I disse lockdowntider må man dele sine typiske gøremål op i “skal” og “kunne godt tænke mig”. Brætspil hører nok til i den sidste kategori, og er derfor en ting, jeg har valgt fra. Men det betyder ikke, at al spilleri dermed ophører. Her kommer en række måder man kan komme rundt om det på og få opfyldt sin spilletrang – uden at gå på kompromis med karantænen.

Det mest oplagte er solospil. Det er en dimension i nyere spil, der får mere og mere plads. Både som variant af “almindelige” spil, men også udgivelser af deciderede solospil. Jeg skal gerne indrømme, at da jeg ikke er den store solo-spiller, har jeg ikke prøvet nogen af de spil, der kun er lavet som solospil. Der vil jeg bare sige, at hvis jeg skulle prøve ét, så lyder Frieses “Friday” egentlig ret sjovt. Et deckbuilder-spil hvor du skal hjælpe Robinson Crusoe med at flygte fra øen, ved at overvinde forskellige forhindringer.

Stort set alle co-op-spil kan også spilles alene. Dem skrev jeg mere om i januars klumme, og det er sikkert passende at finde sit Pandemic frem og give det en tur igen. Men også de andre er gode, og specielt Spirit Island fungerer smooth som solo. Du kan sagtens forsvare den forfulgte ø alene, hvad skulle kunne gå galt?

Stort set alle solide worker-placement spil kan også spilles alene. Det har jeg gjort en del gange, for at komme ind i regler og være helt sikker på, at jeg havde tjek på mekanikker, før jeg lærte det fra mig. Og det kan sagtens være fedt! Mit yndlings (her som i alle andre situationer) er Anachrony, hvor den medfølgende bot er en værdig modstander.

Er man ikke nær så dystopisk anlagt, så har næsten alle Rosenbergs større spil også en gennemtænkt solo-variant. Feast of Odin er så gennemtænkt, hvor mekanikken er at du konstant går i vejen for dig selv, så rækkefølgen af dine actions skal omtænkes. Men vinderen er for mange nok nyklassikeren Viticulture. Det fredsommelige liv som vinbonde kan sagtens leves alene, de små regel-ændringer der overfører spillet til solitaire er nemme at forholde sig til. Et skønt spil der snildt kan bære denne dimension også.

De store historiedrevne spil er også populære. Jeg nævner dem kun, for det er en genre, der slet ikke fanger mig. Jeg er sikker på at de er forrygende, hvis man er til det – det er jeg bare ikke Men både 7th Continent og Gloomhaven bliver spillet i stor stil i disse dage rundt omkring.

Men ingen tvivl om at Terraforming Mars er det som de fleste får spillet solo. Både fordi det rent faktisk er et virkelig godt solo-spil, men også fordi det i sjælden grad er et spil, som du bliver bedre til af at spille det mange gange. Der er bare nogle kombinationer af kort, som du kun får ind under huden ved mange spil. Det ligger også på Steam, i en digital soloudgave.

Mobilspil

Jeg er godt klar over at dette nok lå mere lige for, for de fleste. Personligt spiller jeg meget sjældent mobilspil, med mindre Wordfeud og Two Dots tæller med. Men måske er tiden inde til at finde Plague Inc. frem? Jeg har spillet brætspillet en del gange, og det er …. OK, men heller ikke meget mere (solo-varianten virker gennemtænkt, men den har jeg ikke spillet). Men det er jo oprindeligt et mobilspil, så det kunne være, at det var nu, man skulle give det et skud.

Der findes også en lang række brætspil, der er lavet i mobiludgaver. Lige fra de store som Twilight Struggle til de noget enklere Knizia-designede småspil. De fleste af dem giver mig mest bare lyst til at spille pap-versionen, men der er undtagelser. En af dem er spillet Suburbia City Building Game. De har virkelig taget mobilversionen en god tak længere end pap-udgaven! Vidt forskellige missioner, benspænd og levels! Til gengæld ved jeg ikke, hvor nemt det er at komme ind i, hvis man ikke har prøvet pap-udgaven først. Og på en lille telefonskærm kan det se ret uoverskueligt ud. Jeg viser her hvordan pap-versionen spilles, og så vil jeg klart anbefale, at du prøver mobilversionen, hvis det tiltaler en smule. Og så er jeg ret nysgerrig på folks erfaringer: Er det til at gå til uden pap-erfaringen?

Tabletopia/Boardgame Arena/Tabletop Simulator

Det her er til gengæld en platform, som nyder godt af disse tider! Store (og små) brætspil i digitale udgaver, hvor man spiller realtime med rigtige spillere. Det er mindbuggling hvor mange gode spil i alle størrelsesordener, man kan finde derinde, og enten spille med random mennesker eller sætte aftaler op med sine venner.

Hvis man ellers kan overskue det, så gør det komplekse meget nemmere, fordi computeren husker mange af de småregler (ikke Tabletopia, der skal du selv være opmærksom), som spillere kan komme til at glemme (når du gør dette, så får du en grøn, en gul, et kort, to klap i baghovedet, skal give en mønt til alle andre og må i næste tur ikke bruge bogstavet “S”). Ingen tvivl om at Tabletopia er sværere at bruge, til gengæld er der vildt mange spil! Tabletop Simulator koster lidt mere, og Boardgame Arena er bedst til mindre spil.

Jeg spår at det her bliver en mere naturlig go-to løsning for pap-skubbere, nu hvor den fysiske tilstedeværelse skal begrænses. Alle tre platforme er dog ret belastede i disse dage, da der aldrig har været så mange spillere online før.

Alt det her er selvfølgelig ikke kun begrænset til karantænetider, men nu var der lige en åbenlys grund til at minde folk om de løsninger. Jeg kigger også på en klumme med gode tomandsspil til næste gang, da mange vel stadig kan spille tomandsspil selvom de ikke må få gæster.

8 KOMMENTARER

 1. Synes det ret spøjst, at jeg lige nåede en aften med Pandemic med mine venner inden verden gik i stå. Har ikke set dem siden. Vi skulle ellers til at starte op på legacy efter den her opstarts gennemspilning.

  Glæder mig til vi kan komme i gang, for det virkede til at være ret fedt.

 2. Spiller en hel del solo brætspil

  Spiller mest Runebound 2nd edition.
  Har alt hvad der er udgivet til 2nd edition.

  Pt. spiller jeg en del D100 Dungeon.
  Old school pen’n’paper.

  Har også spillet 4 Against Darkness en hel del.
  Også et pen’n’paper spil.

 3. Jeg har _stadig_ ikke fået prøvet Tabletop Simulator…

  #3 D100 Dungeon lyder spændende, det skal jeg lige have tjekket også.

 4. #4 Sæt igang PBT! Der er massevis af spil på workshoppen, som er lavet i en relativt høj kvalitet. Du kan finde en hel del eksisterende brætspil, et par nye og så har man mulighed for at lave sine egne også. Du kan også blot tage et slag UNO, Poker eller 500 med familien hvis det er. Perfekt til når vi alle skal holde lidt afstand

 5. #4 Kan varmt anbefale D100 Dungeon.

  Det er et godt gennemført spil med masser af loot og monstre

  Der er lige kommet endnu en udvidelse, der skulle det også være muligt at købe bygninger.
  Venter spændt på at få den med posten