torsdag, december 3, 2020

Dine bløde værdier / etik / filosofi

Daily Rush Debat Off-topic Dine bløde værdier / etik / filosofi

 • Dette indlæg indeholder 40 kommentarer, har 16 deltagere og blev senest opdateret af  Nass for 1 uge, 4 dage siden.
 • Forfatter
  Emne
 • #0

  Mikaa
  Bruger
  3.273 indlæg
  Offline

  Hejsa DR

  I en alder af 35 år er dette måske på tide. Først for nyligt er jeg begyndt at tænke over, hvilke værdier og hvilken etik, jeg bekender mig til – og hvordan det præger mit livssyn.

  Jeg har ikke tænkt så meget over det tidligere og egentlig bare tænkt at hvis jeg behandler andre, som jeg selv vil behandles, så har jeg “mit” på det rene.

  Det gør mig nysgerrig – har du taget stilling til – eller valgt – dine værdier? Eller har du været i dilemmaer, hvor dine værdier kunne være dit holdepunkt/pejlemærke?
  Hvordan – og evt. hvornår – blev du opmærksom på dine værdier, som præger dit livssyn?

  Hvis man kun kigger på dine handlinger, er der så sammenhæng mellem dine værdier? Hvis du kigger i fremtiden, hvordan vil du så handle, for at være i overensstemmelse med dine værdier?

  Jeg tror, jeg burde have stillet mig selv disse spørgsmål for længe siden.

  Har du gjort dig nogle tanker om dette emne før?

  Ja, det er sgu noget af et “blødt” emne at skrive om på et gamerforum, men DR kan da om nogen bidrage med lidt af hvad som helst

  Help me, Premature Ejaculation Man! Premature Ejaculation Man: I'm coming!

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 40 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  mediumaevum
  Bruger
  510 indlæg
  Offline

  Spændende tråd. Den vil jeg gerne bakke op om!

  Jeg har interesseret mig for filosofi – alt fra det etiske til naturfilosofi/videnskab hele mit liv.

  Men nu spørges der specifikt til den etiske filosofi, så jeg vil nok undlade at komme med videnskabsfilosofi her – medmindre det også er et emne for tråden.

  Jeg går ind for reel og realiserbar personlig frihed. Dvs. ikke den der politiske vision om frihed som er så fuzzy et begreb og spækket med så meget ansvar (frihed under ansvar som de kalder det) at der reelt ingen frihed er tilbage når det kommer til stykket og vi alle bare er reduceret til lønslaver.

  For mig at se er hverken værnepligt, borgerlige ombud eller “lønslaveri” frihed. Det er faktisk det stik modsatte.

  Misforstå mig ikke. Jeg mener naturligvis ikke at vi bare skal læne os tilbage og ikke tage ansvar eller arbejde for noget somhelst. Det er _ikke_ det jeg siger. Jeg siger bare, at man skal have friheden og valget til at sige “nej tak” – også til arbejde.

  Jeg ved at sidstnævnte er en radikal tankegang for mange. Men jeg mener, at arbejdspligt – hvadend den findes i form af bøde/fængsel for manglende arbejde eller i form af at man mister enhver mulighed for bolig, mad og andre livsfornødenheder – burde kategoriseres som en krænkelse af menneskerettighederne. At menneskerettighederne hverken på FN eller EU-niveau giver ubetinget ret til basale fornødenheder kan jeg slet ikke forstå.

  Jeg mener og tror på, at hvis man behandler alle mennesker med respekt og værdighed, og ikke udsætter dem for tvang, så vil langt de fleste bidrage så godt de kan til samfundet.

  Hvorfor er f.eks. et land værd at forsvare, hvis det har behov for at tvinge sine indbyggere til at være soldater?

  Hvad er økonomien værd, hvis den kræver tvang over frivillighed?

  Jeg siger ikke at alle skal være lige. Vi er ikke født lige. Og jeg er imod lighedstyranni. Der er nogle, som er rige, og andre som er fattige. Men det mindste vi kan gøre som samfund er at sikre ALLE mennesker de basale fornødenheder, som hører med til at kunne agere i et moderne samfund, og realisere sine drømme.

