Fem dage var gået, og vi havde intet hørt fra ham. Vores anmelder, BruneBanan, var som sunket i jorden. Vi vidste godt, at den var helt gal. Vi tog en låsesmed og en sygehjælper med over til hans lejlighed. Allerede ude i opgangen kunne vi ane lugten af gammel pizza og indelukkethed. Selvom vi var forberedte på et slemt syn, blev vi alligevel overraskede, da låsesmeden åbnede døren til lejligheden. En bunke Coca Cola-flasker væltede, da vi maste døren op. Den var nærmest blokeret af pizzabakker. Stanken var ikke til at tage fejl af. Her var blevet spillet. Flere døgn i træk. Halvspiste færdigretter stod på både gulve og borde. Kaffekopper, Redbull-dåser og andre rester af koffeinholdige boosters lå spredt over hele lejligheden. Vi fandt BruneBanan liggende bevidstløs hen over tastaturet. Da vi løftede hans livløse krop væk fra tastaturet tonede Steam-vinduet frem på skærmen. Kun ét spil var installeret! Og der var spillet 78 timer. Spillet var The Elder Scrolls V: Skyrim. Dette er anmeldelsen. Stykket sammen af de rabiate skriblerier, vi fandt på computeren, efter BruneBanan blev sendt på hospitalet.

Jeg er, Doväkiin!

Et brøl flænser den idylliske ro i det falmende efterårslandskab. En mørk skygge bevæger sig hastigt hen over træer og klipper fulgt på vej af tunge, nærmest rungende, vingesus. Djernis springer af sin trofaste ganger, kigger rundt efter et godt udsigtspunkt og tager sin elverbue frem. Godt tohundrede meter fremme rager et klippeplateau et godt stykke ud over et gigantisk, rumlende vandfald. En perfekt arena til den episke kamp, der uden tvivl snart vil finde sted. Hvis bare Djernis kan nå derhen, så han ikke bliver fanget ude i det fri. Djernis sprinter alt hvad remme og tøjler kan holde hen imod plateauet. Et brøl bryder lyden af Djernis’ åndedræt. Denne gang meget tæt på. Men da Djernis endelig står ved vandfaldet, høres kun den tordnende lyd fra vandmasserne. Hvor blev kræet af?

BilledeBillede

Med et øredøvende brøl lander en tonstung, skællet og pansret krop foran Djernis, der mister fodfæstet og vakler tilbage. Da han får styr på sin krop igen og kigger op, står han ansigt til ansigt med en gigantisk mørkegrå Blood Dragon. Dragen kigger kort på Djernis og hvisker på sit raspende dragesprog “Døøøøø…”. Djernis når lige at hæve sit skjold, inden dragen åbner gabet og afslører et sæt store, knivskarpe tænder. Dragen udstøder et dybt brøl, og med brølet vælter flammerne op fra dens indre. Infernoet omkranser Djernis totalt, og han forsvinder i de hvidglødende flammer. Buske, træer og blomster fortæres. Intet ser ud til, at kunne overleve. Men da ilden dør ud, toner en skikkelse frem. Med løftet skjold og sværd i hånd står Djernis fast foran dragen. Enhver anden ville være blevet brændt til aske. Men Djernis er Doväkiin, dragefødt. Han har drageblod i sine årer og mestrer dragernes hemmelige sprog. Ilden bider ikke på ham og han frygter ikke sin overlegne modstander. Djernis sænker skjoldet og udstøder et vildt råb, et drageråb, et Thu’um, “FUS RO DAH!”. Dragen bliver slået tilbage og Djernis springer frem. Kampen er begyndt.

