torsdag, december 3, 2020

Hjælp til valg af bundkort

Daily Rush Debat Hardware Hardware Hjælp til valg af bundkort

Viser 8 kommentarer - 1 til 8 (af 8 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  archfrog
  Bruger
  36 indlæg
  Offline

  1. Strømforsyning til RTX 3080 anbefales af NVIDIA at være mindst 750 watt.

  2. SSD ville jeg personligt overveje Samsung i stedet for Intel. Samsung plejer at være en del hurtiger end Intel. Men måske det bare er en præference.

  3. RAM ville jeg nøjes med 16 GB. Jeg har selv en 4 GB ramdisk og alligevel er 16 GB nok (selvom der kun er 12 GB til programmer). Jeg havde 32 GB i et halvt år, men kom aldrig i nærheden af at bruge det. I min optik er det bedre med 16 GB ultra-hurtig (f. eks. CL14) RAM end 32 GB sløvere RAM. Bare husk at købe to blokke ram (f. eks. 2 x 8 GB) så du aktiverer dual-channel, hvilket giver en marginal hastighedsforbedring (vistnok et par procent).

  4. Jeg har selv et X570 MB, men B550 (med passende BIOS) skulle være fint til de fleste. Den største forskel er, at X570 understøtter to M.2 SSD’er, hvor B550 kun understøtter en (B550 understøtter selvfølgeligt også et stort antal SATA SSD’er). Hvis du påtænker at have to M.2 SSD’er i, så er X570 vejen frem. Men det bruger (uvist hvor meget) mere strøm end B550 og har også en blæser på boardet som B550 ikke har (jeg tvivler på at man kan høre forskel).

  5. Hvilket specifikt bundkort du skal vælge, kan jeg ikke hjælpe dig med. Men måske en anden DR’er kommer dig til hjælp med dette Jeg plejer selv at købe Asus, men jeg tror faktisk at de andre, såsom MSI og Gigabyte, har indhentet Asus for år tilbage, så det er bare at finde et board der understøtter det du skal bruge (Wifi, BIOS update via USB).

  I was born a small white mouse in a faraway galaxy but was abducted by aliens who made me into what I am now. I miss my tail.

  #2

  Deadmeat
  Bruger
  7.518 indlæg
  Offline

  #0: Som #1 beskriver mht. valg af bundkort så afhænger svaret en del af dine (fremtidige) forventninger til PCIE 4.0 enheder du skal bruge i systemet. Hvis du forventer kun at skulle bruge 1 grafikkort + 1 M.2 disk med PCIE 4.0 indtil du er færdig med bundkortet, så er B550 vejen frem.

  Fordelen ved B550 bundkort er at du slipper for en chipset blæser (en ting mindre der kan fejle), VRM er generelt mindst ligeså gode som på X570 bundkort og så vil du typisk få flere tilslutningsmuligheder (USB porte, etc.) og f.eks. Wifi oveni, for de samme penge eller billigere end et tilsvarende X570 bundkort.

  Der er ingen forskel på hvor hurtigt din computer kører imellem de to chipset.

  Jeg selv har gjort op at B550 var optimalt og kører nu med dette bundkort fra Gigabyte. Der er rigtig mange tilslutningsmulighede, indbygget Wi-Fi og Bluetooth + gode installationspladser til M.2 diske. Jeg valgte det netop også fordi det kan USB bios flashes, som du efterspørger.

  Mht. RAM så er 16 GB nok til langt de fleste spil i dag, men hvis du holder dig til max 3600 MHz moduler så er prisen for 32 GB stadig overkommelig. Som #1 er inde på så gå ikke for meget på kompromis med CL rating. Den må ikke blive for høj i fht. modulernes clock frekvens. Den typiske anbefaling er 3200 MHz CL14 eller lidt hurtigere: 3600MHz CL16.

  Jeg har selv købt de her banditter og de virker perfekt ud af boksen med XMP profil med min Ryzen 5000 CPU. Der er rigeligt med alternative modeller at vælge imellem. Kig evt. på bundkort producentens certificerede RAM moduler liste for det bundkort du vælger. Ikke et must, men så ved du i hvert fald at den specifikke model er testet og fundet til at virke.

  "Whose kitty litter box did I just shit in?"

  #3

  ice_boy
  Moderator
  13.717 indlæg
  Offline

  #0 Jeg har lige ændret din overskrift til noget mere sigende.

  #4

  Deadmeat
  Bruger
  7.518 indlæg
  Offline

  #0: Jeg kan tilføje om bundkort: De fleste af producenterne har både gode og dårlige X570 bundkort. Med dårlig mener jeg at en række modeller har problemer med VRM med at de bliver meget varme, hvilket ikke er godt. Så anbefalingen er helt klart at finde et par ordentlige anmeldelser af de bundkort du kredser om, og se at I hvert fald dette ikke er et problem. Bl.a. Hardware Unboxed, Der8auer og Gamers Nexus har lavet test af VRM på udvalgte X570 og B550 bundkort.

  "Whose kitty litter box did I just shit in?"

  #5

  Nass
  Bruger
  2.174 indlæg
  Offline

  Jeg har også en Intel 660p 1TB, og den kører upåklageligt, men den er kun på 50% kapacitet (500gb lige nu)

  Hell, it's about time

  #6

  photon
  Bruger
  942 indlæg
  Offline

  x570 har PCIe 4.0 imellem CPU og chipsettet. B550 har “kun” PCIe 3.0. x570 har 8 10 Gbit USB porte, hvor b550 “kun” har 2. På 550 kan NVMe sekventiel performance være påvirket, hvis disken sidder på chipsettets PCIe. Spørgsmålet er så om man kan mærke det real-life (nok ikke)

  Hvis du har mange sata diske i dit system, eller gerne vil have flere NVMe diske, eller har brug for mange hurtige USB porte, så x570.

  Meen, hvis du ikke har brug for det, så er b550 alt rigeligt, og så slipper du for den nederen blæser de fleste x570 boards har.

  #7

  lythje
  Bruger
  84 indlæg
  Offline

  Tak for hjælpen alle sammen og for de gode råde. Jeg valgte det samme bundkort som Deatmeat. Jeg var inde og se flere test og alle var meget positive omkring det bundkort. Jeg fik bestilt det hele igår, jeg valgte dog kun 16 gb. Det eneste jeg mangler nu er en strømforsyning. Jeg var inde og læse nogle test og den her fik en god rating, men den er også ret dyr. Er der andre jeg skal kigge på?

  https://www.proshop.dk/Stroemforsyning/EVGA-SuperNOVA-850-G5-Stroemforsyning-850-Watt-135-mm-80-Plus-Gold-certified/2859575

  #8

  Deadmeat
  Bruger
  7.518 indlæg
  Offline

  God fornøjelse med det nye udstyr, jeg kan anbefale at kigge lidt på denne video når du skal USB flashe bundkortet. Det er bl.a. vigtigt at omdøbe bios filen som han gør. Manualen er ikke alt for tydelig om processen.

  Tomshardware er er ikke så imponeret af 750 W udgaven af den PSU du har fundet der. Tror du betaler for meget i fht. hvad du får. PSU markedet er lidt af en jungle desværre. Corsair og Seasonic har bl.a. gode modeller (men også mindre gode). Kan dog se lige nu på Pricerunner, at der åbenbart er meget udsolgt af deres 850W modeller pt.! Gad vide om det er alle de nye ejere af RTX 3000 grafikkort og Ryzen 5000 CPU’er, der har støvsuget msrkedet….

  "Whose kitty litter box did I just shit in?"

Viser 8 kommentarer - 1 til 8 (af 8 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.