Redningskrans til sofa-flydere

Vil du hellere flyde i sofaen frem for at sidde soldaterparat ved et computerbord? Så skal du endelig læse videre, for her kommer vores første hardware-anmeldelse i umindelige tider! Vi starter ganske blødt op med et keyboard beregnet til at fede den i de bløde puder mens du PC-gamer, et såkaldt lapboard.

Anmeldelsen bliver på godt og ondt, da enhver vil have sin egen mening om hvad som helst. Her er mine meninger om SOVA-lapboardet fra ROCCAT.

Hele lapboardet med mus. Det er et relativt omfangsrigt stykke hardware.

Komfort i mange timer

Først og fremmest synes jeg det skal fremhæves at lapboardet er virkelig behageligt at sidde med i skødet! Designet med de fire puder er rigtig godt, puderne behagelige og der kan stadig komme fint med luft ind under lapboardet. Vægten er også ganske fin, så det føles som om boardet bliver hvor det skal være, men uden at afklemme blodomløb eller på anden måde være ubehageligt at sidde med i længere tid.

Selve keyboardet har nogle gode detaljer med sig. Det svage blå lys i tasterne er ganske blødt og behageligt, så selv ud på de sene timer, giver lyset ikke unødigt skær i øjnene. Endvidere er jeg ganske glad for, at tasterne er både høje og smalle. Det er nemt at finde rundt på keyboardet, selv om mit fokus er på fjernsynet, som står en hel del længere væk. Det er rart at slippe for at for mange store skift i afstandsfokus og det hjælper til at slappe lidt af i øjnene. Tasterne er reaktive og gedigne, så det er nemt at mærke, hvad jeg har gang i.

Mit personlige krav til et lapboard er, at jeg selvfølgelig vil kunne bruge min foretrukne mus sammen med boardet, derom kan ingen tvivl herske. Dette er også gjort både nemt og smart med tre tricks: De to USB-porte i boardet, kabelrenden i boardets bagkant og endelig den lille kabel-lås.

Praktiske detaljer

De to USB-porte er en rar detalje, da jeg selv kunne have lyst til at tilslutte andre typer hardware. Det kunne fx være et ladekabel til telefonen, så jeg kan rode lidt med den mens jeg gamer, eller det kunne være, at jeg var i besiddelse af et headset med USB-tilslutning. Begge dele er der plads til og det gør det nemt at tilpasse sit gear til boardet.

Kabelrenden i toppen af billedet er veludført. Det er nok de færreste sofa-gamere der gider at kæmpe med BÅDE lapboardets kabel OG musens! Heldigvis kan man gemme kablet fint væk i bagsiden af lapboardet og slippe for alt for meget spaghetti i skødet.

Som man kan se, er USB-stikket på lige præcis min mus temmelig tæt på at være for langt. Jeg kunne godt have havnet i at skulle lave en meget uheldig bøjning på musekablet, men det gik da lige an.

Når musen endelig har fået lagt kablet i renden, kan der opstå nye problemer. En mus er jo ligesom beregnet til at glide let, især på en mouse pad (jeg nævner det kun, hvis nogen af jer skulle være i tvivl). Her har ROCCAT valgt at lave en lille holder, der kan flyttes rundt langs bagkanten af lapboardet. Som du kan se, kan musekablet kiles fast, så det kan godt være at musen glider af, når jeg flytter boardet fordi pizzabudet ringer på døren, men jeg skal altså ikke samle en smadret mus op fra gulvet.

Men…

Nu er det på tide med nogle af de ting, jeg ville ønske var anderledes, for at lapboardet skulle være min bedsteste ven i hele sofaen!

Lad os starte hvor vi slap, nemlig med holderen til musekablet. Det er en meget lille detalje, men den er træls, når jeg vil spille StarCraft 2. Når kablet er sat i holderen, har kablet for vane at skubbe musen væk fra holderen. Dette gør, at hvis jeg slipper musen, så havner den i bunden af skærmen og de fleste af jer ved nok, at når man fører markøren til kanten af skærmen, så scroller man. Det er ikke så fedt, men det er da til at leve med.

Det næste jeg finder træls, har at gøre med keyboardet. Kontrollerne til lyd- og lysstyrke ligger ikke på separate knapper i toppen af keyboardet, men er snarere ekstra-funktioner på F-tasterne, som du aktiverer ved at holde FN-tasten nede samtidig. Den FN-tast som der kun er 1 af, og så sidder i nederste højre hjørne af keyboardet, mens alle FN-tasterne er i toppen.

Altså skal jeg flytte hænderne fra musen, indtage en bizar håndstilling og så håbe på at jeg får ramt de rigtige ting. Lige hér ville jeg ønske, at de havde anvendt specifikke knapper til disse indstillinger, som man efterhånden ser på utrolig mange keyboards. Det er til at arbejde med, men jeg ville klart ønske det var anderledes.

