Indenfor brætspil er der primært to priser, der bliver holdt øje med. Den ene er Spiel des Jahres, der kan være ekstremt afgørende for et spils succes. Den anden er brugerafstemningen på BoardGameGeek, som hedder The Golden Geek Award.

I maj blev vinderne af BGG-priserne for 2019 annonceret, men jeg havde så travlt med at skrive om isolationsbræt, at jeg fik ikke givet det så meget opmærksomhed.

BoardGameGeek er den suverænt største platform for brætspil med over to millioner brugere, en gigantisk database og en enorm samling af viden, videoer, regler, variationer og alskens andet om brætspil. Det er den absolutte go-to kilde, hvis man søger viden, har spørgsmål eller bare vil kigge på lister og rankings. Brugerne er en meget aktiv blanding af nørder og nysgerrige, og det er så dem der har stemt inden for en række kategorier.

Priser er lidt noget mærkeligt noget. På den ene side er man jo lidt ligeglad med branchen, der klapper sig selv på skuldrene, men på den anden side kan det være interessante pejlemærker for nye idéer eller hvor branchen er på vej hen. Og en brugerafstemning siger lidt mere om, om et spil rent faktisk bliver spillet eller bare solgt.

Den absolutte vinder hos BGG i år er Wingspan. Den hyggelige enginebuilder med fugletema har haft en overraskende stor gennemslagskraft og det er fedt hvordan mange, der ellers ikke spiller, har fået øjnene op for hvad bræt kan i dag. Og der kan en BGG-pris både være indikator for hvor mange der er tilfredse med et spil de har købt og et godt salgsargument fremover. Og det ER imponerende at et gateway-spil har vundet så mange hjerter over – både hos nye spillere og brætspilsnørder.

Wingspan har faktisk vundet 7 af de 16 kategorier og selvom det er et godt spil, så er det altså ikke SÅ godt. Og det er lidt ærgerligt, at det er blevet nomineret i så mange kategorier, for det får lidt backlash for det nu. Altså, jeg ved da godt hvorfor det vinder; det er et populært spil, så i en afstemning vil fans stemme på det alle steder, hvor det er nomineret. Og det har tiltrukket en lang række spillere, der måske ikke har spillet så mange andre nye spil. Det er bestemt ikke Wingspans skyld, det burde så bare ikke være nomineret i for eksempel strategi-kategorien.

På den anden side var 2019 i min optik det svageste brætspilsår i dét årti, så jeg kan godt forstå, at skulle kigges langt efter konkurrenter. Det har jeg dog alligevel forsøgt, så her er til gengæld mine forslag til vindere i de kategorier hvor jeg synes jeg kunne have en holdning. Det er kun nogle af BGG’s kategorier, jeg har fokuseret på. Til gengæld har jeg helt ignoreret nomineringer og bare valgt dem, jeg synes skulle vinde. Jeg var lige ved at droppe den første kategori, da jeg ikke synes, der har været det der spil, der har væltet mig helt. Men det kunne jeg alligevel ikke nænne.

Boardgame of the year: Egizia: Shifting Sands
Artwork: Wingspan
2-player: Blitzkrieg
Expansion: Underwater Cities: New Discoveries
Family Game: Wingspan
Innovative: Q.E.
Solo: Snowdonia: Deluxe Master Set (ved faktisk ikke om soloen også var med i den gamle udgave)
Strategy: On Mars

Hvis der havde været en pris for det mest spillede, havde det nok været Underwater Cities: New Discoveries. Nuj, hvor har jeg spillet det mange gange og slet ikke nok.

Og nu hvor jeg kigger på listen, kan jeg se, at jeg mangler at lave film om alle på nær Snowdonia. Det må så blive et projekt for den næste måneds tid. Jeg vil forsøge at opdatere i kommentarfeltet, efterhånden som jeg får lavet nogle film.

Mine vindere er 100% ud fra egen smag og ikke et servicetiltag fra Subboardias side. Og generelt er min smag ikke nogen solid indikator for andres begejstring. Men jeg håber da, at den kan inspirere derude og skriv endelig hvad I synes burde have vundet.

8 KOMMENTARER

  1. Wingspan _ser_ rigtig hyggeligt ud. Jeg spiller bare typisk i en gruppe med 5 andre, så vi har nogle begrænsninger på spil. 4 eller 5 spillere virker som et sweet spot; med 6 spillere er der pludselig en del færre spil at vælge mellem. Det er lidt ærgerligt, egentlig. Det er ikke altid alle er til stede, selvfølgelig – men forholdsvis tit.

  2. #1 Mit yndlings 6-spiller er nok Tribune med udvidelsen. Set collecting, worker placement og kamp om indflydelse i det gamle Rom. Fantastisk spil! https://www.youtube.com/watch?v=hV7uEp5UJZ0
    #3 Både 2020 og 2021 ser bedre ud. Men altså, det er jo ikke fordi man står og mangler spil at få på bordet
    #5 OG på vej på dansk også! Det er noget af en succes der er fløjet fra reden dér!