Konsollernes generationsskifte er lige på trapperne og der er god grund til at glæde sig. Vi har haft Xbox Series X i hænderne i lidt over en uge og er nu klar til at fortælle om vores indtryk.

Artiklen her er yderst fattig på billeder. Jeg havde håbet på at kunne vise billeder fra menuerne, men det er desværre ikke muligt at tage billeder af disse direkte på konsollen. I stedet har jeg forsøgt at samle nogle af indtrykkene i en video og denne finder du i bunden af artiklen eller via dette link til vores YouTube-kanal.

3, 2, 1, SPIL!

Lad det hermed være bekræftet, at Xbox Series X er lynhurtig til at starte op. Fra man tænder apparatet, enten via Xbox-ikonet på selve konsollen eller controlleren, kan man lige knap tælle tre sekunder, før man befinder sig i hovedmenuen. At opstarten finder sted uden lyd fra konsollens fysiske blæser, er, metaforisk/paradoksalt nok, især et aspekt som “blæste mig bagover”. Maskinen logger automatisk ind på sin bruger og man kan derfor hoppe direkte ind i sit spil på rekordtid. Vil du se en demonstration af dette, så se videoen nederst i denne artikel, når du er færdig med at læse.

Man kan selv vælge hvordan maskinen skal opføre sig i slukket tilstand. Ligesom forgængeren Xbox One, kan man vælge at slukke maskinen helt eller blot lade den dvale i en standby mode. Argumentet for sidstnævnte er naturligvis, at der automatisk bliver downloadet opdateringer, patches og lignende, så man altid har den seneste version af et givent spil tilgængeligt uden behov for at vente.

Man skal dog lægge vejen forbi en af menuerne, for at indstille hvordan sluk-funktionen skal opføre sig. Jeg har valgt standby-tilstanden som standard, men skulle jeg en dag have behov for at slukke maskinen helt, kræver det altså en smuttur igennem menuerne. Det er dog heldigvis nemt klaret – mere om det i næste afsnit.

Et elegant menukort

Ejer man en Xbox One, har man sandsynligvis bemærket, at der er blevet installeret et nyt menusystem. Dette kommer forudinstalleret på Xbox Series X og jeg er kæmpe fan.

Da jeg tændte maskinen for første gang, var der en masse ikoner og funktioner, som jeg allerede nu ved, at jeg ikke har tænkt mig at bruge til noget som helst (endnu). Det irriterede mig, at der skulle presses communities og events ind i min spiloplevelse. Men med et enkelt knaptryk blev jeg ført direkte videre til den menu, hvor man selv kan vælge de elementer, man ønsker at se i sin hovedmenu. Dette kan du også få et kig på i videoen nederst i artiklen.

Man kan derfor helt selv vælge, om man vil have fokus på sine spil, hurtig adgang til online-butikken, nemt overblik over de tilgængelige titler via Game Pass eller en af de mange andre funktioner, som Xbox’en også tilbyder. Det er nemt at justere og jeg fik selv hurtigt inddelt mit spilkatalog i flere kategorier, så jeg har Marvel’s Avengers og Watch Dogs: Legion i samme action-kategori, mens Dirt 5 og Forza Horizon 4 ligger side om side i racing-gruppen.

Hvis man finder noget overflødigt i sin menu, kan man altså på virkelig simpel vis fjerne det, så man kun ser de elementer, man rent faktisk gider bruge tid på. Alt andet kan barberes væk og for mit vedkommende betød det, at jeg kunne holde fokus på de spil, som var tilgængelige for mig.

Og med de ord må det være på tide at snakke om selve spiloplevelsen!

Massivt bagkatalog

Xbox Series X står ganske stærkt, hvad angår spil man kan kaste sig over på udgivelsesdatoen. Game Pass er nærmest et kapitel for sig selv, hvor man har en overflod af stærke spil til rådighed mod en månedlig betaling. Det er dog de såkaldte “optimerede” titler, som klart er mest interessante.

I perioden med Xbox Series X har vi haft adgang til Forza Horizon 4, Gears 5 og Gears Tactics, som altså er blevet optimeret til at fremstå endnu stærkere på den nye hardware, end hvad Xbox One og Xbox One X kunne præstere. Jeg har testet spillene af, men eftersom jeg ikke har prøvet nogle af spillene i deres oprindelige form, har jeg simpelthen ikke viden nok, til at vurdere om forbedringerne er så gennemtrængende som lovet. Jeg skal nok komme ind på konsollens egentlige performance og kunnen på et senere tidspunkt og jeg har blandt andet en anmeldelse på vej af Assassin’s Creed Valhalla på Xbox Series X, hvor netop dette vil blive drøftet.

Vær dog ikke i tvivl: førnævnte spil er hamrende flotte, leverer en flydende 60 fps-oplevelse i knivskarp 4K-opløsning. De er alle solide spil, som er værd at kaste sig over, hvis man, som jeg, stadig har den oplevelse til gode. Jeg skal da også blankt indrømme, at jeg faktisk har brugt mere tid på at bladre i det digitale arkiv Game Pass, for at finde de titler, som jeg er gået glip af i forrige generation, hvor PlayStation 4 primært har været min kilde til gaming.

