Her til aften dansk tid har Apple fjernet Epic Games’ Fortnite fra deres App Store. Spillere, der allerede har Fortnite på deres iPhone eller iPad, kan stadig spille det, men spillet kan altså lige nu ikke længere hentes via App Store.

Apples træk kommer efter Epic Games slog en feature til, der gør at betalinger går udenom Apple. Ifølge App Stores betingelser skal Apple ellers have 30% af alle in-game betalinger. Det er Epic godt trætte af og de har derfor taget sagen i egen hånd.

At Apples svar ville være at fjerne Fortnite fra App Store, er ikke kommet bag på Epic Games; de stod nemlig klar med et 62 sider langt sagsanlæg mod Apple:

Kernen i sagen er Epics påstand om at Apples praksis er konkurrencebegrænsende. Søgsmålet vil givetvis blive fulgt nøje, da Epic Games bestemt ikke er de eneste, der er utilfredse med Apples betingelser.

40 KOMMENTARER

 1. Men hvorfor skulle Apple ville have Fortnite på app store, hvis de ikke tjener penge på det? Jeg er med på, at Apple er slemme, onde osv., men det er vel ikke så sært, at de gerne vil tjene penge. Ud fra hvad jeg lige har set på FB, så tager Apple ikke umiddelbart et større cut end flere af de andre.

 2. Klart de vil tjene – det vil alle jo. Det må man også gerne, især i USA

  Sagen går bare på at de er blivet så store at det strider mod gældende antimonopollovgivning at fastlåse deres ufatteligt mange brugere uden nogen valgfrihed mht AppStore (og de 30% tax) samt at bruge Apple som payment processor. Det er ingvert fald Epics påstand. Blive spændende at følge.

 3. Det her kan vel bedst kaldes for et stunt. Epic forsøger at skaffe mest mulig ammunition i deres anklage om monopol og konkurrencebegrænsning fra Apples side.

 4. Så vidt jeg ved har fortnite aldrig ligget på Google Play store. På androids har man muligheden for at installere ting fra Nettet og det gjorde Epic for at undgå at dele med Google.

 5. #9 – Epic har deres egen konkurrent til Steam og Microsoft Store, og har ingen problemer med at distribuere Fortnite på pc. Via Epic Game Store kan Epic tage alle pengene selv, når der bliver solgt skins osv. i Fortnite.

  Det er min forståelse, at Apple kræver 30% af alle former for salg, som sker gennem en app, der kan downloades via App Store.
  Jeg antager, at satsen er det samme via Play Store.

  Ved iphones er der kun én vej frem, og det er gennem App Store. Epics anklage går på, at Apples opførsel er et misbrug af deres monopol. Eftersom at Apple, åbenbart, ikke kræver 30% af deres egne apps, så tror jeg ikke, at Apple nødvendigvis skal føle sig sikre her.

  På Android kan apps godt nok sideloades, men et argument kunne være, at sideloading ikke på nogen måde kan sidestilles med adgang til Play Store, og derfor misbruger Google også deres monopol.

  Eftersom det er milliardærer mod milliardærer, så kan det være svært at have medlidenhed med nogle af parterne, men rent konkurrenceretligt virker det ret spændende.

 6. #12 jeg har svært ved at se argumentet mod Android. Hvis du ikke vil betale for at bruge deres platform, kan du lade være og stadig downloade til android, bare ikke gennem Play. At Play Store giver en bedre synlighed har ikke noget med monopol at gøre her.

 7. #12 – Jeg kan ikke finde nogle oplysninger om satsen i Xbox Game Store. Microsoft Game Store ser dog ikke ud til at have samme 30%-sats.

  #13 – Hvis Play Store i praksis fungerer som “gatekeeper” til Android telefoner, så er muligheden for at sideloade ikke afgørende.

 8. #15 jeg tror at Fortnite netop startede på android uden for Play Store. Det er ikke svært at installere en app som ikke er fra Play Store, det er bare ikke så bekvemt, da Play Store har gode søgefunktioner og at mange apps netop er at finde der. Bekvemmelighed er ikke det samme som monopol.

  Rimelig langt fra Apples tilgang, hvor der kun er en mulighed.

 9. #16 – At det (for nogle) kan være nemt at omgå Play Store kan være et argument for, at Google ikke har monopol på markedet. Epic regner da sikkert også med, at sagen mod Apple er mere åbenlys, og at Google så giver efter, hvis Apple bliver straffet.

