Velkommen til Søndagsspilleren – vores faste mødested på Daily Rush søndag aften.

I kommentartråden på Søndagsspilleren om vores første gamingminder, var der en del Daily Rush’ere, der talte om deres første computere. Det fik mig til at tænke på min egen første maskine; det var en Sinclair ZX81, som min far havde med hjem til mig, da jeg var 10 år gammel.

Efter 2019-standarder er det selvfølgelig en ekstremt primitiv maskine; kun sort/hvid grafik (eller, “grafik”), ingen lyd (!) og 1KB RAM, eller med andre ord 16 millioner gange mindre end en gaming PC med 16GB RAM. Jeg var dog så heldig at have en 16KB RAM pack, der 16-doblede hukommelsen til 16KB:

Med den fik jeg min første erfaring med, at computeren kan være en hård læremester. Jeg havde med hjælp fra manualen fået skrevet et simpelt (og jeg mener virkelig simpelt) adventurespil i programmeringssproget BASIC. ZX81 gemte data på kassettebånd (true story), men jeg havde endnu ikke en båndoptager til maskinen. Ikke noget problem, tænkte mit 10-årige jeg; jeg lader bare computeren stå tændt.

Hvad jeg ikke vidste, var at Sinclairs RAM-udvidelse var notorisk for at sidde løst, og den mindste bevægelse kunne få den til at miste forbindelsen. Når det skete, genstartede maskinen, og ens program og data gik tabt… Og ganske rigtigt, da jeg kom tilbage et par timer senere, var skærmen blank, og mit program, som havde taget timer at få til at virke, forsvundet

Hvilken computer var jeres første, kære Daily Rush’ere? Fortæl om den i kommentarerne, ligegyldigt om det var en antikvitet som min, en topmoderne PC, eller et sted derimellem.

23 KOMMENTARER

 1. Tror min computer karriere startede hos flere venner, der havde Amiga 500. I hjemmet var den første computer en 386. Seriøs monster PC for sin tid og i nutidspenge har den kostet 30-32 tusind DKK. Men så havde den også 2 MB RAM (vildt for en DOS maskine) og 80 MB harddisk, og CPU’en havde matematisk co-processor og tonsede derudaf med 16 MHz 😀

 2. Tilbage i slutningen af 80’erne, fik jeg min storebrors aflagte Commodore 64, da den havde samlet støv i en hæderlig rum tid. Der var både Pacman, Turtles, Batman og alt muligt andet, som en 4-årig lige præcis kunne følge med i. Det var med spil på kassettebånd, og ofte skulle jeg finde et papirark frem, fordi der skulle indtaste en kode for at starte spillet op.

  Det var dog først da jeg fik min Sega Mega Drive, at gaminghobbyen virkelig tog fart.

 3. Det er vist en double whammy for mit vedkommende.
  Derhjemme fik vi en Macintosh Classic i 1990 (tror jeg nok). Den havde hele 2MB RAM og 20 MB harddisk, som vi senere fik opgraderet til det dobbelte! Orv hvad! Endda gik opgraderingen så dårligt, at der kom en skrue ud gennem fronten på maskinen, som lige måtte skæres lidt til. Så fik vi til gengæld rabat

  I klubben havde vi Commodore 64, Sega, plus diverse. Jeg kan huske at have siddet med kassettebåndene klar, for at skifte bane i et helikopterspil. Der var også noget med de kæmpestore floppydiscs. Og så kan jeg i højeste grad huske Michael Jackson-spillet på Sega’en! Man kunne spille en hvid, en sort og en rød MJ, med hver deres specielle dance move, som mere eller mindre ryddede skærmen for fjender. Skørt spas!

 4. Jeg er fra årgang ’85, så da jeg i 1996 fik vores første datamat, var det en pentium 166hz, 16 mb ram og 1 mb grafikkort. Men sikke en verden, som åbnede sig…

  Doom, Duke Nukem 3D og Diablo var jo lysår foran det, som jeg gamede på min Nintendo 8-bit.