Xbox Series X downloader disse med en glimrende hastighed og afvikler dem også som både håbet og forventet. Halo: The Master Chief Collection og Ori and the Blind Forest har længe været i mit søgelys og med afvikling via Xbox Series X, hvor loadingtider, framerate og lignende aspekter får et naturligt løft, har jeg betragtet tiden med konsollen som en gylden port til et univers af spil, som jeg ikke tidligere har haft adgang til. Game Pass og afviklingen af titlerne herfra er alene et argument for at investere i en Xbox Series X.

Samme kontrol (plus pant)

Den medfølgende controller minder i høj grad om den, der hører til Xbox One. Knappernes layout er der ikke pillet ved, hvilket heller ikke er nødvendigt. Der er dog nogle bittesmå ændringer, som bestemt klæder både designet og følelsen.

Øverst på controlleren er den blanke ramme omkring Xbox-ikonet blevet jævnet ud med den matte overflade, som pryder resten af controlleren visuelle udtryk. Det giver et mere stilrent look, som også matcher maskinens eget design; mere om det senere.

Designet af controlleren har fået en lille overhaling, i form af nogle simple og kærkomne funktioner.

Der er tilføjet en knap, som er dedikeret til de gamere, som ønsker at tage screenshots eller optage videoer, med henblik på at dele dem. Funktionen eksisterede også på Xbox One, men var en noget kringlet proces, som altså nu er blevet optimeret betragteligt. Jeg kommer især til at benytte knappen, når jeg skal tage skarpe billeder til brug i anmeldelser her på Daily Rush.

På undersiden af grebene er der tilføjet en nupret overflade, som medvirker til at controlleren føles mere fastlåst i hænderne. Der skal i hvert fald nogle tarvelige mængder smør til, hvis den skal risikere at glide ud mellem fingrene på dig.

Den nuprede overflade på grebene giver et virkelig godt tag om controlleren.

Et enkelt kritikpunkt fra min side skal der dog lyde og det drejer sig udelukkende om D-pad’en. Når man trykker i en af retningerne, afgiver controlleren et afsindigt højlydt klik, som jeg på ingen måde er fan af; dette demonstreres også i videoen i bunden af denne artikel.

Xbox One-controlleren var i forvejen en glimrende formidler af spillerens evner og med den opdaterede version – med de små tilføjelser til komfort, funktioner og design – passer den glimrende ind i det univers, som vante Xbox-gamere kender til.

Nu vi snakker design…

Det er nok de færreste der er i tvivl om, hvordan Xbox Series X egentlig ser ud. Hvis al omtalen på sociale medier alligevel er gået i en bue udenom dit feed, så kan du jo passende starte med at se de billeder, som vi offentliggjorde i sidste uge.

Jeg synes selv designet af Xbox Series X er virkelig flot. Afvigelsen fra den noget konservative “flade” spillekonsol kræver lidt tilvænning, men i sin egen ret er det en flot maskine, der bestræber sig på ikke at stjæle opmærksomhed i stuen.

Det gør den dog alligevel, da jeg har haft en del udfordringer med at finde en klædelig plads til den i, på og ved mit TV-møbel. Forud for modtagelsen havde jeg allerede gjort mig nogle tanker, om hvor jeg skulle placere den, men opgaven blev bestemt ikke nemmere, da jeg endelig stod med den i hænderne. Køleskabsformen på Series X har jeg ganske enkelt ikke fundet nem at passe ind i min stue.

Jeg kan simpelthen ikke finde en god plads til Xbox Series X, hvor dens design og udformning flyder sammen med min egen indretning.

Jeg er udmærket klar over, at min indretning på ingen måde kan være 100% identisk med alle andres, men jeg finder det en kende ærgerligt, at jeg skal overveje en investering i et helt nyt TV-møbel, blot fordi Microsoft har tænkt ud af boxen. Videoen herunder viser ret godt hvad jeg mener og den indeholder også nogle af de øvrige nøglepunkter fra artiklen:

Konklusion

Når alt kommer til alt, så ligger fokus naturligvis på den oplevelse der venter, når først Xbox Series X er tændt. Hurtige load- og bootsekvenser, overblik i menuer og en behagelig controller er et rigtig godt udgangspunkt, hvis man skal ud og investere i en next gen-konsol.

Forud for købet er det dog værd at overveje, hvor og hvordan man har tænkt sig at placere apparatet. Jeg troede jeg havde nogle fyldige rum i mit TV-møbel, men måtte altså se mig slået af designet, som har større ambitioner end jeg kan leve op til.

Der er stadig masser af funktioner, som jeg endnu ikke har testet til fulde og jeg glæder mig til at tilbringe de næste mange år, med at blive klogere på dem alle sammen.

