tirsdag, december 1, 2020

Fra kommunikatør til programmør

Daily Rush Debat Programmering Fra kommunikatør til programmør

 • Dette indlæg indeholder 23 kommentarer, har 14 deltagere og blev senest opdateret af  papphar for 1 måned siden.
 • Forfatter
  Emne
 • #0

  endless-pain
  Bruger
  236 indlæg
  Offline

  Hej Dailyrush

  Jeg håber, at I vil bruge lidt af jeres tid på at komme med nogle gode råd 🤞

  Den korte
  Med en kandidatgrad i kommunikation og begrænset mulighed for uddannelse (få SU-klip tilbage), hvilke programmeringssprog burde jeg kunne samt hvilke projekter indenfor disse skal indgå i min portfolio før en arbejdsgiver i Danmark ville tage en (u)opfordret ansøgning (indenfor job som programmør/systemudvikler) seriøs? Alternativt, hvad skulle jeg kunne tilbyde en arbejdsgiver i Danmark, hvis jeg gerne ville starte som graduate programmør/systemudvikler?

  Den lange
  Jeg står i den situation, at min nuværende stilling ikke længere udfordre mig og den afdeling jeg arbejder i tilbyder/giver ikke mulighed for en anden stilling med nye udfordringer (dårligt forhold til chefen samt ingen budget til ny/anden stilling).
  Jeg har en kandidatgrad i kommunikation, men må desværre erkende, at de fleste stillinger indenfor min uddannelse (samt geografisk nærområde) lyder særdeles kedelige (selvfølgelig med få undtagelser). Derfor overvejer jeg brancheskift over til IT-verdenen, da jeg altid har interesseret mig for computere m.m. Interessen for programmering er kommet løbende ifm. faldende interesse for min nuværende stilling. Det er så her, at jeg har brug for gode råd/vejledning fra DailyRush folket. Programmør/systemudvikler virker som utrolige spændende jobs og jeg er allerede gået i gang med at lære noget af det mest balsale indenfor programmering – HTML, CSS og JavaScript (anbefales af mange, som et fint udgangspunkt). I følgende indlæg bliver der allerede givet gode råd indenfor lignede problematik, men jeg søger konkrete råd til, hvordan en kommende arbejdsgiver kunne blive interesseret i en (u)opfordret ansøgning, hvis man ikke har en uddannelse indenfor førnævnte stillinger, men har erhvervet sig evnerne igennem selvlæring samt kunne dokumentere disse igennem konkrete projekter. Min plan er at lave en personlig hjemmeside, hvor jeg fortæller om de forskellige projekter jeg har gennemført/hvilke jeg har gang i (og hvilke programmeringssprog jeg har brugt) samt henvise til mine Github contributions. Derudover skulle det også være en god ide at skabe sig et netværk, men kender ikke rigtig folk fra IT-branchen med de førnævnte stillinger, og finde mentorer/programmører, som skriver omkring feltet på linkedIn – kan I bekræfte dette?

  Jeg ser frem til jeres feedback og vil på forhånd rigtig gerne takke de personer, som kommer med input i dette indlæg 🙏🤝

  RKO!

  • Dette indlæg blev ændret for 1 måned siden af  endless-pain.
Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 23 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  PBT
  Admin
  3.646 indlæg
  Offline

  Ift. programmeringssprog specifikt kommer man tit til at høre om folks kæpheste, hvis man spørger hvilket sprog, man bør lære. Men hvis du kigger på jobopslag vil der nok hurtigt danne sig et vist mønster. Du kommer f.eks. rimelig langt med både C# og Java i Danmark.

  Hvis geografi er et problem ift. interessante kommunikationsstilinger, er der jo altså også den mulighed at ændre geografien. Samtidig tror jeg også corona kommer til at medføre nogle permanente forandringer ift. f.eks. at arbejde hjemme. Hvis man kan nøjes med at være på kontoret to dage om ugen, kan man måske godt sluge en lang transporttid de to dage.

  Jeg vil ikke tage modet fra dig! Jeg synes bare du skal undersøge mulighederne til bunds inden du starter helt forfra i en ny branche. Hvis du starter mere eller mindre fra scratch, er der altså lang vej til at blive ansat som programmør.

  Startede Daily Rush og Quake3.dk sammen med Webster i et andet årtusind

  #2

  FIRESTORM
  Bruger
  5.282 indlæg
  Offline

  Det kræver vildt dedikation det du har gang i. Hvis jeg skulle tage en ansøgning fra en selvlært programmør som dig seriøst (jeg ansætter it konsulenter, typisk folk med diplom eller master grader), ville din eneste chance vs nogen der har taget en formel uddannelse være at du har udgivet/bygget noget i din fritid der er mere end bare en lille hygge hjemmeside. Dvs. det er ikke et quickfix du har gang i, da det vil kræve mange timer. Tilgengæld hvis du formår det så viser din dedikation også at du er værd at ansætte.

