Både Sony og Microsoft er godt i gang med at lade op til den kommende konsolgeneration, ved at fremvise hvad deres respektive maskiner kommer til at byde på. I dag har Microsoft dog affyret en af de største kanoner i deres arsenal ved at annoncere købet af Zenimax og Bethesda Softworks. Hvis de to navne ikke siger dig noget, så kan det være at spiltitler som The Elder Scrolls, Prey, Starfield, Doom, Quake, Dishonored og Wolfenstein gør.

Reelt betyder det, at Microsoft nu ejer studierne bag disse stortitler såvel som rettigheden til udgivelserne fra dem. Annonceringen kom direkte fra Xbox-chefen Phil Spencer på Xbox’ hjemmeside:

“Today is a special day, as we welcome some of the most accomplished studios in the games industry to Xbox. We are thrilled to announce Microsoft has entered into an agreement to acquire ZeniMax Media, parent company of Bethesda Softworks.”

Ifølge et Tweet fra gamingjournalist Jason Schreier, har Microsoft gravet dybt i lommerne for at få handlen i hus. Intet mindre end svimlende $7,5 milliarder har skiftet hænder, for at give Microsoft nogle afsindigt stærke kort på hånden til den kommende konsolgeneration.

Betyder det konsoleksklusivitet?

Ifølge annonceringen er første skridt at få samtlige udgivelser fra Zenimax og Bethesda gjort tilgængelige via Xbox Game Pass. Lige så uventet som selve annonceringen, er det heller ikke til at sige, hvad dette betyder for kommende spil under udvikling. Det virker som en absurd tanke, at for eksempel Starfield og The Elder Scrolls VI ikke skulle finde vej til PlayStation 5 og ligeså med fremtidige udgivelser af Doom og Wolfenstein.

Jeg ville lyve, hvis jeg påstod at der ikke var et eneste sammenligningsgrundlag mellem Doom Slayer og Master Chief.

At dømme ud fra formuleringen fra Spencer, tyder det dog ikke på, at der er grund til bekymring for de kommende PS5-ejere. Der er en gennemgående formulering flere steder i indlægget, som giver udtryk for at både Bethesda og Xbox ønsker at give så mange spillere som muligt en mulighed for at spille disse yderst ventede titler. Se blot nedenstående citater derfra:

“Over the years I’ve had many deep conversations with the creative leaders at Bethesda on the future of gaming and we’ve long shared similar visions for the opportunities for creators and their games to reach more players in more ways.”

“All of their great work will of course continue and grow and we look forward to empowering them with the resources and support of Microsoft to scale their creative visions to more players in new ways for you.”

“A plan that is the fulfilment of a promise, to you the Xbox player, to deliver the most performant, immersive and compatible next-generation gaming experiences, and the freedom to play blockbuster games with your friends, anytime, anywhere.”

Hvis disse udtalelser ikke betyder, at kommende Bethesda-spil også udkommer til PlayStation 5, så vil jeg umiddelbart mene, at man med rette kan kalde Microsoft for “hyklere”. Men mon ikke de har råd til sådan en titel med dette opkøb.

At kalde hele historien for opsigtsvækkende er intet mindre end en underdrivelse. Xbox’ dedikation til at holde gamingfanen højt mærkes tydeligt nu, især med tanke på at forudbestillinger for Xbox Series X er lige rundt om hjørnet.

I har allerede fanget historien i vores forum, hvor debatten og spekulationerne er godt i gang.

6 KOMMENTARER

  1. Eksklusivitet sucks, men jeg kan virkelig ikke se nogle argumenter for at de kommende Zenimax-titler skulle blive udgivet på Playstation. Så skulle det som minimum være med et par års delay.

  2. Så er det godt man har en PC

    Microsoft mangler nogle powerhouse udviklere til at sikre dem i næste generation, det er fint med noget balance på den front.

    Jeg skal dog stadig have en playstation og ingen xbox, men jeg abonnere på Gamepass Ultra,. så MS for også penge fra mig.