onsdag, maj 27, 2020

Hobbybryg af Vin/øl/cider m.v.

Daily Rush Debat Off-topic Hobbybryg af Vin/øl/cider m.v.

  • Dette indlæg indeholder 11 kommentarer, har 6 deltagere og blev senest opdateret af  Annony for 6 måneder siden.
  • Forfatter
    Emne
  • #0

    SturmW-Ghost
    Bruger
    12.274 indlæg
    Offline

    Hey rushere

    Jeg er fornylig begyndt at få stor interesse for ovenstående, og har pt. gang i flere forskellige vinballoner med cider brygninger med en kammerat, da det er sæson for æbler. Vi har brugt forskellige sukker/gær typer for at teste, og er klar på at det evt. kan gå galt – Lige nu er der fokus på at få nogen kilometer i benene og prøve forskellige ting af.

    Vi skal igang med druer og mjød også her indenfor de næste par uger, men jeg synes det er svært at høste noget hurtig viden om de forskellige sorter/bryg online.

    Der skulle vel ikke være nogen fellow rushere der også går og hobby brygger lidt?

    I så fald må I hjertens gerne anbefale gær typer, samt evt. forums, og steder hvor I køber jeres udstyr og ingredienser.

    "In Hoc Signo Vinces" - "What was, What is, Will be once again" - Praise be to your glory, and from your decline a lesson should be learned. ZeroCool: "Jeg skal ikke gøre mig til dommer på andres færden".

Viser 11 kommentarer - 1 til 11 (af 11 i alt)
  • Forfatter
    Kommentarer
  • #1

    Emilsa
    Bruger
    11.093 indlæg
    Online

    #0 – Der er vist ikke nogen anden vej frem end at eksperimentere løs.

    Hvis i vil være rigtig vilde, så forsøger i at indfange jeres egen gærkulturer og så brygge øl på dem. Jeg har tænkt på at prøve at gøre det og genskabe traditionel bondeøl (brygget i åbne kar) med indfanget gærkulturer. Som en follow up på min kones no-bullshit ananas-øl (Ananasskræller i en beholder med lunken vand og sukker, og så ellers et squiss hvad man har af gær i huset, derefter 3 dage op af radiatoren og man har en temmelig solid brandert) og ginger beer (samme fremgangsmåde). Det smager, teknikken taget i betragtning, forbavsende godt og giver samme tømmermænd som rødvin.

    Hvis man bruger forskellige indfangede gærkulturer og i en af dem får et resultat der er over forventning kan man jo blive ved med at “avle” på den kultur.

    Imagine explaining to someone with a Che Guevara shirt in 2003 that Britney Spears would end up to the left of Rage Against the Machine

    #2

    Carmillah
    Bruger
    51 indlæg
    Offline

    Vi brygger selv øl og har et anlæg dertil (Grainfather). Vi har også tidligere lavet mjød. Det er en spændende verden du begiver dig ud i

    Grainfather har et fremragende community vi benytter, samt et værktøj hvori man kan sammensætte opskrifter.

    - En dude i forklædning..

    #3

    SturmW-Ghost
    Bruger
    12.274 indlæg
    Offline

    #1
    Æblerne kommer med vildgær i sig selv, så det er igang 🙂

    Og nej det er overraskende svært at finde noget konkret viden. Det hele er meget fluffy.

    Vildt nok med alkohol på tre dage. Vi regner først med overstået proces om 4-6 uger, men kommer an på målingerne med hydrometeret. Vil helst ikke have eksploderende flasker 🙂

    #2
    Takker for tips. Og ja meget spændende må man sige. Der er meget at lærer, og alt ændre sig alt efter hvilke ingredienser man beslutter sig for. Alt bliver skrevet ned i processen og dokumenteret.

    Ville jo være skidt at lave en fantastisk brygning og så have glemt hvordan man kom frem til målet igen!

    "In Hoc Signo Vinces" - "What was, What is, Will be once again" - Praise be to your glory, and from your decline a lesson should be learned. ZeroCool: "Jeg skal ikke gøre mig til dommer på andres færden".

    #4

    Annony
    Bruger
    42 indlæg
    Offline

    #0
    Hey Sturm!
    Jeg brygger selv Mjød og har flere års erfaring med den hobby
    Der er ikke så meget konkret omkring hobby bryg, fordi der er rigtig mange elementer og aspekter i det, som vi ikke kan måle på hobby niveau.
    Kommerciel salg af Mjød er jo ikke rigtig mjød, fordi det:
    a) Alkohol niveauet stiger over en hvis procent (8 eller lignende) Så er det jo en slags honning-vin/bryg
    b) Gæringsprocessen stoppes før tid ved at putte alkohol i det. De får ikke lov til at stå 3 – 6 måneder i bryg, derefter 6måneder – 2 år på lager. Det er jo for dyrt.
    c) Fleste kommercielle mjød har ingen mjød-urt i, og kan derfor ikke defineres som rigtig mjød…

    Nå, på hobby niveau er det jo en anden snak, der kan vi jo gøre hvad vi vil så længe det smager godt
    Ting vi ikke rigtig kan styre, som gør at vi har data og opskrifter på vores Mjød:
    – Temperatur under gæring og efter gæring
    – Gærkontrol, vildgær drab, fjernelse af partikler fra honning
    – Gær til Honning til Vand relation. Mhmm…
    – Gæringsprocessen og gærens opførsel de første to uger.