For nu kan du dog ånde lettet op ved tanken om at en Xbox Series X er et bragende godt køb, i særdeleshed hvis du aldrig har ejet en Xbox-konsol før. Der er et væld af titler at kaste sig over med Game Pass og jeg ser selv frem til at finde ud af, hvorfor i alverden folk er så pjattede med Halo, Gears og Forza.

Har du nogen spørgsmål eller ting du ønsker uddybet, så giv den gas i kommentarerne og så vil jeg gøre hvad jeg kan, for at svare så fyldestgørende som muligt.

14 KOMMENTARER

 1. Den opstart du viser i videoen, er det fra et cold boot? For så er det fanme imponerende.
  Lækkert at man har stor frihed til at at ændre i UI/menuerne. Det håber jeg også bliver tilfældet på PS5.

  Eneste anke omkring videoen er at jeres logoer og animation i splitter: Skal det ikke opdateres lidt?

  Men fed gennemgang!

 2. Syntes faktisk det er smart, de har vendt luftgennemstrømmen. Mange har tv møbler som er delvis lukket bagtil, måske med en plade med små huller til ledningsudtræk og lignende. Det giver problemer hvis luften ledes ud bag til og suges inden fra siden eller front.

  Min X-Box One X som også er ganske lydsvag, har jeg faktisk været nødsaget til at vende af netop den årsag. Den er stille som ingenting, i mit møbel efter jeg netop har vendt den rundt, så den suger luften inde i møblet og puster luften ud af møblet på fronten.
  Skal siges jeg også har en plade jeg kan trække for, når jeg ikke bruger den. Så man ikke kan se det der

  Jeg mistænker, at dette ofte er årsagen til, at folk syntes deres maskiner larmer meget, og jeg tror det også er en af årsagerne til, at MS har været nødsaget til at designe den, så Series X netop blæser op eller ud når den ligger ned.

 3. #1: Det er ikke en “cold boot”, men blot fra “standby”-tilstanden. Det var det jeg fandt mest relevant at vise, da Box’en med stor sandsynlighed primært kommer til at være i denne tilstand. Jeg kan dog lige prøve en cold boot senere i dag.

  #3: Jeg ejer desværre ikke en eneste X360-skive, så det har jeg ikke mulighed for at teste. Ellers skal du være velkommen til at levere et eksemplar i Vangede, og så kigger jeg gerne på det

  #4: Varme er som sådan ikke et problem. Problemet ligger nærmere i at finde en måde at indrette på, hvor varmen rent faktisk kan komme ud. Ja, den er støjsvag som følge af designet, men det har gjort indretningen udfordrende for mig.

 4. Så fik jeg testet en “cold boot”, og det stemmer ret godt med lige over 20 sekunder, som #2 også nævner.

  Jeg blev til gengæld ret imponeret over, at de spil jeg havde kørende i baggrunden før jeg slukkede, STADIG var klar til at spille fra der hvor jeg var nået til, så jeg altså ikke skulle lade eller noget som helst.

  Hot daymn!

 5. Måske en mindre detalje.. men du kunne godt lige have brugt et par minutter på at støve dit tv-møbel af inden du tog videoen.. Det ser ret sjusket ud. 😉

  Dog gode betragtninger du har.

 6. Glæder mig godt nok til at hente min i elmutanten d. 10. Tror jeg smider barnet og kæresten ud den aften så jeg ikke forstyrres
  Gears5 skal prøves på dagen!

 7. Nice! Glæder mig til at læse mere

  Hvis du skal have gang i Halo for første gang, så vil jeg anbefale at starte med Halo Reach. Udover at det foregår som direkte kronologisk forløber til Master Chief serien, så er det et af de historiemæssigt stærkeste i Halo universet.

 8. #0 Da jeg overvejer om jeg skal have ny media afspiller, er jeg interesseret i at høre om box’ens evner som film afspiller og som tv streamer(netflix mv.).

  Understøtter den f.eks. de samme funktioner som Nvidia Shield TV/Apple TV 4K:

  1. Match framerate funktion? (så ujævne/hakkende- bevægelser undgåes, når der ikke afspilles med samme antal fps som filmen blev optaget i)
  2. Afspiller automatisk i korrekt farve videoformat (BT.601 eller BT.709 osv.)
  3. Understøtter HDR formaterne? (Dolby Vision, HDR10, HLG osv.)
  4. Kompatibel med de seneste nye lydformater til film? (DTS-X og Dolby Atmos)

  Hvis den gør dette(eller funktionerne er planlagt til at komme med software opdateringer senere)…..så kan jeg jo pludselig nøjes med blot at købe en ny Xbox!

  Så ville være rigtig fedt, hvis du kunne opklare

 9. …….disse punkter for mig…….spilafviklingen er jeg ikke så bekymret for, om den kan opfylde min forventninger til!

  Ps: Nå ja, sidder pt. med en gammel Xbox360. Ved du om den nye model tilbyder hele Arcade Games kataloget?

  PPs: WTF! Har man virkelig ikke flere tegn til rådighed, når man poster i kommentar sporet?