BilledeBillede

Med drageråb, sværd, skjold, bue og pil kæmper Djernis mod dragen. Skiftevis på jorden og i luften. Til sidst, efter et par velplacerede pileskud, styrter dragen mod klippeplateauet. Den lander med et kæmpe brag og glider hen ad klipperne på dens bug. Djernis er ikke sen til at udnytte chancen. Han springer resolut op på hovedet af den omtumlede kæmpe. Med begge hænder hamrer han sit sværd ned igennem kraniet på dragen. Den er slagen. Roen sænker sig et kort sekund over landskabet. Små gnister former sig omkring dragens hornede og skællede krop. Gnisterne bliver til flammer, der snart omspænder både Djernis og drage. Dragen brænder væk, så kun skelettet ligger tilbage som et minde om den voldsomme kamp, og dragens kraftfulde sjæl videregives til Djernis. For som Doväkiin er han i stand til at absorbere og tøjle dragernes mægtige kræfter. Sådan starter eventyret om Djernis Dragedræber. Et fantastisk eventyr, hvis lige du aldrig har set.

78 KOMMENTARER

 1. Rigtig god anmeldelse.

  Jeg kunne godt tænke mig at se de få optimeringer du har lavet på INI filen, da jeg oplevede sygt mange crashes efter jeg pillede ved min.

  Efter knap 100 timer har jeg faktisk ikke oplevet problemer med fysikken i spillet, eller bugs der ødelægger quests.

  Men ellers en rigtig god anmeldelse, og en karakter jeg er helt enig i.

 2. #2 Fjerne v-sync er dog noget værre noget, fucker med fysikken i spillet, og for mig buggede de vand når jeg var i en dungeon.

  Derudover er der en masse andre problemer man kan komme ud for ved at deaktivere det, men de to er dem jeg stødte på.. Har vænnet mig til musen i stedet

 3. #3 Thanks man! Og ja… ælsker det spil. Uhæmmet!

  #4 Ja, det er lidt træls. Men min mus skal køre perfekt, ellers er det umuligt for mig at spille uden at få lyst til at gnave min højre arm af!

 4. #4 + #5 Løsningen er at slå v-sync og mouse acceleration fra i spilles ini-filer, aktiver v-sync gennem grafikkortets control panel og download FPS-limiter (mod) og sæt den til (60-100), så fucker fysikken ikke op, og musen kører flydende.

 5. #1: det bedste man kan gøre er at bruge Large Address Aware (LAA) på spillets .exe-fil. det fordobler den mængde ram spillet har til rådighed og fjerner de fleste crashes. desværre funker det ikke efter den lille steam-update i går.

 6. Jeg er enig i det meste af anmeldelsen, men jeg synes at karakteren er for pæn. Så mange bugs burde trække mere ned. Man kan tilgive langt hen af vejen, for det er jo et meget komplekst spil, der skal virke på alskens hardware.

  Det er dog helt utilgiveligt, når det samme gælder konsol-versionerne. Jeg har simpelt hen måtte opgive spillet (xbox) fordi mit temperament ikke holder til random-crashes, og bugs der får Morrowind til pc, til at virke poleret.

  Nu er det jo en pc-anmeldelse, men jeg håber at en evt. konsol-anmeldelse vil være mere kritisk overfor fejl.

  Det kunne jo have været et fantastisk spil, men for fanden jeg er skuffet.

  /End of rant.

 7. #8 Ja… nu er det jo en PC-anmeldelse, så jeg kan ikke rigtigt tage højde for bugs på konsollerne.

  Mht antallet af bugs, så ja, der er en del. Men de fleste ingame bugs har ikke generet mig, det har kun været de 3 quests jeg ikke kunne færdiggøre.

  Det ER et fantastisk spil. På trods af bugs. Sådan ser jeg det i hvert fald. Og karakteren skal jo passe til anmeldelsen… og der mener jeg at 9 er perfekt.

 8. Wow, en af de bedste spilanmeldelser jeg til dato har læst (og jeg har læst mange).

  Og ja, Skyrim er et fantastisk spil, atmosfæren og eventyrene opsluger jo en totalt når man spiller det. Jeg er heldigvis heller ikke stødt på bugs endnu.