 5. 286er da alle andre havde noget der var langt kraftigere. Men jeg var nu underholdt et godt stykke tid med civ og colonization og Eye of the beholder, o.a. et godt stykke tid

 6. Første computer var en Commodore 64. Jeg husker ikke rigtig hvornår jeg fik den men det må have været i sidste halvdel af 80erne. Den blev afløst af en Amiga 500 som jeg fik til konfirmationen omkring 90.

  Mit eget første køb af PC var en 486 40mhz så vidt jeg husker. Det var vel med 2 mb ram og 160 MB HDD. Vilde tider

 7. Er fra en søskendeflok på 3, så der var ikke råd til en pc i hjemmet (min far tog dog nogle gange sin arbejdsbærbare med hjem, hvilket var en megaklods, der kørte DOS, men der var nogle spil til den, bl.a. Prince of Percia), indtil jeg blev 12 år ca. Det var i 1998, og jeg ka huske, at den havde en 800 MHz processor og 128 mb ram. Den ku lige akkurat spille Counter-Strike og Diablo 2. Lige netop de to spil var meget i medierne og gjorde efter sigende teenagere til små voldsmonstre. Jeg forholdt mig nu stille og rolig og nød bare at spille mine spil.

 8. #7 aha, det var dig der købte den

  Startede selv med Vic20, derefter C64, A500, PC 486 33Mhz. PC Athlon, PC Pentium 4, PC i7-950 og nu PC 6700K.

 9. Første konsol: Atari 2600

  Har et billedet, hvor jeg spiller Pinball Arcade, som jeg ellers ikke kan huske, hehe. H.E.R.O. er dog bliver et af mine favorit spil til den konsol.

  Første computer: Commodore 64

  Har iøvrigt en Sam’s Journey, som jeg fik sidste år til cartridge til… Ja netop C64. Fedt at man stadig ser folk lave spil til de gamle maskiner, uanset hvilket slags. Har på det seneste lavet ret meget AY musik (Spectrum Next), selvom at jeg oprindeligt og stadig er SID fan. AY viste sig at være en hyggeligt chip at lave musik til, selvom den er væsentligt mere simpelt.

 10. Udover en “konsol” hvor der kunne spilles pong, og tennis osv. med “joystick” med dreje funktion. Så var min første rigtige computer også udset til at være en brugt ZX81, men da jeg fik den hjem viste det sig at den ikke virkede. Så jeg endte med at købe en brugt C64, hvilket jeg bestemt ikke fortrød.

  Derefter en brugt Amiga 500, med ekstra ram der kunne slåes fra med en kontakt på bagsiden, og senere købte jeg et voldsomt dyrt ekstra diskette drev.

  Første PC var en Intel DX4-100Mhz.. og DAMN jeg brugte mange penge det efterfølgende stykke tid på at udvide … Ekstra ram, lydkort, grafik kort osv.

  Det var som om det var lidt mere storslået den gang. De senere år har ikke helt budt på samme store forandringer og forbedringer. Har lige skiftet min I7-2600K ud med en Ryzen 2700X, jeg ville lyve hvis jeg sagde at det har givet den store forskel.

  Ellers helt sjovt at se hvad andre har været igennem af maskiner.

 11. #14 ZX81 kan helt klart ikke tåle at blive sammenlignet med Commodore 64 Jeg har i øvrigt begge maskiner stående et par meter fra mig lige nu. Ikke mine oprindelige, men to tilsvarende som begge virker fint.

 12. #16 Rigtig cool, tak for lyttet! Hvordan forholder den chip sig til den gamle Speccy? Umiddelbart lyder det en hel del bedre, men det har nok også at gøre med, at man ikke hører musikken gennem en indbygget højtaler, tænker jeg

 13. Det er pt Vortex Tracker jeg har brugt til alt musik her, men ja AY er fortringvis simpelt, men også sjov at arbejde med, og kan på ingen måde hamle op med SID chippen dog. men stadig sjov. men anyway back to the topic (selvom det stadig rent faktisk var Spectrum som trådstarten havde, hehe).

 14. huskede en kammerats vic20 som var hans fars, værende lidt kedelig. havde en anden kammerat der fik c16 som jeg synes var mega fed. et år efter havde et par kammerater c64 og det var den maskine jeg faldt for og fik.