Endnu en vindblæst weekend lakker mod enden. Det er blevet søndag aften, mørket er faldet på og det betyder som altid Søndagsspilleren lige her på Daily Rush.

Sidste uges Søndagsspiller handlede om genren teksteventyr, som var stor i hjemmecomputernes barndom, men siden da er gået i de fleste gameres glemmebog. Aftenens emne ligger i direkte forlængelse af teksteventyrerne, men det er en genre, der har klaret tidens tand en smule bedre: Point and click adventures.

Genren går tilbage til 80’erne, hvor den blev gangbar i takt med at maskinerne fik bedre grafik og lyd. Hvor teksteventyrerne var baseret på ren tekst, havde point and click eventyrerne grafik, animationer og musik. Man interagerede med spillet ved at pege og klikke – selvom mus på det tidspunkt ikke var særligt udbredte.

Nogle af de allerførste point and click-spil, som stadig har klassikerstatus den dag i dag, blev udgivet af Lucasfilm Games. Titler som Maniac Mansion, Day of the Tentacle og Zak McKracken and the Alien Mindbenders definerede genren, og gjorde spildesignere som Tim Schafer og Ron Gilbert berømte.

I takt med at 8-bit blev erstattet af 16-bit og senere PC, blev Lucasfilm Games ved med at udgive klassiske titler som The Secret of Monkey Island (igen Tim Schafer og Ron Gilbert), Indiana Jones and the Fate of Atlantis og Sam & Max: Hit the Road. Men et andet firma havde også godt fat i point and click: Sierra On-Line.

Op gennem 80’erne udgav Sierra On-Line en lang række klassisk point and click-spil. Gamere, der har nået en vis alder, nikker nok genkendende til titler som King’s Quest, Police Quest, Space Quest og Gabriel Knight. Og så var der lige Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards… et spil som vistnok skulle være ret frækt, men som i praksis ikke rigtig var det.

Point and click som genre aftog i popularitet med tiden, men modsat teksteventyrerne udkommer der faktisk stadig nye titler kommercielt i dag. Tim Schafer og Ron Gilbert har begge udgivet nye spil i det 21. århundrede. Broken Age (Schafer) og Thimbleweed Park (Gilbert) blev i øvrigt finansieret via Kickstarter, som er en ret ideel platform for den type nicheprojekter.

Jeg vil også mene, at genren i nogen grad lever videre hos f.eks. Telltale Games (som sjovt nok blev grundlagt af gamle LucasArts-folk) og i spil som Ace Attourney-serien og Ghost Trick: Phantom Detective. Point and click har faktisk også fundet et nyt hjem på mobil og tablets. Og endelig kan man selvfølgelig stadig spille alle de gamle klassikere.

Har I et favorit point and click-spil, kære Daily Rush’ere?

20 KOMMENTARER

 1. Toonstruck.:) Jeg opdagede det, fordi jeg så det omtalt i et Tips & Tricks-blad (inden man bare fandt koder og guides på nettet). Sidenhen fik jeg fingre i det, og jeg har vel gennemført det en håndfuld gange. Klassiker.:)

 2. Day of the Tentacle har jeg vist gennemspillet 3 gange. Den sidste gang i den remakede version. Det må være min favorit.

  Er Telltale Games i øvrigt ikke stoppet/nedlagt?

 3. Day of the Tentacle er stadig all time favorit og jeg finder det stadig frem i ny og nå for at spille det (nu i super fantastisk remaster version). Må have gennemført det 6-8 gange efterhånden

  Derudover favorittter:
  – Monkey Island 1
  – Monkey Island 3
  – Full Throttle
  – Thimbleweed Park

 4. Hej Deadmeat,

  Nej det tror jeg ikke. Vidste vidst godt det var muligt. Har det forresten i remastered version, så det er jo bare at komme i gang, og derved slå to fluer med et smæk.

 5. @nickell du bliver virkelig nødt til at få det gennemført en dag – Det er et episk sjovt spil med mange gode hovedbrud

  @hunterseg ja helt klart – se at tag hul på det og DOTT er simpelt hen så flot restaureret og med fuld respekt for originalmagerialet. Ikke som de her lettere fejltolkede remasters af Monkey Island 1+2.

 6. Har været igennem alle Monkey Island 1, 2 og 3 var klart de bedste, men stadig fin sjov i 4’eren og “5”eren som er episodisk.
  Spillede Maniac Mansion heeeelt tilbage på Nintendo ved en kammerat. Mindes at vi ringede til Nintendo-linjen, for at få tips til at komme videre? Det fandtes , ikk?
  Prøvede at komme i gang med Grim Fandango, men det fangede ikke helt så meget som det andet, men vil sige mine bedste spil oplevelser ligger næsten i PaC genren. Tænker jeg skal prøve Thimbleweed Park – det ser Old School ud. Er der andre anbefalinger udover Day of the Tentacle?

 7. larry 1 var mit allerførste pc spil møde.mener året var 1988/89. jeg har spillet alt point and click adventure. jeg har ikke spillet alt fra sierra da de har udgivet ufatteligt meget ukendt adventure spil.

  kan i huske codename : iceman til amiga? det spil + monkey 1 var det første adventure jeg så til amiga. synes det var ufattelig blæret at codename iceman havde syntetisk speech man kunne slå fra og til. og musikken i monkey island 1 var alt for vild. det var vist i 1989/90.

 8. i gamle dage ville jeg have anbefalet gabriel knight 3 men idag er gfx virkelig elendig og spillet er fyldt med bugs. men hold fast en atmosfære og stemning det spil har. ville så meget ønske at de lavede en HD remake af netop det spil.

 9. Monkey Island 3! Har nok gennemført det et 2-cifret antal gange efterhånden og samler det stadig op med et par års mellemrum til en nostalgisk rerun

 10. #10: @nobzy jeg kan varmt anbefale Full Throttle også, der ligeså er en Lucas Arts titel. Det er udgivet i remaster for nylig og skal helt klart opleves i den flot opdaterede version. Bonus info: Spillets skurk er stemmelagt af Mark Hamill.

  #12: @knaseren Larry 1 var også det første spil jeg prøvede da vi fik PC. Lettere grænseoverskridelse oplevelse som 11 årig Lærte til gengæld en masse engelsk af at spille det!

 11. #16 oh yes… bare intro’en var noget af det vildeste, jeg nogensinde havde set… musikken og det hele gik op i højere enhed.
  Får det stadig fysisks dårligt når jeg tænker tilbage på den “skildpadde” der skulle samles.

 12. Indy(4) Fate of Atlantis er min #1! Altså: COME ON! Hele 3 “veje” i et spil fra 1992!!

  #18 YUP! Sad fast i månedsvis. MÅ være, det der fremmed planet(moon logic?) logik noget