 9. Tak for en glimrende anmeldelse. Du har beskrevet spillet nogenlunde som jeg selv ville

  Dog er jeg ikke helt med på de bugs – jeg har endnu ikke oplevet et crash, eller epileptiske poltergeists.

  Det kan selvfølgelig hænge sammen med at jeg kører med et ældre system, som kører et sted mellem low og medium settings, men det spiller bare. Loading times er super hurtige, og alt fungerer bare helt fint

 10. #9
  Jeg er osse bare skuffet over at et spil jeg har set frem til så længe, er fyldt med så mange fejl. Din anmeldelse fejler intet, men det irriterer mig da en smule at det kan få den ene topkarakter efter den anden.

  Men jeg ønsker en god spillelyst til folket trods alt.

  Og et lille hint/**Mini-Spoiler**

  Man skal være level 20 for at kunne købe huset i Markarth.

 11. Hmm, skal det på ønskesedlen til jul? Det er fristende. Men med følgende spil liggende i skuffen indpakket i folie, så er det måske uansvarligt: Mass Effect 2, Fallout 3, Halo: Reach og Battlefield: Bad Company 2. Jeg mangler også at færdiggøre Arkham Asylum.

  What to do?:(

 12. efter at have læst denne anmeldelse må jeg straks tilbage for at spille videre i dette fantastiske spil… har simpelthen ik tid til noget

 13. Enig med bedømmelsen. Et spil med de bugs og et lidt dårligt menu system kan nok ikke nå top karakteren.

  Men jeg er sikker på, at med tiden får vi et sindssygt godt spil (det er det jo allerede…), men med alle de fixes, mods, expansions osv. der kommer, så bliver det kun bedre!
  Er overbevist om, at det bliver fantanstisk, når der er gået lidt tid.

 14. #21 han har vel taget RPG over en bred vifte og inkluderet action rpgs. Diablo 2 er et bedre spil end begge spil du nævner. intet fjolleri i det.

 15. #10 Tak mayn… det tager jeg sgu til mig!!! Og fedt at både du og #11 ikk rigtigt at plaget af bugs. Det er jeg nu heller ikke rigtigt selv længere

  #12 HAhaha..takker. Og det har jeg også. Droppet BF3. Det lyder jo vanvittigt!

  #13 Kan godt forstå, hvad du mener. Men IMO er spillet bare så gennemført godt, at de bugs jeg sidder mig, sagtens kan tilgives. Nu er bugs på pc’en jo heldigvis nemmere at fixe, da systemet er åbent. Og har ikke selv spillet konsolversionen endnu.

  #14 HVA SKAL JEG SIGE??? NEJ NEJ EJ EJ!
  Køb skyrim nu! Og spil det for vildt. Som break spiller du Halo: Reach. Det tager ikke så lang tid at ræse igennem. Fallout 3 dropper du bare, og går videre til Fallout New Vegas, som snart udkommer i en “total edition” med alle udvidelsespakkerne. Den køber du, når den kommer. Bad Company 2 dropper du selvfølgelig helt, og går direkte til BF 3. Mht arkham asylum ved jeg ikke. Du bør gøre det færdigt, da historien er ret fed. Arkham City kan du springe over IMO, hvis du alligevel ikke er 100% hooked på Arkham Asylum. Mass Effect 2 spiller du i januar, så du er up to date med historien, når mass effect 3 lander. Sådan. Det følger du bare!

  #17 Hvis du bare vidste, hvor mange gange jeg har kæmpet med ikke at springe tilbage i spillet under udarbejdelsen. Især under de mere deskriptive afsnit

  #18 Yeah… jeg nyder allerede de første mods!