  Når det er sagt så er der nemmere it job at komme i nærheden af end dem jeg ansætter til.

  Du skal passe på med ikke at blive det tynde øl indenfor IT, så tror jeg stadigvæk der er langt bedre at være god til kommunikation, som jeg tænker der trods alt stadig må være fremtidsudsigter i. Husk på at som programmør konkurrere du på en global markedsplads, mens kommunikation stadig og nok altid vil kræve lokalt kendskab.

  Jeg har ikke noget imod at hjælpe dig på vej så stil endelig konkrete spørgsmål, hvis jeg var i din situation ville jeg starte med at vælge en niche indenfor IT og blive god til den. Du kan finde en niche ved at se på jobopslag også målrette din læring mod hvad der skal til for at kunne udfylde et it job du finder interessant. Når du gør det på den måde er sproget sandsynligvis givet af nichen. Hvis du f.eks. ønsker at fokusere på webudvikling og UI, så skal du lærer dig selv react/angular og typescript/javascript hvis du vil optimere dine jobmuligheder. Hvis du ønsker at arbejde med data, skal du have gang i python. Og hvis du ønsker at lave backend kode er Java eller c# et godt udgangspunkt. Det er selvfølgelig ikke så firkantet som jeg stiller det op, men det er et udgangspunkt.

  #3

  Cancerman
  Bruger
  1.488 indlæg
  Offline

  Både #1 og #2 har fat i det helt rigtige, så +1 herfra.

  Det er en sej kamp du skal i gang med.
  Selvudlærte programmører står ikke ligefrem øverst på listen – dog er din kandidat i kommunikation absolut et plus. Så du skal klart kigge dig om efter jobs hvor du kan bruge den oven i programmeringen.

  Mht sprog/stack så kommer det an på hvad du vil. Hvis du primært vil lave Web, så er javascript en god start. Er det mere backend du er til, så snakker vi net og Java.

  Så det er bare og klø på. Der er altid job til de dygtige

  Og lige et tip: Lad være og kalde HTML og CSS et programmeringssprog. Det får de små hår i nakken til at rejse sig på sprog nørder

  #4

  CrackMaND
  Bruger
  1.072 indlæg
  Offline

  Med din interesse indenfor programmering og din uddannelse indenfor kommunikation er der også andre muligheder indenfor IT: technical writer, content manager, agile coach, tester, projektleder. Flere af disse kan man få kompetencer i via kurser og certificeringer.

  Men eller har #1 og #2 godt input

  May the source be with you

  #5

  Retarded_wookie
  Bruger
  593 indlæg
  Offline

  Min profil ligner lidt din.

  Er uddannet inden for kommunikation, men har egentlig altid haft interesse for det lidt mere tekniske.

  Jeg har i flere omgange prøvet kræfter med programmering/scripting, men har i sidste ende måtte sande, at det heller ikke er der jeg skal lægge al min energi.
  Jeg er simpelthen hverken god nok og/eller interesseret nok i det når alt kommer til alt.

  Jeg er derfor endt i en rolle som projektleder/implementeringskonsulent. Her kan jeg gøre brug af mine begrænsede skills fra begge områder

  Forestil dig hvordan en retarderet Chewbacca lyder.

  #6

  endless-pain
  Bruger
  236 indlæg
  Offline

  Super brugbart feedback fra alle. Jeg takker 👏

  #2 – Ingen tvivl, at der skal LANGT mere til end bare en hjemmeside. Flere selvlærte programmører anfalder dog, at man samler sine projekter og oversigt over evner på en hjemmeside (i stedet for LinkedIn f.eks.).
  Den største interesse ligger helt klart hos backend, så Java, .NET eller C# må være nogle af de første programmeringssprog, jeg skal fokusere på. Du nævner, at du har ansat it-konsulenter, men har nogle af stillingerne været backend relateret, hvis ja, hvilke opgaver skulle løses (prøver at danne mig et overblik over mulige projekter, som ville efterlade et godt indtryk i en ansøgning)?
  Og hvad er din holdning til coding bootcamps? Har de nogen værdi ift. normale skoleuddannelser?

