lørdag, november 28, 2020

Gode råd om bolig lån

Daily Rush Debat Off-topic Gode råd om bolig lån

 • Dette indlæg indeholder 26 kommentarer, har 15 deltagere og blev senest opdateret af  mOO-iM-AcOW for 1 år siden.
 • Forfatter
  Emne
 • #0

  Festival_H
  Bruger
  4.605 indlæg
  Offline

  Møjn.

  Jeg ejer en lejlighed og skal om ikke så lang tid til at overvejer muligheder for omlægning fordi min F5 udløber og skal genindkøbes, men sagen er den at jeg aner hat om mulighederne og så stoler jeg ikke specielt meget på at min bank nødvendigvis rådgiver mig om det som er billigst for mig. En bank er en forretning og det har jeg det helt fint med.

  Jeg søger derfor en second opinion of sorts til at gennemgå mine sager. Som sagt aner jeg ikke så meget om det og kan derfor ikke bare fortælle alt hvad jeg har. Det skal derfor være en som kan suge info ud i offentlige instanser og som vil kunne stille mig de rigtige spørgsmål så jeg kan få kortlagt mine muligheder og hvad de forskellige valg vil koste/spare mig over tid.

  Mange steder snakker jo om 0,5 procents fastforrentet lån i øjeblikket. Det lyder sgu da mega interessant, men jeg kan overhovedet slet ikke gennemskue om det er noget der vil kunne betale sig for mig eller om det overhovedet vil være en mulighed for mig i min situation…

  Hvad gør man?
  Hvem snakker man med?
  Nogle her på DR der ved noget om sådan noget?
  Jeg er naturligvis villig til at betale for arbejdet.

  Og husk nu: densutterjoikksigselv.dk

  • Dette indlæg blev ændret for 1 år, 1 måned siden af  Festival_H.
Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 26 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  Noztra
  Bruger
  2.216 indlæg
  Offline
  #2

  Mikaa
  Bruger
  3.272 indlæg
  Offline

  Har din bank ikke en onlineplatform, hvor du kan simulere en eventuel omlægning og vise en konsekvensberegning med alle omkostninger, nøgletal osv.? Det har min (Nordea).

  Det jeg ser som det primære spørgsmål, du skal stille dig selv er, hvor længe du har tænkt dig at beholde lejligheden. Hvis du vil sælge om 2 år er det dumt at binde sig til et F5 lån.

  Omkostningerne ved omlægning skal jo gerne tjene sig ind igennem den besparelse du opnår ved omlægning.

  Ift. variabelt forrentet lån vs. fast rente, så er det lån, der passer til dig, det lån du kan sove bedst med om natten. Har du det bedst med at kende din husleje 30 år frem, eller må den gerne svinge hvert 5. år, fx.

  Hvis du er bevilget til et variabelt forrentet lån, så kan jeg forestille mig, at du har frit valg på bankens hylder ift. realkreditlån.

  Håber det gav lidt.

  Help me, Premature Ejaculation Man! Premature Ejaculation Man: I'm coming!

  #3

  TheAviator
  Bruger
  842 indlæg
  Offline

  Er jeg naiv, når jeg mener at huske, at banker, ved lov skal rådgive dig så nøgternt som muligt og også være fuldstændig transparente med, hvad der bedst betaler sig for dig?

  Det er jeg måske nok, men jeg føler nu nok, at min bankmand er en sparringspartner, jeg også stoler på rådgiver mig i forhold til, hvad der er bedst for min situation…. Så har du ikke den følelse, så ville jeg nok overveje at lægge min forretning andetsteds.

  “I don’t think that people accept the fact that life doesn’t make sense. I think it makes people terribly uncomfortable.”
  ― David Lynch

  #4

  Retarded_wookie
  Bruger
  585 indlæg
  Offline

  Du får aldrig et klart svar på dette, og ingen har de vises sten. Som andre også nævner, så gør det, du føler giver dig den bedste mavefornemmelse.

  Personligt har vi haft F1 siden køb (2010), og det har været et godt valg. Skulle jeg træffe beslutningen nu, ville jeg vælge fastforrentet.
  Men igen: intet er sikkert.

  Forestil dig hvordan en retarderet Chewbacca lyder.

