mandag, marts 30, 2020

fiber i LAN?

Daily Rush Debat Hardware Hardware fiber i LAN?

 • Forfatter
  Emne
 • #0

  traCe
  Bruger
  2.448 indlæg
  Offline

  Hej,
  Vi er i gang med den helt store renovering af vores nykøbte hus, og skal i den forbindelse have lagt nyt EL i hele huset. Så har jeg gået og tænkt lidt, om det giver mening at trække nogle LAN kabler rundt? men er så blevet nervøs for at de om 5 år er helt ligegyldige at have? Giver det mening at trække nogle fiberkabler, og kan man bare uden videre gøre det? Der vil selvfølgelig være en merudgift på at lave de installationer..

  CAPS LOCK IS LIKE CRUISE CONTROL FOR AWESOME

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 16 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  TormDK
  Bruger
  14.592 indlæg
  Offline

  Fiber er nice, men et almindelige CAT7 netværkskabel tager altså alligevel op til 10GB netværks traffik.

  Du kan selvfølgelig altid lege at dit hjem er et data center, og du derfor bare SKAL have CAT8 (op til 40GB), meeeen – helt nødvendigt er det ikke

  #2

  Tbear-Dk
  Bruger
  5.371 indlæg
  Offline

  Lav installationen så det er nemt at trække nye ledninger/fiber i de samme/ekstra rør.

  Edit: Få lavet de fleste paneler i gulvhøjde med et ekstra panel med et eller flere ekstra rør, så har i fuld fleksibilitet med alle former for kabler, fx. højtalerkabel og terminaler, antenne, fiber, Ethernet, video(fx fiber thunderbolt) mm.

  • Denne kommentar blev ændret for 1 måned, 3 uger siden af  Tbear-Dk.
  • Denne kommentar blev ændret for 1 måned, 3 uger siden af  Tbear-Dk.
  #3

  Deadmeat
  Bruger
  6.797 indlæg
  Offline

  #1: @tormdk jeg er på ingen måde ekspert i netværk, men troede faktisk man får teoretisk 10 Gbit kapacitet med CAT6 allerede?

  EDIT: ah, kan se nu, at man ifølge spec kan få 10 Gbit med CAT6 op til 37-55 meter kabel længde, mens CAT7 giver det op til 100 m – LINK. Så i en almindelig husstand må det så ikke gøre den store forskel om man bruger CAT6 eller 7?

  "Whose kitty litter box did I just shit in?"

  • Denne kommentar blev ændret for 1 måned, 3 uger siden af  Deadmeat. Årsag: opdstetet CAT6/7 info
  #4

  TormDK
  Bruger
  14.592 indlæg
  Offline

  #3 Det ville det nok næppe nej.

  Men kabel priserne er nok relativt små i forhold til at få lavet “vejen” igennem væggen/rummene, så jeg ville personligt nok bare tage den største udgave jeg kunne få med den bedste shielding, så er man ca. så fremtidssikret som man kan blive.

  #5

  Mazeios
  Bruger
  1.305 indlæg
  Offline

  #0 Du skal også lige overveje termineringen her.

  De fleste enheder har en Rj45 Ethernet port. Det vil de nok også have fremadrettet, med mindre alt bliver Wifi. Consumer enheder får næppe fiber sådan som udviklingen ser ud nu.

  Men det betyder at hvis du trækker fiber hele vejen rundt i huset, så skal du også have en converter eller en switch for hver ende.

  Hvor et ganske almindeligt ethernet kabel kan ende som et simpelt stik i vægen.

  "It´s only a Game until you win"

  #6

  Deadmeat
  Bruger
  6.797 indlæg
  Offline

  #0: Hvis det er første gang du skal lave rj45 vægstik, så vil jeg godt lige dele egne erfaringer fra at samle sådan nogen første gang selv: Det er noget farligt biks og man skal holde tungen lige i munden når de 8 ledere klemmes ind I stikket. Det kan være en rigtigt god idé at anskaffe/låne en netværkstester, så du kan tjekke at alle 8 ledere er ordentligt og korrekt forbundet.

  Har haft et farligt hyr herhjemme med at fejlsøge og reparere stik, fordi én leder havde løs forbindelse i to forskellige stik. Synptomet var, at jeg kun kunne trække 100 Mbit igennem det ene kabel (Cat6) og det andet havde også ustabil forbindelse.