 10. #16 Google er blot et de facto monopol, det er meget apropos Microsoft’s situation tilbage i 90’erne/00’erne med blandt andet Internet Explorer, de havde ikke ægte monopol, men blandt andet at bundle en browser, samt at ikke gøre det muligt at sætte standard browseren var med til at gøre det til et de facto monopol.

  Uden tvivl at Apple’s ægte monopol er værre, og har i lang tid undret mig over at man ikke har reguleret dem blandt andet i forhold til browseren, men det gør ikke at Google’s de facto monopol i orden.

 11. Apples monopol kan overhovedet ikke sammenlignes med Microsofts. Hvor stor en procentdel af hjemmecomputere havde Windows installeret, 90% eller mere. Apple har 30-40% af mobilmarkedet der er en rimelig stor forskel.

  Når det er sagt så er det fint at firmaer begynder at gøre op med diverse walled-gardens

 12. #15 Alle spil på Microsoft’s app stores er 30% uanset om det er PC eller Xbox. Det er kun apps hvor den er lavere (15%, og tidligere havde de i visse tilfælde 5%)

  #19 Apple bliver ikke sammenlignet med Microsoft’s monopol, det er heller ikke det monopol der bliver talt om, men deres app store monopol, hvilket, som sagt, er et ægte monopol (100%).

 13. Jeg har forsøgt mig på Android 10 og finder det ikke helt lige så nemt at installere udenom Play Store. Nogle gange går det ganske nemt. Andre gange med ældre apps, der kan jeg ikke få det til at fungere.

  Mads har sit eget monopol.

 14. Jeg forstår ikke at Apple kan nægte dem det. De laver om på spillet, så skins kan købes uden om Apple. Hvorfor tager Apple dem af så….. Kun penge. Det er det eneste de tænker på. 30 procent er også helt hul i hovedet.

 15. #19 – men Apple har 100% af markedet for app stores til iPhones. Og det er nok den afgrænsning af markedet, som Epic vil forsøge sig med.

  I konkurrenceret kan afgrænsningen af de(t) relevante marked(er) være afgørende for om der overhovedet er en sag.

 16. Hvis EPIC er utilfredse, så må de vel bare begynde at lave deres egen mobil og tilbyde deres spil på den platform? Så kan de få hele fortjenesten for alle de skins de nu sælger i deres spil.

 17. Jeg forstår simpelthen ikke hvordan nogen kan tage Apples (eller Googles) side i den her sag. De store producenter har defacto lockin og bør behandles som monopoler. I dag er det skins de tager 30% af. I morgen er det mobilepay transaktioner. Kan man virkeligt ikke se hvor sindsygt det er?

 18. Man er vel ikke tvunget til at købe en apple telefon? Eller misforstår jeg monopol her. Plus man ved hvad man går ind til når man køber en apple device. Det er et lukket økosystem. Hvis man ikke kan acceptere det, er der et alternativ der hedder google (der indtil videre er mere åbnet, dog ikke så åbent som man kunne ønske sig).

  Man kunne håbe at flere at de store firmaer havde boller, til at fjerne deres content fra Apple store, eller kunderne selv forlod apple, så skulle de nok ændre deres retningslinjer. Hvis man bare er en nikkedukke så sker der selvfølgelig ikke noget.

  Lad os sige Facebook, Microsoft, Amazon, Netflix, Spotify (find selv på et håndfuld andre vigtige apps) var enige om at fjerne deres apps fra apple store indtil de ændrede deres retningslinjer for deres store. Hvor mange gad så have en IOS device.

 19. #26 – du er heller ikke tvunget til at gå i biografen eller at spise bananer, men derfor kan virksomheder jo godt have monopol på de markeder alligevel?

  Det handler om, at et marked med monopoler som udgangspunkt ikke har en sund konkurrence, og derfor har både amerikanerne og EU stor fokus på netop kobkurrenceretten.

 20. Apple har lavet et produkt og en platform som andre kan udgive deres software gennem.

  Hvis de ikke finder acceptabelt eller det ikke kan betale sig, så er det jo helt frivilligt at lade være.

  Hvis man som forbruger finder det uacceptabelt, så kan man lade være med at købe Apple’s produkter. Det er nemlig også helt frivilligt.

  Hvis man mener man kan lave noget bedre og mere attraktivt end Apple, så kan det jo være man har fundet et potentielt hul i markedet og kan lave sin egen telefon og sin egen platform som man selv og en masse andre mener er meget bedre.

  Jeg håber Apple knepper Epic og forsvarer virksomheders frihed til at bestemme over egne produkter.

