Tilbage i februar kunne PC-gamerne atter redde kloden fra invaderende rumvæsner i XCOM 2. Konsolejerne kan nu også lege med, og vi har i den forbindelse kigget nærmere på PlayStation 4-versionen. Er oplevelsen ærefuldt optimeret til en controller, eller bliver konsolejerne spist af med et skrabet produkt?

Gensynets glæde

Jeg har glædet mig som en gal til at smide XCOM 2 i min PlayStation 4, da minderne om XCOM: Enemy Unknown og Enemy Within endnu kan frembringe smil på mine læber. Dengang afviklede jeg spillet på min stationære PC, men da den aldrende spand fra 2007 ikke har set en hæderlig opgradering siden 2012, måtte jeg sande at XCOM 2 ikke skulle finde vej til mit spilbibliotek.

Jeg var derfor noget begejstret, da annonceringen om en konsolversion ramte vores forside. Så længe det solide gameplay, som jeg blot havde læst mig frem til, blev vedligeholdt på maskinen i stuen, så ville jeg næppe kunne forlange meget mere.

Fjenderne er blevet endnu farligere, end det var tilfældet i forgængeren
Fjenderne er blevet endnu farligere, end det var tilfældet i forgængeren

At dømme ud fra Allans anmeldelse af PC-udgaven, så er funktionerne fuldstændig de samme. Der er en singleplayer campaign, hvis diversitet i missionerne medvirker til, at spillet aldrig bliver kedeligt. De nye klasser af soldater virker som gennemtænkte justeringer frem for simple opgraderinger. Fjendetyperne viser sig usædvanligt mere udfordrende at takle, end det var tilfældet i de foregående spil.

Jeg vil egentlig ikke bruge for meget tid på at forklare hvordan spillet fungerer, da Allan allerede har givet udtryk for dette i sin PC-anmeldelse. Nu har jeg siddet med XCOM 2 over det meste af weekenden, og må indrømme at min oprindelige tanke om at spare sammen til en ny PC, blot for at spille XCOM 2, egentlig burde have været ført ud i livet.

Langsommelig teknik

Det er mig uforståeligt, hvordan et turbaseret spil kan have så voldsomme dyk i sin framerate. Nej, det påvirker naturligvis ikke spillets egentlige afvikling, men den polish som man bør kunne forvente på ”låste specs”, efterleves på ingen måde. Det drejer sig både om cut scenes, ved særlige handlinger i actionsekvenserne og også i flere tilfælde på XCOM’s hjemmebase, The Avenger.

Denne skærm var fastfrosset i langt over et minut
Denne skærm var fastfrosset i langt over et minut

Flere gange oplevede jeg, at spillet decideret frøs, og jeg frygtede, at jeg måtte koldslukke min PlayStation 4, for at få liv i spillet igen. En lille skefuld tålmodighed endte dog alle gange med at være den bedste løsning, men når man egentlig blot navigerer rundt i et glorificeret menu-system, bør en fastfrosset konsol ikke være blandt ens største angstparametre; det skal spillets udfordrende gameplay nok klare!

Samtlige af spillets loadingtider er også af en karakter, som vil kræve at spilleren kan tælle til ti … I hvert fald et par gange. Både når spillets startes op, når man loader et save game og før hver mission, kan man godt smide controlleren fra sig i et lille minuts tid, mens man mentalt forbereder sig på den forestående opgave der venter forude.

XCOM 2 ser ganske flot ud på PlayStation 4, men havde godt kunnet tåle en nedskalering, hvis det havde forbedret den overordnede ydeevne
XCOM 2 ser ganske flot ud på PlayStation 4, men havde godt kunnet tåle en nedskalering, hvis det havde forbedret den overordnede ydeevne

Jeg havde på ingen måde været ked af at have spillet et nedskaleret spil, med færre grafiske detaljer og effekter, såfremt en mere flydende oplevelse havde været resultatet. Disse tekniske skavanker efterlader desværre et blakket indtryk, og vil man spille den teknisk overlegne version af XCOM 2, så må der altså ikke herske tvivl om denne skal findes på PC.