  #3 – De jobopslag jeg har kigget igennem de seneste måneder har ikke rigtig nævnt, at uddannelse i kommunikation ville være relevant/en fordel. Kunne jeg få dig til at nævne et eksempel/mulig IT-stilling, hvor kandidat i kommunikation ville give mig en fordel (har læst flere jobopslag, hvor gode kommunikationsevner var et plus, men tænker mere der menes sociale evner og ikke decideret uddannelse i kommunikation)?

  #5 – Din stilling lyder faktisk også spændende. Kan du kort fortælle, hvordan du landede der?

  RKO!

  #7

  FIRESTORM
  Bruger
  5.282 indlæg
  Offline

  #6 når vi ansætter konsulenter ser vi gerne at folk har en bred generel it profil, plus dyb viden inden for en teknologi. Men vi har også folk der primært ønsker at lave backend kode, så det er bestemt muligt. De profiler der bryder sig om at lave backend kode, laver hos os: web api’er, forretningslogik, databaser og integrationer. Hvis du vil øge dine chancer er det godt at kunne en udbredt platform, f.eks. azure, umbraco, sitecore, episerver, dynamics 365 eller lignende (jeg er ikke up-to-date med hvad der er ind i javaland).

  Kode bootcamps kan være ganske okay, men som med alt andet udbyttet afgøres af hvor meget arbejde du ligger i det. Men jeg har da set folk der efter et 6 måneders bootcamp forløb har fået foden indenfor som programmør.

  At du har en kandidat er bestemt en fordel, det viser du har lært at tænke kritisk og sandsynligvis har en forståelse for problemløsning og beskrivelse af det. Det vil klart være en fordel som du har i modsætning til folk der er selvlært uden nogen universitetsuddannelse der ofte har tildens til at være meget “hands-on” og ikke særlig analytisk/kritisk tænkende.

  #8

  Kolben
  Bruger
  18.854 indlæg
  Offline

  #6:
  Den IT stilling jeg lige kan forestille mig, hvor kommunikation er det mest bærende element er en Product Owner (kendt fra scrum). Men du bliver nok ikke ansat i en sådan stilling uden enten at have arbejdet på et agilt team, eller har noget projektleder-erfaring.

  At blive autodidakt (succesfuld) programmør kræver meget høj selvdisciplin. Det at håndtere en håndfuld programmeringssprog er blot begyndelsen og svarer til at have en værktøjskasse med noget i. Skal man bruge det i praksis skal man opbygge erfaring i at identificere og mestre kompositioner, mønstre, grænseflader, protokoller, lagringsteknologier, osv. Det er ikke umuligt at lære selv, men det er svært. Jeg foreslår at du i det mindste danner en gruppe, så I kan hjælpe hinanden og gå kritisk til hinandens metoder osv.

  P=NP?

  #9

  snowball42
  Bruger
  1.359 indlæg
  Offline

  #0 Du kunne vælge en anden tilgang, hvis du syntes det lyder spændende at være indenfor IT. Det var at benytte din kommunikationsuddannelse til at bygge på inden for agile, scrum osv. Der er også massere af IT projekter hvor du kunne være projektleder på. Det er nok noget nemmere at komme ind som PM, end som programmør. Fordelen kunne være at det ville være kortere kurser/udd for at få foden indenfor, og mens du er indenfor så kunne du nok nemmere lure lidt af om det var noget for dig, uden du skulle give den max gas for at blive kodekarl.

  En alternativ vej, som måske godt kunne slække lidt på programmeringskravene var hvis du havde noget økonomi uddannelse. For jeg ved at det er svært at finde folk der kan kode i økonomi systemer, samt have en baggrund til forståelsen af det.

  Men respekt for at have tankerne og klar til at tage action. For selvfølgelig kan du blive programmør hvis du ønsker det. Nu at du har interesse I lidt hygge programmering, er dog ret langt fra at sidde med programmering til daglig. Ikke alt programmering er lige spændende.

  En bekendt ville også gerne ind og “programmere” om end det mest var design, wordpress osv. Han var sælger. Han legede med det til at starte med, og begyndte så at hoppe på forskellige online platforme var det fiverr, upwork og hvad de forskellige nu hedder. Det var til relativ ussel betaling, men hans tanke var at det gav et mere real-life indblik i hvordan det foregik. Han brugte så sine aftener og weekender på at løse opgaverne. Så han så det som at han alligevel blev betalt for at uddanne sig.

  #10

  Sanjo
  Bruger
  854 indlæg
  Offline

  Som en anden skrev, så vælg et niche område. Fx et programmeringssprog som Flutter er kæmpestort i udlandet, men har slet ikke ramt DK endnu. Jeg tror det er bliver endnu større og rammer også DK inden længe.