  #2

  kongkim
  Bruger
  16.304 indlæg
  Offline

  #0 Syntes nu det er et meget godt og spændende emne

  Og den er svær at svare på da man jo udvikler sig og tager ved lære igennem hele livet. Og dine værdier bunder jo også meget i dine holdninger og omvendt.
  Så selv om det kan være svært at svare på kunne man også skrive lang indlæg om det. hvis det giver mening

  Men kan da prøve at skrive et par af de ting jeg tit tænker og prøver at leve efter.

  1: Alle er lige selv om samfundet gerne prøver at fortælle dig noget andet.
  Personligt kan jeg godt lide janteloven selv om det i 2020 næsten er forbudt at sige .

  2: Alle ting folk gør og siger, selv de helt små ting i livet har en betydning.
  Og bliver de små ting sagt/gjort nok gange kan det flytte bjerge.

  3: Altid prøv at sætte dig i andres sted, og forstå hvorfor de gør og tror noget andet end dig, mener men lære utrolig meget af det samt man lære at blive mere empatisk da man bedre forstår dem man snakker med.

  Som tillidsmand fik/får jeg altid at vide jeg er er pisse irriterende når jeg siger folk skal prøve at sætte sig i ledelsens eller medarbejdernes sted. Og se det fra deres synspunkter også selv om man er lodret uenig.

  Im nobody, and as we all know.. nobody is perfect.

  • Denne kommentar blev ændret for 2 uger siden af  kongkim.
  #3

  mediumaevum
  Bruger
  510 indlæg
  Offline

  #2 – Du skriver du godt kan lide janteloven… mener du virkelig, at det er iorden at være nedladende over for mennesker der har arbejdet benhårdt for at producere f.eks. et stykke musik, kunst eller andet? Og så bare rakke dem ned med udtalelser som “du skal ikke tro du kan noget”? For det er netop dét Janteloven betyder.

  Jeg tror (håber) ikke at folk reelt ved hvad Janteloven egentlig er – siden der er så mange som går ind for den.

  #4

  kongkim
  Bruger
  16.304 indlæg
  Offline

  #2 Så lad os sige jeg kan lide en variant af den.

  Ville aldrig rekke ned på dem, men syntes det var fedt det de har lavet.
  Men syntes i hver fald ikke man skal tro men er et bedre menneske eller mere værd end andre fordi man har lavet et stykke musik eller tjener mere osv.

  Men fortæl da endeligt hvad janteloven egentlig er? For hvad jeg ved af er det et begreb der er opfundet af en forfatter, og så kan man jo tolke en masse på den dybere mening i den da du reelt aldrig kan give et 100% svar alle er enige i,

  Im nobody, and as we all know.. nobody is perfect.

  • Denne kommentar blev ændret for 2 uger siden af  kongkim.
  #5

  peldrol
  Bruger
  2.720 indlæg
  Offline

  Nu misforstår jeg givetvis, men nogle af de værdier jeg påtænker i denne sammenhæng er i sær 1 specifik. Det er aldrig at lyve, det er noget der ligger mig meget på sinde, både i forhold til mig, min kone og vores børn. Jeg gider ikke gætte, jeg gider ikke hvide løgne, jeg gider ikke at kunne diskutere fakta. Det er i forhold til at syge melde sig fra arbejde, som i pjække dage som jeg kalder det. Mandags syge, som min kone for nogle år var flittig bruger af. Vi har alle sammen “dårlige dage” hvor verden er kold og uretfrædig, men det skal ikke stå min arbejdsgiver til last. Jeg har derimod selv haft en dag hvor jeg ringede og sagde “chef, jeg kommer ikke i dag, jeg er ikke syg i den forstand, men jeg gider simpelthen ikke arbejde i dag, så jeg tager en selvbetalt fri dag” den fik jeg med fuld løn, da han også har haft de dage. Hvis ikke jeg havde fået løn, var det ligeså fint, det var hans valg, mit var at jeg ikke ville på arbejde den dag. Så har han noget at forholde sig til, jeg syntes sådan noget som at melde sig syg selvom man bare er ugidelig den dag, er at drive gæk med ens arbejdsgiver.