Det sidste er en detalje, som jeg vil mene, at næsten alle lapboards lider under. Man kan ikke indstille vinkler i boardet! Afhængig af om jeg sidder med strakte eller bøjede ben, kommer hele boardet til at skifte vinkel. Det betyder, at musen begynder at vandre sjove steder hen, hvis jeg vil skifte siddestilling. Det betyder også, at jeg nogle gange bliver nødt til at skifte stilling, fordi boardets ellers så fine vinkel, stadig kommer til at være en belastning får håndleddene ved længere tids gaming. Og lad os lige være ærlige: Hvem smækker sig ned i sofaen for at give den fuld smadder med de fedeste spil i 10 minutter af gangen?

Konklusion

Det kan godt være der lige kom en længere liste af brok fra den gamle mand bag skærmen, men sluttelig vil jeg sige at ROCCATs SOVA-lapboard er ganske udmærket! Det har også været lidt farligt, for nu har jeg haft en ekstra undskyldning for at blive siddende i sofaen i ALT for mange timer! Det er gået ud over DOOM 2016, GTA V, Diablo 3, StarCraft 2 og Planet Coaster. Bare for at komme lidt omkring i spillene. Det er også vigtigt at prøve modellen af med forskellige typer spil, for at se hvordan interaktionen mellem gamer og fysisk brugerflade påvirker udstyrets opførsel.

Vi har ikke en decideret skala for hardware her på sitet endnu, men skulle jeg oversætte til en karakter på vores nuværende skala for spilanmeldelser, vil jeg give ROCCATs SOVA-lapboard 8.

Det er komfortabelt, stabilt, temmelig ergonomisk, god feedback i fingrene, gode praktiske detaljer omkring USB-porte og kabel-kontrol og de 4 meter kabel gør også at der er noget frihed omkring det.

Det trækker ned, at holderen til musekablet har for vane at skubbe til musen når man slipper den, at boardet kræver nogle mindre smarte tastekombinationer for at styre lys- og lydstyrke og at ejerskab og/eller adgang til en 3D-printer lader til at være nødvendigt, for at kunne ændre på boardets ergonomiske egenskaber.

8 KOMMENTARER

 1. @guitarlars rigtig fin og balanceret anmeldelse. Jeg undrer mig over at keyboardet ikke er stillet lidt skråt, som et almindeligt keyboard. Hvordan føles det i det hele taget at sidde og taste ‘ned i’ bordet, hvis du forstår hvad jeg mener?

  For mit vedkommende er det også som #1 en dødsejler, da jeg er venstre håndet. I disse #MeToo tider må jeg brokke mig nok engang over hardware producententernes venstrehåndsracisme! #Rights4Lefties (see what I did?)

  Hvorfor skal 10 % af befolkningen konsekvent udelukkes fra de fede input hardware løsninger (joystick, ergonomiske mus, etc.). Man skulle synes at det firma der vælger at satse 100 % på venstrehånds produkter først, får adgang til en fantastisk forretning med så stor potentiel kundebase globalt

 2. #3 Styrer du musen med venstre hånd?

  Jeg er selv venstrehåndet og har altid haft fuld kontrol over musen med den højre. Jeg spørger, fordi det er første gang, jeg hører det er et problem.

 3. #3
  Jeg synes faktisk godt om det, eftersom det gør at min håndstilling generelt er nedadgående. Det betyder at jeg ikke skal holde min hånd oppe ved bøj i håndleddet, så jeg slipper for overbelastede sener.

  Som jeg senere påpeger, kunne det være rart at have et design, der gør at lapboardets vinkel relativt til ens ben, kan justeres.

  Og jeg er ganske enig i det med højre-/venstre-håndede. Det VIL kræve en del ingeniør-arbejde at lave et robust lapboard med mulighed for at skifte mellem højre- og venstre-håndsindstilling. Man skulle ellers mene at man sagtens kunne have sat USB-portene i midten af keyboardet og så lade mousepad have en tilpasset kabelrende og mulighed for at sætte den på højre eller venstre side af keyboardet.

 4. Er total lefty. Kan intet med min højre hånd. Det har resulteret i at mine to højrehåndede drenge også bruger venstre hånd til musen fordi der stod den på fars skrivebord. Og de er åbenbart for dovne til at flytte den. Og nu er den ældste så blevet rimeligt skarp til fortnite “ med venstre hånd”

 5. #4: @janns ja til gaming gør jeg. Kan simpelt hen ikke håndtere keyboard/mus combo’en omvendt. Sjovt nok kan jeg fint bruge højre hånd til mus når jeg arbejder. Begyndte at bruge højre til arbejde for at skåne venstre hånd.