lørdag, januar 23, 2021

GPU eller PSU defekt?

Daily Rush Debat Hardware Hardware GPU eller PSU defekt?

  • Forfatter
    Emne
  • #0

    sYnCHAoZ
    Bruger
    12.058 indlæg
    Offline

    Win 10 64bit
    GTX 1080Ti factory OC, ikke manuelt.
    PSU Corsair TX650 watt

    TL;DR: Jeg er gradvist igennem årenes løb nød til at reducere Power Target % på min GPU for at forhindre at den crasher i spil.

    Lange version:

    Ingen problemer det første år efter GPU’en var købt og installeret. Kørte perfekt.

    Ca. 10 måneder senere begyndte mine spil (alle spil) enten at fryse tilfældigt i 5-10 sekunder, skærmen blinkede et par gange, nvidia graphic driver gav fejlbesked eller min PC fuldstændig crashede. Det var lidt en blandet pose. Temperaturen er fin, aldrig over 75c under max load.

    Eneste løsning på problemet var at bruge et GPU overdrive program (ASUS GPU Tweak2) til at reducere “Power Target %”. Til at starte med løste problemet sig ved bare at sætte den ned til 95%. Alt kørte perfekt igen.

    Ca. 7-8 måneder senere begyndte den at crashe igen, og jeg var nød til at gå ned på 90% power target %. Igen kørte alt fint. Yderligere 7-8 måneder senere crashed den igen, og jeg gik ned på 86%. For nyligt (ca. et halvt år senere) begyndte det igen, og jeg er nu nede på 82%, og den er begyndt så småt at skabe sig lidt igen, så jeg forventer at skulle sænke den yderligere inden for nærmeste fremtid.

    For mig virker det mest som om at min PSU ikke kan levere nok strøm til systemet, og at det først og fremmest går ud over GPU’en. Min PSU er trods alt ved at være lidt en aldrende svend, tror den er 8+ år gammel efterhånden. Hvis ikke mere.

    Kan det snart være andet? Jeg ved ikke rigtig hvordan den slags fungerer.

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 17 i alt)
  • Forfatter
    Kommentarer
  • #1

    StultusX2
    Bruger
    6.129 indlæg
    Offline

    PSU* 8år+! = Hvorfor ikke lige købe en ny lækker en*, så?
    Hvad har du ellers, den* skal trække udover 1 stk. 1080?

    ..skrevet af en med en NorthQ* 850W fra 2008(krydsede fingre siden 2014) ;-O

    *De laver ikke engang den* slags længere

    EDIT: * = PSU

    My TIE! My nimble coffin!
    En snarligt uddøende Single-Player, der "skal tage sine piller og sætte sig ned bag i bussen"..

    • Denne kommentar blev ændret for 6 måneder, 1 uge siden af  StultusX2.
    #2

    sYnCHAoZ
    Bruger
    12.058 indlæg
    Offline

    Ny PSU = hele PC’en skal splittes fuldstændig ad og samles igen. Det er ikke noget jeg synes er vildt spændende medmindre absolut nødvendig

    Hvis det nu er PSU’en som langsomt mister mere or mere kapacitet, så kunne jeg godt finde på bare at opgradere hele spanden. Men hvis det nu IKKE er den og istedet bare GPU’en?

    Ved godt ingen herinde kan svare definitivt på det, men måske nogen har mere indsigt i det, eller måske endda oplevet det samme.

    #3

    NightBreaker
    Bruger
    7.112 indlæg
    Offline

    Det er nok din PSU, TX serien har haft nogle problemer. Har skiftet et par stykker for folk igennem tiden.

    #4

    NightBreaker
    Bruger
    7.112 indlæg
    Offline

    PS. de sidste 650TX blev lavet af CWT og ikke Seasonic, så dem der fik en CWT er for det meste dem der har haft problemer.

    #5

    StultusX2
    Bruger
    6.129 indlæg
    Offline

    #2 ‘amen STADIG! 8 år UDEN ‘pillen’ i kabinet!?
    Er det noget über-cramped-ITX-sjov?

    Sry’! Er stadig på NY*!
    ..og/eller UDEN at spiltte ALT – kan man jo lige teste med en anden*?

    *PSU

    My TIE! My nimble coffin!
    En snarligt uddøende Single-Player, der "skal tage sine piller og sætte sig ned bag i bussen"..

    #6

    FIRESTORM
    Bruger
    5.349 indlæg
    Offline

    Jeg stemmer også på PSU, især med det mærke

    #7

    sYnCHAoZ
    Bruger
    12.058 indlæg
    Offline

    Jeg vil kigge efter en ny PSU.

    Hvis det alligevel viser sig, at det ikke er den, jamen så køber jeg bare resten bagefter. Win/win?

    Tak gutter.

    #8

    Elocon
    Bruger
    2.094 indlæg
    Offline

    #6– Er der nu noget galt med det mærke ?

    For at blive gammel og klog, bliver man nød til at ha været ung og dum

    #9

    Sven_Bent
    Bruger
    25.996 indlæg
    Offline

    Uden yderligere diagnose kan det vare begge dele

    smid prime95 baa dyreet og saa let 3d indtil du rammer casamme wat sug som under de spil du problemmer med

    hvis du crasher her tegner det paa psu.
    hvis du ikke crasher her tegner det imod GPU

    spil bruger typsik ikek din cpu fuld ud saa watt loader under spill gaar mere til gpu end i dette scenarioe. vi proever atlsaa at skabe samme load til psu men med mindre load til gpu

    Sven Bent - Dr. Diagnostic
    www.TechCenter.DK

    #10

    snowball42
    Bruger
    1.389 indlæg
    Offline

    #0 og du er sikker på at det ikke bare er fordi der er for meget snask i køleren/ne på grafikkortet og en gang blæsen igennem med noget trykluft kunne få den på ret køl igen ?