  Som andre skriver man skal have en KÆMPE selvdisciplin.

  Hvad med at beholde dit nuværende arbejde og arbejde et par timer hver dag på programmering og slå igennem via freelance i det område du gerne vil. Skal ærlig og sige, at alle de gode programmører jeg kender og med høje stillinger har faktisk ikke uddannelse, men har programmeret siden de var små. Tror dog at det var noget nemmere for bare 5-10 år siden..

  #11

  Cancerman
  Bruger
  1.488 indlæg
  Offline

  #6 Jeg mener ikke, at du skal finde jobopslag hvor der direkte står, at du skal kunne kommunikation. Men jobs hvor din uddannelse kan være en hjælp.
  F.eks. hvis du nu var uddannet sygeplejeske, så ville du kunne trække på din baggrund hvis du sad og lavede medico software.

  #12

  TheAviator
  Bruger
  842 indlæg
  Offline

  Hvis man har kodet “for sjov”, siden man var barn, har man så også nemt en tyve års erfaring. Det er så den competition, man er oppe imod.

  “I don’t think that people accept the fact that life doesn’t make sense. I think it makes people terribly uncomfortable.”
  ― David Lynch

  #13

  TheAviator
  Bruger
  842 indlæg
  Offline

  #O Kan du ikke molde en kommunikationsuddannelse til stort set alt? Jeg kender kommunikationsfolk, der er endt i tv (bag kameraet og foran), reklame (copy writing), politik (taleskriver på Christianborg), undervisning (højskolelærer, gymnasielærer), forlagsbranchen (redaktør på nye udgivelser) og design. Det er da om noget en omnibusuddannelse, du selv kan trække i alle mulige retninger?

  “I don’t think that people accept the fact that life doesn’t make sense. I think it makes people terribly uncomfortable.”
  ― David Lynch

  #14

  Uranos
  Bruger
  2.191 indlæg
  Offline

  Jeg ville prøve at sælge mig selv som team-leder/product-owner/project-leder hvis jeg stod i din situation.
  Det ville hjælpe hvis du sætter dig ind i scrum og agil udvikling, evt udbudsregler hvis du tænker at søge inden for det offentlige.

  Hvilket sprog … jeg er selv backend, og klare mig fint med java som primært sprog i den stilling jeg har nu. Det sagt skal jeg kunne finde rundt i linux, samt kunne noget bash/perl/python (og fortran, kunne jeg også bruge, kan jeg dog ikke )
  Nogle steder vil det være C / C++
  Hvis du hellere vil være frontend, skal du kunne basis html/css/javascript, men så er det mit indtryk at du mere skal fokusere på frameworks, end komme i dybten med js. må der være nogen der ved mere om end mig…

  Alle har deres særheder,,

  #15

  endless-pain
  Bruger
  236 indlæg
  Offline

  #6 – Det er nogle gode jobforslag du kommer med og disse kunne også være en mulighed for at få en fod indenfor.
  En form for sparringsgruppe lyder også som en fin ide. Problemet er, hvordan man finder folk der sidder i samme båd, men jeg må se, hvad jeg kan finde ud af. Tips/ideer er selvfølgelig velkommen 😉

  #9 – Jeg havde også nogenlunde samme tanker som din bekendt. Enten at søge noget frivilligt arbejde indenfor programmering samt tage kontakt til nogle forskellige virksomheder, som jeg kender, og høre om de kunne bruge noget hjælp. Så længe det pynter på CV’et er det ikke spild af tid i min optik.

  #13 – Rent teoretisk ja, men indenfor kommunikationsuddannelse er der også specialer/områder f.eks. PR, oversættelse, webkommunikation m.m. som kræver sin egen kandidatgrad før man kan søge de jobs du nævner. Derudover har ingen af de jobs du nævner interesse for mig.
  Den perfekte løsning ville selvfølgelig være en kombination af IT og kommunikation, men har ikke fundet særlig mange jobopslag, hvor denne kombination blev tilbudt. Ikke desto mindre har jeg nu fået et bedre kendskab til at andre mulige jobs, som kunne være relevante, på baggrund af de tilbagemeldinger jeg har fået 😄

  #14 – Mange tak for tipsene. Et par stykker nævner også de samme stillinger, som du gør, så der må være noget ved dem, som jeg skal have undersøgt nærmere.
  Kan jeg få dig til at nævne nogle helt konkrete opgaver du har løst som backend programmør, hvis det er muligt? Jeg prøver på at danne mig et overblik over, hvilke projekter en kommende arbejdsgiver ville se positivt på i en ansøgning.

  RKO!

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 23 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.