Fuld kontrol

Med sin isometriske spilleplade er XCOM 2 som skabt til at blive afviklet med mus og keyboard. Ikke desto mindre er der gjort et glimrende stykke arbejde, med at få optimeret styringen med Dual Shock 4-controlleren.

Med alle funktioner lige ved hånden, er det nemt at vælge hvilken type angreb eller handling man vil benytte, hvilke medspillere eller modstandere det skal gå ud over og på hvilket plateau det skal finde sted. Det er en intuitiv styring, som ikke tager mange øjeblikke at vænne sig til.

Det er ikke sjovt at være nødsaget til at nedlægge en af sine gamle soldaterkammerater, efter han er rejst igen fra de dødes land
Det er ikke sjovt at være nødsaget til at nedlægge en af sine gamle soldaterkammerater, efter han er rejst igen fra de dødes land

Det er ikke mindst en diskret genistreg, at R2, altså højre trigger, bruges når man skal vælge sin næste handling. Den er tilpas tilgængelig og skjult af vejen på samme tid, og er ikke en knap man ved at uheld kommer til at ramme. Overwatch og genladning har også dedikerede knaptryk, men med en placering på henholdsvis trekant- og firkant-knapperne, er jeg mere end én gang kommet til at genlade mit våben, frem for at redde en soldaterkammerat fra den sikre død.

Konklusion

Det solide gameplay kan der ikke sættes en eneste finger på. Firaxis er kongerne af turbaseret strategi, og XCOM-serien er blandt de titler, der cementerer denne ærede status.

De tekniske udfordringer som konsolversionen døjer med, gør dog XCOM 2 til en marginalt mindre fornøjelse end man umiddelbart kunne håbe på. En ustabil framerate, frosne menuer og lange loading-tider burde ikke være til stede, men de er altså mærkbare nok til at kunne hægte de utålmodige gamere af.

Når alt kommer til alt, så er XCOM 2 et bragende godt spil på konsol, til trods for den haltende teknik
Når alt kommer til alt, så er XCOM 2 et bragende godt spil på konsol, til trods for den haltende teknik

Det kræver en smule tilvænning at beherske en controller, hvis man er vant til at afvikle en XCOM-titel med mus og keyboard, men der er taget højde for både begrænsninger og muligheder i knap-layout’et. Alt dette kan naturligvis justeres i PS4’s egen menu, men som det fungerer ud af boksen, ser jeg ingen grund til at foretage ændringer.

XCOM 2 er stadig et bragende godt spil, og jeg er ikke i tvivl om at jeg får brugt mange sene nattetimer, på at græde snot over de soldater der må lade livet, fordi jeg spiller for uforsigtigt. Men jeg er stadig led og ked af, at jeg ikke sidder med et bæst af en PC, da den bedste version uden tvivl findes her.

OVERBLIK OVER ANMELDELSEN
XCOM 2 (PS4)
8
Forrige artikelGhost Recon: Wildlands Stealth gameplay gennemgang fra Ubisoft
Næste artikelFIFA 17 sætter ny salgsrekord i Storbritannien

6 KOMMENTARER

  1. Ærgerligt at der er så lange loadtider, og framerate drop. Men jeg spillede det sidste xcom på min iPad, som virkede fint, men langsommelig styring, så kan kun tro at overgangen til konsol blir som at køre kniven igennem perfekt tempereret nyåbnet pakke smør.
    Tror bestemt jeg ville kunne leve med de lidt drilske ting du nævner, så længe hele spil oplevelsen er i top.

  2. #1 – Gør det endelig. Spillet er stadig bragende godt på konsol, men det er en god ide at være forberedt på de tekniske skavanker!

  3. Spillet havde også en del udfordringer på performance til PC. Det kan man nogen gange undskylde lidt med at der er mange konfigurationer at tage højde for. Men det gælder jo ikke på en PS4, så det er noget værre sløseri.

    Men gameplayet er jo rigtig godt og heldigvis er framerate drops blot irriterende mere end ødelæggende når spillet er turbaseret.