    #11

    MiNo
    Bruger
    2.846 indlæg
    Offline

    PSU kan vel testes, ved at koble en på som ligge uden for kabinettet. Evt bare til grafikkortet. Købt online, har du 14 dage til at prøve af.

    Tror jeg er på 10. eller 11. år på min egen PSU, hvilket er rart nok da den kosted en pæn slat (Cosair AX 850)

    i7-6700K@4.5 Ghz|Noctua NH-D14|Asus Z170|GTX1080ti|32GB DDR4|Pro 950 512GB NVMe|2x 850 Evo 1TB SSD|CORSAIR AX 850W|R5|Asus PG279Q

    #12

    sYnCHAoZ
    Bruger
    12.058 indlæg
    Offline

    Nå, lille (stor) update.

    Jeg prøvede hvad #11 foreslog men det virkede ikke, GPU’en viste at der var strøm på, men skærmene var bare sort. Går ud fra at hardware skal tildeles strøm fra bundkortet, så hvis PSU’en ikke er tilkoblet resten af maskinen fungerer det ikke.

    Anyway, mine spil begyndte at crashe tiltagende ofte, og især WoW gav hver gang Memory fejl, så jeg besluttede mig for at køre en MemTestx86 og der var hundredevis af fejl. Efter lidt yderligere fejlfinding fik jeg nulstillet min CPU overclock i BIOS til default, hvilket fixede mine memory crashes og gav 0 fejl i Memtest.

    Så jeg tænkte fair nok, nu kan jeg heller ikke længere køre med CPU overlock, hvilket igen også kunne pege på at PSU’en ikke kan levere ordentlig strøm (overclock = mere strømforbrug).

    Så jeg fik bestil en ny 850 watt PSU med Platinum rating. Den burde kraftedeme nok kunne trække mit system and then some. Fik den installeret men nej – stadig de samme problemer. Jeg satte GPU Power Target tilbage til 100% for at teste, men alle spil fryser i en 12-15 sekunder og skærmen blinker sort et par gange, hvorefter spillene fortsætter (de crasher ikke), men 20-30 sekunder senere sker det samme igen. Eneste løsning er stadig at sænke Power Target% til HØJST 80%. Hvis jeg går bare en smule over de 80%, så sker ovenstående igen.

    Samtidig nægter min CPU nu helt at bliver overclocked. Selv hvis jeg bare booster med 100 MHz så kan PC’en slet ikke starte. Den har i 4 år kørt med 4537 MHz boost (default boost er 4200 MHz), så den er muligvis ved at være slidt, jeg ved det ikke.

    Så altså, virker for mig som om at GPU’en er mildere defekt (ifølge google søgning er det en sygdom mange 1080’ere har), samtidig med at min CPU/Motherboard/RAM heller ikke hat det alt for godt mere. Det har tilsyneladende ikke noget med PSU’en at gøre, som jeg havde håbet på.

    Kort sagt så virker mit system fint så længe jeg lader CPU boost stå på default og GPU’en nedsat til 80% power. Det er ikke et temperatur problem (medmindre målingerne er misvisende), fordi under load ligger CPU’en på blot 45-50 grader, og GPU’en på omrking 60-75 grader. Temmelig sikker på at der skal betydeligt varmere grader til før hardwaren begynder at crashe på den konto.

    #13

    FIRESTORM
    Bruger
    5.349 indlæg
    Offline

    Kan også være bundkortet, det er jo ansvarlig for strøm reguleringen. Men det nemmeste er jo at prøve med et andet gfx

    #14

    qoz
    Bruger
    2.775 indlæg
    Offline

    #12 Har du prøvet hvad #10 sagde?

    En ældre PC kan have en del støv/snask i køleren.
    Og det gør præcis hvad du beskriver… den kan ikke få varmen væk fra CPU/GPU og den crasher.

    Motherboard kan nogle gange bare blive defekte.. f.rks. capacitors der er defekte/slidte. Har selv haft samme problem, hvor jeg skiftede alt indtil det var MB’et som 100% var skylden. Det er mega irriterende. Jeg ville nok lige tjekke kølere på GPU/CPU og rense dem.. og give ny kølepasta hvis muligt. Ellers byg ny PC.

    #15

    MiNo
    Bruger
    2.846 indlæg
    Offline

    #12 Ked af det ikke virkede (#11) men tror måske du misforstod og har lavet en anden opsætning end hvad jeg mente:

    Med en ny PSU liggende uden for kabinettet : Tilslut alt i din maskine til den eksterne PSU. Det vil være 100% som at skifte PSU og du kan derfor vurdere om fejlen ligger i din egen PSU.

    Mht kun at sætte GPU til, så er det en ‘delvist’ test. Her skal alt andet i din PC være tilsluttet din gamle PSU som normalt, men power connectors på din GPU skal til den nye PSU. Hvis alt virker med den opsætning, så peger meget på, at din PSU er defekt. Det er kun en delvist test, for måske er der så store problemer med din PSU, at det stadig ikke vil virke. Men virker det, så der din gamle PSU død.

    Det er nok ikke relevant længere, men vil helst ikke misforstås

    Bonus : Lige om lidt er der nye GPU’er fra Red&Green og der er gode CPU’er til små penge. Super tid at bygge ny spand.

    i7-6700K@4.5 Ghz|Noctua NH-D14|Asus Z170|GTX1080ti|32GB DDR4|Pro 950 512GB NVMe|2x 850 Evo 1TB SSD|CORSAIR AX 850W|R5|Asus PG279Q

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 17 i alt)
  • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.