mandag, juli 13, 2020

Blive bedre til at skrive

Daily Rush Debat Bøger Blive bedre til at skrive

 • Forfatter
  Emne
 • #0

  gari
  Bruger
  399 indlæg
  Offline

  Leder efter bøger der kan hjælpe mig med at blive bedre til at kommunikere på skrift.

  Jeg laver ofte grammatiske fejl, da jeg aldrig fandt det nødvendigt at lære alle reglerne. Så det kunne være rart med en bog der også tog udgangspunkt der, men også hvordan man bedst bygger sætninger op, så det er nemt for læseren at læse, og fremstår professionelt.

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 25 i alt)
 • Forfatter
  Kommentarer
 • #1

  MaskDupants
  Bruger
  1.746 indlæg
  Offline

  Du kan jo starte med, at udskifte “da” med “fordi” …

  #2

  zyrix
  Bruger
  391 indlæg
  Offline

  .

  #3

  brwnx
  Bruger
  3.609 indlæg
  Offline

  Start med grammatik inden du sigter efter at skrive mere professionelt…

  Læs det med småt

  #4

  Yasha
  Bruger
  951 indlæg
  Offline

  #1 Det er ikke en fejl. Ubrugeligt råd.

  #0 Jeg tror den mest effektive metode til at bedre din skriftlige fremstilling er at få nogen, hvis råd du stoler på, til at læse dine ting igennem og rette/kommentere på det. Jeg tror det er vanskeligt at blive god kun ved selvhjælp – men man kan selvfølgelig luge ud i de værste fejl. Der findes et utal af grammatiske værker, hvis det er det, der trækker – men det kan være lidt vanskeligt at læse, hvis man ikke er vant til det.

  #5

  JT
  Bruger
  2.318 indlæg
  Offline

  #0 Jeg vil anbefale dig at læse tekster på et så højt niveau, du kan forstå. Hvis du samtidig skriver et referat af teksterne, så lærer du lynhurtigt grammatikken og de sproglige finurligheder. Du kopierer en hel del af de formuleringer du støder på, og derved udvikler du dit eget sprog. Så skal du selvfølgelig bare læse tekster inden for det “sprog” du gerne vil imitere.

  Just kidding God tirsdag

  #6

  MaskDupants
  Bruger
  1.746 indlæg
  Offline

  #4

  Du har ret. Teknisk set er det ikke en fejl. #0 spurgte ind til hvordan han nemmere kunne kommunikere på skrift, ikke om hvad der var rigtigt. “Da” er ikke et ord der bliver brugt i nutids dansk, men alligevel sniger det sig ind i skriften. Vi bruger “fordi” når vi lever i 2013, ikke “da” fra 1900.
  Reglen er, at alle de steder hvor du kan udskifte “da” med “fordi” skal du gøre det. Det eneste tidspunkt “da” giver mening er ved et bindeord, som fx “dengang da”, og som du nok kan se så hvis du indsætter “dengang da” i hans sætning, så giver det ikke mening.

  #7

  Bunzai
  Bruger
  5.313 indlæg
  Offline

  Jeg synes hellere, du skal skrive “eftersom”.

  #8

  Anonym 2.042 indlæg
  Offline

  #6 I mange tilfælde er fordi talesprog, så det er i grunden et ret dårligt råd, du kommer med der.

  #0, #5 er inde på noget af det rigtige. Læs, læs, læs og læs så lidt mere. Jo mere du læser, jo bedre bliver dit eget skriftsprog.

  Derefter kan det, som #4 også er inde på, være en god ide at få feedback på det, du skriver. Det kan eventuelt være en du kender, eller også kan du prøve lykken som gratis arbejdskraft for en af de mange netbaserede medier. De lokker tit med feedback i stedet for løn. Jeg ved ikke om Dailyrush gør det så meget i det, men det var eventuelt et sted at starte.

  Det ville i øvrigt hjælpe, hvis du kunne fortælle, hvad du har i sinde at skrive. Er det dine rapporter i Rambøll, som skal være bedre? Vil du lave nyheder? Eller er du i gang med at lave et Twillight Fanfic-site?

  #9

  Kochie
  Medlem
  19.510 indlæg
  Offline

  Grammatik: Gitte Luk: Styr kommaet. Bedste bog til den slags, cirka nogensinde set!

  #10

  PqT
  Bruger
  33 indlæg
  Offline

  da, fordi, eftersom. siden, idet..

  Same shit. Jeg ved ikke hvor du har det fra #6, men lad være med at give råd du ikke har styr på. Du kommer faktisk med et ubrugeligt råd, _da_ det kan forvirre manden endnu mere. Eneste grund til at skifte mellem de nævnte synonymer, er at det kan få sætningen til at lyde bedre. Eller at undgå at skrive “fordi” “fordi” i hver linje, som en klovn.

  kilde
  http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=da&select=da,3

  #11

  forsberg94
  Bruger
  30 indlæg
  Offline

  Skriv jævnligt.

  #12

  Muspelheim
  Bruger
  1.205 indlæg
  Offline

  Lad være med at søge fremstillingen af sætninger som kendt fra breve med det offentlige som afsender.

  Det første jeg fik af vide, da jeg startede som elev i den offentlige administration, var at lade være med at skrive så satans “fint”. De personer jeg skrev til, havde det svært nok i forvejen med at læse love og paragraffer.

  #13

  MaskDupants
  Bruger
  1.746 indlæg
  Offline

  #8, #10

  I kan være velkomne til, at tage den diskussion med min gamle gymnasielærer. Jeg tager hellere råd fra en, som har over 25 års erfaring med emnet, mod nogle IT-børger på internettet.
  Hvis man har brug for at skrive “da” og “fordi” i hver enkelt sætning så er man godt nok dårlig til at kommunikere, så jeg ved ikke hvad du har gang i, #10.

  FYI er “da” en datids betegnelse i en situation som kun er sket én gang. “Da” bruges ikke i flertals betegnelser. Vi må gå ud fra at OP har i flere tilfælde valgt at afvise muligheden for at lære grammatik, derved er “da” ikke rigtigt at bruge. Google det evt, og så vil i kunne forstå at “Da” ikke passer i hans sætning, og det som i skriver i jeres posts, er en gang bæ.
  Hvis han havde skrevet “Da jeg ikke” i stedet for “Da jeg aldrig”, så ville det være en anden snak.

  #14

  gari
  Bruger
  399 indlæg
  Offline

  #2+#9
  Takker. Som #3 skriver, så er det nok bedst jeg får det basale på plads før jeg går videre.

  Takker for alle andre brugbare råd. Jeg vender tilbage til denne tråd, efter jeg mener jeg behersker det basale godt nok.

  #15

  BraXiz
  Bruger
  4.153 indlæg
  Offline

  #13
  Ligemeget om det er rigtigt eller forkert at bruge da, så kan man undre sig over at du spiller smart, med at rette teksten fra en mand der indrømmer han ikke er god til at skrive. Det hjælper ham jo på ingen måde. Han søger bøger på området, og ikke specifikke råd, og det er mere til for at fremvise den egen viden, end egentlig hjælp.

Viser 15 kommentarer - 1 til 15 (af 25 i alt)
 • Du skal være logget ind for at kommentere på dette indlæg.