One game launcher to rule them all?

For efterhånden et godt stykke tid siden, skrev vi en artikel om GOG Galaxy 2.0 og planerne om at gøre denne game launcher til den eneste, man som PC gamer behøver. Dette var kærkomne nyheder, da markedet for game launchere synes kun at blive mere og mere overrendt. Sidste skud i rækken, Rockstar Game Launcher, udkom faktisk for mindre end en uge siden.

Vi lovede jer at rapportere om GOG Galaxy 2.0 har indfriet sit ambitiøse projekt, og nu da betaen er udkommet, er det blevet muligt at kunne give jer nogle tanker.

Lad os starte med det basale: Hvad er en game launcher og hvorfor er folk så trætte af dem? 

Et lille overblik over udvalget af game launchers af Rotane. Link til kunstnerens side her.

En game launcher er en applikation som samler spil til et samlet bibliotek; Steam er nok det arketypiske eksempel som alle kender. Det fede ved game launchers er, at den nemt ordner installationen, administrationen og opdateringen af alle ens spil, og man kan nemt udbygge samlingen, da applikationen gerne har en indbygget store, altså en spilbutik. Det knap så fede ved game launchers er, at der efterhånden er så mange af dem, og at de hver især har eksklusive spil, som kun kan spilles det ene sted. Resultatet er at den stakkels PC gamer skal navigere rundt i et mylder af applikationer, som basalt set alle tjener den præcis samme funktion.

GOG (Good Old Games) startede som en netbutik i 2008, som specialiserede sig i at få ældre spil til at fungere på nye computere og solgte dem direkte til forbrugeren. I 2014 lancerede GOG deres egen game launcher GOG Galaxy som nu er blevet transformeret til GOG Galaxy 2.0. Det specielle ved Galaxy 2.0 er at app’en blev bygget med specielt henblik på at samle ALLE ens digitale spil, også dem fra andre game launchers, og endda fra andre spilplatforme som Playstation, Xbox og Nintendo Switch.

Har Galaxy 2.0 så indfriet sine mål om at blive “the one game launcher to rule them all”? Øh.. ja og nej, men mest nej. Hold i baghovedet at applikationen stadig er i Beta-test, og dette blot er nogle tanker jeg gjort mig om platformen, som den er efter Atlas Update opdateringen fra september 2019. 

Der er rig mulighed for at rearrangere siden efter ratings, titel, spille tid og andre kriterier.

Lad mig starte med at slå fast, at Galaxy 2.0 har den flotteste brugergrænseflade af alle de game launchers jeg har set. Ikke alene er det flot at se på, men det er også vildt nemt at navigere rundt i og reorganisere efter personlig præference. Dette er ikke så ringe en bedrift, da ens samlede spilbibliotek, efter at have forbundet Galaxy med Steam, Origin, uPlay, Epic Game Store og Playstation Network, godt kan virke ganske overvældende. Muligvis er det bare i mit tilfælde. Alt i alt fandt Galaxy frem til at min samling bestod af næsten 500 spil og min samlede spilletid var +1600 timer, hvilket virker, hvis jeg skal være pinligt ærlig, som et urealistisk lavt skøn.

Time well spent!

Galaxy 2.0’s største styrke er dens evne til at danne overblik over ens spilsamling og bruge dette overblik til at give brugeren nogle sjove data, som man ellers ikke kunne have adgang til. Og med tanke på at Galaxy 2.0 er i beta, så kører det hele overraskende godt og gnidningsfrit.

Det store problem er at Galaxy 2.0 ikke kan få adgang til spillene på andre game launchere uden at have 1) installeret den pågældende launcher og 2) at have den anden game launcher kørende i baggrunden. Da jeg fandt ud af at Galaxy intet gør for faktisk at reducere mængden af applikationer, som man død og pine skal have liggende, kunne jeg ikke lade være med at tænke, “hvad fanden skal jeg så bruge Galaxy til?”

Jeg kommet frem til at selvom at Galaxy 2.0 ikke kan erstatte de andre game launchers, så har den stadig en vis værdi som en master collection, der danner overblik over alle de fragmenterede digitale spilsamlinger, man har. Selv installationen af andre platforme som uPlay og Epic Games Store oplevede jeg, at Galaxy udførte uden andre problemer, end at jeg selvfølgelig havde glemt adgangskoderne.

Der er også gode muligheder for at administrere andre game launchers

Selvom GOG Galaxy 2.0 lige nu kun har to officielt integrerede platforme (GOG.com og Xbox Live) har man mulighed for nemt også at integrere Steam, uPlay, Origin, Epic Game Store og Playstation Network, takket været platformens aktive community – som producerer plug-ins til alle mulige platforme. At integrere Battlenet i Galaxy kræver for eksempel en hurtig tur til GitHub og lidt fiflen, men er meget muligt klaret, selv for en tech-udfordret som mig. Det er også muligt at tilføje spil liggende på computeren til Galaxy biblioteket manuelt, så længe man kan finde spillets .exe fil.

Alt i alt er jeg rimelig fornøjet med Galaxy 2.0, og tænker at det kommer til at være et nyttigt værktøj fremadrettet. De fleste af mine spil ligger dog stadig på Steam og det er Steams spilbutik, som jeg normalt henvender mig til. Indtil Galaxy kan integrere butikker fra andre launchere, tvivler jeg på at platformen kommer til at blive så essentiel, som den har ambitioner om at være.

Hvis du er fristet kan du tilmelde dig den lukkede betatest af Galaxy 2.0 her.

7 KOMMENTARER

 1. Spændende. Alså jeg skal da hent klart prøve det. Men for mig er det nok det at der ikke er en store mulighed. Der er det store problem. Men håber på det bedste frem af rettet.

 2. Lad os starte med det basale: Hvad er en ‘game launcher

  Det er alså ikke familie journalen det her. Alle her på DR ved sku hvad en “game launcher” er. Det er tilladt at skrive på lidt højere plan.

 3. Jeg er ret glad for Galaxy 2.0.
  Jo det er et ekstra program og så alligevel ikke, for det erstatter jo den oprindelige GOG launcher, som sjovt nok jo kun havde GOG spil i sig.

  Jeg synes det er super fedt at have et bibliotek over mine godt 2000 titler og har fundet spil frem jeg helt havde glemt jeg havde.

 4. #2 Dem der allerede ved det, klarer nok at scrolle forbi forklaringen. For dem der ikke ved det, giver artiklen noget mere mening med end uden.

 5. Ohhhh hvor er jeg træt af alle de forbandede launchers. Steam, Origin, Uplay, Epic, Bethesda, Rockstar, Battlenet, GOG (dot dot dot), Microsoft plus de løse. Det er godt nok ved at blive irreterende at man skal spilde plads på alle dem her, og holde styr på sine koder – Fordi kun et fjols bruger den samme kode igen og igen.

 6. #5 Hvis du i forvejen har GOG’s nuværede launcher, så får du ikke en mere.
  Galaxy 2.0 erstatter den gamle launcher og samler så alle dine titler ét sted.
  Giver et meget bedre overblik over hvilke titler man har.