Selvom mange er spændte på næste fase af landets genåbning i morgen, så håber vi her på Daily Rush, at I også er bare en anelse spændte ved tanken om, at det atter er blevet søndag aften, og dermed tid til den ugentlige søndagsspiller. I dag falder snakken på spoilers.

For nogle uger siden kunne vi fortælle, at nøglepunkter fra historien i The Last of Us Part II var blevet lækket, og havde spredt sig hastigt på det store internet. Mange af dem der fandt de lækkede oplysninger, oplevede at hele pointen med at købe spillet faldt til jorden, enten fordi de nu ikke kunne se frem til overraskelserne, eller slet og ret vurderede at spillets udvikler Naughty Dog havde trådt i en retning, som ikke ræsonnerede med deres forventninger. Andre blev ekstra opmærksomme på deres egen færden på internettet, i håb om at undgå uintenderet at blive udsat for selv samme viden, da længslens glæde ikke skulle lide et knæk.

Jeg er blandt dem, som ikke aktivt har opsøgt disse spoilers, fordi jeg ønsker en helt og aldeles jomfruelig første gennemspilning. Det kommer dog ikke til at ske for mig. Jeg kender ikke til de eksakte detaljer, men “takket være” kommentarer til dækningen af netop den historie, både her på Daily Rush og andre gamingsites, har jeg desværre en viden, som jeg hader at være i besiddelse af.

Det er min oplevelse, at brugere som kender detaljerne omkring historien i The Last of Us Part II, har overbevist sig selv om, at hvis man holder sin beskrivelse vag nok, så kan man fortælle alt hvad man ved, i en slags selvindbildt “kodesprog”. Sandheden er dog en ganske anden, for dem der endnu er uindviede.

(Nedenstående er opdigtede eksempler og altså ikke konkrete spoilers for bestemte spil)

Selv den mindste kommentar kan suge al spilglæde ud af de første 40 timer med et spil. Hvis du glæder dig til næste post-apokalyptiske gamingeventyr, hvor meget luft går så af ballonen, hvis du på forhånd ved at moralen omhandler global opvarmning, fordi en eller anden lige skulle smide en kommentar i stil med “Wasteyard Zombies 3 siger vi skal passe på planeten”?

Hvor stort et indtryk gør en venskabelig forbindelse mellem to figurer i Boomer Brothers IV, hvis du på forhånd ved at én af parterne dør, udelukkende på baggrund af en henkastet kommentar som “Fædre kan åbenbart ikke tåle at blive skudt i X kropsdel”?

Jeg hader, at jeg kender til, hvad jeg må formode er, det overordnede emne i The Last of Us Part II. Jeg hader mindst lige så meget, at den viden fandt vej til mig, via netop sådan en henkastet kommentar her på Daily Rush. Den pågældende kommentar er sidenhen blevet slettet, men det nager mig at det overhovedet var nødvendigt, af ren og skær respekt for dem, som glæder sig til at se hvad mange års benhårdt arbejde munder ud i.

Betragt derfor denne søndagsspiller som et raseriudbrud og en bøn. Hold alle kommentarer om specifikke spoilers for dig selv, uanset hvilket spil der er på tale og hvor vage termer du tror du kan benytte dig af. Ét forkert ord kan spolere et længe ventet helhedsindtryk, og du bliver med god sandsynlighed lagt for had, i længere tid end du bryder dig om.

Når det så er sagt, hvad er så jeres forhold til spoilers? Opsøger I dem på eget initiativ, eller bevæger I jer lige så forsigtigt rundt på nettet som jeg gør, når I glæder jer til et nyt spil?

14 KOMMENTARER

 1. Jeg har det ligesom dig at historie præget spil skal være spoiler fri … Da jeg hørte last og us 2 leaked har jeg simpelthen ikke turde åben nogle nyheder med det.