  • Denne kommentar blev ændret for 1 år, 1 måned siden af  Retarded_wookie.
  #5

  gumshot
  Bruger
  548 indlæg
  Offline

  Kører F1 her, hele vejen også siden 2009-2010.
  Ville ikke omlægge til fastforrentet før det virkelig kniber, lige nu er der rigtig meget forskel på + og – renter, så at sætte sig i mere gæld fordi man får 0,5 nu, er ikke værre end at vente på en F10 og så tage den om 10 år, og få 2-3 procent måske / måske ikke. Det er meget sparet de næste 10 år.

  Glem ikke obligations lån koster at omlægge til, så afhængig af sum, så koster det knaster, og besparelse findes ikke der, udover den 30 årige sikkerhed, hvis det er 30 år. Der er nok også en kurs du skal omlægge til og er den langt under 100, så koster det endnu mere at få det nye lån ;(

  Glemte at tilføje, bare du afdrager, så er bidragssatserne ikke alt for høje Det gør også en forskel på dine låne muligheder.

  Alt du skal vide - 4 8 15 16 23 42

  #6

  Hansens kammerat
  Bruger
  116 indlæg
  Offline

  #5 Hvis du skulle købe i dag – og du ville lave et lån over 20 år. Ville du vælge obligations lån?

  #7

  gumshot
  Bruger
  548 indlæg
  Offline

  #6 Måske, jeg ville dog nok stadig tænke omkostninger, og så på endnu et F5t , og sætte så meget af som muligt og håbe de sidste kan klares på en F10 med de renter vi har nu og håber vi stadig har om 5 år

  Alt du skal vide - 4 8 15 16 23 42

  #8

  medisterKongen
  Bruger
  1.299 indlæg
  Offline

  Tjek http://www.Realkreditkonsulenten.dk hvis du ikke stoler på din bank. Det er gratis og uforpligtende.

  Husk at koge din medister inden den steges

  #9

  kroelleboellen
  Bruger
  13 indlæg
  Offline

  Der er så mange meninger om emnet. Jeg vil dog lige bidrage med følgende.
  Efter min mening giver f5 ikke ret meget mening. Enten helt kort eller fast. Problemet med f5 er, at du ikke kan købe obligationerne tilbage i utide til kurs 100. Dvs det kan blive meget dyrt at komme ud af hvis du vil flytte midt i den 5 årige periode.

  Hvis du ender med fastforrentet, så gå efter den løbetid der giver bedst kurs.

  #10

  gumshot
  Bruger
  548 indlæg
  Offline

  #9 Det giver nok lige så meget mening, som at konvertere til fast forrentet lån, og betale en høj pris i omkostninger nu, end at udsætte den ved en risiko for at man flytter, som vel man bare ved lidt om, og så betale måske de samme penge sparet der, hvis og i så fald man flytter og kursen er steget så man altså må punge lidt ud. som igen afhænger af beløb.
  Det gør det så også når man konverterer lige nu, så kursen skal vist stige gevaldigt og samtidig skal man flytte, for at udsætte sig for den risiko du påpeger.

  Man ved nok mere sikkert om man vil flytte indenfor 5 år, end man ved om renten stiger/falder og kan sikre sig at man kan indfri til kurs 100, når man når dertil, hvis man bare har besluttet sig for at bo der i lang tid.

  Så det giver vist rigtig meget mening for en familie som ikke flytter eller vil flytte før børn er 18år+ eller huset virkelig bliver for lille på 5 år.

  Alt du skal vide - 4 8 15 16 23 42

  #11

  snowball42
  Bruger
  1.354 indlæg
  Offline

  Jeg ville have haft F1 da jeg købte hus, konen var ikke enig og mente det var for risikabelt.. så vi fik et 5% fast forrentet.. Crap deal, der gik nogle år, jeg lavde om til et F1.. fantastisk i forhold til.

  Der er en masse snak om renter, nu kan det ikke blive lavere, og det er kun faldet siden. Nu er der så snak om at renterne i hvert fald vil stige.

  Fint nok, det har vi også hørt før, vi står også foran recession, for det er hvad den invertede yield curve har vist alle de gange den har vist sig.

  Også fint nok, sidste gang der var recession, så sænkede man renterne for at få gang i samfundet.

  Hvad skal man tro på?

  Skulle jeg låne i dag, så havde jeg valgt Rente kort. Havde jeg derimod en formodning om at renterne ville stige voldsomt, så ville jeg vælge fastforrentet enten 0,5 eller 1% alt kursen. Og så indfri lånet og score fortjenesten senere når renten var steget.

