En regnvåd og blæsende søndag aften er mere reglen end undtagelsen i øjeblikket. Men så meget desto mere grund til at sidde tørt og varmt inden døre med en kop af sin foretrukne varme drik. Det er blevet tid til Søndagsspilleren – vores faste mødested søndag aften lige her på Daily Rush!

I tidligere Søndagsspillere har vi kigget på et par spilgenrer, som engang blomstrede men i dag er helt eller delvis forsvundet. I dag vil jeg gerne tale om en, der stadig står stærkt: Role-playing games eller i daglig tale RPG’er.

RPG-genren går helt tilbage til de første hjemmecomputere med spil som Ultima-serien, The Bard’s Tale, Pool of Radiance osv. 90’erne gav os Planescape: Torment, Ultima Underworld, Baldur’s Gate-serien, Icewind Dale, de to første The Elder Scrolls-spil og rigtig mange andre klassiske titler.

Videre ind i nullerne fortsatte The Elder Scrolls med Morrowind, Oblivion og Skyrim. Bioware gav os Mass Effect- og Dragon Age-serierne og polske CD Projekt Red kom på banen med The Witcher-spillene, som indtil videre er kulmineret med kæmpesuccesen The Witcher 3: Wild Hunt fra 2015.

Det nye årtusind bragte også et andet fænomen med sig: Crowdfunding gennem sites som Kickstarter. Det har ført til en række nye RPG’er som Pillars of Eternity, Torment: Tides of Numenera (en åndelig efterfølger til Planescape: Torment) og Larian Studios’ Divinity: Original Sin-serie.

Og ser vi på 2020 er ét af årets ubetinget mest ventede spil et RPG: Cyberpunk 2077 fra CD Projekt Red. De kommende år byder også på en stribe ekstremt spændende titler: Baldur’s Gate 3, Path of Exile 2, Diablo IV, Pathfinder: Wrath of the Righteous, The Elder Scrolls VI, Elden Ring, Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, Dragon Age IV og mange andre.

Så ja, der udkommer stadig masser af gode RPG’er. Måske kan man endda gå så vidt som til at sige, at vi befinder os i en ny guldalder for RPG-spil? Det vil jeg rigtig gerne høre jeres holdning til, kære Daily Rush’ere. Og hvis I har en god anbefaling til et RPG, så lad os endelig høre den i kommentarerne også.

P.S. Billedet “Dice” herover er taget af James Bowe og licenseret under CC BY 2.0.

15 KOMMENTARER

 1. Glæder mig så meget til Cyberpunk 2077. Ellers har jeg faktisk ikke spillet RPG spil så meget igen. Det har mest været FPS spil, men de er sgu meget gode, om end de tager tid.

 2. Synes også Fallout spillene fortjener Honorable Mention i hvert fald 😊 Startede på serien med Fallout 3 og har også hældt utallige timer i det (lidt uretfærdigt) udskældte Fallout 4. Masser af fed RPG i de spil også.

  Vil til gengæld vove pelsen og sige at jeg syntes ES IV Oblivion og til dels Skyrim var lidt skuffende (løber hurtigt væk). Skyrum blev kedeligt og for nemt til sidst, plus for meget rinse and repeat til min smag. Foretrækker RPG der er mere historiedrevet – med The Witcher 3 som det ypperste eksempel.

  Glæder mig rigtig meget til Cyberpunk 2077 og Baldurs Gate 3. Tænker at det bliver nye klassikere på hver deres måde.

 3. Så meget gerne, at der kom mere Knights of The Old Republic.. meeen med Disney ved roret, så sker det næppe.. venter stadig med længsel på det næste bare tilnærmelsesvis ok SW spil.

 4. Jeg har gennemført Cat Quest her i weekenden. Det er måske det bedste RPG, jeg har spillet i år.

  Det er måske også det eneste indtil videre.:D

 5. #4 Også det ja.. Men bryder mig generelt heller ikke om, at Disney dræbte alt der hedder bøger og tegneserier. De gamle SW spil holder stadig 100%, men har ikke set et i nyere tid siden SW Galaxies som kunne noget særligt.

 6. Bethesda og Bioware bør have en stor tak. De holdt RPG genren i live, mens mange andre firmaer ikke troede på det. Nu skal de bare finde tilbage til deres rødder igen, og droppe alt det multiplayer pjat.

 7. Jeg ville rigtigt gerne se mere Fallout, men desværre kom der kun Fallout og Fallout 2

  Ud over det, så tror jeg faktisk kun det er Mass Effect spillene jeg aldrig har fået taget mig sammen til at spille af de nævne spil. Af en eller anden årsag, så fanger settingen mig bare overhoved ikke.

  Desværre er tiden med rollespil ved keyboardet begyndt at glide lidt ud, så jeg er langt bagud med listen. Jeg har haft Vampyr liggende i lang tid og er først rigtigt kommet igang med Pathfinder: Kingmaker indenfor den sidste måned, hvilket er sjovt når jeg ellers er stor fan af Pathfinder bordrollespillet og spillet det næsten hver uge med mine venner.

 8. Nævner Vampire: Bloodlines 2 men ikke Werewolf: Earthblood på trods af at de er fra nøjagtig samme tabletop RPG setting (World of Darkness) og begge kommer i 2020

 9. #12 Jeg tror ikke jeg har hørt om “Werewolf: Earthblood” før, det må jeg lige kigge lidt på

  Men man må formode, at flere kender til Vampire: Bloodlines 2, især på baggrund af sin foregænger.

 10. Vampire er mere mainstream ja, Werewolf er lidt mere niche. Desværre.

  Men de er begge fede spil. World of Darkness er gigantisk, jeg blev meget overrasket da jeg fandt ud af det fordi jeg troede også i starten kun at det var Vampire: The Masquerade.

  De 3 store er Vampire, Werewolf og Mage. Der er et helt slæng af “mindre” spil i samme univers så som Wraith, Demon, Hunter, Mummy, Changeling… og flere jeg ikke lige kan huske fra toppen af hovedet.