Den resterende weekend skal efterhånden måles i timer, men før mandag morgen for alvor begynder at lure på horisonten, skal vi selvfølgelig lige nå Søndagsspilleren – vores faste mødested på Daily Rush søndag aften.

Inspirationen til aftenens Søndagsspiller kom fra Nickell, som i forummet tidligere på ugen skrev: “Mass Effect 1-3 er pensum for alle gamere.” For det fik mig til at tænke: Hvad består pensum egentlig af? Eller med andre ord: Hvilke spil repræsenterer det ypperste indenfor vores hobbys forskellige genrer?

Det spørgsmål lugter selvfølgelig lidt af kulturkanon, men jeg kan egentlig ret godt lide Nickells ord “pensum”. Det er mindre prætentiøst og understreger samtidig, at de her spil er lektier; dem skal man bare kende.

Men det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, at samle den liste. Meget lettere sagt end gjort. Jeg har gået og tænkt over nogle titler og er landet her:

 • The Elder Scrolls V: Skyrim (RPG)
 • Minecraft (sandbox)
 • DOOM (2016) (FPS)
 • Starcraft II (RTS)
 • Grand Theft Auto 5 (action/open world)
 • World of Warcraft (MMORPG)

Der mangler helt klart genrer her. Og ingen tvivl om, at The Witcher 3 lige så godt kunne repræsentere RPG, Counter-Strike: Global Offensive FPS osv. Men her kommer I ind i billedet, kære Daily Rush’ere.

Hvilke spil synes I, er pensum? Kom med jeres bud og tanker i kommentarerne og så laver vi den færdige liste sammen og giver den det officielle Daily Rush-stempel.

P.S. Billedet “Old School textbooks” herover er taget af Rina Pitucci og licenseret under CC BY-ND 2.0.

15 KOMMENTARER

 1. Siden jeg nu er inspiration for denne spiller (no pun intended), så vil jeg da gerne lige fortælle, hvordan jeg konstant lokker mine elever til at spille spil i mine historietimer. Når vi gennemgår 2VK er det selvfølgelig BF1942, som vi spiller, mens lidt OpenRA er ren hygge. Er det 1VK, så spiller vi Valiant Hearts. Jeg tager gerne imod flere bud til mit historiepensum…

  On-topic: Kan man komme udenom Half-Life som FPS? Jeg var stor fan af 1’eren, og selvom jeg ikke brød mig om 2’eren, så anerkender jeg det som et banebrydende spil.

  En anden diskussion, som vi også har i danskfaget; hvor længe kan et litterært værk tåle at være relevant kanon/pensum? Der blev skrevet gode bøger i det 20. århundrede, ligesom der blev lavet gode spil, men t

 2. Hvis T.E.S. hedder det altså: Morrowind! Ik’ IV og V! De er rpg-light-sandkasse-spil

  Jeg prøvede engang med Civilization 1!?? Må bare erkende at GYM-elever ER: Grafik-luderer HELE banden og det uanset køn! Os’ når det gælder historie. (RAHSGU!!)

  …eller at: Jeg allerede ER for gammel ;-D

 3. Jeg tager lige pensumlisten efter genre (eller fag om man vil):

  Adventurespil:
  Monkey Island 1+3
  Day of the Tentacle

  RTS:
  Command & Conquer (originalen)
  Total Anihilation
  Company of Heroes
  Star Craft 2

  Strategy:
  Total War Napoleon
  Colonization
  UFO Enemy Unknown

  RPG:
  Diablo 2
  The Witcher 3
  Mass Effect 1+2,(3’eren lader vi som om ikke findes)
  Baldurs Gate 2
  Fallout 3

  FPS:
  Half Life 2
  Crysis 3
  CoD 4
  Battlefield 3

  Diverse:
  X-Wing Alliance
  DIRT Rally
  Project Cars 2
  Flight Simulator X

 4. For mig har spil som Mass Effect slet ikke nok år på bagen til at være skelsættende. Det har spil som HoMM 3, Diablo 2 og StarCraft 1 til gengæld. Det er imponerende, at de stadigvæk har masser af aktive spillere, fora og banedesignere. Det siger jo bare noget om deres bundsolide design.

 5. Tetris (Puzzle)

  Selv med flere årtier på bagen er det vel unægteligt stadig kongen inden for genren.

  Og så sidder Mario vel ret tungt på både 2D og 3D platformer.:)

 6. Final Fantasy VII (JRPG)
  Portal (evt. 2’eren) og The Witness (Puzzle)
  Mario 64 (Platformer)
  Metal Gear Solid (til PS1)(Stealth/Action)

  Det er sgu altid fedt at tænke tilbage på tidligere storhedstider i gaming 😁

 7. Interessant spørgsmål om noget kan blive for gammelt eller være for nyt til at være pensum.
  Oplevede det tit igennem skolen at jeg syns det var for gammelt stof der blev gennemgået, men når jeg tænker tilbage tror jeg bare det var alderen der var skudt forkert, altså hvis det var kommet et par år senere havde det nok været okay.

  Så min konklusion er nok ikke så overraskende, pensum variere mellem aldersgrupperne:D

 8. @pbt grunden til at @nickell mistede sidste del af sin besked er vist i øvrigt at der er tegn begrænsning i kommentarer. Har selv fået hakket det sidste af beskeder uden varsel før. Hvis jeg har ret, så kunne det være lækkert med en tegn tæller når man skriver

 9. Warlords 2 deluxe fra 1995 var proppet med features som var foran sin tid ifht. konkurrenterne, HoMM spillene kom godt efter det, men for mig er det Warlords 2 der tager 1. pladsen for turbaserede strategispil på sådan en liste.

 10. Monkey Island-serien burde være pensum.

  Quake var mit første indblik i programmering, når man i konsollen kunne eksekvere diverse filer til key-bindings, cheats men også ændre på gravity og alt muligt. Det var en sjov måde at lære det på.

 11. Siden det Dailyrush, var inden over Quake3.dk, ja før det blev til det vi kender i dag. Så kan det vel ikke være uden dette.
  Quake serien, især Quake 1 og Quake 3. Ellers er jeg med på det mest her ellers.