lørdag, maj 25, 2019

Danske vs. udenlandske dokumentarer

Daily Rush Debat Film & TV Danske vs. udenlandske dokumentarer

 • Dette indlæg indeholder 19 kommentarer, har 10 deltagere og blev senest opdateret af  DsJ for 3 måneder siden.
 • Forfatter
  Emne
 • #0

  mediumaevum
  Bruger
  164 indlæg
  Offline

  Jeg er vant til at se udenlandske dokumentarer om historie, videnskab mv. og de udenlandske kanalers dokumentaristiske tilgang til emnerne savner jeg også i dansk TV.

  Hvis f.eks. en dansk dokumentar skildrer værten gående fra A til B, så går værten helt bogstaveligt hele vejen – uden klipning – fra A til B. Det gør det ufatteligt langtrukkent at se på.

  Udenlandske dokumentarer skærer det mere ind til benet, og viser f.eks. værten gående op ad trapperne til en borg, KLIP – og så hører vi ham fortælle om borgen.

  I danske, typisk for TV2’s lokal-TV, vises værten gående hele vejen! Alle hundrede meter!

  Det er SÅ trættende at kigge på.

  Desuden dvæler de danske lokal-tv-stationer alt for meget over tingene, naturen osv. De udenlandske dokumentarer går mere direkte til sagen, eller i det mindste til historien.

  Hvornår lærer danske TV-producenter af udlandet? Det kan da ikke være så svært at klippe og skærer det overflødige fra og gøre udsendelserne mere seervenlige?

  Dogmefilmen ER fortid. Kom videre!

  Eksempler på danske og udenlandske dokumentarer sat op imod hinanden:

  TV2 Bornholm’s Borgenes Ø (2016).

  vs.

  Discovery Channel’s Battle Castle (2012).

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 19 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  Uranos
  Bruger
  1.948 indlæg
  Offline

  Hmm jeg har ikke indtryk af der er forskel… der findes et hav af dårlige udenlandske dokumentarer .. . . Og hvor fokus bliver lagt er vel en smags sag. Om det fx er naturen der bliver filmet eller historien der ligger bag naturen eller turen derud eller . .

  Alle har deres særheder,,

  #2

  Emilsa
  Bruger
  10.837 indlæg
  Offline

  Ikke at det sådan lige kan overføres på danskeforhold – men du vil måske finde den her interessant

  “The Scandinavian Eddas and Sagas thunder with cosmic horror, and shake with the stark fear of Ymir and his shapeless spawn; whilst our own Anglo-Saxon Beowulf and the later Continental Nibelung tales are full of eldritch weirdness.” — H.P. Lovecraft

  #3

  StultusX2
  Bruger
  4.738 indlæg
  Offline

  Øh, budgetter spiller måske ind? Men la’ væ’r og se dansk doku. WIN!

  My TIE! My nimble coffin!
  En snarligt uddøende Single-Player, der "skal tage sine piller og sætte sig ned bag i bussen"..

  #4

  mediumaevum
  Bruger
  164 indlæg
  Offline

  #1 – Helt klart, der er masser af skod-dokumentarer fra udlandet. Men det er nu mit generelle indtryk at udlandet generelt er bedre til at klippe deres film, end danskerne er.

  Jeg sad flere gange og undrede mig over dokumentaren “Borgenes Ø” fra TV2 Bornholm, hvornår de mon kommer videre, til pointen? En udenlandsk dokumentar ville aldrig få værten til at spørge 2 amatørarkæologer med 50 meters afstand imellem – uden klipning – om de har fundet noget (som de alligevel ikke har).

  I udlandske dokumentarer ville det være: Værten spørger den ene arkæolog: “Hvad har du fundet?” svar: “Jeg fandt det og det, og det fortæller dit og dat om denne tid osv.” – hvis de ikke har fundet noget, bliver det slet ikke vist i filmen.

  Desuden ville de klippe oftere end danskerne gør. Danske dokumentarer ligner jo mere amatør-hjemmevideoer sammenlignet med udlandets.

  #5

  mediumaevum
  Bruger
  164 indlæg
  Offline

  #3 – Ja, en mulighed er at lade være med at se dansk TV. Men man kunne også gøre opmærksom på det helt åbentlysende, og spørge om andre lægger mærke til samme fejl.

  Måske kan der blive lagt “folkeligt pres” på danske TV-producenter for at lave bedre TV, hvem ved

  Budgetter spiller en rolle, men når de nu alligevel er igang med at klippe, så kan jeg ikke forestille mig det tager ret meget mere af budgettet. Så meget drejer det sig heller ikke om. Dansk TV klipper jo, de klipper bare forkert, på en amatøragtig måde man finder hos hjemmevideoer.

  #6

  Stormtrooper
  Bruger
  781 indlæg
  Offline

  Sammenligner du seriøst alle udenlandske dokumentarer med dokumentarer fra TV2’s lokalstationer og konkluderer derudfra, at alle danske dokumentarer er dårlige?

  Jeg ved ikke om jeg skal grine eller græde.

  The floor's made for dancin' - you can tell by the lights

  #7

  mediumaevum
  Bruger
  164 indlæg
  Offline

  #6 – Jeg sammenligner klippemetoden. Ikke længden, filmkvaliteten, rekonstruktionerne mv.