 16. #19 Der er mange fede spil på den liste. Men ingen af dem, efter min mening, måler sig rigtigt med Skyrim, hvis man sammenligner dem i dag. Og det skal man jo. Måske var Baldurs gate the shit dengang i 1984 (jeg elsker det spil!), men idag er spillene rykket så meget mere. Ja, måske har baldurs gate og især Planescape Torment nogle sindssygt gode historier, langt bedre end Skyrim. Men samlet set, så er de crap ift. Skyrim. Jeps… jeg sagde, at de var crap

 17. #26 Jeg kan ikke spille Skyrim nu. Det fungerer ikke økonomisk, og desuden er jeg ved at færdiggøre Donkey Kong Country Returns.:) Det er i øvrigt også et genialt spil. Altså, Skyrim er enten julegave-potentiale eller langt-ude-i-fremtiden materiale.

  #27 Er du blæst? BG er sgu stadig godt.:)

  Jeg har i øvrigt også Dragon Age: Origins Ultimate Edition liggende i folie til PC.

 18. #28 Haha… du skal prioritere din gaming langt højere!!!

  Ja, BG er stadig rigtig godt. Men det kan IMO slet ikke måle sig med Skyrim. Sammenligning er vel heller ikke fair, da BG er meget gammelt. Men hvis man skal bedømme spillene lige nu, så er Skyrim bare det bedste IMO

 19. God anmeldelse som sædvanlig, vil nok egentlig gå så langt som at sige det er din bedste, og det er også et lækkert spil, dog forstår jeg ikke folks problemer med menuen, jeg spiller på PC, men ELSKER den, perk menuen er dårlig på PC, men favourite menuen og hotkeys virker for mig, og TAB knappen.

  Dog savner jeg lockpicking som i Oblivion MEGET! Virkelig virkelig meget, havde sådan håbet på at de droppede Fallout modellen, her er det mere held end skill før man finder et punkt hvor man kan give mere torque, men ved Oblivion kunne man klare sig med 2-3 picks i hele spillet, hvis man bare vidste hvad man skulle, det tog lidt længere tid, men var så meget bedre, følelsen når den sidste tumbler i sprunget op og man drejede helt om på sin torque så låsen åbner, åhh jeg savner det!

 20. #30 Tak, tak, buddy

  Og helt enig med lockpicking! Oblivions var ret fedt!

  #31 Thx Og ja… glæd dig. Det er sygt godt… og sig farvel til alt!

 21. #29 Enig med prioriteringen, men det er nogen gange svært med et idrætsstudie og en kæreste, der også hiver i en. Nogen gange i bogstavelig forstand.

  Det med gamle vs. nye spil bliver vi nok aldrig enige om.:)

 22. Skuffende spil. Fatter ikke Hypen. PC versionen er en joke med den UI.. ødelægger totalt spillet. Sørgeligt de har sendt en så dårlig PC version på gaden.

 23. #33 Haha… ja, det kan være svært at få tid til det hele!

  #34 Enig i, at UI’et kunne være bedre. Men SÅ meget fylder det jo heller ikke i den samlede spiloplevelse. For mig kan det heldigvis ikke rigtigt ødelægge noget.

 24. #36 Ahahaha… shit et navn at vokse op med! Stakkels dreng. Men ja, free bethesda games for life. Det er da også ok. Men ikke nok til, at jeg gad ha et navn som doväkiin

  Jeg kunne naturligvis ikke spise op, da jeg skulle tilbage til skyrim og game game game!!!

 25. For helvede Banan. Jeg havde besluttet mig for at hoppe over denne gang. Simpelthen fordi jeg lige prøvede det i 10 min og konstaterede at det var nøjagtigt det samme som Oblivion.

  Men nu har jeg læst din anmeldelse.. Og jeg elskede Oblivion..

  Du ruinerer mig.

 26. #38 Hahaha… altså. Du skal liiiige igennem den første time. Så åbner det sig op 100 gange bedre end oblivion. Køb det Du vil ikke fortryde det!!!!

 27. #19

  Øh….jeg citerer fra siden…

  These great games are hard to rank internally, so I’ve sorted them by year.

