Velkommen indenfor i varmen! En uge og en weekend mere er fløjet afsted, og før man anede det, er det blevet søndag aften. Det er dog ikke kun skidt, for det betyder nemlig også, at det er blevet tid til den ugentlige Søndagsspiller på Daily Rush.

I aften handler Søndagsspilleren om Stadia, Googles bud på streaming af spil, som går i luften i den kommende uge. Det er en teknologi, der har skabt en masse debat i gamerkredse.

Og lad mig lige starte med at slå en ting fast: Nej, streaming af spil over nettet er ikke en ny idé. Gaikai (senere PlayStation Now), OnLive, GeForce Now m.fl. har allerede prøvet idéen af med varierende grader af succes.

Dét, jeg ser som det nye her, er at Google står bag. Modsat alle tidligere aktører har Google allerede cloudinfrastrukturen på plads på planetær skala, har haft det i årevis og få eller ingen har deres erfaring med at drive og skalere den infrastruktur.

Et kig ind i et Google datacenter.

Af den grund mener jeg, at Stadia bliver en lakmusprøve for om streaming af spil kan fungere endnu, eller om det skal pakkes ned et par år længere, før en ny spiller gør forsøget. Hvis Google ikke kan få det til at spille i 2019, ved jeg ikke, om andre kan.

Om Stadias forretningsmodel så er den rigtige eller ej, ser jeg egentlig ikke som så vigtigt igen. Hvis teknologien rent faktisk fungerer, og gamerne tager Stadia til sig, skal markedet nok skubbe betalingsmodellen i den rigtige retning. Men det er så til gengæld også et stort hvis.

Derudover synes jeg, at der er et par misforståelser omkring Stadia, som dukker op under de hyppige debatter om teknologien. Det er vigtigt at være bevidst om, at Stadia ikke er for alle. At en dedikeret PC gamer, der bygger sine maskiner selv og løbende finjusterer og pusler med dem, ikke er interesseret i Stadia, betyder ikke, at produktet ikke er relevant.

Hvis man overvejer Stadia for at spille f.eks. Red Dead Redemption 2, er det forkert at tro, at det er et valg mellem RDR2 på enten Stadia, en konsol eller en high-end gaming PC. Det kan lige så vel være et valg mellem Stadia eller slet ikke. Både en konsol og en PC (især PC’en) er en dims mere i dit hjem, der skal vedligeholdes, repareres og støves af.

Fra den hardcore PC gamers perspektiv, er der ikke noget valg, men ser man på den samme situation fra en bare lidt anden vinkel, kan Stadia meget vel være et reelt alternativ. Altså stadig forudsat, at det rent faktisk fungerer som lovet.

Det helt store spørgsmål er selvfølgelig stadig, hvordan Stadia performer i praksis på en helt almindelig internetforbindelse. Er latency og controller lag på et niveau, der er til at leve med? Det får vi heldigvis meget snart en masse konkret viden om, når Stadia når ud til forbrugerne i næste uge.

En anden bekymring handler om, at Google i tidens løb har nedlagt en stribe projekter, der ikke klarede sig godt nok. Hvad sker der med de spil, man har betalt for på Stadia, hvis Google vælger at trække stikket på et tidspunkt? Det mangler vi stadig et godt svar på fra Google.

Et tredje kritikpunkt har handlet om support af mods i Stadia. Mods er selvfølgelig ikke lige relevante for alle spil, men for en titel som f.eks. Skyrim vil mange nok mene, at mods er uundværlige. Heldigvis bekræftede Google tilbage i september, at Stadia vil komme til at supporte mods. Lige nu er der dog ingen detaljer overhovedet om hvordan, det kommer til at fungere. Jeg tror dog godt, vi kan regne med, at det bliver noget med et centralt katalog af godkendte mods, man kan vælge fra.

I morgen mandag besøger vores egen Chrism Google for at sidde ned med Stadia for første gang. Jeg glæder mig rigtig meget til at læse hans indtryk!

8 KOMMENTARER

  1. Hvis man stadig kunne få Founder’s Edition, så ville jeg måske springe på nu. Men ellers venter jeg.:) Hvis Cyberpunk og Baldur’s Gate viser sig at være fremragende spil, så vil jeg overveje at spille dem på Stadia. Spillene kommer sandsynligvis ikke til Switch (med mindre Switch Pro eller lignende er kommet), jeg har ikke haft en brugbar gamer PC i ca. 10 år, og jeg skal ikke umiddelbart have hverken PS5 eller Xbox 720. Så hvis ellers Stadia fungerer, så tænker jeg, at det vil være et fint og billigere alternativ.

  2. Jeg finder “ideen” om ikke at skulle ud og investere i dyr hardware for at spille det seneste spil med lækker lir tiltalende. Så såfremt Stadia fungerer tilfredsstillende, så er jeg klar til at springe på.

    Dog skal udvalget af spil kraftig forøges hurtigst mulig ellers dør det jo.

  3. God perspektivering PBT.

    Jeg kan bekræfte dit synspunkt om, at tjenesten er interesant for den målgruppe som ikke gider beskæftige sig med hardware, men blot ønsker “gaming-som-utility”. Jeg er en del af denne gruppe og har bestilt FE. Glæder mig til at se, om teknikken virker i praksis