Velkommen tilbage til Søndagsspilleren – vores faste mødested hver søndag aften lige her på Daily Rush!

Tilbage i efteråret sidste år kiggede vi i en Søndagsspiller på dokumentarfilm om spil. Vi kom frem til, at der er nogle rigtig gode film i den kategori, man som gamer både kan og bør investere sin tid i.

I aften kunne jeg godt tænke mig at tale om en relateret genre, nemlig spillefilm baseret på computerspil. Det er en kategori, der i tidens løb ikke har fået meget respekt, og skal man være helt ærlig over for sig selv, er det ikke uden grund.

Sammenlignet med dokumentarfilmene om gaming er der en helt anden ratio mellem gode og dårlige titler. I nogle tilfælde har filmene været så ringe, at de er blevet legendariske i sig selv. Super Mario Bros., anyone?

Wait, what?!

Der er ingen tvivl om, at der har været mange stinkere og at der har været tilsvarende langt mellem de gode titler. Der er dog undtagelser. Detective Pikachu, f.eks., har både klaret sig godt i biograferne og fået ganske hæderlige anmeldelser i medierne.

Jeg mener dog også, at der er en anden faktor i spil. Rotten Tomatoes samler filmanmeldelser på tværs af alle typer medier. Men nogle af de film, vi taler om her, vil uundgåeligt have mere værdi for biografgængere, der allerede er godt inde i den spilverden, filmen handler om.

En film som Duncan Jones’ Warcraft fra 2016 har 28% positive anmeldelser på Rotten Tomatoes. Og hånden på hjertet: Det er heller ikke nogen fantastisk film. Men jeg vil vove den påstand, at hvis man er fan af Warcraft-spillene, er den bedre end hvad man ellers finder med 28% på Rotten Tomatoes.

Den noget brogede historie har faktisk heller ikke afholdt filmselskaberne fra at blive ved med at forsøge. Der har lige været en ny Tomb Raider-film, en Rampage-film med The Rock og der er en stribe andre film på vej: Sonic the Hedgehog (2020), Uncharted (2020), Mortal Kombat (2021) og Minecraft (2022).

Over til jer, kære Daily Rush’ere! Hvilke film baseret på computerspil vil I anbefale? Og hvis I har set en ekstraordinært dårlig én, så lad os endelig få den med også

9 KOMMENTARER

 1. Synes 28% er højt sat for den omtalte film. Så det meste af den forleden.

  Desværre bliver det en mææææh til de fleste spilfilm jeg har set

  DOOM som jo her på siden er i top 3 over mest betydningsfulde FPS. Synd at dette ikke blev udnyttet til noget bedre)
  Resident evil

  Final fantasy

 2. Silent Hill er god. Den kan ses af alle, men der er nogle referencer, man kun fanger, hvis man har spillet spillene.:)

  “Men jeg vil vove den påstand, at hvis man er fan af Warcraft-spillene, er den bedre end hvad man ellers finder med 28% på Rotten Tomatoes.”

  Det kan man sige om stort set alle film. Hvis man er fan af kildematerialet, genren, hovedrolleindehaveren eller lignende, så kan man som regel altid tilføje nogle procenter.:)

 3. Jeg har i mange år kørt faste årlige filmaftener med film baseret på eller relateret til computerspil, så jeg er lidt unikt i stand til at belyse dette emne.

  I forhold til direkte adaptations af spil til film er der stort set ikke noget godt at komme efter. Det bedste man normalt kan håbe på er film der er campy fun. F.eks. har vi Rampage fra 2018, der er en decent dum actionfilm med kæmpedyr der smadrer byer. Den må absolut ikke forveksles med Uwe Bolls serie af Rampage film, som man skal holde sig så langt fra som muligt, hvilket i øvrigt også gælder samtlige af hans adaptations af spil, der alle lyder meget sjovere i koncept end de egentligt er (House of the Dead har erstattet special effects med klip af zombier der bliver skudt fra arkade-spillet. BloodRayne, en kvindelig vampyr/vampyrdræber burde være svært at gøre kedelig, men han formåede det. Selv In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale trækker tænder ud, på trods af tilstedeværelsen af både Jason Statham og Ron Perlman).