 2. Helt enig! Spoilers for the NO!

  Må dog sige at siden du (Chrism) fik gjort mig til anmelder her på DR, har jeg fået skærpet min evne til at undgå at lave dem. Det håber jeg i ihvert fald. Jeg tror simpelthen ikke jeg ville kunne komme mig over græmmelsen ved at have spoilet et spil som jeg anmelder.

  Og som du nævner, så er det især de historiedrevne spil, der skal omgærdes med rettidig mystik!

 3. Har det præcis som dig! Jeg så også en kommentar her på sitet som gjorde at jeg lige tænkte hvad fanden er nu det for noget? Og for første gang fik jeg en negativ oplevelse i forbindelse med det spil jeg ellers glæder mig mest til…. Dog er jeg stadig helt sikker på det bliver fantastisk, men det går mig alligevel på at vide dette om spillet.

 4. Jeg forstår din frustration, men ligefrem lave en søndagsspiller over emnet er efter min mening en overreaktion..

  Lækkede spoilers får deres eget liv online, hvad end det er spil, film, serier eller hvad der sker i næste afsnit af Robinson ekspeditionen.

  Har vi egentlig ikke et spoiler tag på DR?

  Jeg har forskånet mig selv ved slet ikke at læse nyheder om TLOU pt. 2., efter jeg læste om lækket, så min gennemspilning blir – indtil videre – spoilerfri

 5. #6 – Jeg slutter af med at tage “spoilers” op som et generelt emne – hele TLoU-fortællingen skulle blot fungere som et aktuelt oplæg, til at tage en snak om hvordan andre har det med spoilers. Jeg har skam fået spoilet andre spil (og film og serier), men TLoU var bare mest aktuel.

  Jeg mener du har ret i, at der er en måde at lave spoiler tags i kommentarer og i forum, men jeg kan dælme ikke huske hvordan det fungerer … Det skal jeg da lige læse op på.

 6. En anden interessant debat indenfor samme emne er spørgsmålet “hvornår er det ikke længere en spoiler?”

  Det siger sig selv at når ting ikke er udgivet endnu, filmen ikke er kommet til DK endnu eller lign. så er man indenfor spoilergrænsen, men der er jo nogen der mener at hvis blot man ytre noget som en anden person ikke ved så er det en spoiler.

  Der må også være en slags tidsrum hvor man ligesom siger ok nu er det ikke at spoile længere nu burde alle der er super interesserede allerede have oplevet/set det, fordi det jo er en meget fin linje imellem det med man super gerne vil tale om det man har oplevet, og det at spoile.

  Det gørt sig også gældene på arbejde f.eks. hvis man har set en ny film der er kommet, hvis nu den har gået i biffen i over 1 måned må man så gerne tale om det eller skal man spørge alle i rummet om de har set den eller har tænkt sig at se den.

  Hvor går grænsen?

 7. #9 Hvis man nu selv går ind i en tråd der omhandler et spil EFTER det er udkommet, så må det næsten forventes at der kan være spoilers.(i hvert fald til en grænse)

  Det er dog nemt at holde sig fra en sådan tråd!

 8. #9 Vil helt klart mene, at der er en udløbsdato for spoilere. Tag Star Wars, f.eks. Hvis man ikke har set dem, kan man selvfølgelig blive spoilet, men de har så også været en del af populærkulturen i over 40 år, så det er lige optimistisk nok at håbe på at undgå.

 9. #10 jeg tænker også mere på hvis nu der er en tråd f.eks. der omhandler lad os sige spil A, og så der f.eks. er en der siger noget i stil med “ja det er ligesom spil b der sker der også det her som minder lidt om”

  Så har man jo potentielt spoilet men det kan jo være spil b har været ude i lad os sige 3 måneder.

  Det er sådan lidt en gråzone nogen gange synes jeg.

 10. hader spoiler generelt.
  men man kan nok ikke komme uden om de er her.
  Men spoiler varsle skal komme men der skal være så lang plads under så man ikke risikere at læse videre, lige efter ordet spoiler. tit på facebook skrives der bare spoiler, og udenmellemrum så kommer resten. det er skod. da man ikke kan når at “smutte” igen.