  Har man råd til at lave rekonstruktioner af borge, så har man også råd til at klippe filmene ordentligt.

  I danske lokal-TV-dokumentarer ville de komme meget længere med færre minutters varighed af top-kvalitets-videoklip end deres nuværende 30 langtrukne (for meget) dvælende minutter.

  #8

  Killerring
  Bruger
  1.602 indlæg
  Offline

  #6 Hvor mange udenlandske lokalstation dokumentarer har du set?

  Swiggety swooty, getting to dat booty.

  #9

  SturmW-Ghost
  Bruger
  12.011 indlæg
  Offline

  https://www.dr.dk/bonanza/serie/413/danmark—storhed-og-fald/11346/danmark—storhed-og-fald-13-slaget-paa-reden

  Piet

  Edit
  #4
  Nu skal vi vist lige huske at have med, at der er tale om bornholmere – Tingene foregår klart i et andet tempo på solskinsøen.

  "In Hoc Signo Vinces" - "What was, What is, Will be once again" - Praise be to your glory, and from your decline a lesson should be learned. ZeroCool: "Jeg skal ikke gøre mig til dommer på andres færden".

  • Denne kommentar blev ændret for 3 måneder siden af  SturmW-Ghost.
  #10

  mediumaevum
  Bruger
  164 indlæg
  Offline

  #9 – TV-MidtVest gør det samme, ihvertfald i dokumentarserien om fæstebønder, omend knapt så udtalt, men der er stadig lidt af det.

  DR (Danmarks Radio) har også til tider en kedelig tendens med det, men det er blevet meget bedre med tiden. Deres nye Historien om Danmark er klart i international kvalitet hvad angår måden de har klippet på og fortalt historien.

  #11

  Emilsa
  Bruger
  10.837 indlæg
  Offline

  #4 – Altså, jeg kunne sagtens leve med hvis alt var i søren ryge tempo

  #10 – Historien om Danmark begår den utilgivelige fejl ikke at have en hel episode om Jernalderen før vikingetiden. Det er til grin

  “The Scandinavian Eddas and Sagas thunder with cosmic horror, and shake with the stark fear of Ymir and his shapeless spawn; whilst our own Anglo-Saxon Beowulf and the later Continental Nibelung tales are full of eldritch weirdness.” — H.P. Lovecraft

  • Denne kommentar blev ændret for 3 måneder siden af  Emilsa.
  #12

  Stormtrooper
  Bruger
  781 indlæg
  Offline

  #7 Men i din overskrift konkluderer du at alle danske dokumentarer er dårlige og det gør du på et meget tyndt grundlag for du refererer kun til TV2’s lokalstationer, hvilke vi lynhurtigt kan blive enige om laver skoddokumentarer. F.eks. TVMV’s dokumentarer om livet om natten på de danske arbejdspladser. Av, hvor kan man falde i søvn til det lort.

  Men hvad med de dokumentarer af ekstremt høj kvalitet som DR leverer?

  #8 Ingen, så vidt jeg ved. Hvad har det med sagen at gøre?

  Edit: Sendte denne post før jeg havde set de sidste par indlæg.

  The floor's made for dancin' - you can tell by the lights

  • Denne kommentar blev ændret for 3 måneder siden af  Stormtrooper.
  #13

  mediumaevum
  Bruger
  164 indlæg
  Offline

  #11 – Det kunne jeg ikke. Jeg skal helst have pointerne serveret med det samme, gerne så kort og præcist som muligt. Kan ikke fordrage gamle dokumentarer (heller ikke fra udlandet), f.eks. dem fra 90’erne eller 80’erne eller før, fordi de er så langtrukne – dvs. fortæller alt for lidt over meget, meget MEGET lang tid.

  Dét som en moderne udenlandsk dokumentar kan præsentere og forklare i samme dybde (uden fancy grafik og virtuelle rekonstruktioner, men udelukkende gennem værten og klippemetoderne) tager højst 2 minutter.

  I en tilsvarende gammel dokumentar om samme emne – eller en dansk lokalstation’s dokumentar i anno 2019 – tog det dem 10 minutter ekstra at fortælle nøjagtigt det samme. Ikke fordi de havde mere at sige, for de sagde ikke så meget dengang. Næh, de dvælede alt for meget over tingenes tilstand.

  Gem den dvælen til seerens egen bevidsthed EFTER filmen er forbi. Og kom videre!

  #14

  mediumaevum
  Bruger
  164 indlæg
  Offline

  #12 – Da jeg skrev overskriften var jeg godt klar over den var gal. Det var derfor jeg skrev så mange forklarende ord i selve oplægget, for at redegøre for hvilke dokumentarer der er dårlige, og hvorfra de kommer, og hvorfor jeg mener de er dårlige.

  Ting, som man ikke kan få med i en overskrift, som skal være kortere end en twitter-besked. Det er altså ikke alt, som kan koges ned til Twitter-beskeder.

  #15

  mediumaevum
  Bruger
  164 indlæg
  Offline

  Essensen af det jeg prøver at sige er, at hvis man skal præsentere noget viden på en korrekt måde, er det bedst at gøre det så kort og præcist som muligt, uden dvælen, og gerne med en mere “speedy” måde at sige tingene på.

  F.eks. som denne vært her:

  Dét er den optimale måde at præsentere viden på.

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 19 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.