Er du træt af det klassiske “Microsoft Windows XP” logo når din computer starter, eller kunne du bare godt tænke dig at gøre din computer lidt mere personlig, så læs videre. For det er nemlig ganske let (og relativt ufarligt), at ændre sit opstartsbillede, det eneste det kræver er Notepad, og et billedbehandlingsprogram som Paint Shop Pro, og Windows XP eller Windows 2003 som operativsystem.

Find kreativiteten frem

Det først skidt er at lave et billede som Windows kan vise når din computer starter. Der er desværre ret voldsomme begrænsninger på antallet af farver og størrelsen af billedet. Der er ikke mere end 16 farver til rådighed, og størrelsen skal være 640×480 (bemærk, det er helt frit for, at vælge de 16 farver, så lidt frihed har man da).

Når du har lavet et billede som du synes om, skal det gemmes som Boot.bmp – altså i billedformatet bmp. Kopier derefter filen over i din Windows mappe (i mit tilfælde var det “C:\WINDOWS”).

Er du ikke i det kreative hjørne, eller vil du blot se hvordan det kan se ud, så kig på næste side i denne guide, der er et par opstartsbilleder at vælge imellem.

Få Windows til at bruge det nye opstartsbillede

Nu skal vi have Windows til at bruge det nye opstartsbillede, hvilket er ganske let.

 1. Hop ind i “Control Panel” og vælg “Performance and Maintenance”. Her trykker du på “System”, og får nu “System Properties” frem (en hurtig tastatur genvej til selv samme er ”WIN+Break” – altså Windows knappen plus Break/Pause knappen).
 2. I “System Properties” vælger du fanebladet “Advanced”, hvor du finder sektionen “Startup and Recovery”, og trykker på den tilhørende “Settings” knap.
 3. Hvis alt er gået som planen, har du nu et vindue som hedder “Startup and Recovery”, hvor der i den øverste sektion, “System startup”, er en knap der hedder “Edit”. Tryk på den.
 4. Nu er filen boot.ini blevet åbnet af Notepad. Her skal du lede efter en linje som hedder noget i retning af dette: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=”Microsoft Windows XP Professional” /fastdetect.
  Der kan godt være små variationer i denne linje, da den afhænger af, hvilken harddisk (nummer et eller nummer to) og hvilken partition du har installeret din Windows på (og muligvis også om du har Service Pack 1 eller Service Pack 2 installeret).
 5. Tilføj /bootlogo /noguiboot til enden af linjen fundet i forrige punkt. Linjen vil så komme til at se således ud: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=”Microsoft Windows XP Professional” /noexecute=optin /fastdetect /bootlogo /noguiboot.
  Advarsel: Pas på, hvis du gør noget galt her, kan du risikere at Windows ikke kan starte op, er du i tvivl, så stop her og luk Notepad UDEN at gemme boot.ini.
  Opdatering: En anden mulighed er at følge det forslag ZenteRioN kommer med i kommentar #21 til denne artikel, som giver mulighed for at vælge mellem det normale opstartsbillede og dit eget.

 6. Luk Notepad og gem filen. Nu skulle alt være på plads, og du kan prøve at genstarte.

Hvis alt gik vel, har du netop nu siddet og kigget på dit helt eget hjemmelevet opstartsbillede.

36 KOMMENTARER

 1. Som jeg også skrev det til SP2 slipstream guiden, så tror jeg altså ikke på, at folk finder denne guide. Lav noget reklame for den ffs

 2. Synes loadbjælken er cool

  For IBM ThinkPad ejere, så kan man selv skifte IBM bios logoet ud dér.. det er dog betydeligt sværere

 3. Jeg prøver at stikke til Phonetic. Han har nogle dejlige 3d renderinger af DR logoet. Så han må kunne lave noget der ser godt ud ret let.

 4. #6

  Tænkte at hvis den kunne inkluderes kunne man sikkert også skifte den ud med noget GFX.

  Og i så fald lave en lidt mere cool animation.
  Eksempelvis Melenium Falcon som flyver lidt

 5. Det billede er dæleme i orden Phonetic. Vil jeg lege med når jeg kommer hjem fra arbejde.

  Edit: Jeg vil gerne advare!!! Selvom man gør det 100% rigtigt risikerer du at fucke dit Windows op. Jeg gjorde det 100% rigtigt, fik ganske rigtigt bootlogo på, men mit Windows kunne ikke starte op normalt. Det kunne kun lade sig gøre at starte op i fejlsikret tilstand. Nå men så retter jeg det bare tilbage tænker jeg. Jeg sletter boot.bmp i Windows mappen, retter boot.ini til og genstarter. Men nej. Mit windows fryser fast under opstart. Er pt. igang med Windows installation og kan ikke anbefale folk at gøre dette, da man kan risikere at ødelægge hele lortet, selvom man gør det rigtigt.

  Måske har jeg bare en uheldig konfiguration. Men jeg vil bestemt ikke prøve at gøre dette igen.