  Nej de egentlige guldgruber findes i tre kategorier:
  Først er der film der er så ringe at de bliver sjove. De fleste kender måske charmen ved Mortal Kombat eller Street Fighter, men få har hørt om den fantastiske Onechanbara The Movie (Chanbara Beauty herhjemme), der er en fuldstændigt overdreven og dum film om halvnøgne damer der grafisk myrder zombier – Fuldstændigt som i spilserien den er baseret på, men med effekter der virkeligt formår at skrabe bunden. Den er klart anbefalingsværdig hvis man vil sætte sig med nogle venner.

  Anden kategori er film der ikke decideret er baseret på computerspil, men snarere bruger computerspil som et gennemgående tema. Det giver lidt mere bevægelsesfrihed, og har ført til både egentligt gode film, som Wreck-It Ralph og David Cronenbergs fantastiske body-horror virtual reality film eXistenZ, men også til masser af low-budget genrefilm, hvoraf jeg særligt kan anbefale How to Make a Monster fra 2001, hvor en gyserspils AI vækkes til live af et lynnedslag og besætter en motion capture dragt der begynder at dræbe sit hold af udviklere. BrainScan er en anden klassiker indenfor Virtual Reality undergenren.
  Som bonus kan jeg her lige nævne den fantastiske anime film Summer Wars, der er baseret på et plot som instruktøren tidligere havde brugt i den første Digimon film af alle ting (som blev noget beskåret for at flette den sammen med film nummer to udenfor Japan), men så blev omskrevet uden Digimoner, til et plot om en løssluppen gambling AI der via en online social media platform begynder at pille ved livsvigtig infrastruktur… Og som så i øvrigt er en feel-good tegnefilm om menneskelige relationer.

  Sidste kategori falder nok lidt udenfor hvad de fleste tænker når man snakker video game adaptations, men det viser sig at det faktisk ER muligt at lave rigtigt solide værker baseret på computerspil, hvis vel at mærke at det er plot-drevne og ikke action-baserede computerspil. Det er noget besynderligt hvor mange film baseret på fighting games vi har fået, når der er tonsvis af fantastiske point-and-click adventure spil som ville være meget bedre egnet til det store lærred. Japanerne syntes dog at have luret det, og to af de bedste anime serier nogensinde er direkte baseret på spil, nemlig via Visual Novel genren. Herfra har vi fået både RomCom serien Clannad og Clannad: After Story (sidstnævnte er den 12. højest ratede anime på MyAnimeList), samt sci-fi tidsrejse serien Steins;Gate (#2 på MyAnimeList) og gyser serien When They Cry.

 4. En fil. Som max payne er jo et mester værk som skal ses….

  Bare lige så man kan se h irdan man ikke skal gøre det. De havde næsten et manus fra start og alligevel fucker det aå megeg op som man kan. Det er som om de har spillet spillet og synes bullettime er det fedeste… det smadrer de så. Historien er dårlig og skuespillet er ligeså.

  Den nye doom er decideret ringe og hvor skal en kvinde pludselig være the marine???

  Synes personligt at den første doom er fin og silent hill er fed. Resident evil 1 og 2 er gode og så stikker den serie lidt af…

 5. #3 Tak for at dele en yderst informativ kommentar

  #4 Synes egentlig også Resident Evil var okay, men enig i at kæden hopper af på et tidspunkt.

 6. Jeg har rantet om det før (https://twitter.com/Duffadash/status/1194670930229956608), men jeg er faktisk rimeligt ked af valget med at fikse Sonics design i den kommende film.
  Det var helt sikkert det rigtige valg. Sonic var frygtindgydende. Lige til at få mareridt af, hvilekt næppe var intentionen i en ellers “safe” plat komediefilm med Jim Carrey i rollen som Jim Carrey (men klædt ud som Eggman).
  Ikke desto mindre ærgrer det mig. Med undtagelse af et par undtagelser (Sonic Mania bl.a.) har moderne Sonic spil været en lang række af skuffelser og fejltrin. Det har resulteret i at de resterende Sonic fans i det store hele lugter af autisme og tendenserer til at sexualisere det blå pindsvind og hans venner, eller at skrive furry udgaver af sig selv ind i Sonic universet, hvilket nåede si

 7. Jeg synes at Warcraft var en udmærket action fantasy film, drastisk bedre end meget andet lort jeg har set i dén genre. Det gør min kæreste også. Ingen af os spiller WOW eller andet Warcraft-agtigt, det er faktisk kun mig som en sjælden gang i mellem spiller computerspil i det hele taget.

  Vi håber at der kommer en toer