  Hvis jeg bliver spurgt siger jeg altid sandhenden, da jeg ikke kan holde styr på altsammen ellers. Dette kommer efter at jeg i mine sene teenage år godt kunne fyre et par hvide løgne af, både til hverdag, men så sandelig lige så snart jeg fik alkohol indenbords. Og det giver bagslag i den grad, så men hånden på hjertet kan jeg sige at jeg ikke har løget i 10+ år. Og det sætter jeg en ære i, og det er vel en af mine “bløde værdier”, hvis dette er tolket korrekt i forhold til spørgsmålet.

  #6

  Sven_Bent
  Bruger
  25.945 indlæg
  Offline

  Jeg har svaert ved at see hvorfor
  Alle er lige er modsaetning til at folk godt maa vaere stolt at hvad de har lavet/formaaet.

  Begge ting har en plads og et forhold hvor det hoere til.
  f.eks er jeg trat af at alle folk tror alle udsang er lige. hvad ente det ene er bygget paa 100% pure opspnd og den andet paa gennemgaaet analyse.
  Dette er IKKE er sted “alle er lige” boer opretholdes

  omvendt er der bestem steder hvor folk tror de er special ret pga nogett irrelevant personligt status maal. aka jeg er rig saa derfor skal jeg have bedre hospital service.

  Hvis vi ikke kan anderkendes folks unikhed saa er der en stor del af menneskeheder som bliver underkastes. og hvis vi ikke kan anderkendes at folk har formaaet noget saa er der en stor del af drive kraften der forsvinder. forid vi fremviser en mangel af offenligt vaerdi anderkendelse paa det opnaaede resultat

  Jeg synder det er fint at folk skal vaere stolte af hvad de har opnaaet eller gennemgaaet.

  #0 nu skriver du vaedie og handling.
  da jeg avr barn var der mange folk der fortalte hvordan man skifte politisk overbevisning altefter hvor man stod som ung er man mere social ford vi i danmark staar id modtager felet. og naar man saa blev mer voksen bleve man mere individuel politisk orienter forid nu var det betalings tid.

  jeg har altid forbundey den slags udtalese som defination af egoisme og dobbelt moral. u sider jeg selvi en alder hvor socialistisk tiltag ville skade mig end eet gavner men jeg format stadigvake at holde min moral seperat for min personlige gevinst.
  f.eks haabe jeg klar at USA for nogle stoeere socialistisk/faelles politisk indslag ind saa landet befolkning kan hae sammer sikkehed jeg havde i danmark.
  men jeg er ogsaa godt klar over at det er mig som skal betale extra skatten. og jeg har det fint med dette princip maessigt.

  Mht til egne principper har jeg fuldt et simpel moral compass som definer ting som konstroktive eller destructive handlinger.
  og det har vaere sjovt at see hvor mange folk der tyer til destructive metode til at holde sig selv “oppe” ar de mangler lonstructive evne
  sagt anderledes de folk der har mindst muligt at byde ind med i samfunder er typisk ogsaa dem som har stoert muligt had for andre ( generalisering)

  hvilket igen foere tilbage til jeg tror at stolthed omkrign at udfore noget er en enorm vigtige ting at fostre

  Sven Bent - Dr. Diagnostic
  www.TechCenter.DK

  #7

  Kolben
  Bruger
  18.858 indlæg
  Offline

  #0
  Nogle bløde ting, frit fra hoften:

  En værdi jeg har valgt er principløshed. Jeg forsøger at presse mig selv til ikke at have for mange holdninger funderet i principper, men mere funderet i hvad jeg (tror at jeg) ved. Det er en af de ting man sikkert kan kæmpe med for evigt.

