorde før, du mødte hende, du har mere x-faktor og mere power, måske er du endda sundere, fordi du spiser bedre. Du tager mere intelligente beslutninger, måske supporterer hun dine forretningsnetværk, giver dig strategisk rådgivning. Hvad skal det så beløbe sige i?

  B. Hun vælger huset, som du aldrig selv ville have valgt, og det er bedre, end hvad du selv kunne have fundet på markedet, hvilket bidrager til friværdien fremadrettet. Hun indretter det med sin pissegode smag, som klart er bedre end din, hun sørger for, det ser toplækkert ud hele vejen igennem. Hvad skal den indsats beløbe sig i?

  C. Hun støtter dig i tykt og tyndt, opfylder dine behov, tager sig i det hele taget af dig på next-level-shit niveau, måske giver hun dig også et par børn hen ad vejen. Hun sætter sin egen karriere på back burner for at være der 100% for sin familie, så tjener hun selvfølgelig mindre, men hun værner om de bløde værdier, imens du får lov til at løbe frit derudaf og køre med karriereklatten. Hvad skal det beløbe sig i?

  “I don’t think that people accept the fact that life doesn’t make sense. I think it makes people terribly uncomfortable.”
  ― David Lynch

  • Denne kommentar blev ændret for 5 måneder, 2 uger siden af  TheAviator.
  • Denne kommentar blev ændret for 5 måneder, 2 uger siden af  TheAviator.
  #11

  TheAviator
  Bruger
  713 indlæg
  Offline

  Ved nærmere eftertanke. Måske er det for tidligt at købe hus sammen?

  “I don’t think that people accept the fact that life doesn’t make sense. I think it makes people terribly uncomfortable.”
  ― David Lynch

  #12

  Spoock
  Bruger
  1.480 indlæg
  Offline

  Jeg ved ikke noget om de juridiske muligheder, men synes sgu det er fair at overveje hvordan man bedst konstruerer ting. Ingen satser eller regner med at gå fra hinanden, men det er bedst at få aftaler på plads i “fredstid, selvom det er uromantisk.

  #13

  TheAviator
  Bruger
  713 indlæg
  Offline

  #12 Visse bidrag er nemmere at gøre op end andre. Et ekstra beløb på 250.000 kr. er et af dem, der er ekstremt nem. Det beløb får man bare papir på, at den anden part skylder, og så får man dem tilbage. Færdig.

  Men hun bidrager vel også, inkl. til værdi og friværdi? Følelsen af nag, som #0 skriver, han kunne få over at have bundet mere økonomisk, men stadig ikke eje mere end de 50% af huset ville hurtigt forsvinde, hvis man seriøst tænkte over det.

  “I don’t think that people accept the fact that life doesn’t make sense. I think it makes people terribly uncomfortable.”
  ― David Lynch

  • Denne kommentar blev ændret for 5 måneder, 2 uger siden af  TheAviator.
  • Denne kommentar blev ændret for 5 måneder, 2 uger siden af  TheAviator.
  #14

  Sanjo
  Bruger
  821 indlæg
  Offline

  #8
  Helt enig.

  #15

  Rykno
  Bruger
  272 indlæg
  Offline

  #9 Må melde mig helt uenig. Det der pladder romantik er super fint så længe forholdet går strygende, men hvis den dag kommer hvor tingene ikke længere fungerer, så er det altså guld værd at have en skarp aftale og at det økonomiske er på plads.

  #12 men hvordan vil du så kvantisere de ting han bidrager med? Du har ret i man ikke kan sætte beløb på de bløde ting, men man må antage at forholdet er balanceret og at de bløde værdier går 50/50

  Har været i en situation hvor kærligheden braste kort tid efter vi havde fundet rækkehus og der vil jeg godt nok ønske vi havde haft en skriftlig aftale og ikke kun en mundtlig. Jeg endte med at stå med hele regningen. Plus, hun forsøgte at bilde mig ind vi bare skulle sløjfe de penge hun havde lånt af mig. “Det er jo et små beløb for dig”
  Det samlede beløb var en del mindre, men stadig træls følelse at sidde med oveni i et forlist forhold.

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 33 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.