2020 har ikke været et udpræget godt år, men det til trods er der faktisk udkommet en stribe rigtig gode spil. Og lockdown osv. har da om ikke andet betydet, at der har været mere tid til at spille dem. I denne sidste af vores klummer om spilåret 2020, vil jeg dele nogle af mine bedste spiloplevelser fra det forgangne år med jer. Let’s goooo!

Doom Eternal

Jep, som topbilledet mere end antyder, er Doom Eternal ét af de spil, jeg vil fremhæve.

Det oprindelige Doom fra 1993 var mit første møde med multiplayer deathmatch og for den sags skyld med first-person shooter genren. Siden da har spillet og serien haft en helt særlig plads i mit gamerhjerte. Jeg elskede rebootet fra 2016 og er om muligt endnu mere glad for Doom Eternal, som udkom i år.

Jeg prøvede det første gang i 2019, da Bethesda inviterede Daily Rush til det første europæiske QuakeCon i London. Tidligt i år tog Chrism til Stockholm for at previewe spillet, og i marts udkom det så endelig. GuitarLars anmeldte Doom Eternal på PC og gav det et efter min mening velfortjent 10-tal.

Bevares, det er mere af det samme; lad der ikke herske tvivl om det. Men spillet er bare fantastisk eksekveret og balancerer elegant på en knivsæg mellem udfordring og frustration. Og så er jeg virkelig begejstret for den endnu større mobilitet man har i Doom Eternal med dash, klatring på vægge og ikke mindst den lækre grappling hook på Super Shotgun’en.

Senere på året udkom den første story DLC: The Ancient Gods: Part One. Her er der tale om endnu mere af det samme, men jeg labbede det ikke desto mindre i mig med største fornøjelse. DLC’en leverer tre nye, store baner og bygger videre på historien fra Doom Eternal.

Hvis man var i tvivl, om id Software kunne overleve, efter en stribe af de gamle folk forlod firmaet, er den tvivl forsvundet som dug for solen. Og så er det bare i det hele taget forfriskende med et spil, som ikke foregiver at være noget som helst andet, end det er: rendyrket FPS action.

Deep Rock Galactic

Det næste spil, jeg har brugt rigtig meget tid med i 2020, er co-op shooteren Deep Rock Galactic fra danske Ghost Ship Games. Spillet udkom i Early Access tilbage i 2018, men version 1.0 udkom i maj i år. GuitarLars anmeldte PC-versionen til et flot 10-tal. I slutningen af oktober kom spillets Update 32 og med den to nye typer missioner, som GuitarLars også kiggede nærmere på.

Året igennem er Deep Rock Galactic et spil jeg er vendt tilbage til igen og igen. Gameplayet er ramt rent, og de fire klasser er sjove at spille på hver deres måde. Og som jeg skrev om i en Søndagsspiller, er jeg vild med stemningen i spillet. Når den er bedst, føler jeg virkelig, at jeg udforsker et netværk af huler på en fremmed planet.

En anden ting, der virkelig imponerer mig ved Deep Rock Galactic, er at det er lykkedes Ghost Ship Games at lave et spil, der i dets essens er co-op, men også fungerer som single-player. Ingen tvivl om at Deep Rock Galactic er allerbedst, når man spiller med sine venner, men det er faktisk også sjovt at spille alene, hvor man har dronen Bosco med som support.

Har du ikke prøvet spillet endnu, har det min varmeste anbefaling.

Monster Train

Det tredje spil, jeg vil fremhæve fra 2020, er Monster Train. Det er et deck-building spil, hvor man samler og opgraderer kort, mens man kæmper sig gennem helvedes ni cirkler. Det minder som udgangspunkt om Slay the Spire (som jeg spillede en del i 2019), men med den store forskel at der er fem forskellige klaner, som hver især har meget forskellige kort og strategier. For hvert nyt spil, man starter, vælger man to klaner, og det er så deres kort, man kommer til at spille med. Ved at få sejre med de forskellige klaner låser man flere af deres kort op. Spillet har over 200 kort lige nu.

Udover kort kan man i løbet af et spil samle artifacts, som giver bonusser og tweaker gameplayet. Kombineret med de to klaner, man vælger i starten af spillet, giver det et væld af muligheder og strategier.

Jeg kan rigtig godt lide kortspil – både de digitale og de analoge. Og jeg har hygget mig meget med at låse de fem klaners kort op og eksperimentere med de forskellige kombinationer af dem. Til gengæld gik jeg lidt død i spillets Covenant Ranks, hvor sværhedsgraden tager et ordentligt spring opad. Men Monster Train er bestemt stadig et spil, jeg vil anbefale, hvis man er bare det mindste interesseret i kortspil og deck-building. Udviklerne Shiny Shoe har løbende føjet nyt indhold til spillet, og der er mere endnu på vej.

Et kig på 2021

Et spil, jeg helt sikkert kommer til at bruge rigtig meget tid på næste år, er Cyberpunk 2077. Jeg fik startet det op for en kort bemærkning her i december, men lagde det på hylden igen. Ikke fordi det er et dårligt spil; tværtimod fordi det har potentialet til at blive et suverænt spil. Det skal bare lige patches en håndfuld gange først, og det har jeg ikke noget imod at vente på.

I 2021 ser jeg også frem til at spille Arkanes Deathloop, som virker som en fed blanding af Dishonored og The Operative: No One Lives Forever. Indtil videre står det til udgivelse i maj, men hvis corona har lært os én ting, er det at den slags planer er dynamiske i øjeblikket.

Om Baldur’s Gate 3 fra Larian Studios kommer ud af Early Access i 2021 vides endnu ikke. Hvis det gør, bliver det helt sikkert også et spil, jeg kommer til at bruge meget tid på. Og hvis det først bliver i 2022, er det sådan set også okay med mig. Jeg kan godt vente til spillet er pudset, poleret og helt færdigt.

Overwatch 2 kunne der til gengæld godt være en chance for at få fingrene i næste år, og det skal jeg selvfølgelig spille. Jeg har lagt ganske mange timer i 1’eren og er klar på mere – inklusiv en single-player kampagne. Under BlizzConline til februar bliver vi nok klogere på, om det rent faktisk udkommer næste år.

Jeg har faktisk aldrig spillet eller fulgt Hitman-serien fra danske IO Interactive. Men det kommende Hitman 3 har fanget mit øje, så det kommer jeg givetvis til bruge noget tid med næste år også.

Sidst men ikke mindst udkommer den anden Doom Eternal story DLC i 2021, og den er selvfølgelig obligatorisk.

4 KOMMENTARER

 1. Elsker også frem til overwatch 2 og ellers hvad der måtte komme af battle royal spil.

  For mig af det været mest Apex legends, samt warzone, samt command and conquer remastered.

  Ellers tager jeg gamer året, åbnet. Håber på Diablo nyt omend det er lang tid endnu.

 2. Yah tror også først Diablo bliver i starten af 22 desværre
  Kan dog anbefale Grim Dawn indtil da. Har godt nok langt mange timer i det efter hånden.

 3. Wow, BF5, fifa har hovedsagligt været mit spilår. Prøver lidt warzone i de her dage da intet battle royal spil har kunnet fange mig endnu.
  Ser frem til Cyperpunk patches, og blot nyheder om diablo også. Ellers glæder jeg mig til at se om en ny trend bliver startet i år.