Velkommen til den ugentlige Søndagsspiller – vores faste mødested på Daily Rush hver søndag aften!

I nat kl. 3 gik vi over til vintertid, så sommeren er nu helt officielt slut. Det er dog ikke udelt en dårlig ting. Dels betød det en times ekstra søvn i nat, og dels er efterår og vinter lig med mere tid inden døre og dermed mere tid til gaming \o/

Selv om vi i øjeblikket er ramt af en del forsinkelser af store AAA-titler, mangler man som gamer typisk ikke nye spil at spille. Kigger man samtidlig lidt bagud i de forskellige platformes bagkataloger, bliver udvalget af spil enormt.

I aften vil jeg kigge rigtig langt tilbage på et stykke dansk spilhistorie. Vi skal faktisk helt tilbage til de tidlige 80’ere og ét af de første danske computerspil til PC, nemlig Kaptajn Kaper i Kattegat (i daglig tale bare Kaptajn Kaper).

I Kaptajn Kaper sejler man rundt i Kattegat i 1800-tallet, kæmper med andre skibe, handler og udforsker farvandet. Spillet minder i opbygning lidt om Sid Meier’s Pirates!, der dog først udkom nogle år efter i 1987.

Kaptajn Kaper blev skrevet i programmeringssproget BASIC af Peter Ole Frederiksen, som desværre døde for nogle år siden. Spillets danske kildekode har været tabt, men det er nu lykkedes Allan Christophersen fra Det Kongelige Bibliotek, som arbejder med bevaring af danske spil, at fremskaffe den i samarbejde med Peter Ole Frederiksens to sønner:

Det hele ligger nu på GitHub, hvor du kan læse den omkring 3½ årti gamle kode, hvis du interesserer dig for den slags. Hvis du bare gerne vil prøve spillet, skal du nok have fat i DOSBox eller lignende. Der findes dog en genvej i form af en browserversion af Kaptajn Kaper.

11 KOMMENTARER

 1. Hvad er vintertid?:) Den times ekstra søvn gælder i øvrigt ikke for dem af os, der har små børn…

  Anyways, cool at få sådan et stykke historie smidt på nettet til evig bevarelse.:)

 2. Det er super fedt at spillet er blevet reddet på den måde! Simpelt hen det vildeste nostalgi trip og se screenshots – sad som 10 årig og spillede det på en 8086’er – lige nok til at trække spillet i roligt tempo 😂

 3. Wauw… et af de første spil jeg spillede kan huske jeg synes det var sindsygt svært at sejle ind i nogen af havnene xD og træls hvis man havde glemt at købe mænd og rendte ind i en troppetransport man lige troede man kunne true til overgivelse med kanoner xD

 4. Et helt igennem fantastisk spil for sin tid.
  Har spillet det virkelig meget som knægt og kommer nok også til at hygge mig en smule med det nu

 5. Shit alle de timer jeg har brugt i det spil.

  Havnene kunne være skide svære at komme ind i, og der var ingen nåde, ramte du så var du død og alt tabt.. No save game

 6. #2 Det understreger egentlig meget godt hvor svært bevaring kan være. Det var sådan set rent held, at der dukkede én op, der havde disketterne liggende. Før eller siden ville de være blevet smidt ud under en flytning eller lignende. Der er et vindue for de helt gamle ting, som på et tidspunkt lukker permanent.

  Det er ret spændende, og noget vi kommer til at dække mere på DR.