  Så der er nok en grund til at Skyrim er i bunden, eh?

 28. Da jeg læste den liste med forskellige fede RPGer, tænkte jeg at den var da meget fornuftig – indtil jeg så at gothic 3 var på listen, og gothic 2 samtidig ikke var… der mistede jeg lidt min enighed

 29. Jeg syntes måske den grafiske præstation burde flyttes ned under kritikpunkterne istedet, jeg er i hvert fald lidt skuffet over hvor lidt der er sket i forhold til oblivion som var ret banebrydende da det blev udgivet. Skyrims grafik er lidt “meh..” – eller også er jeg bare miljøskadet af at spille crysis 2 og bf3

  Derudover ganske enig, fedt spil med mange timers gameplay

 30. #44: Jeg giver dig fuldstændig ret. Forstår heller ikke hvad folk jubler over. Især på 360’eren ligner spillet noget fra 2008’ish. Voldsom kontrast etc.

  Jeg satte MW3 på lige efter Skyrim, og selvom spillets grafik ikke just roses, virker det langt mere “slick” og tidsvarende.

 31. #44 Det er helhedsindtrykket, som jeg også påpeger i anmeldelsen. Og det nu ret flot og helt ekstremt stemningsfyldt efter min mening.

  #45 Men nu er det også en PC anmeldelse Og så synes jeg ikke rigtigt, at man kan sammenligne små tætte baner i MW3 med en gigantisk verden i skyrim.

 32. Jeg er enig i, at Skyrim skal betragtes som en helhed.
  Går man i detaljer, begynder tingene at vise sig fra deres grimmere side. Jeg har kun spillet i nogle timer, men der er sgu en del grimme animationer at finde, ligesom kastede skygger ser helt horrible ud IMO.
  Men fuck, når man bare står og skuer ud over dalene og tager hele lortet ind, så er det sgu betagende. Sådan har det mere eller mindre været med alle Bethesdaspil siden Morrowind.

  I øvrigt: Er der andre, der slet ikke kan finde det logisk, at Bethesda har navngivet deres firma efter en virkelig by?

  Hvordan kan man bo i Bethesda?

 33. Ekstremt skuffende.
  Jeg er ganske vist ikke så meget til disse single player rollespil mere, men jeg kan da godt sætte pris på et godt spil, og dette er da ganske godt, men lever slet ikke op til den hype, der er omkring det. Jeg fatter ikke hvordan et (PC) spil kan få så gode anmeldelser over alt, når det har så elendigt et UI. Det er ganske enkelt kopieret direkte fra konsolversionerne. Musen spiller ikke med menuer, elendigt hotkey setup, latterligt ringe inventory styring. Og så er der jo den standard relativt store mængde bugs, som anmelderne ikke lader trække ned mere.. det er jo.. standard i dag.
  Grafikken er fin, men heller ikke mere! Det er en 5 år gammel engine der er pudset på. BF3 er for eksempel milevidt foran grafisk.
  Det tiltalende ved Skyrim (og Elder Scrolls serien generelt) er den store åbne verden og den frie bevægelighed. Det nye level system virker også fint. Et udemærket spil, men det fortjener ikke al den ros og alle de 9-10/10 ratings (som PC spil).

 34. #52 Yup, det er et rigtigt godt fix. jeg benytter mig selv af det!

  #53 Det fungerer ok, men jeg vil ikke kalde det godt

  #56 Ja, også her. Der er jo flere ekstremt simple fixes, som meget nemt kunne være smidt ind i deres options.

 35. #53 Nope, forstår heller ikke al den brok der er om interface, har ingen problemer om at finde rundt, og synes det går pænt hurtigt.

  Eneste jeg savner mht. interface er 0 og 9 som hotkeys, og et fix mod den buggende mus der er i menuen, der lige kræver man går en tab tilbage og så ind i f.eks. weapons igen før den funkter normalt.