    Så, den der opskrift til en god mjød kan sagtens blive en dårlig mjød. Derfor gærer jeg på 5 liters flasker, og har én 20 liters. Det er et sats hver gang noget sættes over. Hvilken honning og hvor god min gær er, det kan jo ikke rigtig defineres helt præcist.
    Min tanke på vildgær: DU ANER IKKE HVAD DU FÅR :D. Vildgæren kan være 3%, den kan være 16%, den kan have hvilken som helst slags hårdhed til at håndtere alkohollen som udvikler sig. Vildgær ville jeg absolut ikke anbefale at bruge Du ender med noget vandet snask, eller udrikkelig gær-eddike. Men så igen, kan være at du er heldig og får en super god flaske ud af det? Er det din tank værd?
    Har du brug for gær? https://www.maltbazaren.dk/shop/gaer-naering-4s1.html <
    Maltbazaren er der hvor jeg har købt alle min ting igennem. Super side, god service. Her kan du købe forskellige typer gær. Gærtyperne giver dig en bismag af hvad end du har brug for. Vil du have en dejlig mørk Mjød? Prøv Portvinsgæren. Vil du have en lettere, tør, og syrlig smag? Vin eller champagnegæren.

    Vil du have noget fif på processen eller andet? Skriv gerne

    /Annony
    #fakeGamerGirl
    Reeeeee

    #5

    kongkim
    Bruger
    16.096 indlæg
    Offline

    Enormt spændende og noget jeg tit har tænkt på kunne være sjovt at prøve

    Er vildt med div. mjød og special øl, Så @sturmw-ghost glæder mig til at smage jeres

    Medlem af den religiøse Pc-Religion Konsol hader to the max. PC for ever. - Største ønske på DR: Alle fora på forsiden.

    #6

    SturmW-Ghost
    Bruger
    12.274 indlæg
    Offline

    #4
    Jeg har indset, at det ikke er ligesom at slå op i en kogebog, og så ud af landevejen. Det er learning by doing, men man kan godt blive fuld af det hvert fald, så det er et plus

    Og så fandt vi ud af hvor vigtigt det er at omstikke inde i processen, for der er én af brygningerne hvor der er bundfald i. Man dør ikke af det, men det havde set federe ud uden.

    Vi købte nogen 5 liters beholdere også som vi tester forskellige ting i her hen over vinteren, og så får vi liv i 25, og 50 liters beholderne igen, når vi er nogen erfaringer rigere. Og det sker da engang imellem at man må smide håndklædet i ringen, og hælde ud til kloakrotterne, men så ved man derimod hvad man ikke skal gøre næste gang.

    Men det er en pisse skæg hobby, som ikke tager ret meget tid, andet end når det lige skal mikses sammen, omstikkes og så tappes. Resten af tiden passer det mere eller mindre sig selv.
    Og det er lidt sjovt at møde op til festlig komsammen og have eget hjemmebrygget “nektar” med

    #5
    Er da i Landsskatteretten på djævleøen engang imellem, så det er ikke urealistisk – men kræver nok den bliver fragtet med som bagage, for selvom den smager godt, så tror jeg ikke, at jeg kan bestikke mig til at få en flaske med som håndbagage.

    "In Hoc Signo Vinces" - "What was, What is, Will be once again" - Praise be to your glory, and from your decline a lesson should be learned. ZeroCool: "Jeg skal ikke gøre mig til dommer på andres færden".

    #7

    Fox
    Bruger
    3.734 indlæg
    Offline

    Lige en sidebemærkning/anekdote; kan huske for mange år siden (+20 år) at min far købte et eller andet “mix-pulver” i Matas – som røg i noget vand og så stod det ude i bryggerset et pr md. og så kaldte de det vin…..ved ikke om sådan noget lort stadig sælges

    Sometimes you gotta rise above your morales

    #8

    Emilsa
    Bruger
    11.093 indlæg
    Online

    #7 – Tror du ikke det er gær han har købt og der var noget andet i vandet, druer evt.

    Imagine explaining to someone with a Che Guevara shirt in 2003 that Britney Spears would end up to the left of Rage Against the Machine

    #9

    Fox
    Bruger
    3.734 indlæg
    Offline

    #8 – der var KUN det der pulver – intet andet ! Kan tydeligt huske det, da man blev shanghajet til at stå og røre i den spand hvor det skulle blandes helt ud i vandet. Det afgav allerede der en svag hvidvins “duft”.

    Sometimes you gotta rise above your morales

    #10

    Emilsa
    Bruger
    11.093 indlæg
    Online

    Sikke en tid vi lever i… …..for år tilbage

    Imagine explaining to someone with a Che Guevara shirt in 2003 that Britney Spears would end up to the left of Rage Against the Machine

    #11

    Annony
    Bruger
    42 indlæg
    Offline

    #0
    Du kan jo være en af de første at dele ud om dine erfaringer og gode bryg?
    Hvad har været gode kombinationer?
    Hvor længe havde du det til at ligge, og hvilken flaske-proces gør du?
    Hvad smager bedst om sommeren, eller vinteren?
    Har du tænkt over at brygge noget spændende til julen?

    Etc Inspirer os andre??

    /Annony
    #fakeGamerGirl
    Reeeeee

Viser 11 kommentarer - 1 til 11 (af 11 i alt)
  • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.