  Edit edit: Trækker min advarsel tilbage. Det lader til mit TV-Kort gik på røven lige da jeg lavede det her nummer. Da jeg havde geninstalleret Windows og ville installere mit tv-kort fryser windows fast, men fjerner jeg softwaren igen, virker windows fint sammen med boot logoet. Giver lidt mere mening end det andet

 6. Jeg har skam fået det til at virke uden problemer. Dog kan jeg ikke undgå at der kommer en hvid ramme omkring billedet. Hvad gør jeg galt? Mit opstartsbillede kan ses her (ja, stor fan af Spaceballs).

 7. nu er mit opstartsbillede bare sort?
  min boot fil ser sådan her ud:

  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=”Microsoft Windows XP Home Edition” /fastdetect /NoExecute=OptIn /bootlogo /noguiboot

  nogen hjælp?

 8. MacGregor: Hmm ja det problem havde jeg også med et af billederne, og fik det faktisk ikke løst. Ved ikke om der er nogle indstilliger man kan sætte når man gemmer i bmp, som kan annullere den effekt. Ser i øvrigt fedt ud dit billede. Send det ind når det virker.

 9. Egil kunne måske være en god idé at anbefale at man laver en backupstring i sin boot.ini fil. altså man kopiere det eksisterende OS og sætter det ind længere nede og laver modifikationen på det oprindelige. Så kan man fucke boot logoet op og stadig kunne boote på backup. Havde også problemet med et billede der blev sort og fik compen til at fryse. Blev så nødt til at boote i recovery console på cd’en og redigere i boot.ini den vej.

  Min boot.ini:

  [boot loader]
  timeout=0
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=”Microsoft Windows XP Professional” /noexecute=optin /fastdetect /bootlogo /noguiboot
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=”Backup” /noexecute=optin

 10. Jeg mener at have fundet et problem…

  Jeg har brugt denne metode – og det virker upåklageligt og er mega fedt! Lige indtil at jeg sætter Scandisk til at køre ved opstart….
  Så bliver billedet på skærmen, selvom jeg kan høre på computeren at scandisk køre…
  Er dette normalt?
  Og kan det kun afhjælpes ved lige at sætte denne funktion fra når man skal køre scandisk?

 11. #22; Legede selv med det i 2k engang, og fik ændret boot logoet, ved hjælp af en kernel hack… hvad fanden applikationen hed, husker jeg dog ikke lige..

 12. Hey…. Vil bare lige kommentere at jeg lige har gjort som du sagde #0, og det funkede med det samme..

  Brugte forresten også dit billede da jeg er simpsons-fan..

 13. Hvis nu man fortryder og gerne vil have sit gamle loge tilbage… hvad gør man så?

  Edit:
  Sry jeg dummede mig… har set det #21

 14. #18 argh osse mit! jeg valgte DR billedet men når jeg jeg så restarter er der kun helt sort.
  jeg prøvede osse med simpsons billedet og der blev det helt hvidt om flimret, så jeg har en mistanke om at den forstører en lille del a billedet op til hele skærmen…

 15. #28 og #18 Prøvede også lige og min gjorde PRÆCIS det samme !

  Men det er fordi i bare gemmer som .bmp den skal stadigvæk ændres til 16 farver ! når i gemmer som bmp er det 24bit, hvilket den ikke vil jo

  Så åben med paint og gem som 16 farver BMP billede, så funker det, gjorde det ihvert fald her.

  24 bit billedet ved mig fyldte også 900 kb, og 16 farver fyldte 150 kb

 16. Tjah jeg har et lille problem.

  I mit photoshop kan jeg kun gemme det som 16-bit og jeg har set på Egils billed at hans er 4-bit… Hvad gør jeg?

 17. hmm jeg har en dårlig nyhed.. og dow har jeg også lært noget, jeg fandt faktisk ud af det her var en rigtig dårlig ide.. og har nu lært, at man aldri skal høre på folk om sådan noget her.. Vilke vil sige at min computer ikke vil opstarte.. jeg gjorde alt rigtigt.. havde det rigtige program til at gøre billedet 680 x 480 og skrev rigtigt nok ned i min boot.ini, men min point er nu at jeg ved problemer er til for a blive løst, så hvordan kan jeg ordne den uden at formatere ???

 18. som et altenativ kan denne fil donwloades! her kan man desuden ændre mus og en HELT masse andet!

  http://www.tgtsoft.com/download.php (gå ind under:
  Full Install Style XP 3.06 Men
  (for new users)
  … with themes panther, eclipse, 521, gem, watercolor, phenom.)

  du skal bare skynde dig at ændre det der skal ændres! det er nemlig en trial på 3 dage….

 19. FUCKERLORT!!

  jeg kopierede #21 boot.ini (tænkte mig ikke om) og satte det ind i min fil, det resukterede i at min computer åbenbart mangler en “had.dll” hvis jeg husker rigtigt, hvordan finder jeg evt. den originale bootfil, så jeg kan rette den i console? eller bliver jeg nødt til at instalere windows igen??

  på forhånd tak

  edit:
  hm, formaterede lortet, og har nu lavet det ordentligt