  Men god anmeldelse, og enig med karakteren, efter selv at have fikset spillet

  Hint: brug denne .exe http://www.skyrimnexus.com/downloads/file.php?id=1013 i stedet for den normale (gør så Skyrim kan bruge 4 GB ram i stedet for kun 2 GB som det er låst til) efter at have brugt den har jeg kun oplevet ét crash på en lang gaming session, og oplevede ikke længere at textures manglede på træer og armor efter halvanden times spiltid.

 36. Andre der har oplevet at spillet bare lukker ned ad sig selv? Uden nogen fejlmelding. Som når du lukker din browser med Alt + F4. Det er lige begyndt at ske? meget mystisk. Vold fedt spil ellers.

 37. Efter jeg er begyndt at bruge den 4gb fætter fra #58

  får jeg ikke CTD mere, men i stedet låser spiller random, og kan kun dræbes mes en CTRL-ALT-DELETE.

  Sker randomly, som CTD gør.

 38. Herlig malerisk anmeldelse, tak for det
  Det er da bare endnu mere sikkert, at jeg skal anskaffe mig det spil, men det har der nu ikke været nogen tvivl om..

 39. synes nu godt de kunne ha lavet nogle rigtige puzzle alle steder er det samme hvaler slanger etc som skal match dem der er omkring en, eneste lidt anderledes er det sted de er linket og drejer sammen.

  Og er jeg den eneste der synes det er lidt for nemt at ikke nok med du får nøglen til en dør du får os koden som står på nøglen! suk altså virklig? :).

  ellers glimrende spil men ville nok ligge det på 8-8.5

 40. #58 Altså der er jo hotkeys fra 1-8 hvis det er det du mener? 0 oh 9 mangler, men jeg har alligevel ikke mere end 1,2,3,4 og 5 ting hotkeyed.

  Tror btw at mange skælder det UI ud bare fordi, og ikke fordi de egentlig ikke kan lide det.

 41. #67 Ja sker også for mig, lidt irriterende.

  Men ang. din post i #63, den .exe RPS har fundet i #58 er ikke i konlfikt med Steam, og kan bruges efter den nye patch, og du får også stadig achievements osv.

 42. #68:
  Ok. Jeg hørte det i en Giant Bombcast, hvilket jeg synes var helt godnat, hvis Bethesda bevidst patchede dårligere PC-performance ind i deres spil.

 43. #69 Der var en anden fix der gjorde det samme, den blev “rettet” i den patch, og det var lidt skod, men fandt heldigvis den nye.

 44. Fed anmeldelse.

  Overdrevet fedt spil. 15 timer inde er det allerede igang med at vippe Morrowind af førstepladsen som min all time favorit. (Oblivion kom ikke engang i betragtning). Jeg er spændt på om det holder niveauet, og om det har lige så stor replay-value.

  Er det tilfældet er det i mine øjne den vildeste udgivelse nogensinde. Jeg kommer aldrig ud af døren igen…

  Dræbte for et par timer siden min første drage (solo) i de vildeste omgivelser. For satan hvor er de fedt lavet. Det er jo fuldstændigt vanvittigt så livagtige og ondskabsfulde de er. At spillet samtidig indbyder til ikke at powergame’e gør det bare bedre. Kampen tog vel omkring 10 minutter, hvor jeg fik brugt min skjoldmagi og lynmagi, og leveret dødsstødet med et oldnordisk (høhø) sværd. Glæder mig allerede til den næste.

  …tager lige en time til, selvom jeg burde sove i stedet

 45. Ja Det ene museklik tog bare det andet, og så ventede jeg på NASL-finalen, der bare ikke kom, fordi jeg ikke havde fattet deres kampprogram

 46. Jeg har ikke været så grebet siden jeg spillede Hero Quest som 12 årig og efterfølgende læste hobitten … eller magien fra den gang er vakt!