  Der er intet monopol. De har ikke engang halvdelen af markedet. Deres priser er det samme som andre lignende platforme.

  Flere har forsøgt at lave deres egen telefon og platform, men de har alle sammen været elendige.

  Det koster penge at lave noget ordentligt, og det er sådan her de financierer det.

  Det er i hvert fald min holdning og mit indtryk

 21. jeg vil opfinde en iphone app, der pusher alle andre app igennem min app… gratis
  så kan apple tage sine 30% og se, at der kun ligger 1 app på hele deres appstore

 22. Jeg ønsker Tim Sweeney og EPIC held og lykke med deres såkaldte retsag imod Apple.

  Margrethe Vestager har sammen med Europa kommissionen har lige tabt en historiske stor skattesag imod Apple på sølle 90+ milliarder i EU domtolen.

  Tim Cook/Apple har lagt bedre og dygtiger jurister og sagfører end lille Tim Sweeney.

  EPIC har ikke en chance…

 23. #30 – statsstøtte og konkurrenceret er nu engang forskellige ting.

  #28 – jeg tvivler du, at du gider være forbruger på et monopoliseret marked.

  Men det er rigtigt, at iOS ikke har et monopol, hvis markedet hedder “smartphones”, men når markedet hedder “app stores til iOS”, så ser fordelingen anderledes ud. Epic/EU vil afgrænse markedet snævert, Apple vil afgrænse i stil med dig.

  Jeg har ikke svaret på hvordan en løsning kunne se ud, men når Apple forskelsbehandle andres apps ift deres egne, så har jeg svært ved at forestille mig, at der ikke er en sag at køre.

 24. #32 Og hvorfor skulle nogen lave flere markedspladser til deres egen platform? Det er Apple der har alle udgifterne, så hvorfor skulle de lade nogle andre sælge apps til deres telefoner?

  Hvis man synes det er en dårlig model, så kan man købe sig en telefon med Linux på. Men dem bag er dårlige til at tjene penge, og derfor sutter de max. Ingen penge til ordentlig udvikling

  Der er intet der tyder på monopol. Flere spillere har været på banen og virkelig mange af dem var super dårlige.

  Der er nogen der har lavet en platform, der fungerer på en bestemt måde. Hvis man ikke kan lide den så lad da for guds skyld være med at købe deres produkter eller lad være med at udgive software til platformen.

  Det kan jo være at alle Fortnite spillerne køber Android og dermed påvirker markedet præcis som det er meningen.

  Apple er gode til at skabe produkter folk gerne vil købe. De har langt fra brug fra råd fra en retssal eller det offentlige (som ikke er god til at drive nogen form for forretning).

 25. #33 – hvis Apple behandlede deres egne apps på samme vilkår som andre udvikledes, så kan det være, at der slet ikke var en sag i første omgang.

  Hvis du afgrænser markedet som hele smartphone-markedet, så nej, der har Apple ikke monopol.

 26. #34 Det behøver de da så absolut ikke. Det er deres platform som de kan gøre med hvad de vil?

  Igen, hvis man vil have en anden platform, og man kan få nogle investore til at betale for det, som man tror vil være bedre fordi den er socialistisk så er det bare om at komme igang?

  Det har som sagt været prøvet mange gange før som med OpenMoko, Maemo og Meego f.eks.

 27. #35 Som du selv skriver er det prøvet, ikke lykkes, det er hele essensen af monopol, det er altid “muligt” at lave noget selv, det hjælper bare ikke.

  Det du siger er den tekniske ækvivalent af hvis de danske dagligvare butikker stoppede med at føre Kim’s chips, så kan Kim’s da bare lave sin egen landsdækkende dagligvarekæde. Ez.

  Selv hvis de havde pengene og ressourcerne er der en række andre faktorer som stadigvæk vil gøre det umuligt, det ved de danske dagligvarebutikker og det gør Apple og Google også. Det er også en stor del af årsagen til at a Microsoft ikke længere har en mobil platform.

 28. Det er Epic selv som har bragt problemet for sig selv. det er et millard klassen spil som fik sparket.

  De bryder spille reglerne, og sneget en funktion en, som ikke blev reviewet, og det må man ikke. Nu sker det at Epic formedeligt bliver sparket helt ud af Developer programmet. Så vil dette være et problem for andre udvikler.

  De 30% commersion er normalt på stort set alle steder. Ihvert fald alle de steder hvor jeg har mine spil. Nogen steder kan det reducerere efter en vis større succes. Det har jeg dog ikke set.