  En anden værdi, som jeg ikke har valgt, men bare har, er at man skal behandle andre mennesker rimeligt, hvis man er i en position, der kræver at man behandler andre mennesker. Selvom det ofte ser ud som om folks situation kan være selvforskyldt, så er der næsten altid nogle grunde til situationen, som de ikke har magtet at tage sig af på en ordentlig måde. Verden bør have plads til folk, der har svært ved at indgå i det “moderne” samfunds normer. Samfundet fylder det hele, og har frataget afvigere den skov og øde ø de kunne bo i/på og klare sig selv på deres egen måde. Derfor skylder samfundet at man gør (rimelig) plads til dem udenfor samfundet normale krav.

  En tredje, jeg har samlet op hen ad vejen er at der ikke er nogen højere mening med noget. Ikke ment i nihilistisk forstand, for hvad man gør har betydning, men universet tilskriver os ingen forpligtelser. Det er noget vi pålægger os selv og hinanden. Det er ligemeget om ens forfædre vender sig i graven når de ser på ens liv og handlinger. Det eneste af betydning er hvad man selv synes.

  Retfærdighed og frihed er syntetiske og uopnåelige koncepter. Man kan ikke give frihed til nogen uden at tage frihed fra andre. Der er ingen retfærdig balance.

  Man kan ikke “prøve alting én gang”. Udover at der er for mange ting, så udelukker nogle ting hinanden. Så alting behøver ikke gå så hurtigt.

  Jeg studsede for noget tid siden over noget graffiti der skrev: “Intet er dit, alt er til låns”. Jeg er enig i det på mange planer, men er ikke færdig med at tænke over det

  P=NP?

  #8

  mediumaevum
  Bruger
  510 indlæg
  Offline

  Hvis jeg kortfattet skal sige hvad mine værdier er:

  1. Ærlighed
  2. Anstændighed
  3. Frihed

  De går alle hånd i hånd, og ingen kan adskilles fra de andre. Friheden er ikke mindre værd end ærligheden, og anstændigheden er ikke mere værd end ærligheden.

  1. Ærlighed: Løgn bryder jeg mig ikke om. Og dog… så foretrækker faktisk at folk lyver over for mig, hvis det f.eks. viser sig at jeg har en uhelbredelig sygdom, jo mere jeg tænker over det. Så løgn er ikke altid et onde.

  2. Anstændighed: Respekten for menneskets individualitet. Vi skal ikke behandles som får. Og vi skal ikke nedgøre eller ophøje andre pga. deres hudfarve eller herkomst.

  3. Frihed: Som forklaret i #1. Men kort sagt er det friheden til at være sig selv, og friheden til at sige “nej”.

  #4 Det var Aksel Sandemose (norsk forfatter) som oplistede janteloven i nogle træk. De er alle meget negativt ladet – f.eks. skal du ikke tro du er noget, eller du ved noget eller kan noget etc.

  Janteloven siges ofte at være en meget skandinavisk eller ligefrem dansk ting, men du finder den desværre i alle kulturer. Man taler også om “crab mentality” – hvis en krabbe er på vej til at kravle op ad spanden, vil de andre krabber forsøge at holde den fast. Det er en iboende gruppeeffekt som har dybe rødder i evolutionen:

  Det handler basalt set om gruppens overlevelse som helhed. Hvis du og din flok af jæger-samler-folk jages af en sulten løve, og du f.eks. snubler… så vil du jo gerne have at der er andre der hjælper dig. Hvis de ikke vil, må du tvinge dem til det, f.eks. ved at gribe fat i den forreste persons ben, så vedkommende heller ikke kan undslippe. Så er i nemlig 2 imod løven.

  Men dette gruppe-overlevelsesinstinkt kommer til kort i bare lidt mere moderniserede samfund.

  Jødedommen er egentlig det ældste eksempel på “janteloven”. Det hedder dog ikke Janteloven – det hedder Biblen. Oprindeligt var de nomader, og levede ret beskedent af køer, får og geder i højlandet. Mod kysten og lavlandet havde man de ikke-nomadiske folk, som var kendetegnet ved at spise svinekød, og de var meget mere velhavende pga. handelsruter. Nomaderne levede jo nærmest i en ørken, eller på anden vis ikke et særlig godt sted.

  Så jøderne definerede sig simpelthen ved ikke at spise svinekød, fordi det gør “de andre” og ” ‘vi’ gør ikke”. Forbuddet mod svinekød har rødder i denne gruppementalitet.

