Gödels Ufuldstændighedssætning
- Dette indlæg indeholder 11 kommentarer, har 5 deltagere og blev senest opdateret af
-dut- for 1 måned, 2 uger siden.
- Emne
Jeg har et spørgsmål til jer matematiknørder:
Hvis et system er specifikt afgrænset og indeholder aritmetik (hvilket vel alle systemer gør?) samt er konsistent – siger Gödels Ufuldstændighedslære at det ikke er den fulde beskrivelse af virkeligheden.
Med andre ord mente han, at der altid vil være ubekendte, og at der altid vil være sætninger som er sande, men som ikke kan bevises.
Et klassisk eksempel i folkemunde vil være at du tager et stykke papir, og på den ene side skriver du: “Sætningen på den anden side er falsk” og på den anden side skriver du: “Sætningen på den anden side er sand”.
Man kunne også forsimple den til:
“Denne sætning kan modbevises”.
Hvis sætningen kan modbevises, må den kunne bevises at være forkert, men hvis den er forkert, har du jo ikke noget bevis… eller?
Gödel fik sætningen omdannet til matematisk logik for at kunne arbejde med den (matematisk/logisk), og den står der stadig.
Mit spørgsmål er så:
Er det i virkeligheden ikke bare et udtryk for den menneskelige hjernes ufuldkommenhed, mere end det er et udtryk for matematisk ufuldkommenhed?
Matematik er (også) i hovedet. Og det går jo tilbage til diskussionen om matematik er opdaget eller opfundet. Men hvis matematik er opdaget og en integreret/fundamental del af naturen/universet, vil det jo give god nok mening at menneskehjernen, som er en (ufuldkommen) del af systemet – kommer til kort, ikke bare i praksis men også teoretisk?
Jeg ved ikke hvordan jeg ellers skal formulere spørgsmålet.
- Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.