  Synes i det hele taget at rj45 vægstikkene er en pestilens at samle pga designet.

  #4: Enig

  "Whose kitty litter box did I just shit in?"

  #7

  MiNo
  Bruger
  2.403 indlæg
  Offline

  Alm kabler giver jo også muligheden for POE.

  i7-6700K@4.5 Ghz|Noctua NH-D14|Asus Z170|GTX1080ti|32GB DDR4|Pro 950 512GB NVMe|2x 850 Evo 1TB SSD|CORSAIR AX 850W|R5|Asus PG279Q

  #8

  knekker
  Bruger
  1.631 indlæg
  Offline

  Tanken om sådan et setup med fiberkabler så du kan placere din pc i et andet server/rum så du slipper for støjen, samt du har mulighed for at køle server rummet ned, synes jeg kunne være en rigtig fed tanke til mit nye hus.
  https://youtu.be/jvzeZCZluJ0

  #9

  Thormam
  Bruger
  4.037 indlæg
  Offline

  Havde du sagt CAT7 havde jeg sagt “roooolig nu”
  CAT6 er jo rigeligt. Det holder til næste gang du renovere.
  Fiber… Der skal jeg finde et andet ord.. men noget med NEJ

  #10

  NightBreaker
  Bruger
  6.673 indlæg
  Offline

  Du skal lige tænkt på hvor meget wireless har at sige. Jeg vil ikke gå over 1GBit hold dig til CAT6 eller CAT5E.Du kan også gå på CAT7 men synes det er total overkill. Det hele går over til wireless alligevel.

  #11

  Deadmeat
  Bruger
  6.797 indlæg
  Offline

  #10: ikke i mit betonhus 😲 væggene æder ALT wifi signal.

  "Whose kitty litter box did I just shit in?"

  #12

  NightBreaker
  Bruger
  6.673 indlæg
  Offline

  Hvor mange meter er det ? for teknisk set så kan CAT6 alså godt køre 10GBit. Det er bare når det går over en vis meter så virker det ikke så godt, så det er ikke standard godkendt iht. de 100meter som på 1GBit. Er ca. 35-40Meter max på 10Bit med CAT6 alt over det så bliver det et problem.

  #13

  traCe
  Bruger
  2.448 indlæg
  Offline

  Hej, tak for svar
  Jeg kan høre fiber er overkill (men altså…, for 20 år siden ville man have lagt coax kabler eller hvad? og folk ville have sagt 10mbit WTF… det får du ALDRIG brugt).

  Huset er 100 m2 i grundplan (100 m2 oppe og 100 m2 i en høj kælder), jeg har alligevel alle lofter i kælderen nede nu (så der bare er bjælkelag og gulv oppe over). Jeg havde egentlig forestillet mig at trække fra der hvor de vil skyde fiberen ind (i kontoret i kælderen) – også videre til teknikrum (fyrrum). her kunne man så have en switch og en wifi dimmer (evt sammen med en server) der så fordelte ud til de forskellige rum 1 til stue, en til kontor og en til hver af de 4 andre værelser.

  hvis cat7 alligevel er de sammen stik, hvorfor så ikke bruge dem?

  CAPS LOCK IS LIKE CRUISE CONTROL FOR AWESOME

  #14

  knekker
  Bruger
  1.631 indlæg
  Offline

  #13 Nogle folk er bare ikke i stand til at tænke 2 skridt frem, lad være med at lytte til dem. Du skal selvfølgelig bare installere cat7, så sørge for at rør systemet er sat sådan op så du let kan trække fiber eler andet igennem senere når det bliver nødvendigt.

  #15

  snowball42
  Bruger
  1.217 indlæg
  Offline

  #14 Hvorfor bruge Cat7 ? Det giver ingen mening. Det skulle være beregnet til 10 Gigabit over 100 meter via kobber, men Cat6a overhalede indenom. Det betyder at Cat 7 reelt ikke er godkendt af TIA/EIA eller hvad de hedder.

  Så køb Cat6a, så går du næppe ned på hastighed nogensinde.

  Bevares, Cat7a har de vist fået op på 40 Gigabit over 50 meter og 100 Gigabit over 15 meter..

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 16 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.