  Jeg ville aldrig vælge en F5, eller en F10 som min svigermor af en eller anden årsag syntes var en sikker og god løsning.

  Sover du ikke godt om natten hvis du ikke ved hvad du skal betale for lånet, eller kun lige kan sidde i det med det valgte lån. Så vælg det sikre med et fastforrentet lån.

  Jeg vil dog sige at har du anden gæld, så ville et lån med afdragsfri periode sikkert give mega god mening. Så bruger du “overskuddet” du ikke betaler af på huslånet til at betale din anden, og dyrere gæld af.

  Jeg har som sagt F1, og det er med afdragsfrihed. Det er dog bare for at investere de øvrige kroner. Pt. er der negative renter på min F1’er, så det er ikke specielt dyrt lån at have. Og bevares, det kræver bare en recession med voldsomme fald i aktier mm. så er den gevinst jo længe væk. Men hey… lige nu giver det et fint plus på de investerede penge.

  Jeg ved ikke om Mybanker.dk tilbyder rådgivning, men det kunne måske være en vej at gå, ellers er det jo heller ikke givet dårligt ud at få læst lidt op på tingene inden du snakker med en fagmand, det vil om ikke andet hjælpe dig til at få et godt resultat ud af det.

  Held og lykke med det.

  #12

  nEmo
  Bruger
  3.762 indlæg
  Offline

  Hvis man ikke skulle tage et fastforrentet lån nu hvor den er historisk lav, så ved jeg ikke hvornår man skulle.

  Enig med kommentaren om at hvis du ikke stoler på din bank til at opstille pros and cons på de forskellige muligheder, så find en anden.

  And isn't it ironic, don't you think?

  #13

  Festival_H
  Bruger
  4.605 indlæg
  Offline

  Tak for alle input. Der er mange af jer som rent faktisk ved noget så jeg kan jo lige prøve at lufte nogle tal for jer.

  Alt bolig lån er betalt og rest gælden er 460.000,-
  Lejligheden blev købt i 2007 til 898.000 så der er blevet banket godt af på lånet allerede. Havde de første 5 år som afdragsfrit og gik hårdt for at få udbetalt banklånet. Har sidenhen afdraget lidt for meget da min bankmand mente at det var en god ide at være lidt foran. Specielt fordi jeg nu udlejer lejligheden.

  Jeg bor der derfor ikke længere og har ingen grund til at sælge. Min tanke er derfor at lægge om til måske et nyt 20 år fast forrentet lån. Det vil gøre at mine afdrag kommer under min indtægt på udlejningen og jeg vil derfor kunne køre videre uden selv at lægge penge i boligen. Den vil endda kunne spare lidt op. Det er meget muligt at det vil koste mere på den lange bane, men noget siger mig at det vil være godt at få en self sustained økonomi i projektet.

  Jeg forstår godt at lån handler meget om hvad man selv synes der er bedst. Nu har experterne lidt mere info og så kunne jeg godt tænke mig at høre hvad der ville være jeres valg hvis i sad i samme situation?

  Og husk nu: densutterjoikksigselv.dk

  #14

  Hansens kammerat
  Bruger
  116 indlæg
  Offline

  #13 Jeg har talt med en tidligere leder – fra en af de helt store internationale institutioner – som bl.a står for dankort transaktioner.

  Svaret var følgende: “Man kan aldrig forudse fremtiden – så ville alle være rige”. Og det kommer fra en der har et netværk der siger sparfem. Det var også meget sparsomt var jeg kunne få ud af ham – underforstået at det ville være et gætteri.

  Der er ikke ét rigtigt svar – du skal sådanset selv være afklaret med risikoen i dit valg. Det vil gøre at du kan sove om natten.

  Råd nr.2 var at fastforrente og ikke tage et afdragsfri lån.

  #15

  photon
  Bruger
  942 indlæg
  Offline

  Der er et par private udlejere der har skrevet om hvad de gør. Det kunne være du kan finde inspiration hos dem (jeg kan så ikke huske hvor det var, desværre)

  Hvad er smertegrænsen for din udlejning? Ved hvilken rente begynder du at sætte penge til? Det kan svare på hvad din risikovillighed er.

  En god forretning handler om at køre en skarp risikostyring. Med et fastforrentet lån fjerner du en væsentlig usikkerhed i budgettet, men du betaler (måske) en højere pris.

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 26 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.