  Det er en dum, en komplet åndssvag mentalitet, der burde udryddes i folks hjerner.

  Vi ser den også i Danmark hos f.eks. Dansk Folkeparti (og mange andre partier) når de taler om nationalisme og nationalfølelse, ikke fordi de kan eller vil påpege noget specielt ved Danmark – det er f.eks. ikke velfærdsstaten der kendetegner nationalfølelsen. Det er en skide fødselsattest!

  Medmindre du selv har opnået noget eller er stolt på andres vegne af det de har opnået, så giver gruppestolthed ganske enkelt ingen mening. Jeg er stolt af mine bedsteforældre og forældre, fordi de kæmpede for velfærdsstaten i sin tid. Jeg er stolt af de ting jeg selv laver af hobbies. Jeg er glad for at være født i et land med en velfærdsstat. Jeg vil ikke bo andre steder end i Danmark.

  Men stolt af at være dansker – kun fordi jeg er dansker? Nej, det kommer ikke til at ske.

  #9

  Drixx
  Bruger
  3.124 indlæg
  Offline

  Opfør dig ordentligt.

  Smil, det er federe end at tude.

  Og vendsyssel>resten

  Cirka

  Et helt almindeligt fyr

  #10

  kongkim
  Bruger
  16.304 indlæg
  Offline

  #8 Haha det var utroligt meget du kunne få ud af en roman, eller copy/paste et eller andet sted fra på nettet

  Im nobody, and as we all know.. nobody is perfect.

  #11

  mediumaevum
  Bruger
  510 indlæg
  Offline

  #10 – Jeg har ikke copy-pasted noget somhelst. Det er mine ord, mine ord alene.

  Men det jeg kan henvise til, vil være et stort sammensurium af dokumentarudsendelser om emnet – dels fra History, NGC, BBC mfl. Og så et utal af tykke bøger og artikler om emnet.

  Viden = taget fra min hukommelse (fra ovenstående “studier”).
  Skriv = mine egne ord, frit fra min hukommelse om emnet.

  Du er velkommen til at tjekke efter selv.

  #12

  kongkim
  Bruger
  16.304 indlæg
  Offline

  #11 Naah det går sq nok, det ændre alligevel ikke på min holdning til det

  Im nobody, and as we all know.. nobody is perfect.

  #13

  Octo
  Bruger
  1.243 indlæg
  Offline

  #5 Aldrig lyve – altid fortælle sandheden. Det er i hvert fald en løgn
  Er enig at man som udgangspunkt skal fortælle sandheden, men alle kommer ud i gråzoner en gang imellem hvor de fleste nok vælger ikke at fortælle sandheden alligevel.
  Fx når man vil skåne børn.
  Mathilde på 4 kommer og vil tale om nisser og julemand – så er det lidt svært at sige de ikke findes i virkeligheden og ødelække hendes søde illusion. Eller når et skilsmissebarn spørger om mor og far hader hinanden.
  Når du holder fri fra nuværende arbejde for at gå til jobsamtale andet sted.
  Find selv på flere – der er mange situationer.

  #14

  Kwanza
  Bruger
  5.520 indlæg
  Offline

  #13 Enig. En person der aldrig lyver er ganske enkelt et røvhul, som det ville være umuligt at være sammen med. Langt de fleste løgne er små og uskyldige og slet ikke nogen vi tænker over, og de har kun til formål at kunne komme overens med andre mennesker. At #5 aldrig lyver er løgn. Alle lyver.

  #15

  Mart33N
  Bruger
  3.235 indlæg
  Offline

  1. At behandle andre som man gerne selv vil behandles / tag hensyn
  2. Se tingene fra andres vinkel
  3. Vær nysgerrig og udvikl dig
  4. Bryd reglerne

  Jeg har – personligt – rigtig ondt at mennesker der lever deres liv til punkt og prikke efter regler. Der er masser af regler man som voksent menneske sagtens kan omgås her og der, uden at det har de massive konsekvenser som nogle individer forestiller sig.

  Btw: regler != loven

  Google

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 40 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.